Thursday, July 17, 2025

USR joacă tare!

În guvernul de coaliție, USR, cu un scor de 12, 26% are în guvern pe Ionuț MOȘTEANU, Oana ȚOIU, Radu MIRUȚĂ, Diana BUZOIANU, Iar REPER nereprezentat în parlament îl are ministru pe Dragoș PÎSLARU, în timp ce PSD cu scor de  22,30% la alegerile din 1 decembrie 2024 are în guvern 6 miniștri, iar PNL cu scor de 14,28% la aceleași alegeri parlamentare are premierul și 3 miniștri. Această structură face ca USR să aibă o putere foarte mare și să joace tare. Miniștri USR au făcut niște mișcări care zgâlțâie guvernul, cu legea în mână, șubrezind poziția miniștrilor PSD în principal, exact așa cum s-a petrecut tărășenia cu apa de la Lungulețu. A mai fost treaba de la MAE cu copila lui CRISTESCU și câte și mai câte vor urma. Curățenia se face fără jumătăți de măsură, iar lozinca plecați voi, să ne așezăm noi, funcționează de minune, căci de când e omul și pământiul tot așa funcționează societatea, căci nimeni nu zice Doamne ia-mi, ci toată lumea zice Doamne, dă-mi.


(17 iulie 2025)

NECULAU Petrică Iulian, un nou mod de a face muzică Lume dragă lume

Pe FACEBOOK circula clipuri cu cântărețul   NECULAU Petrică Iulian, ceea ce arata ca muzica populara romanească nu mai este ce a fost, din moment oricine are un minim de tehnică pentru redare și înregistrare, are posibilitatea sa facă ceea ce acum 50 de ani numai marile studiouri de înregistrare ale radioului sau ale televiziunii de stat le puteau face, la nivel profesional.
Exemplific aici cu clipurile lui  NECULAU Petrică Iulian:
Salcâmule de la drum
Bate vântul florile
O astfel de abordare este posibili dacă și numai dacă cel ce face un astfel de demers:
- are voce,
- are talent,
- este convingător,
- are dicție,
- este cu un timbru cald,
și NECULAU Petrică Iulian le are pe toate, ceea ce în noilșe condiții se naște o nouă vedetă, din moment ce totul depinde de cel care derulează programul de realizare a clipurilor și nu mai sunt necesari intermediarii care:
- organizează spectacole,
- țin evidența încasărilor,
- realizează Discuri și CD-uri,
- compun muzica,
- angajează orchestre.
Este foarte important că artistul are multe referințe și se poate face analiza prin comparație, mai ales că NECULAU Petrică Iulian are clipuri iîn care apare simultan cu referința și chiar face interpretari suprapuse, ceea ce permite evidențierea diferențelor, care au menirea de a convinge sau de a concluziona ca originalul este mai valoros. Cu apariția lui NECULAU Petrică Iulian s-a schimbat din temelii conceptul de repertoriu, conceptul de vedetă, în care totul depinde de cel care realizează momentul artistic, fără interpuși. Nu mai există motive de a defini evoluții, din moment ce NECULAU Petrică Iulian arată că totul depinde de cel care dorește să genereze actul artistic. Acum totul depinde de NECULAU Petrică Iulian în structurarea repertoriului, de a se diferentia de alți artiști, de a deveni o personalitate importantă a folclorului românesc, pentru că are toate calitățile și ceea ce este cel mai important, totul depinde de el și numai de el, căci resursele necesare sunt infinite oferite de YOUTUBE, de existența negativelor și de compunere a noilor melodii în condiții profesionale de studio.

(17 iulie 2025)

Sunday, July 13, 2025

S-a schimbat garda la palatul PNL-ului

De ieri, alta este conducerea PNL. Acum președintele PNL este Ilie BOLOJAN, urcat pe acest fotoliu fără vreun telefon de la Cotroceni, așa cum erau ritualurile cândva. Au mai fost aleși și următorii prim-vicepreședinții ai PNL:
Ciprian CIUCU
Nicoleta PAULIUC
Cătălin PREDOIU
Adrian VEŞTEA.
Au apărut și nemulțumiții, în persoana celor care nu știu să piardă și aici mă refer la Valeriu IFTIMIE, Mircea MINEA, Dan MOTREANU, Ioan POPA, Florin ROMAN, Alin TIȘE, căci poziționările lui Florin ROMAN și Alin TIȘE au exprimat clar că ei se așteptau la cu totul altceva, deși Ilie BOLOJAN are un alt discurs, o altă atitudine și cu totul alte abordări decât cele cu care ne-au obișnuit unii dintre panglicarii PNL, cu discursuri lungi și goale de conținut.
Așa cum stau lucrurile în noul PNL, începe o nouă eră unde performanța trece pe primul loc, pentru că tonul l-a dat Ilie BOLOJAN, iar discursurile de fațadă trec pe un plan nesemnificativ.



(13 iulie 2025)

Friday, July 11, 2025

Mascarada MIREASA s-a fâsâit ieri

Ceea ce se anunțase a fi o chestie serioasă s-a dovedit a fi ceva improvizat, cusut cu ață albă, ceva forțat, doar de dragul ratingului. Pentru că miza este prea mică, adică 40.000 euro pentru o căsătorie este prea puțin, concurenții care vin fie sunt mușterii de la tot felul de showuri tv de doi bani, fie tineri fără meserii care să le asigure câștiguri solide, fie nu se asigură prezența mamelor ci se apelează la tot felul de surogate și de împrumuturi, pentru a da cât de cât structură și dinamică showului.
Faptul că e un regulament care nu se respectă, faptul că se trimite la votul publicului care nu este transparent, faptul că nu se sancționează alcoolismul, violența și vulgaritatea, arată că acest show trăiește doar din compromisuri.
Ieri s-a încheiat sezonul al XI-lea, intitulat iubește românește și chiar s-a văzut că ceea ce este în societate s-a reprodus și pe micul ecran, cu acele schimburi de parteneri, cu acele bârfe, cu acele încercări de a reîncălzi ciorba de burtă, așa cum a fost acel subiect stupid reluat în buclă de MARINESCU și de LUNGU. Oricum, ieri showul MIREASA și-a încheiat sezonul al XI-lea, în modul cel mai penibil cu putință. Pwer total, nota pe care i-o acord este 2(doi) pentru că nu a fost transparent, nu a avut dinamica adecvată, s-a bătut apa-n piuă și a plictisit prin cei care s-au afișat pe micul ecran, adică vorbim de răutățile date de LILIANA și de TEO, platitudinile emise de LUNGU, DORINA, MARINESCU și AMALIA.


(12 iulie 2025) 

Tuesday, July 8, 2025

LILIANA și TEO, un cuplu infect

Se zice că mărul stricat, strică și celelalte mere din coș. Când a apărut guraliva LILIANA în showul MIREASA de pe Antena 1 mi-a adus aminte de o olteancă dintr-o rată cu care mă deplasam spre Rm. Vâlcea, căreia nu-i tăcea gura, încât șoferul a fost nevoit s-o dea jos din mașină pe ea și pe bărbatul ei, pe care-l înnebunise de cap cam trei sferturi de drum. LILIANA este un caracter insuportabil pentru că:
- vorbește mult,
- spune tot felul de chestii pe care nu și le asumă,
- se contrazice la două minute, spunând că altceva a spus,
- se face că face, doar să iasă în evidență,
- nu este în stare să gândească cu capul ei,
- revine asupra deciziilor căci e nehotărâtă,
- face doar ce vrea familia ei, căci nu are personalitate,
- se crede talentată și foarte instruită,
- lipsa de cultură o face enervantă prin limitările de vocabular.
Ea formează un cuplu cu TEO, alt specimen bizar, care s-a dat după LILIANA care știe să-l ducă de nas și să-l manipuleze ca la carte. Decizia de a nu susține pe nimeni arătată luni, dar și comentariile de la citirea mesajelor, arată că și ei și LILIANA sunt oameni de nimic. Este clar că acest cuplu nu va rezista decât prin prisma că TEO provine dintr-o familie de oameni bogați, iar LILIANA este dornică în a duce o viață îndestulătoare, dar nu este suficient, în raport cu carențele ei de caractrer, pe care familia lui TEO nu le vor accepta în vecii-vecilor. Mă bucur pentru ROBERTA. Îl felicit pe ROBERT că a văzut cine este LILIANA și a scăpat de ea.


(09 iulie 2025)

ROBERTA și ANDI vor fi marii câștigători

Deși am văzut că nimeni nu a fost alături de ROBERTA și de ANDI la acel clip de campanie pentru voturile legate de marii câștigători ai celor 40.000 de euro de la showul MIREASA de pe Antena 1, de la o poștă se vede că ROBERTA și ANDI formează acel cuplu de tineri:
- naturali,
- credibili,
- iubitori,
- serioși,
- decenți,
- reali,
- obișnuiți,
- respectoși.
Telespectatorii, așa cum arată calculele, îi vor vota și ei vor fi marii învingători ai sezonului al XI-lea, căci celelalte cupluri nu au nicio șansă, din moment ce se aplică proverbul: fiecare pasăre pe limba ei piere.
EMA prin comportamentul ei, respinge voturile. MARIA prin aroganța ei, respinge voturile. MIHAELA prin tonalitatea și setea de bani, respinge voturile.

(09 iulie 2025)

De pe primul loc, direct pe locul al IV-lea

Un sondaj recent, plasează PSD pe locul al IV-lea ca intenție de vot, datorită gravelor erori făcute la vârful partidului, din moment ce intrarea în coaliția de guvernare cu trei partide așa-zise de dreapta, a făcut ca PSD să-și piardă identitatea prin măsurile anti-populare luate pentru reducerea deficitului bugetar, măsuri care să salveze țara de la prăbușirea economică, măsuri care lovesc în populație și nu în îmbuibații din societate, care de fapt au generat dezastrul.
Nici nu avea cum să fie altfel din moment ce în vârful partidului de centru-stânga se află aceiași GRINDEANU și STĂNESCU, inși nesemnificativi, de planul al XV-lea în politică, ineficienți politic, combinatori mediocri și mai ales, lipsiți de idei social-democrate.
Deocamdată, guvernul este prea la început și deși liberalii dau la gioale cât pot, useriștii arată și ei cu degetul spre toți ceilalți, doar UDMR stă și-și vede de treabă și deși este un partid de 5%, se comportă de parcă ar fi de 51% și-i dirijează în tăcere pe toți.
Să nu ne mirăm dacă pentru prima dată în istorie, președintele va oferi într-un viitor apropiat unui partid de 51% portofoliul de premier, fără să mai fie vorba de alcătuirea unei majorități, din moment ce aceasta a rezultat din alegeri anticipate.

(09 iulie 2025)

Gașca Dorina, Cristian MARINESCU, Maria LUNGU

Două individe, Dorina și Maria LUNGU și un individ Cristian MARINESCU, au acaparat emisiunea MIREASA sezonul al XI-lea Iubește românește, căci fac ce fac ei și se plasează prin discuțiile lor:
- stupide,
- sterile,
- nesemnificative,
- predictibile,
- banale,
- enervante,
- vulgare,
în centrul atenției, încât au reușit să deturneze sensul acestui show, căci Dorina este o femeie trecută de mult timp de prima tinerețe, Cristian MARINESCU n-are niciun chef de însurătoare, ci umblă să-și facă imagine că și gura lui vrea o bucată de pâine, iar Maria LUNGU este ca o plantă agățătoare, un vrej lipit parcă de cineva care s-o ducă în spinare. Este adevărat că gură-cască din fața televizoarelor apreciază dialogurile încinse dintre cei trei, dialoguri care nu duc nicăieri, numai că emisiunea este despre cupluri, despre măritiș și despre însurătoare. Ceea ce mi se pare absolut excentric este faptul că și Dorina, alcoolica Dorina, cea care s-a mânjit pe moacă cu unt alimentar, dar și MARINESCU, să nu mai vorbim de Maria LUNGU, se visează și participanți în sezoanele următoare la showul MIREASA, de parcă lumea chiar ar avea nevoie de ei.

(09 iulie 2025)

Monday, July 7, 2025

De ce sezonul al XI-lea al showului MIREASA este cel mai slab?

Se vede de la om poștă că showul MIREASA a intrat în picaj, fără șansa de a se redresa și totul se datorează valorii de 40.000 de euro a premiului, valoare care este foarte mică în raport cu:
- alte showuri tv,
- obiectivul definit,
- finalitatea sa,
- marketingul.
În primul rând, la acest show nu participă tineri cu profesii solide, cu un anumit nivel de cultură, ci s-a ajuns să participe tinere și tineri care au exersat videochatul și care fac din această activitate un titlu de glorie, deși toată lumea știe cum stau lucrurile cu această industrie și care este poziția societății românești în legătură cu acest subiect. Se aplică proverbul: nu las lucrul să iau mucul. Niciun tânăr medic sau arhitect sau mecanic auto sau zidar sau matematician sau cercetător științific nu pleacă de la locul lui nde muncă pentru 6 luni pentru a intra în showul MIREASA să se căsătorească dacă premiul este de 40.000 de euro și dacă o indemnizație este cu mult sub salariul său lunar.
În al doilea rând, tinerii care participă nu sunt obligați să vină doar cu mamele lor  la acest show și de aceea s-a ajuns la situații dintre cele mai bizare. Au venit bunicile, au venit așa-zisele mame de împrumut, s-au făcut așa-zise adopții, ca să fie salvate aparențele, căci regulile au fost relaxate din lipsă de concurenți și de mame care să-i însoțească, pentru că dacă suntem realiști, în familiile serioase, unde se muncește, nimeni nu-și permite să lase postul pentru 6 luni să se expună la televizor, chiar dacă este vorba de însurătoare și de un premiu nesemnificativ, de 40.000 de euro, care pentru un lucrător bun din IT reprezintă salariul pe 10 luni sau pentru un instalator bun, este salariu pentru un an și jumătate.
În al treilea rând, ștacheta calității este coborâtă rău de tot de valoarea premiului, care în opinia mea ar trebui să fie de la 200.000 de euro în sus, prin nivelul participantelor care sunt foarte departe de a-și dori cu adevărat să se căsătorească. Unele dintre ele spun din start că sunt interesate de vizibilitate, căci în lipsa unui talent real care să le propulseze în lumea show-bizz-ului, vizibilitatea le ajută în dezboltarea unor afaceri sau în participarea la emisiuni tv despre nimic, unde se macină vorbe, unde se spun povești pentru gură-cască în miez de noapte.
Dacă nu se vor lua măsuri urgente, showul MIREASA nu va mai rezista în următorii 3 ani.


(08 iulie 2025)

Showul MIREASA, sezonul al XI-lea, iubește românește

Într-adevăr, showul MIREASA, din sezonul al XI-lea intitulat Iubește românește, chiar a arătat cum se iubește românește, cu tot felul de combinații, care mai de care mai neprevăzute, mai încurcate și mai spectaculoase, cu personaje dintre cele mai interesante, generatoare de rating la cote aducătoare de profit pentru canalul de televiziune Antena 1.
N-am vrut să scriu prea multe despre acest show pentru că a pornit de la un punct și atât de mult au fost denaturate lucrurile, încât s-a ajuns spe un spectacol de-a dreptul banal, apropiat de grotesc prin acțiuni, prin personaje și prin derularea evenimentelor.
Obiectivul acestui show matrimonial este de a se forma cupluri, ca în final să aibă loc o serie de căsătorii, iar câștigătorii marelui premiu de 40.000 de euro, votați de telespectatori să devină familii solide și să se constituie în modele de urmat pentru mulți alți tineri.
În showul MIREASA nu este vorba despre mamele de împrumut.
În showul MIREASA nu este vorba despre starlete de doi bani.
În showull MIREASA nu este vorba despre îmbârligături ieftine.
În showul MIREASA nu este vorba despre intrigi și artificii.
În showul MIREASA nu este vorba despre violență fizică și de limbaj.
În showul MIREASA  este vorba despre formarea de cupluri de îndrăgostiți.
În showul MIREASA  este vorba despre căsătoria unor tineri care se cunosc în emisiune.
În showul MIREASA  este vorba despre morală, despre iubire și despre respect.
În showul MIREASA  este vorba despre caractere frumoase, despre sentimente înălțătoare.
În showul MIREASA  s-a format cuplul Mihaela - Ștefan.
În showul MIREASA  s-a format cuplul Liliana - Teo.
În showul MIREASA  s-a format cuplul Ema - Adrian.
În showul MIREASA  s-a format cuplul Elena - Florin.
În showul MIREASA  s-a format cuplul Roberta - Andi
În showul MIREASA  s-a format cuplul Maria - Cristian.
Robert, Cristian MARINESCU, Maria LUNGU, Roxana, sunt acolo în show de figurație și culoare. Mama Mariana și mama de împrumut Dorina sunt acolo de decor, căci nu joacă niciun rol din moment ce una este pusă la punct de fiu cu orice ocazie, iar cealaltă, prin comportament, arată grave carențe de caracter și de comportament, prin lipsurile de cultură pe care le afișează ostentativ.



(08 iulie 2025) 

Saturday, July 5, 2025

Ce înseamnă să fii lipsit de onoare

Deși credem că la vârful statului oamenii sunt de onoare, avem surpriza neplăcută să constatăm că mulți dintre cei ce ar trebui să fie exemple de onestitate, de onoare și de caracter, nu sunt nici pe departe așa cum ni i-am imaginat noi, ba din contră, sunt exact opusul, adică sunt oameni:
- slabi,
- lacomi,
- avari,
- șmecheri,
- imposibili,
- lași.
Numai așa se explică nenumăratele sporuri și așa-zisele includeri în zonele speciale, a unor indivizi care nu au nicio legatură cu eroismul, cinstea, moralitatea și discreția.
Faptul că în constituția noastră nu figurează niciodată cuvântul onoare alipit cetățeanului, este clar că oamenii fără onoare sunt cei care văd lumea strâmb, pentru că ei nu au principii morale, ei nu știu ce înseamnă integritatea și nu se sinchisesc să accepte că și ei trebuie să respecte legile și mai mult, nu trebuie să creeze acel context prin care legi date special pentru ei, să-i favorizeze. Dacă aqr fi existat un dram de onoare la oamenii din vârful statului, evidenti, azi, nu am fi fost confruntați cu anomaliile care au generat acest marasm, din care nu mai ieșim și din care nu vom ieși niciodată, dacă răul nu va fi tăiat de la rădăcină.


(05 iulie 22025)

Friday, July 4, 2025

Ce ar fi trebuit să facă guvernul BOLOJAN și n-a făcut?

Mă așteptam ca guvernul BOLOJAN să facă un astfel de gest, prin care să arate că politicienii, vinovați de marasmul pe care-l traversăm, sunt cei care achită costurile incompetenței de care au dat dovadă în acești ultimi 10 ani, drept care cu privilegiile politicienilor trebuia să înceapă măsurile de austeritate.
Primul pas care trebuia făcut în primele ore de mandat ale guvernului BOLOJAN era eliminarea subvenției de la buget a partidelor. Așa cum este definit un partid, mai ales acum după 36 de ani de la Revoluția din 1989, statul nu trebuie să mai aibă niciun amestec în viața niciunui partid, parlamentar sau neparlamentar, nici măcar prin alocarea de subvenții. 
Al doilea pas  care trebuia făcut în primele ore de mandat ale guvernului BOLOJAN era reducerea tuturor cheltuielilor și privilegiilor, cu exemplificări și cu măsurători foarte exacte la nivelul președinției, guvernului și parlamentului, astfel încât poporul să vadă că peștele de la cap se curăță și nu cum zice proverbul care incriminează tocmai lipsa de disponibilitate a conducătorilor de a participa la implementarea reală a măsurilor de austeritate.
Al treilea pas  care trebuia făcut în primele ore de mandat ale guvernului BOLOJAN era să restabilească ordinea în chestiunea consiliilor de administrație, ca număr, dar mai ales ca valoare a indemnizațiilor, încât să aceste consilii de administrație să nu mai fie sinecuri date clientelei politice, ci organisme implicate real în procesele manageriale ale companiilor.
Al patrulea pas  care trebuia făcut în primele ore de mandat ale guvernului BOLOJAN era eliminarea sporurilor penibile și nejustificate pentru degete obosite, pentru murături sau alte sporuri la fel de bizare. Stopăarea hemoragiei de fonduri definite și acordate aiurea, la niveluri foarte înalte, era semnalul pe care poporul trebuia să-l vadă de la guvernanți.
N-a fost să fie și se aplică proverbul: boul care trage, tot în el lovești cu biciul. 

(05 iulie 2025)

Thursday, July 3, 2025

De ce învățătoarea are norma didactică de 4 ore pe zi?

Mulți proști se întreabă: cum este posibil ca învățătoarea să muncească doar 4 ore pe zi, când ei la birou sau în atelier sau pe șantier lucrează cel puțin 40 de ore? Ei, pentru că sunt proști, deși au fost la rândul lor elevii unei învățătoare, uită că învățătoarea:
- lucrează cu cel puțin 25 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani,
- în cele 4 ore trebuie să-i învețe tot felul de lucru pe cei mici,
- modelează suflete de copii cu maximă sensibilitate,
- trebuie să se comporte diferit cu fiecare dintre cei 25 de elevi,
- face evaluări pentru munca depusă de elevi, iar elevii nu acceptă nedreptățile,
- are vorbe bune pentru fiecare elev, căruia îi vorbește diferit, să se facă înțeleasă,
- își păstrează calmul, chiar dacă elevii din clasă nu prea sunt disciplinați,
- în cele 4 ore nu are voie să se gândească altundeva decât la elevii din fața ei.
După ce termină cele 4 ore, învățătoarea corectează teme, acordă calificative, pregătește programul pentru ziua următoare și realizează materiale didactice pentru ceea ce va face la clasă a doua zi.
Nu oricine are harul de a fi învățătoare și de aceea, sunt țări în lume în care elevii, dar și foștii elevi, când își întâlnesc învățătorul se înclină în fața lui și îi sărută mâna. Este vremea ca nimeni să nu mai comenteze de ce învățătoarea muncește doar 4 ore pe zi, căci munca ei este cu mult mai grea decât multe alte munci, căci în cele 4 ore, învățătoarea are timp pentru ea doar să respire, căci ochii elevilor din clasa ei sunt ațintiți asupra sa și așteaptă informație și acțiune minut de minut.
Dacă munca învățătoarei ar fi ușoară, cu siguranță, multe femei s-ar face învățătoare, dar ele preferă să se facă dansatoare la bară, coafeze, manichiuriste, cântărețe, barmanițe, gărzi personale.

(04 iulie 22025)

Norma didactică în contextul deficitului

Tata, Dumnezeu să-l ierte mi-a zis:
- Ioane, niciodată să nu vorbești despre ceea ce nu știi!
Când îi aud pe unii care vorbesc despre cele 40 de ore petrecute la servici pe săptămână, criticându-i pe profesori care muncesc doar 18 ore pe săptămână, deja mi se urcă sângele-n cap, mă apucă cu amețeala și-mi vine să vomit.
Despre norma didactică eu am dreptul să vorbesc, pentru că am lucrat în învățământul superior 42 de ani și numai eu știu ce înseamnă să ții un curs două ore în fața unui număr de peste 70 de studenți, astfel încât:
- să te încadrezi în cele 110 minute cu problematica,
- să nu te faci de c-c-t spunând aberații sau făcând greșeli de Gâgă,
- să te faci plăcut pentru a nu avea sala goală la următorul curs,
- să primești aprecieri cât de cât pozitive de la studenți.
Pentru a ține o oră de curs, un profesor:
- se documentează vârtos,
- face tot felul de schițe și de calcule,
- construiește un plan,
- verifică tot ceea ce va prezenta,
- elaborează planșe pentru videoproiector,
- face o repetiție cu sine însuși,
- se pregătește asiduu,
- acceptă riscurile din care trebuie să iasă neșifonat,
- gândește la variante de situații neprevăzute.
Niciodată eu nu am comentat nimic în legătură cu ceea ce fac funcționarii în birourile lor, deși am lucrat pentru perioade strict delimitate fie ca analist la Centrul de Calcul al ASE, fie ca muncitor necalificat la o stație de trior, fie ca director într-un minister și știu cât de cât cum stau lucrurile acolo, car eu am decența de a nu-i arăta cu deștiul pe cei care zice-se, lucrează 40 de ore pe săptămână, de acasă sau de la birou, pentru că am bun simț și știu că omul nu este un robot și fiecare muncă are specificul ei și pentru a o face bine, trebuie efort, trebuie gândire, trebuie deprinderi, căci nimic nu se face bătând din palme.



(04 iulie 2025)

Casa Pescarului - Mila 23 (VIII)

 Pădurea Letea este o realitate, dar în același timp sunt un mister greu de explicat.
























(03 iulie 2025)

Cum de s-a ajuns la fundul prăpastiei?

Suntem în secolul al XXI-lea.
Există teoria creșterii economice.
Există modele cibernetice pentru dezvoltarea economică.
Există analiza de date.
Există data science.
Există BNR.
Există institute de cercetări economice.
Există departamente în universități dedicate dezvoltării economice.
Există reviste de analiză cantitativă în economie.
Există teze de doctorat cu subiecte de dezvoltare sustenabilă a economiei.
În concluzie, există de toate și totuși acum suntem la fundul prăpastiei. Explicația este una singură și anume, că din toate câte am enumerat aici că există, niciun element nu a stat la baza fundamentării deciziilor pe care oamenii politici le-au luat și ei s-au bazat pe empirismul lor rudimentar, căci ei nu au văzut nici măcar cât e lungul nasului și nu au ascultat de nimeni, orbecăind în întunericul micimii lor, spre niciunde. A mima cercetarea științifică, a mima utilizarea metodelor cantitative în economie, a mima optimizarea la nivel macroeconomic, sunt căile sigure de a ne fura căciula, căci realitatea se răzbună crunt pe cei care se fac că fac ceva, dar în realitate doar mimează activități denumite pompos.
S-a ajuns pe fundul prăpastiei pentru că realitatea în care trăim este de secolul al XIX-lea, unde nu există teoria creșterii economice, unde nu există modele cibernetice de dezvoltare economică, unde nu se face analiză de date, unde nu se știe de data science, unde BNR este doar un simbol pentru moneda națională, unde nu există institute de cercetare în economie, unde nu există departamente în universități dedicate dezvoltării economice, unde nu există reviste de niciun fel, unde tezele de doctorat sustinute la Paris sau la Berlin au cu totul alte teme decât economia mioritică. Secolul al XIX-lea este secolul sărăciei, al ignoranței, al analfabetismului și al polarizării populației, polarizare dusă la extrem.

(03 iulie 2025)

Casa Pescarului - Mila 23 (VII)

 Apusul de soare în Delta Dunării este un spectacol de neuitat.
































(03 iulie 2025)