Monday, July 31, 2023

Mona MUSCĂ, Elena UDREA și Gabriela FIREA, trei femei fără noroc

Pe scena politicii din spațiul mioritic au apărut multe femei, dar dintre ele s-au remarcat Mona MUSCĂ, Elena UDREA și Gabriela FIREA, dar toate trei nu au avut noroc. Se zice că norocl și-l face omul cu mâna lui. Așa este. Atunci când te uiți în oglindă și te vezi altcineva decât ești în realitate și dacă te comporți ca ființa pe care o vezi în oglindă și nu ca tine, lucrurile chiar o iau razna rău de tot.
Mona MUSCĂ deja era nu politician, ci un personaj, ceea ce nu convenea celor care doreau să se vorbească exclusiv de ei, drept care i s-au găsit înscrisuri spre securitate și ceea ce avea să fie niște întâmplări ale tinereții universitare, au devenit factor hotărâtor în carieră, deși numele de PETROV mie îmi spune multe, din moment ce șosetele mele nu au fost împuțite niciodată.
Elena UDREA avea apariții dintre cele mai ciudate. Ea făcea sarmale, ea dădea cu mopul, ea călărea cai undeva în nord și era pe televizor la TVR1, ea conduceau un Audi Q7, ea împletea, ea oferea rechizite, poșete și-și înfunda tocurile de la pantofi în nisipul plajei. orice a făcut ea, a fost să paveze drumul spre Târgșor.
Gabriela FIREA, jurnalistă la origine, a devenit primar general la București, a avut apariții interesante, dar mie nu mi-a plăcut, căci folosea prea mult verbele la viitor, iar ca primar general a crezut că mă păcălește cerând proiecte mari precum metroul și centura capitalei, deși ea nu dovedise că este în stare să facă o potecă într-o mahala plină de bălți și de noroaie. Treaba cu azilurile au dat-o peste cap și i-au ruinat cariera, din moment ce nu a controlat corect persoanele care gravitau în juru-i.
Deși toate cele trei femei arătau o inteligență specială, nu s-au dovedit a fi prea atente cu cariera lor. Ieșirea din politică a lui Mona MUSCĂ, Elena UDREA și Gabriela FIREA s-a făcut pe ușa din dos, dar fiecare dintre ele, dacă se uită în urmă, cel mult ar avea nostalgii și nimic altceva, căci nimeni nu va mai vorbi peste 50 de ani nici de Mona MUSCĂ, nici de Elena UDREA și nici de Gabriela FIREA, căci niciuna dintre ele nu s-a remarcat prin ceva epic, de mare anvergură.


(01 august 2023)

Cătălin DRULĂ, comportă-te ca un prezidențiabil!

Cătălin DRULĂ este un bărbat tânăr și școlit peste mări și țări. El este acum președintele USR și cred că este cel cu șansele cele mai mari ca partidul să-l propună drept candidat din partea USR la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. I-am urmărit discursul și acțiunile lui Cătălin DRULĂ pe când era ministru la transporturi și mi-a creat o impresie bună. El ete orientat spre partea tehnică a lucrurilor și nu are discurs avocățesc pentru a te îmbrobodi cu vorbe care nu spun nimic. Cătălin DRULĂ este om de acțiune. L-am auzit de câteva ori vorbind în parlament sau când a luat poziție în legătură cu acțiuni și evenimente legate de putere, el fiind în opoziție.
Deși e cam devreme să se spună oficial că USR îl desemnează pe Cătălin DRULĂ drept candidat la prezidențialele din 2024, deși nici pe la colțuri sau în târg nu se vorbește de candidatul USR la prezidențiale, totuși într-un cerc restrâns se știe că USR îl va propune pe Cătălin DRULĂ candidat și în consecință acesta trebuie deja să se comporte altfel decât o făcea până acum.
Cătălin DRULĂ trebuie să fie mai activ.
Cătălin DRULĂ trebuie să-și schimbe discursul critic și să vină cu soluții constructive.
Cătălin DRULĂ trebuie să caute prilejuri de a vorbi într-o limbă străină foarte bine.
Cătălin DRULĂ trebuie să coboare printre oamenii de rând căci ei sunt cei care votează.
Cătălin DRULĂ trebuie să-și prezinte familia, să arate poporului că este bărbat și tată.
Cătălin DRULĂ trebuie să vină să dea la lopată și în acest fel arată că e din popor.
Cătălin DRULĂ trebuie să stea printre tineri, căci este și el tânăr și tinerii sunt o forță la vot.
Nu este deloc complicat pentru Cătălin DRULĂ să găsească prilejuri mai puțin festiviste în care apare și care să-l apropie de oameni, căci oamenii simplii sunt cei care votează și care dau șansă unui candidat de felul lui, om cu vorba măsurată, fără hăhăieli, fără glume proaste, fără funcție oficială care să-i ofere vizibilitate prin intermediul televiziunilor. El este președintele USR și USR este partid parlamentar, deci are mijloace importante de a obține vizibilitate, nu între zidurile parlamentului, ci în afara lui, căci poporul este acolo. Mă așteptam ca USR să fie mult mai vizibil în legătură cu azilurile groazei, căci multe ONG-uri sunt apropiate acestui partid, iar Cătălin DRULĂ trebuia să folosească fiecare prilej pentru a-și spune apăsat punctele de vedere, ceea ce am văzut. 
Mulți cred că până în noiembrie 2024 mai este timp să fie pregătit prezidențiabilul, dar părerea mea este că realitatea este cu totul alta. Sunt anumite laturi ale prezidențiabilului care se pregătesc în timp și necesită multe luni pentru a fi sedimentate și pentru a intra în conștiința populară. USR este partid cu filiale în țară și Cătălin DRULĂ trebuie să meargă la firul ierbii cum se zice. Nu spun să bată din ușă în ușă, dar să fie printre oamenii din țară. USR a excelat prin prezența sa în online la rețelele de socializare. Acum trebuie să-și tureze motoarele și să-i netezească drumul lu Cătălin DRULĂ la prezidențiale.




(01 august 2023) 

Drumarii n-au management

Se știe că la noi e climă temperată. Când ninge și e ghețuș drumarii nu lucrează. Când pluă, drumarii nu lucrează Doar când este vreme frumoasă, soare, pământul este uscat, doar atunci drumarii lucrează și la noi, numărul zilelor propice pentru ca drumarii să lucreze, sunt destul de puține. Mă șochează faptul că văd șantiere deschise, unde nu se vede nici picior de drumar, iar vremea este foarte bună pentru lucru, pentru că este sâmbătă, pentru că e duminică, pentru că s-a încheiat ziua de lucru pentru drumari.
Dacă drumarii ar avea management și decidenții care dețin banii ar avea creier, ar impune ca atunci când vremea este favorabilă să se lucreze 24 din 24, chiar și la lumina reflectoarelor. În acest fel, lucrările nu ar mai dura atât de mult și banii ar fi cheltuiți mult mai bine, iar efectele pentru societate ar fi infinit mai bune.
Am văzut că unii drumari decopertează asfaltul sub forma unor pătrate, de dimensiuni mici, pe distanțe foarte mari și lasă lucrarea așa, neterminată zile în șir, iar șoferii simt disconfortul la cote maxime. Normal ar fi trebuit să se facă acele pătrate decopertate, să se curețe locurile și la câteva ore, asfaltul trebuia completat, disconfortul ar fi la nivel de câteva ore.
Am văzut că se decopertează asfaltul pe bucăți de sute de metri. Se circulă pe suprafața aceea cu pietriș și mult praf. Nu se lucrează deloc să e sâmbătă sau duminică, deși e vreme excelentă. Din cauza unui management deficitar, nu se execută operațiuni în flux continuu, ceea ce este o catastrofă pentru șoferi.
Drumarii nu au management șici la noi, nici în Bulgaria, nici în Franța, nici în Germania și nici la alții, căci dacă ar avea, nu ar șantiere în lucru, fără vreun muncitor acolo, dar nu este așa. În 95% din așntiere în lucru pe care le-am văzut și numărat, nu era picior de muncitor care să facă ceva. Nu din cauza baniloir se întâmplă acest lucru, ci din cauza managementului deficitar și a tradițiilor îmbâcsite.


(31 iulie 2023)

Oameni importanți din Covasna

Este o idee excelentă postarea de busturi cu oamenii importanți ai locului, căci astfel, comunitatea recunoaște meritele acestor  oameni. Covasna este un exemplu grăitor. Iată câteva busturi ale unor oameni importanți ai acestor locuri.

Fabian ERNO


GAZDANE OLOSZ Ella


BENEDEK Geza



IGNACZ Rozsa


ERKEL Ferenc




(31 iulie 2023)

Marcel CIOLACU, ce ai bre, cu proprietățile adevărate?

Noi avem proverbul că boul care trage, tot îl acela dai. Așa se face că proprietarii de case mai arătoase, care plătesc impozite ca tot poporul, ar trebui, dacă acele case depășesc 500.000 euro ca valoare, să mai plătească ceva bănuți în plus.
Îmi amintesc că ani în șir, eu am plătit o așa-zisă taxă de solidaritate pentru a se recupera banii cu care BANCOREX a fost devalizată. Unii au furat și eu am plătit, alături de alte milioane ca mine. Că s-a numit taxă de solidaritate, m-a enervat teribil, căci devalizarea au făcut-o hoții și eu am fost solidar cu hoții. Dacă era ceva OK, s-ar fi dat publicității indivizii care au beneficiat de credite de la BANCOREX. Dar au beneficiat de credite doar hoții, borfașii și piloșii, lumea cinstită nu a avut acces la BANCOREX.
Acum vine Marcel CIOLACU pe cal alb și spune că proprietarii cu case mai scumpe de 500.000 de euro să plătească bănuți în plus, că sunt bogați, au case de lux și bogăția și luxul se plătesc în concepția social-democraților. Adică, să fim săraci și cinstiți, să nu plătim impozite, ci să stăm cu mâna întinsă la stat, cam așa se văd lucrurile la social-democrații din spațiul mioritic.
Cineva care-și cumpără casă de 500.000 de euro:
-  este un om cu salariu baban, care plătește impozite la fel de babane,
- când cumpără acea casă plătește taxă de timbru și TVA conform legii,
- plătește anual impozit la suprafața casei, care la atâția bani e imensă,
- are consumuri energetice pentru care plătește prețuri necompensate,, iar 
- o întreține cu ajutorul unor persoane care primesc bani mulți.
Pe toate planurile, omul cu o casă foarte mare și foarte scumpă, deja are costuri pe care societatea le percepe ca preț al confortului ce depășește o anumită limită. A-i mai pune să plătească încă 1% din preț dacă locuința depășește 500.000 de euro, este o abordare simplistă, nu este nici atac la proprietate, nici violarea proprietății, ci aplicarea brutală a proverbului că boul care trage, tot în acela dai cu biciul, iar Marcel CIOLACU, deja mă dezamăgește că nu se îndreaptă cu deciziile spre direcțiile care chiar aduc bani și nu orice fel de bani, ci bani foarte mulți. Să zicem la festivaluri și concerte cu super-vedete, care aduc sute de mii de spectatori, care spectatori plătesc:
- bilete,
- cazare,
- mâncare,
- băuturi,
- transport
și la toate se percepe TVA mare și cu cât festivalurile sunt de succes, cu atât încasările de TVA sunt mai barosane și afacerile care prosperă, rostogolesc la rândul lor alte cheltuieli, din care statul iese în câștig nemaipomenit de mare. Dar mai sunt și alte domenii de unde se câștigă banii adevărați, dacă sunt privite cu interes și mai ales cu inteligență, căci bizareria lui Marcel CIOLACU cu impozitarea caselor mai mari de 500.000 de euro are subterfugii și statul iese cu buza umflată și mă gândesc la proprietatea de 499.999 de euro sau la 20 de proprietăți vecine, fiecare 499.999 euro...
Cred că ar fi interesant să se cultive achiziționarea de produse de super-lux, ceasuri de 200.000 dolari, haine de 100.000 euro, mașini de peste 500.000 dolari, în magazine de pe o stradă a milionarilor din București, din Cluj, din Timișoara și încurajarea unei astfel de abordări este cu mult mai interesantă devât stupida idee de a-i impozita brutal și de la obraz pe bogații cu idei limitate.



(31 iulie 2023)

Sunday, July 30, 2023

De la 450 la 200, spre 900 și din nou la 450

Acum vreo 50 de ani, la un organism comunist de stat s-a pus problema reducerii numărului de salariați. S-a trecut la fapte și de la 450 de salariați s-a făcut reducerea la 200 de salariați și obiectivul a fost aplaudat frenetic de cei ce nu se găseau în situația cu pricina. Au mai trecut vreo 10 ani și din nou s-a pus problema reducerii acolo a numărului de salariați. S-a trecut la fapte și din 900 de salariați câți funcționau în acea clădire, reducerea a fost la jumătate, adică au rămas 450 de salariați, adică, exact câți salariați se aflau acum vreo 50 de ani când a înmugurit ideea reducerii de personal.
Dacă nu sunt principii, dacă nu este vorba de eficiență reală, toate modificările efectuate în zona numărului de persoane angajate la instituții bugetare, sunt frecții la câte un picior de lemn.


(31 iulie 2023)

Reașezarea pensiilor la bugetari

Reașezarea pensiilor diferă de recalcularea pensiilor. Reașezarea pensiilor este un proces cu mult mai profund decât recalcularea pensiilor pentru că schimbă tin temelii principiile după care se acordă pensiile. Dacă recalcularea ia în considerare factorii ce influențează nivelul pensiei precum vechime, salariu, importanța muncii și dacă este vorba despre femei, respectiv, despre bărbați, reașezarea pensiilor pornește de la principiul echității sociale, de la faptul că banii sunt o convenție și că societatea este aceea care reglează totul și în niciun caz oamenii ca ființe individuale prin deciziile lor bizare, aberante, subiective și întâmplătoare, dominate de limite și de interese obscure.
Comuniștii aveau un principiu: raportul dintre cel mai mic salariu și cel mai mare salariu nu trebuia să depășească 13, adică salariul minim pe economie era de 13 ori mai mic decât salariul cel mai mare din economie. Mi se pare firesc să existe și în așa-zisa economie de piață, pentru bugetari un astfel de raport, nu 13 dar mi se pare decent un 15 sau hai, cel mult un 20, că nimeni nu este de 20 de ori mai deștept decât cel mai modest individ, din moment ce nu avem niciun laureat al premiului NOBEL, născut, crescut și care să trăiască pe meleagurile noastre cele mioritice.
Dacă 75.000 lei este pensia cea mai mare, atunci, pensia de 13 ori mai mică este 5769 lei, adică este mai mare decât pensia cea mai mică de 1.200 lei cu 4.569 lei. Vom calcula raportul:
K = (X - L)/(75.000 - L)
PR = B * K + 5.769
unde PR este pensia reașezată. K = 0 pentru pensia minimă și K =1 pentru pensia de 75.000 lei.
Se face mare tărăboi despre tipărirea banilor, deși banii sunt o convenție, deși niciodată nu avem asigurări că masa monetară din piață este egală cu valoarea produselor și serviciilor, căci și produsele și serviciile sunt într-o continuă mișcare. Tipărirea banilor este un sport practicat în scopuri bizare de către state și nu se mai urcă nimeni cu picioarele pe pereți. 
Reașezarea la care ne gândim nu scade prensiile nimănui căci tot timpul se vorbește de imposibilitatea de a reduce drepturile câștigate, deși unele câștiguri nu au nicio legătură cu morala și cu etica, cele doi piloni pe care societatea ar trebui să se construiască atunci când sunt votate legi, ceea ce nu se întâmplă.


(31 iulie 2023)

CIOLACULE, schimbă-le managementul trântorilor!

Acum câțiva ani, un individ de la stabilimentul care se ocupa cu autostrăzile, îmi explica el mie cum nu se construiesc pe meleagurile mioritice autostrăzi, pentru că nu sunt condiții, deși eu am văzut autostrăzi în Polonia, în Suedia, în Finlanda și în Norvegia, unde clima este mai aspră decât la noi.
Când am solicitat tot așa, acum câțiva ani o mică soluție la o problemă simplă, am primit o pagină, pe care o mai am încă, în care mi se dădeau vreo cinci argumente din care ei nu-mi ofereau soluție și misiva era semnat de vreo șapte indivizi, dintre care unul se mai semna și cu titlul de doctor inginer.
Pe mine nu mă interesează să nu se rezolve problema, căci 1.000 de argumente din care să nu mi se rezolve o problemă îmi găsește un țânc de cinci anișori, fără să fie plătit cu salarii babane ca toți cei care m-au dezamăgit pentru cât de incompetenți, comozi și rău voitori sunt.
În acest context, Marcel CIOLACU are posibilitatea să le schimbe managementul hoardelor de trântori care populează structurile organizațiilor bugetare.
Fiecare bugetar trebuie să aibă o fișă a postului cu 10 activități de care răspunde doar el și nu altcineva.
salariul fiecărui bugetar trebuie să depindă strict de activitățile pe care le-a început și pe care le-a dus la bun sfârșit, cu proces verbal de recepție a calității, cu încadrarea în termene și în costuri. Nicio scuză, niciun argument de ne-efectuare nu trebuie acceptat, nici chiar invocarea forței majore, dacă aceasta nu este o pandemie, un cutremur, un taifun sau alt cataclism.
Trebuie stabilite clar sancțiunile care rup lanțul pilelor, rubedeniilor și a altor interese oculte, căci nu mai trebuie să vorbim decât de acțiuni, de calitate, de competență, de profesionalism și de soluții.
Noul management pe care Marcel CIOLACU trebuie să-l implementeze  se va baza pe cooperare, pe comunicare, pe coordonare  și pe responsabilizarea fiecărui individ, din moment ce sarcina are un singur executant. Noul management trebuie să schimbe radical gândirea celor care activează într-o structură în care principala resursă provine de la bugetul de stat. Există un plan de îndeplinit. Există sarcini pe echipe. Există sarcini pe individ. Totul se cuantifică. Nu există nimic la grămadă, deci se va ști exact fiecare cât a lucrat și calitatea muncii, fie că e muncă de teren, muncă fizică, fie că este muncă de birou, care presupune decizii și lucru cu informație. Management înseamnă:
- a gândi,
- a prevedea,
- a planifica,
- a urmări,
- ierarhiza,
- a corecta.
Management nu înseamnă a argumenta de ce nu au fost respectate termenele, de ce au fost depășite cheltuielile, de ce nu s-a executat o lucrare, căci salariul este plătit pentru activităîți realizate, nu pentru scuze, oricât de argumentate ar fi ele. Noul management este managementul acțiunii, al calității, al onoarei și al eficienței, ceea ce presupune o schimbare la 180 de grade.


(30 iulie 2023)

Saturday, July 29, 2023

Monumentul Revoluției Maghiare din 1956

În vremurile când eu eram copil, ascultam cu ai mei la un radio Serenada, făcut de fabrica TESLA, emisiuni  de la Vocea Americii, unde se prezentau detalii despre revoluția din 1956 din Ungaria și grozăviile care se produceau pentru a o înăbuși. Îmi aduc aminte că la București se numea contrarevoluție și erau lăudate armatele țărilor prietene. Târziu am aflat că Imre NAGY a fost adus la noi în țară și ținut ostatic undeva pe Valea Jiului după care a fost extrădat în Ungaria unde a fost judecat și executat.




veneau seară de seară la noi prieteni de-ai tatei, oameni de mare caracter, căci era interzis să asculți Vocea Americi și cu atât mai mult să se facă audierea în grup a acelor emisiuni. Faptul că tata nu a fost trimis la stuf în Deltă ca element retrograd care sabotează noua orânduire arată că prietenii tatei erau bărbați adevărați, caractere puternice, care aveau capetele pe umeri.


(29 iulie 2023).

Sándor KŐRÖSI CSOMA și placa lui comemorativă de la Covasna

În. centrul orașului Covasna se află o clădire cu o placă comemorativă, unde este prezentată în câteva cuvinte o mare personalitate și aici mă refer la Sándor KŐRÖSI CSOMA. Am intrat pe Internet și am găsit acolo foarte multe detalii care m-au convins că Sándor KŐRÖSI CSOMA este cu adevărat o mare personalitate din maghiarime.



În articolul de pe Wikipedia datele de naștere și de deces sunt diferite față de cele înscrise pe placa comemorative. Sándor KŐRÖSI CSOMA este dovada vie a faptului că nimic nu este imposibil în viață atunci când omul dispune de resurse intelectuale deosebite și se luptă pentru țelurile sale. Toate reușitele au la bază muncă, dăruire și originalitate.

(29 iulie 2023)

Minutul de aur care n-a fost

Televiziunea privată Antena 1, lacomă cum o știam, a luat drepturi de transmitere doar pentru momentele în Care David POPOVICI a concurat, crezând că ratingul va fi maxim și reclamele îi vor aduce acestui post Tv sume colosale. La campionatul mondial de înot de la Fukoka au fost muți concurenți din țara noastră, din care enumer aici pe Constantin POPOVICI, Cătălin PREDA, Alexandru AVASILOAE.  Angelica MUSCALU, Amelie FOERSTER,   dar ei nu prezentau interes și p canalul tv nu a vrut să le vedem evoluțiile, căci totul costă. Au fost ratate momente importante, căci cei ce nu s-au văzut la televizor au avut evoluții frumoase. În plus, noi, muritorii de rând, dacă vedeam mai multe probe de concurs, deveneam mai deștepți cumva.
Am urmărit emisiunile de știri de la Antena 1 din ziua în care a avut loc finala de 100 m la care David POPOVICI a ieșit pe locul al VI-lea și niciuna nu a mai amintit de campionatul mondial de înot de la Fukuoka, de parcă acest campionat nu ar fi existat. Este o atitudine tipic românească


(29 iulie 2023)




CIOLACULE, scapă-ne de cancerul care roade societatea!

Este creată aceeași emoție în jurul azilurilor groazei, emoție care ne copleșise în zilele Revoluției din Decembrie  1989 și care a permis schimbarea regimului politic din România. Acum, pe același val de emoție, este creat contextul efectuării tuturor schimbărilor care să extirpe cancerul care roade societatea postdecembristă. Marcel CIOLACU a început bine, dar trebuie tăiat răul de la rădăcină, ceea ce în decembrie 1989 nu s-a făcut, din moment ce garnitura din rândul al II-lea al P.C.R. s-a cocoțat în vârful puterii nou instalate și a tras frâiele în favoarea vechilor structuri.
Este nevoie ca vechile structuri care s-au ocupat de problema bătrânilor, copiilor și a persoanelor cu dizabilități să dispară, pentru a fi înlocuite cu structuri mai puțin numeroase, cu sarcini ortogonale, dar precise și eficiente, iar persoanele care au lucrat în vechile structuri să nu aibă acces în noile structuri o perioadă de 30 de ani.
Este nevoie ca noile structuri să aibă proceduri clare și eficiente, cu obligativitatea evaluării celor internați în aziluri, fără ca managementul azilului să fie prezent la evaluare, iar retragerea certificatului de funcționare să fie definitivă.
Este nevoie ca în acest sistem să se pună bariere clare corupției, iar persoanele care activează în acest domeniu să aibă sarcini foarte clare, numai după ce au obținut o calificare pentru funcția pe care o dețin în azil, conceptul de muncitor necalificat să fie desființată în aziluri.
Marcel CIOLACU are șansa de a deveni eroul nostru, dacă prin măsurile pe care le ia și pe care le va duce până la capăt,  schimbă din temelii sistemul azilurilor și a tuturor structurilor care gravitează în jurul acestora, încât tortura, înfometarea și abuzurile să fie elemente de domeniul trecutului.
Marcel CIOLACU nu va soluționa problema singur, ci ajutat de oamenii cu adevărat profesioniști care știu să definească proceduri, care știu să construiască regulamente, care știu să sprijine actul de justiție derulat cu celeritate, în sprijinul oamenilor aflați în nevoie.
De la Vlad ȚEPEȘ încoace, societatea noastră este roasă de cancerul corupției mai mici sau mai mari și cine a dorit să se ocupe de acest subiect a întâmpinat toate piedicile imaginabile, drept care a trebuit să se facă nevăzut. Singura speranță este acum în Marcel CIOLACU, care a pornit bine, dar care nu trebuie să se oprească la jumătatea drumului, căci are lângă el simpatia populară și sprijinul cetățenilor.



(29 iulie 2023)

Întrebări pe care mi le-am pus

Cum de s-a ajuns la azilurile ororilor și groazei?
Ce a făcut societatea civilă, care se ocupă de câinii vagabonzi, dar i-a neglijat pe oamenii în nevoi?
Cum și-au făcut datoria organele abilitate să vegheze la bunul tratament al oamenilor vulnerabili?
I-au văzut cei care au efectuat controale în aziluri pe cei pe care acum, ei îi numesc beneficiari?
Existau proceduri clare privind controalele în echipe complexe care să includă medici?
Ce consemnau procesele verbale ale controalelor în azilurile devenite acum ale groazei?
Cine își asumă responsabilitatea pentru crimele din azilurile groazei?
Se vor prescrie crimele din azilurile groazei, așa cum a fost patronată prescrierea unor pedepse?
Aparținătorii nu au chiar nici cea mai mare vină pentru tot ce s-a petrecut în azilurile groazei?
Cei care au avut cunoștință de ceea ce se petrecea în azilurile groazei, cum de au dormit liniștiți?
De ce mai vorbim de mila creștină, când am văzut tortură, înfometare, abuzuri, la doi pași de noi?
Lanțul indivizilor din managementul azilurilor, care se acopereau unii pe alții este zdrobit zală cu zală?
Se reformează sistemul azilurilor sau se pune lupul paznic la oi?
Se știe exact numărul azilurilor de bătrâni și de persoane cu dizabilități din spațiul mioritic?
Există o bază de date a persoanelor internat în aziluri?
De ce se spune că în azilurile groazei sunt beneficiari, când de fapt erau victime?
De ce se vorbește despre șefii azilurilor groazei, când de fapt ar trebui să se vorbească despre criminali?
De ce nu am auzit până acum nimic despre sancțiuni înscrise în regulamentele celor care controlau?
Dacă în Evul Mediu vrăjitoarele erau arse pe rug,  ce se va întâmpla acum cu torționarii din aziluri?
Se va tăia oare răul de la rădăcină, pentru ca societatea să se însănătoșească în ceasul al XII-lea?
Cât va dura până se va termina definitiv cu problema azilurilor groazei?
Cine îi sfătuiește pe criminali să ne spună aberații care ne insultă inteligența?


(29 iulie 2023)

Avantajele eutanasiei voluntare

Ceea ce s-a văzut în ultimele săptămâni în legătură cu azilurile groazei, mă conving și mai mult că se impune abordare cadrului legal privind votarea legii eutanasiei voluntare, prin care persoanele tinere sau ceva mai mature, aflate în totalitatea facultăților mintale, după ce o comisie de medici constată că acestea au discernământ, sunt cu absolut  toate țiglele pe casă, care și-au dat consimțământul ca atunci când au ajuns într-o stare de degradare a stării de sănătate care le fac să devină o reală povară pentru familie, chiar dacă posedă venituri care ar tenta familia, să fie eutanasiate voluntar, pentru a nu fi depuse în aziluri unde să fie torturate, abuzate, înfometate, abandonate, doar pentru ca alții să încaseze bani de pe urma lor.
Așa cum animalelor care devin inutile, o povară pentru stăpân, persoanele prevăzătoare, care nu vor să devină sursă de câștig nemuncit pentru stăpânii de aziluri și pentru așa-zișii aparținători, atunci când au capacitatea de decizie asupra propriei lor persoane, să aibă posibilitatea de a opta spre soluția voluntară de a-și întrerupe chinul, reușind în acest fel să evite torturi inimaginabile, abuzuri nemeritate, înfometare, spre beneficiul celor care doresc să trăiască bine folosindu-se de nefericirea celor aflați în nevoie.
Nu pledez pentru obligativitate, dar o societate aflată în incapacitatea morală și materială de a se ocupa de cetățenii ei atunci când aceștia se află în dificultate, trebuie să le ofere acestora posibilitatea de a dispune de propria persoană așa cum își doresc, pentru a ieși din viață la fel de demni cum au trăit. Țările civilizate au o astfel de opțiune, deși nu torturează, nu înfometează cetățenii aflați în dificultate. După ceea ce am văzut în azilurile groazei și după ce am evaluat că situația are șanse egale cu zero de a fi  remediată, persoanele tinere sau ceva mai mature, cu discernământ, fără a fi manipulate în vreun fel, să aibă posibilitatea de a face opțiunea pe care toată lumea o are pe buze, dar nu e în stare s-o exprime răspicat. Eu am 76 de ani și nu-mi doresc să fiu torturat, abuzat, schingiuit, înfometat, abandonat, atunci când voi deveni o legumă, pentru că societatea de azi mi-a arătat că nu are cum să-mi ofere un statut de om demn. 

(29 iulie 2023)

Friday, July 28, 2023

Cine a fost BOKASSA întâiul?

Și acum îmi răsună în urechi cântecul CEAUȘESCU et BOKASSA ou est. Acum multe zeci de ani, un student pe care îl aveam la disciplina de Programare în limbajul COBOL mi-a arătat într-o pauză o revistă Paris Match dedicată integral împăratului BOKASSA întâiul.
M-a impresionat caleașca lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat uniforma cu fireturi de aur a lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat vulturul de deasupra tronului lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat tronul lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat fiul lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat suita din jurul lui BOKASSA întâiul.
M-a impresionat atenția de care se bucura  BOKASSA întâiul.
M-a impresionat luxul în care trăia BOKASSA întâiul.
În paginile revistei nu am văzut imagini care să arate sărăcia în care era Impperiul Centrafrican  al lui BOKASSA întâiul și nimic despre Gabriela DRÂMBĂ, cea de a XII-a nevastă a împăratului BOKASSA întâiul. Nu se scria nimic despre apucăturile lui de canibal. Ceea ce mi se pare interesant este legat de faptul că istoria se repetă, că în țări foarte sărace răsar ca din spuma mării persoane cu apucături de capete încoronate, orientate spre lux, spre opulență și spre huzur, în timp ce popoarele din care ele se trag o duc din ce în ce mai greu. Acum mass-media are acces la imagini filmate din drone, la imagini de reclamă din locuri exotice și din trenuri, autoturisme, yahturi de sute de milioane de dolari și avioane de super-lux, imagini care se derulează pe ecranele televizoarelor, ca lumea să rămână cu gura căscată, să vadă cum trăiesc unii și în ce lux se scaldă, fără să aibă merite deosebite. Deocamdată nu există elemente de reglare a discrepanțelor, dar Inteligența Artificială - IA are capacitatea de a face aceste reglări și oamenii puternici se tem de ea tocmai din această cauză. Numai că bulgărele a luat-o la vale și IA este acum de neoprit.


(29 iulie 2023) 

Marcel CIOLACU a spart buboiul și acum curăță locul fără milă

Deși Marcel CIOLACU nu este chirurg, a luat bisturiul vorbelor și cu o precizie de invidiat a reușit să spargă buboiul azilurilor groazei și se vede cum puroiul iese dens, șiroaie puturoase, scoțând la iveală mizeria din sistemul care patrona lagărele de exterminare și de tortură, care s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, datorită profiturile ce se făceau prin nemuncă, hoție și violență.
Marcel CIOLACU are vorbă caldă, măsurată, care inspiră bunătate. El roagă pe unii și pe alții să facă și să dreagă. Nu poruncește, nu dă ordine, nu zbiară, nu se isterizează. Marcel CIOLACU doar solicită, dar tonul său nu lasă loc de tocmeală, ceea ce îmi place teribil. Dovadă este faptul că tot ceea ce a sugerat, a rugat sau a cerut, deși cu vorbă caldă, s-a înfăptuit la milimetru. 
A discutat cu BUDĂI, BUDĂI a plecat.
A discutat cu FIREA, FIREA a plecat.
A solicitat să plece prefectul de Mureș, prefectul de Mureș a plecat.
A cerut demiterea unor șefi de agenții, acei șefi au fost demiși.
Marcel CIOLACU are acum o misiune grea după ce a spart buboiul, misiunea de a curăța locul de mizerie și trebuie s-o facă până la capăt. El a văzut că sistemul avea o structură complexă, dar funcționalitățile erau incomplete, fără proceduri eficiente. Trebuie să se termine cu organismele care se fac că fac treabă, dar au proceduri definite superficial care lasă loc de interpretări.
Marcel CIOLACU a vorbit de toleranță zero, ceea ce este un lucru foarte bun, căci în managementul calității, zero defecte este obiectivul esențial. În problema de față, elementul cheie este victima, căci eu nu numesc beneficiar pe acela care este supus torturii, înfometării și a tot felul de abuzuri, ori victima era cea scoasă din ecuație de către toate organismele care gravitau în jurul ei. Toți făceau de toate, în afară de a vedea stadiul în care se afla victima, ce se întâmpla cu victima. Numai dacă acele controale numărau victimele, le analizau stadiile în care se află și verificau modul lor de viață, își dădeau seama cum stau lucrurile, cu condiția ca totul să se petreacă în relația victime-controlori și nu în exclusivitate controlori-manageri aziluri, așa cum s-a procedat formal până acum.
Marcel CIOLACU are rolul de catalizator în restructurarea sistemului azilurilor și cadă el are un management bun și consilieri buni, cu siguranță va reuși să curețe puroiul din ceea ce este acum sistemul azilurilor de bătrâni și de oameni cu dizabilități sau cu nevoi speciale. El trebuie să-i responsabilizeze pe toți, iar ONG-urile trebuie să-și ia rolul în serios, căci și ocupatul de câinii fără stăpân este important, dar ONG-urile trebuie să acorde o și mai mare atenție oamenilor aflați în dificultate.



(29 iulie 2023)

Să discutăm și despre așa-zișii aparținători ...

Acum se discută despre despre beneficiarii azilelor groazei, când de fapt ar trebui să discutăm despre  victimele torturii, înfometării și abuzurilor din acele aziluri. Dar să discutăm despre aparținători. Așa cum stau lucrurile, aparținătorii sunt persoane care s-au debarasat de persoanele aflate în nevoie, din moment ce aceste persoane au ajuns în halul acela de degradare fizică, pe care toate televiziunile, în goană după senzațional, nu se sfiesc să le prezinte cât mai puțin blurat este posibil. 
Să nu-mi spună mie nimeni că dacă acești aparținători se organizau, nu instaurau acel climat propice aplicării unor proceduri în acele aziluri sau mai corect, lagăre de exterminare, astfel încât să dețină ei controlul ca parte componentă a sistemului, căci interzicerea accesului lor la vizitarea victimelor le-a convenit de minune. Ei erau ferm convinși că statul trebuie să se ocupe de victime 100%, iar ei doar să joace rolul de vizitatori imparțiali, neimplicați și indiferenți.
Este adevărat că au existat restricții de vizitare, de prezentare a victimelor, de discuții cu victimele fără a fi prezente persoane care lucrau în aziluri, dar aceste restricții au fost tolerate de și de aparținători, căci un minim de verificări trebuiau și ei să facă pentru a se convinge că victimele nu sunt duse spre finalul implacabil al oricărei exterminări.
În opinia mea, aparținătorii au și ei o vină egală cu cea a tuturor celor care au fost implicați în drama victimelor din azilurile groazei. Apar întrebări firești, pe care ei trebuiau să și le pună, din moment ce victimele erau separate de orice contact cu cei din exterior. Dacă în spitale există programede vizită, există acum o mai mare relaxare în ceea ce privește contactul bolnavilor cu familia, aparținătorii victimelor din lagărele de exterminare ale secolului XXI-lea din spațiul mioritic, în cea mai mare parte erau familia, căci victimele erau aruncate în lagărele aceste nu de lumea de pe stradă, ci de familie. Eu consider că 80% din vină este a aparținătorilor, care cu prea mare ușurință s-au debarasat de victimele lagărelor de exterminare și nu au impus, un regim controlat de viață a victimelor, pentru care și ei dar și statul plăteau bani grei.


(29 iulie 2023)

Marcel CIOLACU face curat cu măturoiul

Marcel CIOLACU își arată mușchii. Face curat cu măturoiul. Primul a fost măturat BUDĂI. A doua a fost FIREA. Azi a dat cu măturoiul Marcel CIOLACU și a făcut curat la prefectura Tg. Mureș. A dat cu măturoiul și a plecat  prefectul Valentin BRETFELEAN.
Este bine că Marcel CIOLACU vrea să pună ordine, dar îi va fi foarte greu pentru că cei pe care îi demite nu sunt nici fiii și nici fiicele ploii, ci au și ei pe cineva care i-a plasat pe funcții, iar acei cineva nu sunt niște anonimi, ci persoane importante.
Marcel CIOLACU este un bărbat vigilent și vrednic, drept care dacă se scoală devreme și dă cu măturoiul, vor mai pleca și alții, dar sper din tot sufletul să nu fie vorba de plevușcă, ci de nume cu mult mai sonore, care sunt de fapt simbolul corupției de pe plaiurile mioritice, Marcel CIOLACU tăind răul de la rădăcină.



(28 iulie 2023)

Thursday, July 27, 2023

Denumiri pompoase, salarii babane, dar muncă ioc!

De când cu azilurile groazei am aflat că există:
ANPDPD - Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități 
ANPIS - Agenția Națională de Plăţi şi Inspecție Socială
DGASPC -  Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului
CNASR - Colegiul Național al Asistenților Sociali din România
DSP - Direcția de Sănătate Publică
DAS - Direcția de Asistență Socială.
Toate aceste structuri au în denumire cuvintele:
- agenție,
- autoritate
- direcție,
- națională,
- drepturi.
Cuvintele sunt mărețe, dar aceste structuri sunt astfel construite încât să nu facă nimic în afară de a fușeri, de a se garnisi cu funcționari care doar mută hârtii, angajați pe pile și de a încasa salarii babane. Dovadă la ceea ce am scris eu aici stau neregulile găsite în azilurile ororilor și azilurile groazei, unde tortura, malnutriția și exterminarea erau cuvinte de ordine ale celor care furau case și primeau 6.000 sau 7.000 de lei de la stat, chipurile că-i îngrijeau pe bătrâni, pe bolnavi și pe oamenii vulnerabili și pe cei cu dizabilități, pe care ei îi numeau ironic beneficiari, de parcă un om care este torturat, beneficiază de tortură, un om înfometat, beneficiază de înfometare.
În concluzie: trebuie desființate toate aceste organisme care au patronat tortura, crima, exterminarea, înfometarea în azilurile groazei. Prin decizie judecătorească trebuie interzise drepturi pentru responsabilii care au patronat și încurajat aceste orori. dacă vor fi creat noi structuri, acestea trebuie să aibă sarcini precise și să se spună clar care sunt sancțiunile pe care le primesc cei care nu-și fac treaba.



(28 iulie 2023)

Arta dării în gât

Să dai în gât pe cineva nu este la îndemâna oricui și nu oricine este în stare de așa ceva. datul în gât cere:
- talent,
- pricepere,
- știință,
- artă, 
- perseverență,
- management,
- cap.
Exemplul cem mai bun este stagiara Monica LEWINSKY, care le-a avut pe toate, din moment ce a păstrat rochița cu urmele incriminatoare ale aventurii bărbatului-țintă, adus în pragul impeachment-ului. Cine crede că ceea ce se întâmplă acum cu azilurile groazei este altceva decât o succesiune de acțiuni de dat în gât a unuia sau a altuia, este deja naiv, iar presa este doar un instrument gratis de folosire în acest scop. Fiecare dintre noi deținem informații interesante și despre prieteni și despre dușmani și le folosim strict în avantajul fiecăruia dintre noi. Ieri 27 iulie 2023 cineva a sunat la 112 și a anunțat despre un azil al ororilor din Tg. Mureș cu oameni cu dizabilități, ținuți în niște beciuri. Am fi naivi să credem că persoana a aflat cu 20 de minute înainte de acele grozăvii și din spirit civic, din milă pentru bolnavi, a făcut gestul. Totul se știa demult, gunoiul era ținut sub preș. A venit momentul în care conducerea acelui lagăr de exterminare și cei care erau obligați să asigure controlul, trebuiau dați în gât, cum dat în gât a fost BUDĂI, cum dată în gât a fost și FIREA, cum dați în gât vor fi și alții, căci filmul trebuie să continue.
Se vede treaba că pe plaiurile mioritice, nu există atâta artă, atâta știință încât problema cu datul în gât să aibă amploarea scandalului de peste ocean din biroul oval, ci sunt scandaluri mai șterse, mai punctuale, cu mize mărunte, dar care țin jarul încins pentru a-i perpeli pe cei cărora le va veni rândul,


(28 iulie 2023)

O carte despre influenceri

Ajungând la Conacul POLIZU, la restaurant am găsit o bibliotecă și acolo printre cărți am identificat lucrarea referită prin:
Cristian CHINEZU-BIRTA Chinezu - Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?, Editura Hyperliteratura CH, https://hyperliteratura.ro/,  2021, 290 pag, ISBN: 978-606-9671-12-2
Cartea este o mare surpriză pentru mine, dar după cum este recomandat autorul cu peste 13.000 de articole pe blogul cristianchinabirta.ro este clar că avem de-a face cu un meseriaș în domeniu.
Stilul autorului este alert.
Folosește foarte mulți termeni de specialitate pe care îi explică.
Fraza este edificatoare.
Are verb.
Cartea este bine structurată.
Autorul lucrează sistematic.
La început am crezut că mă găsesc în fața unei cărți care te învață să faci un fel de artă de-a marketingul cu influencerii, dar m-am convins că autorul Cristian CHINEZU-BIRTA și-a propus să-și prezinte experiența și să exemplifice din când în când, ca persoanele care vor să se promoveze să știe cum să procedeze. Cartea trebuie citită cu creionul și cu hârtia în mână pentru a lua notițe. Eutorul este extrem de direct și spune lucrurilor pe nume, ceea ce s-ar traduce că din c-c-t nu ai cum să faci bici și să mai și pleznească, adică fără bani și fără munca ta creativă și responsabilă,  nu faci nimic, în afară de a da vina pe alții pentru nereușitele tale.
Pentru a înțelege sensurile cărții, trebuie multă răbdare, iar cei care chiar își propun să folosească influenceri în a fi promovați, dacă nu au citit cu atenție de la prima până la ultima pagină această carte și dacă nu și-au pus mii de întrebări legate de ceea ce ei au de făcut, s-o lase baltă. Cartea le este folositoare dacă și numai dacă, cititorul acceptă că există meserii, că există calificări și mai ales, că nu el le va face pe toate, ci trebuie să-i lase pe profesioniști să-și facă treaba.



(28 iulie 2023)

Peștele de la cap pe împute și tot de la cap ar trebui să se curețe

Situația azilurilor groazei și a azilurilor ororilor unde tortura, înfometarea, violența, exterminarea erau la ordinea zilei, a făcut să dacă două capete din vârful piramidei și aici mă refer la ministrul Marius BUDĂI și ministreasa Gabriela FIREA. Este normal ca acum nu plevușca să fie trasă la răspundere, ci secretari de stat, directori generali din ministere, directori din agențiile care erau legate de asigurarea bunului mers în acele aziluri, să fie destituiți și trimiși în judecată.
Am auzit-o pe ministreasa de la muncă vorbind numai cu verbe la timpul viitor, vorbind despre analize, restructurări din temelii, adică să se facă nimic.
În seara zilei de 27 iulie 2023 pe televiziuni se vorbește despre un azil al ororilor din Tg. Mureș. Ministreasa de la muncă tot o scălda cu ce va face, ce va drege, în loc să spun ă clar pe cine a destituit, pe cine a luat poliția, ce s-a ales din anchete, căci temporizarea merge pe ideea că lumea va uita. Numai că problema aceasta este fără de sfârșit, căci azilurile groazei există prin toată țara și indivizi chitiți să facă afaceri pe spinarea oamenilor du dizabilități și nu orice fel de afaceri, ci afaceri extrem de profitabile, au generat atâta corupție încât nicio jumătate de măsură nu o va stinge, ci doar măsuri radicale, de desființare și de destituire vor vindeca sistemul de aceste cangrene puturoase, ale profitorilor.
Voi spune o poveste: când s-a unir RDG cu RFG trebuia reformată o universitate dintr-un oraș din RDG. Nu s-a ajuns la nicio soluție, căci cei din universitatea rdgistă opuneau rezistență. Cuiva i-a venit ideea de a desființa cu un act oficial al guvernului universitatea din orașul rdgist. La câteva ore, tot personalul din vechea universitate era disponibilizat. S-a venit cu un act de constituire a unei universități în aceeași clădire și toțo profesorii s-au așezat la rând să se angajeze cuminți la noua universitate. Soluții există. Totul este să vrei să faci reforme adevărate.

(27 iulie 2023)

Copacii lui Nicușor DAN

Acum cu vijeliile a apărut o problemă. Se zice că în București sunt 20.000 de copaci care ar trebui tăiați, pentru care s-au făcut cereri de tăiere, dar Nicușor DAN a avizat doar 1.800 de cereri, de parcă cei 20.000 de copaci s-au uscat doar după anul 2020 după ce a fost ales primar Nicușor DAN. Au fost și în perioadele precedent grave accidente cu copaci prăbușiți de vijelii în București, căci problema tăierii copacilor uscați și cu trunchiurile putrede este o problemă veche.

Dacă primarii de sector și cetățenii sunt bântuiți de problema copacilor uscați și cu trunchiurile putrede, ar fi trebuit în 25 de ani să găsească o soluție, fără a mai fi nevoie să se apeleze la marota cu Nicușor DAN, care nu dă aprobările. El nu are cum să dea 20.000 de aprobări într-o săptămână, din multe motive și de aceea este absolut necesar să se găsească o soluție decentă, prin care să se reducă riscurile prăbușirii copacilor problemă. Când îl văd pe acel viceprimar de la capitală, veșnic viceprimar, cum pune problema, mă apucă plânsul, jalea, durerea și alergia, căci nu și-a depășit condiția de membru obscur de partid, care vrea luptă politică și nu muncă eficientă, constructivă și soluții durabile.


(27 ulie 2023)


Motelul BUCIUM & SPA e de nota 10

M-am preumblat prin multe, chiar foarte multe hoteluri de-a lungul anilor, mai ales de când mi-am cumpărat în 1987 mașina de teren ARO 244D și în 2006 mașina GOLF TDI și am o idee foarte clară de ceea ce înseamnă a da note unui hotel, căci am întâlnit tot felul de situații, unele bune, altele mai puțin bune și altele absolut execrabile.
În cazul Motelului BUCIUM & SPA am evaluat cu mare atenție, căci acesta este defectul meu, de a căuta ceea ce este bun și foarte bun, dar dacă găsesc lucruri nasoale sunt necruțător, iar după evaluare am acordat punctajele următoare:
- ospitalitate nota 10(zece),
- curățenie nota 10(zece),
- bazinul de înot nota 10(zece),
- restaurantul nota 10(zece),
- micul dejun nota 10(zece),
- cafeaua nota 10(zece),
- camera nota 10(zece),
- prizele în cameră nota 10(zece),
- accesul la Internet nota 10(zece),
- baia și consumabilele nota 10(zece),
- priveliștea nota 10(zece),
- parcarea nota 10(zece),
- modul de plată  nota 10(zece),
- ambientul pe holuri nota 10(zece),
- modul de adresare în pliante nota 10(zece),
- liniștea nota 10(zece).
Prin 2011 găsisem în cetatea Nürnberg un hotel pe care  l-am notat în mintea mea ca fiind cel mai bun din toate punctele de vedere, dar iată că acum în anul 2023, Motelul BUCIUM & SPA îi ia locul și pe bună dreptate, căci nu am venit să laud pe cineva, căci nu am niciun interes, dar realitatea este cea care spune totul și modifică ierarhizările atunci când este cazul.

(27 iulie 2023) 

Wednesday, July 26, 2023

În 2024 se va da examen de admitere în ASE

Senatul Academiei de Studii Economice a hotărât reintroducerea examenului de admitere la facultate începând cu vara anului 2024. După părerea mea, este o măsură foarte bună, căci admiterea pe bază de dosar nu a fost relevantă, din moment ce rezultatele din ultimii zece ani arată o scădere a calității procesului de instruire în corelație cu scăderea nivelului de promovabilitate.
Este adevărat că admiterea pe bază de dosar este în statele civilizate unde corupția nu est endemică și unde funcționează auto-selecția și sistemul de plată a taxelor de școlarizare are caracter de reglare, dar nu este cazul în spațiul mioritic, unde contează să ai o diplomă, unde costurile sunt accesibile și unde criteriile de angajare nu prea au nicio legătură cu facultatea absolvită.
Îmi aduc aminte de frenezia care îi cuprinsese pe membrii senatului ASE atunci când s-a pus problema scoaterii examenului de admitere la facultățile din ASE, pentru a se face alinierea cu învățământul privat, de teama că nu vor mai veni candidați dacă se menține examenul de admitere, deși învățământ de stat avea sistemul de burse ca element esențial pentru reglarea numărului de candidați, dar mai ales pentru selecția acestora.
Să nu mai privim în trecut, ci să fim optimiști. Multă lume vorbea despre sistemul de meditații și votul de scoatere a examenului de admitere era în mintea unora bazat pe eliminarea sursei de îmbogățire a celor din anumite catedre ale ASE care dădeau meditații candidaților. Nimeni nu estimase că meditațiile se mutaseră la disciplinele de la bacalaureat ți vorba colegilor mei LOMONOSOV și LAVOISIER, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, ci totul se transformă.
Sunt sigur că decizia înțeleaptă de a se reintroduce examenul de admitere la facultățile din ASE este o măsură excepțională, care va soluționa problema creșterii calității studenților în general și a studenților de la Facultatea de Cibernetică în special. Abia acum regret că am ieșit la pensie, căci undeva prin anul 2026 mi-ar fi plăcut să lucrez la disciplina de Structuri de date cu studenți filtrați de un examen de admitere. M-am felicitat că am ieșit la pensie în 2012, că nu prindeam serii de studenți admiși pe bază de dosar, căci i-am căinat pe mai tinerii mei colegi când îmi vorbeau despre dificultățile pe care le întâmpinau la sala de curs și de seminar, când vedeau limitele tinerilor admiși pe dosar, dar fără calități de informaticieni.


(27 iulie 2023)

Consecințele lui MERGE ȘI AȘA...

Noi, aici pe plaiurile mioritice am inventat sintagma MERGE ȘI AȘA. Prin MERGE ȘI AȘA înțelegem că în loc de:
- un colier de strângere a unui furtun vom folosi o sârmă,
- doi saci de ciment și unui de nisip, vom folosi doi saci de nisip și nul de ciment,
- a pune la coc cele 5 șuruburi inițiale, strângem piesa cu doar  3 șuruburi,
- a parcurge toți pașii procesului de mentenanță, doar semnăm hârtiile,
- a-i da pacientului toate pastilele, îi dăm numai 30% din ele,
- de un pliculeț de cafea, la o ceașcă, îl punem la două cești,
- cafea ILLY punem o cafea de trei ori mai ieftină și vindem ceașca la preț de ILLY,
- a-l servi pe client cu băutura cerută îi dăm o poșircă la prețul originalului,
- unt, punem în prăjitură margarină, dar pretindem că am pus unt,
- lucrările de consolidare a terenului pe care construim autostrada, punem direct asfaltul,
Pentru că nu se prinde nimeni și MERGE ȘI AȘA, adică fie ne păcălim unii pe alții, fie cfedem că îi păcălim pe clienții noștri sau pe partenerii noștri de afaceri. Observăm că de la un timp, nu mai MERGE ȘI AȘA căci autoturismele sunt făcute încât totul este verificat prin computerul de bord, căci lipsa mentenanței făcută ca la carte, produce accidente grave, căci înlocuirea materialelor sau executarea incompletă a procedurilor are costuri de reparații cu mult mai mari și operațiile trebuie refăcute, iar înlocuirea pieselor și ea trebuie făcută, dar nu pe banii clientului, ci al executantului.
Nu vor trece 10 ani și sintagma MERGE ȘI AȘA va fi doar o amintire, căci viața este cea care ne pune la punct. Inteligența Artificială - IA, va fi un fel de bici care va sta după fiecare dintre noi șine va urmări să respectăm integral procedurile și să nu mai facem ceea ce facem acum, când, considerându-ne creativi, plini de inițiative, super-deștepți, căci nu sunt alții mai inteligenți ca noi, facem lucruri după cum ne taie capul și în final ne iese prost, căci autostrăzile o iau la vale, trenurile merg cu 30 - 40 Km la oră când laalții au ajuns la 300 Km/h, căci ne mirăm când nici noi nu mai cumpărăm produse făcute aici de noi în spațiul mioritic, pentru că sunt de slabă calitate și tot așa.


(27 iulie 2023)

Prea îl mușcă unii de c-r pe David POPOVICI

Observ că în jurul lui David POPOVICI deja s-a creat un fel de isterie ca în cazul SCHENGEN din decembrie trecut de la Consiliul JAI, când Austria ne-a dat una peste bot de nu ne-am văzut. David POPOVICI este sportiv. Este adevărat că are 19 ani. La înot lucrurile stau altfel decât la fotbal sau la proba de maraton. David POPOVICI ne-a arătat că este un mare campion. A stabilit record mondial, a devenit campion mondial. El este om și fiecare om are un ciclu al evoluției. Noi facem greșeala să-l vedem pe David POPOVICI ca pe omul pe care ni l-am creat noi în mintea noastră.
El este altul decât cel pe care noi ni l-am proiectat și cadă există diferențe între David POPOVICI cel din realitate și David POPOVICI cel pe care ni l-am creat noi în mintea noastră este strict problema noastră. ca să meargă la campionatul mondial de înot de la Fukuoka, David POPOVICI s-a pregătit așa cum a crezut el, cum au crezut cei din staff-ul său. Rezultatele obținute de David POPOVICI nu sunt de colea, căci a fi al IV-lea din lume nu este puțin lucru. A termina al V-lea la semifinalele de la 100 m liber, este un rezultat de excepție.
Pentru mine, David POPOVICI este un fenomen, care la Fukuoka arată că este o valoare autentică. Mi de pare nedemn pentru unii jurnaliști și pentru unii chibiți în ale sportului să discute despre rezultatele lui David POPOVICI fără a da dovadă de profundă admirație. Faptul că a obținut acele rezultate fabuloase este insuficient pentru toți mediocrii rămași pe malurile Dâmboviței să-și verse lăturile, este treaba lor de oameni de nimic, care n-au fost în stare să facă ceva special la viața lor. Nu cred că Diana MOCANU sau Camelia POTEC ar scoate o vorbă referitoare la marele campion David POPOVICI în aceste zile, căci orice construcție înseamnă muncă, liniște și atmosferă favorabilă. Numai jigodiile sunt cele care mușcă pe furiș și după aceea o iau la sănătoasa, pierzându-se în anonimatul întunericului.
David POPOVICI este campionul meu! 




(26 iulie 2023)

CIOLACU fuge după notorietate și notorietatea fuge de el

Deschizând televizorul, l-am auzit pe Marcel CIOLACU vorbind de la locul unde a avut loc incendiul cu explozia generatorului de la Centrul de recuperare ROBĂNESCU. Era treaba unui consilier al ministrului sănătății. Noi ne-am obișnuit să vedem politicieni, ștabi de primă mărine cum vin, văd, își dau cu părerea și pleacă. Aș fi fost încântat să fi văzut vreo 20 de inaugurări de spitale, în niciun caz, nu sunt încântat să-i văd pe mai marii țării vizitând locuri sinistrate, incendii și când își dau cu părerea și solicită rezolvarea rapidă a problemelor.
Acum Marcel CIOLACU vrea să fie perceput ca premier, adică vrea notorietate de premier. Face tot ce este posibil să apară la televizor pe poziția de premier, să zică ceva ca premier, să decidă ceva ca premier. Marcel CIOLACU Vrea să arate că este un tip important, puternic, popular și înțelegător. O fi, nu zic nu, dar prea fuge după notorietate, în momente de importanță redusă, iar de spus, spune platitudini, de parcă lumea ar avea nevoie de nimicurile zise de el. Așteptam vorbe memorabile, pe care un om este în stare să le scoată pe  gură doar dacă are lecturi solide, istețime și prezență de spirit. Marcel CIOLACU fuge după notorietate, dar se vede treaba că notorietatea fuge de el, din moment ce după o lună și un pic, nici nu-mi dau seama că nu mai este CIUCĂ premier. CIUCĂ deși nu apărea atât de des, nu mă agasa. El rostea câteva cuvinte și gata. Marcel CIOLACU vorbește mult și nu spune nimic.


(26 iulie 2023)

Tuesday, July 25, 2023

PSD a luat plasă venind la guvernare

Liberalii au fost la guvernare un an și jumătate. PNRR a avut nenumărate jaloane, dar câteva reforme erau definitorii. Liberali au scăldat-o ca la Ploiești cu acele reforme și a trecut perioada lor de guvernare fără să facă prea mare brânză. Termenele scadente sunt acum când PSD este la guvernare și toate oalele se vor sparge în capul PSD-ului, căci nu contează cum au stat lucrurile, ci contează cel care ia caimacul sau trage ponoasele și PSD va trage ponoasele.
Totul a fost o regie perfectă.
A venit pandemia.
A apărut PNRR cu reforme extrem de dure.
Alianța PNL + USR s-a destrămat.
Alianța PNL + PSD guvernează.
PNL și-a finalizat partea de guvernare rezonabil.
PSD trebuie să finalizeze reformele.
Cel care va deconta este PSD.
PNL și USR au ieșit neșifonate din ecuație.
În anul 2024, toată lumea va arăta spre PSD ca fiind răul maxim, căci amânarea reformelor, lipsa marilor obiective de investiții vor fi puse în seama PSD, căci bucuria acestui partid de a fi la butoane cu orice preț îi va aduce mari prejudicii, dar unde nu-i cap, vai de picioare. Coaliția PNL + PSD funcționează, dar PNL îi lasă pe cei de la PSD să se dea în stambă, căci măsurile nepopulare și le asumă Marcel CIOLACU ca pe un gest de vitejie, deși războiul lui este pierdut, din moment ce există mari restante în derularea PNRR, căci PSD nu are curajul să rupă pisica în două.
Cine a gândit salvarea dreptei ca strategie pe termen lung, este un mare maestru și anul 2024 va arăta că soluția a fost genială, iar USR știa ce știa de le țopăiau miniștri cu  cererile de demisie în mâini, iar PNL cu o eleganță desăvârșită a realizat rotația premierilor, ca gest studiat de împinge pe tobogan PSD.


(26 iulie 2023)

Ce ne spune ceea ce s-a întâmplat ieri cu biletele pentru COLDPLAY?

Faptul că ieri 25 iulie 2023 s-au vândut 100.000 de bilete pentru un spectacol al formației COLDPLAY care va avea loc pe National Arena din București în 12 iunie 22024 scoate în evidență că raportul cerere-ofertă ține de calitate, de volumul de producție și de numărul consumatorilor, iar în cazul de față este vorba de un singur produs numit COLDPLAY, de milioane de consumatori și de calitate cât cuprinde. În niciun caz nu are voie nimeni să mai invoce altceva, căci lipsa de performanță face ca National Arena să nu fie folosită nici de sportivii mediocri, nici de cântăreții fără voce, nici de orchestrele fără repertoriu. Avem dovada că atunci când ceva este special, nu mai există limite și nici argumente fabricate care să justifice neputința și ineficiența. Faptul că formația COLDPLAY va mai susține și un al doilea concert în București, dovedește că are balta pește și lăudăroșii cu spectacolele de la Sala Palatului cu sponsorizări și fără bilete vândute, arată diferența dintre adevărata artă și mimarea artei, diferența dintre performanța reală și cea gâfâită sau falsificată prin playback. Lecția de ieri merită analizată.
Am și eu o întrebare: câți cântăreți din spațiul mioritic sunt în stare să cânte 90 de minute fără întrerupere? Au repertoriu pentru 90 de minute? Au rezistența pentru 90 de minute?

(26 iulie 2023)

Antenele aduc ghinioane!

Dacă ați sesizat, canalul de televiziune Antena 1 are niște reclame agresive, stupide, ilogice când este vorba de meciuri de fotbal pe care le transmite sau de alte evenimente sportive importante. Dacă punem în corespondență manifestările sportive pe care Antena 1 le transmite și rezultatele de pe teren ale sportivilor, tragem concluzia că Antena 1 aduce ghinion. Goana după bani a acestui post tv este purtătoare de ghinion. Mă refer acum la campionatul mondial de natație de la Fukuoka și la rezultatul lui David POPOVICI la proba de 200 m liber. Acest post caută să ia numai  caimacul, fără a mișca un deget în a crea contextul marilor performanțe prin sponsorizări reale. Antena 1 se agață de performanțele deja existente și izează pe evenimente care aduc rating și reclamele aferente pentru a câștiga banul gros, căci munca nu este caracteristica esențială în jurnalism, ci banul din reclame. 

(26 iulie 2023)

În loc de bani gratis din PNRR, taxe și impozite

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR au fost prevăzute reforme clare, cu obiective, etape, termene și sume alocate condiționat de implementarea respectivelor reforme. Inițial toată lumea a fost entuziasmată de banii din PNRR și s-a crezut că implementarea reformelor va fi floare la ureche.
Realitatea a arătat cu totul altceva. Nimeni nu dă bani pe jumătăți de măsură. Reformele, ori sunt făcute integral și se primesc banii, ori sunt făcute de ochii lelii și nu se primește nimic. Se vede treaba că la București nu ns-a înțeles prea mare lucru, din moment ce reformele bat pasul pe loc, iar banii întârzie să vină sau probabil nu vor veni niciodată.
În loc să se treacă la acele reforme înscrise din PNRR, se fac tot felul de cârpeli și banii nu vin. Mă refer la reformarea pensiilor speciale, problemă care trebuia să aibă soluție deja, dar nu are, căci nimeni nu a găsit acea soluție inteligentă, deși ea există, fără a fi vorba de a merge pe tăierea acelor pensii sau pe impozitarea lor. Soluțiile cu tăierea și cu impozitarea sunt neconstituționale. Altă soluție există, dar nimeni nu o ia în considerare, deși este unica soluție.
Banii din PNRR nu vin.
Pentru a acoperii cheltuielile planificate în buget, dar fără banii europeni, care sunt bani gratis, guvernul care a amânat nepermis de mult realizarea și implementarea de reforme, a trecut la majorări de taxe și impozite, la introducerea de noi taxe și impozite, aplicând proverbul că boul care trage la jug, tot îl ăla lovești, pentru că îl ai în față, este la dispoziție, deși există soluția cu achiziționarea unui tractor și a unui plug de fier cu multe lame de brăzdat pământul, care oferă un randament de 100 de ori mai bun decât a folosi un plug tras de un bou înjugat.
Mulți au uitat de Nodul Gordian și de soluționarea problemei lui, soluționare rapidă, lejeră, care doar se așteaptă translatată și la reformele înscrise în PNRR. Ceea ce mă miră pe mine este veselia cu care se vorbește de economiile pe care guvernul le face la consultanță, de parcă specialiștii care dau consultanță sunt niște milogi la capul podului. Trebuie să se știe clar că dacă pentru consultanța la soluționarea problemei prețul este de 20.000.000 euro și tu vrei să plătești 2.000.000 de euro, adică de 10 ori mai puțin, vei primi o soluție nu de 10 ori mai proastă, dar vei primi o soluție de 3 ori mai proastă, căci cei care ți-o oferă nu sunt specialiștii în consultanță cei mai buni, ci unii de mâna a IV-a sau a V-a, iar raportul dintre soluția lor și cea mai bună soluție este de 100 de ori, adică soluția lor este de 100 de ori mai proastă.
Partea proastă este că dacă un șurub îl vedem, o mămăligă o vedem, consultanța nu se vede și de aceea nu este apreciată, dar fără consultanță soluțiile la toate problemele vor fi cu mult mai slabe și costurile vor fi cu mult mai mari, căci ne scumpim la tărâțe și ne ieftinim la mălai, vorba proverbului.


(26 iulie 2023)

De ce nu mai este Rareș BOGDAN locomotiva PNL?

Intrarea în politica mare a lui Rareș BOGDAN la finele anului 2018 mi s-a părut un lucru extraordinar, care avea efecte benefice asupra unui PNL parcă epuizat politic. 
Rareș BOGDAN este o prezență.
Rareș BOGDAN are verb.
Rareș BOGDAN știe să vorbească.
Rareș BOGDAN este echilibrat.
Rareș BOGDAN respectă pe toată lumea.
Rareș BOGDAN are apariții bune la televiziuni.
Rareș BOGDAN știe să polemizeze cordial.
Eu l-am considerat pe Rareș BOGDAN ca fiind locomotiva PNL la alegerile europarlamentare. Tot locomotivă pentru PNL a fost Rareș BOGDAN și la alegerile prezidențiale. El a început să se uzeze moral atunci când a zis că dacă PNL ajunge la guvernare în câteva săptămâni va rezolva problema pensiilor speciale, lucru care nu s-a întâmplat deși toată coaliția de dreapta se lupta, chipurile, să rezolve problema, fără a sta de vorbă cu specialiști adevărați.
Când a fost vorba de alegerea lui Florin CÎȚU pe poziția de președinte al PNL, Rareș BOGDAN a fost extrem de vocal, chiar prea vocal, găsindu-i calități de om providențial unui nene vecin cu banalitatea și fără rezultate spectaculoase ca elev, ca student și ca finanțist, căci de specialist nu are cum să fie vorba. Entuziasmul lui Rareș BOGDAN s-a prăbușit rapid când Florin CÎȚU și-a luat nasul la purtare și și-a dovedit nu limitele, ci incompetența de a conduce un guvern de coaliție, cu afirmații și gesturi dure. Deja trecerea la susținerea candidaturii lui Nicolae CIUCĂ, a făcut din Rareș BOGDAN un personaj demonetizat, care și-a pierdut calitatea de locomotivă a PNL. Se vede că Rareș BOGDAN nu cunoaște management politic sub nicio formă, căci dacă ar fi cunoscut, ar fi amânat declinul succesului său mult timp și acum nu s-ar fi găsit în situația de a avea surprize pe la DNA, chiar dacă zgomotele erau false.

(25 iulie 2023)

Ambiții mari la politicieni mărunți

Nu voi lua în discuție promisiunile din campaniile electorale pentru că acestea sunt în proporție de peste 90% niște minciuni frumos ambalate, ca să inducă în eroare și care să-i convingă pe alegători că politicienii merită votul  lor de cetățeni onești.
Voi lua doua trei proiecte de legi și anume:
- proiectul de desființare a pensiilor speciale,
- proiectul salarizării unitare a bugetarilor,
- proiectul legii pensiilor de stat.
Toți politicienii care ajung la cârma ministerului muncii își propun să elaboreze cele trei proiecte de legi, care, desigur, ar trebui să corecteze toate inechitățile create de-a lungul anilor, de parcă nu tot oamenii au făcut legile după care funcționează acum lucrurile și parcă nu tot oamenii au adus corecții legilor deja existente, chipurile pentru a corecta nedreptăți, când în realitate adânceau inechitățile.
Îmi aduc aminte de niște elevi sub-mediocrii care își propuneau să se pregătească pentru admiterea la medicină, unde în acele vremuri bolșevice, ultima medie a admișilor era de peste 8,00. Desigur, pentru sub-mediocrii era prilej de a se plimba de două ori pe lună la meditații la București, de a se lăuda prin vecini că ei vor da admitere la medicină. Dacă rezultatul, previzibil dealtfel, era unul vecin cu dezastrul, se găseau argumente din care rezulta că elevul nu este cauza, ci cauza a fost la subiecte, la meditatori sau la alinierea planetelor, căci bieții părinți ajung să creadă orice. Așa stau lucrurile și cu politicienii mărunți. Ei nu au realizat nimic spectaculos în viața lor, dacă stăm să ne gândim la facultatea absolvită și dintr-o dată se gândesc la niște proiecte grandioase. Se știe că în ministere nu sunt mai mult de 25% specialiști de înaltă clasă, dar care nu sunt puși să realizeze acele proiecte de legi. Numai argumentul că nu au echipă este suficient pentru a conchide că cele trei proiecte de legi nu vor fi cele mai bune construcții, ci vor reflecta nivelul de profesionalism al celor care le elaborează, nivel despre care eu am mari dubii că reprezintă culmea abordărilor bazate pe teorii economice ale secolului al XXI-lea. Îmi aduc aminte că în vremurile bolșevice erau niște colegi din catedra de economie politică scutiți de a merge la practică cu studenții la muncile agricole, căci erau cooptați în niște colective care elaborau la cc al pcr prognoze ale dezvoltării economico-sociale pentru cincinalul Ț, când respectivii nu văzuseră la viața lor niciun model de prognoză și nu știau nimic din domeniul econometriei. Tot așa stau și acum lucrurile. Fără modele de simulare, fără utilizarea computerului, fără specialiști autentici, rezultatele vor fi niște proiecte de legi anoste, care vor trebui amendate rapid, pentru a elimina distorsiuni considerate de unii normale, accidente.


(25 iulie 2023)

Mozaic cu chipul Sfintei PARASCHIEVA

 







(25 iulie 2023)

Bancnota de ZERO euro de la Iași

 














(25 iulie 2023)

Jeton cu Palatul BRÂNCOVENESC de la Potlogi

 














(25 iulie 2023)

Jeton cu Palatul Culturii din Iași

 










(25 iulie 2023)

Dergetar din Iași





(25 iulie 2023)

#câtmaireziști?

Plimbându-mă prin Iași, la intrarea într-un bloc, mi-a atras atenția un afiș lipit pe perete lângă ușa de la intrare, care avea un text concentrat #câtmaireziști?


Graficianul care a realizat acest afiș este un tip talentat, căci a găsit acea expresivitate care invită la reflecție pe oameni într-un mod  foarte direct și fără menajamente, căci după 33 de ani de la Revoluția din 1989 este timpul să se treacă la fapte, să se lichideze corupția și să se vadă rezultate palpabile în confortul cotidian, în educație, în sistemul de sănătate, în infrastructură și în comportamentul celor plătiți din banii publici, care ar trebui să fie în slujba cetățeanului, nu cetățeanul slugă la ei.
Întrebarea arată că s-a ajuns la capătul răbdării și trebuie făcut ceva, iar acel ceva trebuie făcut din interiorul societății, căci nu vine nimeni din cer sau de afară să ne rezolve nouă problemele.





(25 iulie 2023)

O mare surpriză în Palace Mall din Iași

Plimbându-mă prin mallul din centrul Iașiului, am avut surpriza să văd un magazin de rochii de damă care are numele Irina SCHROTTER. Nu am intrat în magazin, dar am văzut prin vitrină câteva din exponate. Culorile sunt frumoase. Aranjarea rochiilor este interesantă. Mi-am adus aminte de magazinele de la galeria din Milano și m-am bucurat pentru o clipă că la Iași, oamenii s-au gândit că Irina SCHROTTER merită un stand acolo.


Mi-aș dori să existe în București magazine speciale ale unor designeri renumiți de modă, căci lumea se educă și privind vitrinele, nu neapărând cumpărând lucruri scumpe.

(25 iulie 2025)

Junii Sibiului și Sala Palatului cam goală

Sunt manageri de spectacole care nu au simțul măsurii, simțul penibilului și simțul eficienței. Nu se explică altfel cum de a fost organizat un spectacol la Sala Palatului din București, sală cu 4060 de locuri, fără un studiu de marketing și rezultatul s-a văzut când camerele de luat vederi mai prezentau imagini cu spectatorii și se vedea cu ochiul liber că erau prea multe locuri libere, căci nu se vânduseră biletele.
Nici nu avea cum să fie altfel când prezenta spectacolul Iuliana TUDOR, adică enervanta, plictisitoarea, predictibila, banala, Iuliana TUDOR, cu șabloanele ei epice, care nu diferă de la spectacol la spectacol, prin sfătoșenia ei, preluată de la Mărioara MURĂRESCU. Ca să ai un spectacol de succes trebuie îndeplinite niște condiții, dintre care cea esențială este a numelor de pe afiș, care trebuie să fie numele unor vedete autentice și mai ales în vogă. Dacă scoți de la naftalină figuri uzate moral, deja șansele de a realiza un spectacol de succes scad vertiginos.
Despre Junii Sibiului, adică despre dansatori, ar trebui spuse câteva cuvinte, căci spectacolul era dedicat lor. În primul rând, junii nu prea mai sunt juni, nu prea mai sunt supli, căci au burtici și sunt destul de greoi. Dansurile executate au prea mult mișcări de roboței și nu sunt sincronizați ca lumea. Dansatoarele m-au dezamăgit și ele, căci grația lor a fost deficitară. Aș fi vrut să văd plăcerea lor de a dansa. Nici coregrafia nu a fost prea grozavă, căci a avut elemente simpliste și a fost destul de lentă.În general vorbind, spectacolul a fost de nota 6,05 (șase și cinci%) și nici la televizor nu l-am suportat cu ușurință, dar ca să mai plătesc și bilet și să mai și merg până la sala Palaturlui pentru un astfel de subprodus, deja mi s-ar fi cerut foarte mult. Pe Internet sunt ansambluri de dansuri foarte renumite, care chiar a ce arăta. Atât timp cât nu se va merge pe eficiență economică, adică salariile se plătesc din biletele vândute, căci de aceea se numește ansamblu profesionist, lucrurile vor fi moi, lente, neglijente și greoaie, adică pseudo-folclor.



(25 iulie 2025)

Maria GRAPINI se laudă singură dacă nu are lăudători

În mediul online, Maria GRAPINI este o prezență agreabilă. Este acum europarlamentar la al nu știu câtelea mandat, căci știe să se lipească de cine trebuie ca să fie pe poziție eligibilă, deși nu-mi aduc aminte să fi fost în PNL sau în PSD. Maria GRAPINI nu are discurs structurat. Vorbește repede, intră în detalii greu de urmărit și ceea ce mi se pare nefiresc, se laudă cam mult cu ce zice că a făcut ea, dar de fapt, nu se vede să fi făcut ceva de răsunet. Știe chichițe, umblă la chițibușuri, dar esența îi scapă. Lui Maria GRAPINI îi place să se laude cu ceea ce a făcut ea, cu ceea ce a scris ea lui X și lui Y, fără să ne spună concret ce rezultat au avut acțiunile pe care ea le-a întreprins. De multe ori este întreruptă de moderatori căci detaliile pe care ea se străduiește să le prezinte sunt nerelevante și devin obositoare.
Maria GRAPINI nu are lăudători. Este și greu să aibă pentru că lăudătorii trebuie să fie la București, iar activitatea sa se derulează la Bruxelles.


(25 iulie 2023)