Wednesday, February 19, 2025

BN-USR ce faceți?

De câteva săptămâni bune Nicușor DAN și-a anunțat intenția de a candida la funcția supremă în statul român ca independent și toată lumea știe că și Nicușor DAN și Elena LASCONI se adresează aceluiași electorat, iar sondajele îl dau favorit pe Nicușor DAN. Eu credeam că Biroul Național al USR are o abordare realistă, că este în stare să nu repete greșelile PNL și PSD din campania pentru prezidențiale din anul 2024 și acționează ca atare. Întreb și eu pe Cristian Mihai BACIU, Horia Daniel BOGDAN, Allen COLIBAN, Anisia Georgiana COSTESCU, Cezar-Mihail DRĂGOESCU, Adrian ECHERT, Dominic FRITZ,  Florin-Geroge GÂRBACEA, Stelian ION, Elena LASCONI, Liviu MĂULREANU, Radu MIHAIU, Radu MIRUȚĂ, Ionuț MOȘTEANU, Oana MURARIU, Claudiu NĂSUI, Andrei NISTOR, Cristina PRUNĂ, Lucian STANCIU VIZITEU, Ștefan TANASĂ, Oana ȚOIU, Vlad VOICULESCU, Andrei WIENER, ce faceți? De ce nu vă mișcați repede? De ce nu aveți o abordare realistă? De ce nu dați dovadă că sunteți cu adevărat oameni politici? De ce nu rupeți pisica în două?  Nu am trecut-o aici pe Clotilde ARMAND că ea s-a poziționat. Este adevărat că Lucian STANCIU VIZITEU îl sprijină pe Nicușor DAN să obțină semnăturile, dar nu s-a exprimat clar în favoarea acestuia. Mă și mir că n-a fost exclusă din USR. Sper să nu se întâmple și gândul cel bun să le vină tuturor membrilor BN-USR și toți să se alinieze în spatele președintei Elena LASCONI pentru a-l susține pe Nicușor DAN în campania electorală. Aș vrea ca tot USR să ragă la aceeași căruță cât mai repede.


(19 februarie 2025)

Ai făcut un doctorat? Și?

 În mintea mea care mi-a mai rămas la cei 78 de ani ai mei, consider că un om face lucruri folositoare și nu face lucruri doar pentru a se afla în treabă sau doar pentru a se făli cu ele. Eu îmi cumpăr o pereche de pantofi mișto, ca să-i încalț, să mă simt bine, în niciun caz pentru a mă făli la cunoscuți cu ce pantofi mișto am eu în picioare. Dacă acei pantofi sunt remarcați de cei cunoscuți, dacă pantofii mei stârnesc invidie, este treaba celor care-i admiră sau a celor care mă invidiază, în niciun caz nu e treaba mea.
Așa și cu doctoratul. Eu am făcut doctoratul pentru mine, să fiu mai bun în meseria mea, în niciun caz pentru a scrie dr. pe cartea de vizită, pe plăcuța de la ușa apartamentului sau pentru a mă recomanda că sunt doctor în știință la vecini, la neamuri, dar mai ales la dușmani, ca să le plesnească fierea-n ei.
Deci, pentru mine, doctoratul a fost o etapă de perfecționare profesională a vieții mele, care m-a ajutat să muncesc mai bine, să progresez de la asistent universitar spre lector universitar și chiar și mai mult. În stagiul meu doctoral am avut examene și am scris referate care mi-au permis să rezolv probleme concrete din meseria mea de cercetător științific. Nu aș fi făcut în vecii vecilor un doctorat doar pentru a obține o diplomă pe care să o pun în ramă și oricine ar veni la mine în casă să-și belească ochii și să se apropie de perete pentru a citi ce scrie acolo, după care să strâmbe din nas, căci pe perete se pun fie tablouri de GRIGORESCU, LUCHIAN sau ANDREESCU, fie portretele lui Nicolae și dr.ing Elena CEAUȘESCU, să zicem academicieni și ei.
Nu am apreciat niciodată pe cei ce fac doctoratul într-un anumit domeniu, doar pentru a face doctoratul, fără a profesa în domeniul respectiv. Europa a dat voie ca absolvenții de tot felul de facultăți să se îndrepte spre tot felul de specializări de doctorat, doar pentru a avea cât mai mulți doctori în oarece științe, care lucrează în cu totul alte domenii unde nu folosesc nici ceea ce au învățat în facultate, nici ceea ce au făcut în stagiul doctoral. Altfel spus, au făcut risipă de resurse pe toată linia și au umblat ca muștele fără cap spre obiective pe care le-au atins, fără să producă nimic acolo când au ajuns la țintă.
În opinia mea, ai făcut Facultatea de Matematică, musai trebuie să-ți faci doctoratul în matematică. Ai făcut Facultatea de Fizică, musai trebuie să faci doctoratul în fizică. Viața arată că împrăștierea nu duce la concentrarea eforturilor spre aprofundarea unui domeniu și unde profunzime nu este, nici despre creativitate și nici originalitate nu va fi vorba, ori la doctorat, soluțiile proprii sunt fundamentale. Știu un nene, inginer electronist, care și-a făcut doctorat în cinematografie, dar scrierile sale sunt fie de tip SF, fie editoriale, fie luări de poziție foarte colorate în orice problemă a vieții politice, vecine cu demonetizarea. Mai știu un nene politician care a făcut o facultate oarecare, dar musai un doctorat în minerit, dar exersează prin parlament oarece.  Este și un candidat la prezidențiale care a făcut Agronomia, are doctorat în agronomie și a exersat chestii de sustenabilitate, care tot risipă se cheamă, în opinia mea.





(19 februarie 2025)

SOROS vs LENIN

Karl MARX și Friedrich ENGELS au fost cam printre primii teoreticieni ai comunismului și lucrarea lor Manifestul Partidului Comunist a pus temelia studiului cu instrumentele reci ale științei ale societății comuniste. Vladimir Ilici LENIN a fost și teoretician și practician, căci el a dezvoltat teoriile despre comunism, dar a și trecut la practică, fiind conducătorul marii revoluții socialiste din octombrie 1917, care s-a aniversat întotdeauna în URSS și în țările satelite, pe 7 noiembrie.
George SOROS și Vladimir Ilici LENIN sunt două personalități marcante ale istoriei noastre moderne, care și-au propus să schimbe lumea.
Vladimir Ilici LENIN și-a propus să instaureze comunismul în Rusia și a reușit prin revoluția bolșevică din 1917, iar urmașii lui au extins comunismul în Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Iugoslavia, Albania, China, Vietnam, Cuba. Comunismul a avut legile lui. Comunismul și-a definit reperele omului nou și partidele comuniste au făcut eforturi considerabile de a modela omul nou. Revoluțiile culturale au adus clarificări și constrângeri. Numai că, socialismul nu a reușit să performeze și productivitatea muncii în socialism era și de 3 ori mai mică decât productivitatea unor țări capitaliste. Comunismul nu a trecut testul eficienței economice și de aceea s-a prăbușit în 1989.
Miliardarul George SOROS și-a propus să schimbe pe cale democratică regimurile politice, definind contextul prin care personalități special formate pentru implementarea contextului unei societăți deschise, bazate pe eficiența capitalului, să ajungă în funcții cheie ale statelor, fie prin alegeri, fie prin numiri, astfel încât influența lor să ducă democrațiile de acolo spre direcțiile definite în conceptul de societate deschisă, progresistă, unde naționalismul, tradiționalismul, idilismul și paseismul, trec undeva pe planul al V-lea, locul lor fiind luate de o nouă ordine mondială, unde oamenii au libertăți și comportamente care să ducă spre eficiența capitalului, spre dezvoltarea personalității umane după un model de om nou, subordonat în totalitate ideii de societate deschisă. 
Se observă că țările unde s-au produs revoluții portocalii sau tot felul de primăveri, nu au reușit deloc să treacă testul eficienței prin creșterea rapidă a productivității muncii, ba din contră, corupția a înflorit la cote alarmante, ceea ce înseamnă că modelul  imaginat pentru societatea progresistă necesită ajustări importante. 
Oricum, trebuie remarcat faptul că George SOROS și Vladimir Ilici LENIN reprezintă două modele de gândire reprezentative pentru dezvoltarea de moduri de producție și studiul comparat al contribuției lor merită o mai mare atenție. A reduce comunismul și societatea deschisă la faptul dă deputații în ambele cazuri nu jură pe Biblie, este doar o abordare simplistă, dar a analiza ce a însemnat omul nou în comunism și ce înseamnă omul nou pentru societatea deschisă, chiar merită atenție. Și poziționarea față de proprietate în comunism și în societățile deschise trebuie analizate, căci ideea de proprietate a colectivităților este generatoare de contradicții din moment ce natura omului este de a fi acaparator, violent, dominator și egoist, trăsături pe care am mari îndoieli că educația le face să dispară definitiv.




(19 februarie 2025)

Ce calități trebuie să ai ca să te înhami la un doctorat?

Dacă ți-ai propus să faci un stagiu doctoral și să-l finalizezi cu susținerea tezei de doctorat, trebuie să te analizezi să vezi dacă ești o persoană:
- disciplinată,
- perseverentă,
- analitică, 
- onestă,
- exigentă,
- eficientă,
- constructivă,
- pozitivă,
- ambițioasă,
- comunicativă,
- productivă,
- punctuală,
- creativă,
- selectivă,
- deschisă,
- muncitoare,
- realistă, 
- corectă.
Toate aceste calități trebuie să definească profilul unui doctorand de succes, căci stagiul doctoral este valoros dacă se încheie cu susținerea cu succes a tezei de doctorat și cu acordarea titlului de doctor în științe de organismele abilitate ale statului. Toate aceste calități se referă la relațiile doctorandului cu ceilalți, dar mai ales la persoana respectivului, căci degeaba o persoană este exigentă sau corectă cu alții dacă nu esta exigentă, respectiv, corectă, față de ea însăși, de exemplu.




(19 februarie 2025)

Nu te apuca de doctorat dacă...

Nu te apuca de doctorat dacă:
- în toate ciclurile școlare ai fost mereu printre ultimii doi,
- ești certat definitiv cu cărțile de specialitate,
- ai evitat cu obstinație să să dai soluții la probleme noi,
- speri să traversezi stagiul doctoral doar bătând din palme,
- stai rău cu scrisul coerent al ideilor noi pe o coală de hârtie,
- ești obișnuit să începi să faci lucruri și să nu le termini,
- nu-ți place munca adevărată, pe care s-o faci din pasiune,
- te presează alții și nu este dorința sufletului tău,
- nu ți-a plăcut cartea și te-ai strecurat în școală ca gâsca prin apă,
- legătura ta cu biblioteca este absolut inexistentă,
- nevasta ta nu-ți dă voie sau spune că doctoratul nu e de tine,
- te gândești doar să bifezi și tu ceva în CV-ul tău să da bine,
- vezi teza de doctorat ca pe o marfă de cumpărat de pe tarabă,
- timpul tău e limitat de funcția de conducere pe care o ocupi,
- ai copii cu titlul de doctor în știință,
- o faci doar ca să intri și tu în rândul lumii în care te învârtești,
- te bazezi doar pe faptul că-ți aduce bani la salariu,
- sufletul tău spune să faci cu totul altceva,
- apropiații tăi care te cunosc îți spun să n-o faci,
- atunci când îți exprimi intenția, toți râd în hohote de tine.
Desigur, sunt și excepții de la toate înșirate de mine aici, dar voi fi bucuros să știu că în cazul tău nu am avut dreptate și decizia ta mă contrazice și tu ai susținut strălucitor o teză de doctorat valoroasă.


(19 februarie 2025)

Tuesday, February 18, 2025

Care sunt diferențele între Elena LASCONI și Nicușor DAN?

Se spune că oamenii sunt diferiți și este important să vedem care sunt diferențele dintre Elena LASCONI și Nicușor DAN.
O diferență este evidentă: Elena LASCONI este femeie, iar Nicușor DAN este bărbat. 
O altă diferență este că Elena LASCONI este primar de Câmpulung Muscel, iar Nicușor DAN este primar de București. 
Elena LASCONI  a terminat Facultatea de Management de la Universitatea Ecologică la Deva , iar Nicușor DAN a terminat  facultatea de Matematică de la Universitatea București.
Elena LASCONI nu are doctorat în ceva, iar Nicușor DAN este doctor în matematică. 
Elena LASCONI este președinta partidului USR, iar Nicușor DAN este independent.
Elena LASCONI a candidat la președinție în 2024 , iar Nicușor DAN nu a candidat la președinție în 2024.
Elena LASCONI a obținut  1.772.500 voturi la turul întâi al alegerilor prezidențiale, iar Nicușor DAN a obținut 352.734 câștigând primăria Bucureștiului.
Elena LASCONI este în politica mare de un an de zile, iar Nicușor DAN este în politica mare de 10 ani.
Dacă se dorește compararea folosind un indicator statistic de ordin calitativ agregat, pentru a concluziona care dintre cei doi trebuie să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 pentru ca USR să aibă candidatul învingător, nu este chiar imposibil, pentru că se dau niște puncte pentru criteriile care diferențiază pe Elena LASCONI de Nicușor DAN, se dau ponderi criteriilor, apoi prin simple adunări ale puntcajelor ponderate se obțin cele două valori ale indicatorului și totul vine de la sine, mai ales dacă indicatorul mai este și normat în intervalul închis zero, unu. Faceți exercițiul acesta și veți vedea că oricât de subiectivi ați fi Nicușor DAN este cel care trebuie să continue.

(19 februarie 2025)

Clotilde ARMAND a dat un semnal și USR ce face?

Mi-a plăcut că singura persoană curajoasă din USR a fost Clotilde ARMAND. Ea a intuit că în noile condiții  când nu se reia turul al II-lea al alegerilor prezidențiale anulate, singurul care are șanse de a câștiga alegerile din mai este Nicușor DAN și nu Elena LASCONI. Nu exclud ca alții din USR să fi gândit la fel, dar Clotilde ARMAND este cea care a avut curajul să dea un semnal. Ea nu i-a zis de la obraz lui Elena LASCONI să se retragă, dar prin gestul făcut a aplicat proverbul nostru strămoșesc, bate șaua să priceapă iapa, adică spune ceva mai pe ocolită, ca persoana în cauză să se prindă și să reacționeze corect. Chiar dacă nu a performat ca primăriță la sectorul 1 ca să fie realeasă în vara lui 2024, Clotilde ARMAND a răîmas aceeași persoană care aplică un alt proverb de-al nostru milenar, ce-i în gușă și-n căpușă, adică într-o traducere mai actualizată, Clotilde ARMAND spune direct lucrurilor pe nume. 
Reamintesc acum și aici că fosta primăriță Clotilde ARMAND este absolventă a unei universități clasificate, aflată pe locul 3 în lume și aici mă refer la MIT - Massachusetts Institute of Technology. Au trecut zile bune de când Clotilde ARMAND s-a poziționat referitor la candidatura lui Nicușor DAN la prezidențiale și văd că USR tace, ceea ce nu este bine deloc, pentru că una este un Nicușor DAN deși independent dar fără USR și cu totul stă treaba dacă furnicile din USR pun umărul în a-l sprijini pe acesta acum când este atât de mult de făcut pentru ca Nicușor DAN să fie făcut cunoscut în țară.
Primul pas trebuie să-l facă însăși Elena LASCONI, prin care să arate că neexistând turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, singura soluție este Nicușor DAN și ea trebuie să găsească cel puțin cinci argumente care o determină să-l susțină pe acesta de a deveni candidatul susținut de USR la prezidențiale. Cu cât Elena LASCONI amână susținerea lui Nicușor DAN cu atât lucrurile se complică în USR și statutul său acolo devine incert, bizar și nesigur.



(18 februarie 2025)

Tocilarul de Nicușor DAN

În studenția mea, aveam un coleg despre care se zicea că este tocilarul grupei. Eram în anul întâi. Eu învățam de frică să nu pierd bursa. Dacă pierdeam bursa, plecam acasă, căci părinții mei nu aveau bani să mă țină în facultate și eu știam acest lucru. Eu știu ce înseamnă să înveți, nu să tocești, căci sunt facultăți unde studenții învață, nu tocesc. La facultatea de matematică studenții învață. Și la Facultatea pe care am terminat-o eu, studenții învățau, nu toceau. Cei care tocesc, citesc un curs până îl știu pe dinafară și-l recită ca pe o poezie. Deși oamenii știu că matematica și informatica se învață, nu se tocește, unii colegi de grupă vorbeau despre colegii care mergeau și învățau la bibliotecă zi de zi câte dou până la patru ore, că sunt tocilari. Acum este foarte ușor să găsești în format digital culegeri de probleme, cărți și medii de dezvoltare a programelor în tot felul de limbaje de programare. dar pe vremea mea, dacă nu mergeai în bibliotecă să copiezi enunțuri de probleme, secvențe de program sau scheme de soluționare a problemelor folosind conexiuni ale tabulatorului, nu aveai nicio șansă să te pregătești.
Nicușor DAN olimpicul internațional la matematică nu era tocilar, pentru că el știa teorie, dar pentru rezolvarea problemelor trebuie exercițiu, trebuia creativitate, trebuia profunzime în gândire. Nici ca student, Nicușor DAN nu a fost tocilar, căci matematica nu se memorează. Enunțurile teoremelor au logica lor. Demonstrațiile se învață și se construiesc din aproape în aproape. Este adevărat că există unii elevi și chiar studenți care memorează teoreme, memorează demonstrații, memorează enunțuri de probleme și memorează rezolvările lor. Ei trec la școală cu note bune în fiecare an, trec de examene, dar nu ajung niciodată să se ridice la nivelul elevului bun sau foarte bun la matematică sal la nivelul studentului bun la matematică. Lumea îi apreciază pe acești mici roboței, promovându-i cu note care în extrem de rare cazuri depășesc nota 8(opt), fără a fi vreodată în vârful piramidei, dar în niciun caz să strălucească în competiții de mare anvergură pe meseria lor.
La un elev, dacă a devenit olimpic internațional o dată este un lucru foarte bun, dar dacă elevul a devenit olimpic internațional și a doua oară, înseamnă că este un elev excepțional. Concluziile referitoare la traiectoria lui Nicușor DAN le trageți singuri. El este absolvetul unei Facultăți de Matematică, a făcut un doctorat în matematică la Paris și a lucrat la un Institut de Matematică al Academiei Române. Nicușor DAN este matematician prin toată fibra lui. Q.E.D.




(18 februarie 2025) 

I.A.-ul lui Elon MUSK

În această seară, pe la 22:40 la emisiunea Sinteza zilei a lui Mihai GÂDEA, acesta s-a lansat în a vorbi despre un software de inteligență artificială al lui, făcând niște comentarii din care rezultă clar că Mihai GÂDEA nu prea știe ce și cum stau lucrurile cu I.A.
Eu am zis că am lucrat un pic cu cxeva software de I.A. și văzând cum stau lucrurile, m-am potolit. I.A. are software bun sau prost, în funcție de conținutul digital existent pe Internet. Cum noi cei de pe meleagurile mioritice stăm foarte-foarte rău cu procesul de digitalizare, nici conținut digital românesc nu avem. Să se știe că numai anumite case mari dispun de software de I.A. care face conversie de fișiere altele decât cele text, pentru a le aduce la format text și a le integra pentru a fi prelucrate. Degeaba despre  George SOROS se vorbește 24/24 prin toate emisiunile dacă nu există fișiere text rezultate din conversia fișierelor multimedia, căci software de I.A. nu accesează nici fișiere imagine, nici fișiere de sunet. Cum ceea ce este scris despre noi este puțin și chiar fără variații datorită preluărilor neautorizate în lanț și datorită plagiatului, este clar că răspunsurile puse pentru software zis al lui Elon MUSK au fost strict date de ce conținut digital românesc există pe Internet. Nu trebuie acuzată calitatea software dat de rețeaua de socializare a lui Elon MUSK pentru că noi nu am digitalizat în ritmul cerut de societatea contemporană, iar ironiile lui Mihai GÂDEA le-am interpretat prin ignoranța acestuia legată de ce este I.A. și cu ce se mănâncă ea, deși acolo la Antena 3 CNN ar trebui să fie inși care să-l tragă de mânecă sau să-i zică cum stă treaba, pentru a nu cădea în eroarea celui care crede că le știe pe toate.


(18 februarie 2025)  

Primul discurs al lui Ilie BOLOJAN, președinte interimar

Azi 18 februarie 2025, toate televiziunile au preluat o transmisie în direct cu un discurs al președintelui interimar Ilie BOLOJAN. Mă așteptam să fie un discurs marca Ilie BOLOJAN, dar probabil echipa de consilieri de la președinție nu s-a schimbat sau Ilie BOLOJAN nu a fost consultat sau acea echipă nu i-a studiat luările de cuvânt anterioare, astfel încât discursul să nu fie unul comun, cu termeni predictibili, cu fraze în care construcțiile sunt ruginite, ca să nu spun prea generale, prea incolore.
L-am văzut în primul rând pe Emil HUREZEANU, cel care ocupă fotoliul de ministru de externe, dar pe care l-am admirat în tinerețea mea pe când vorbea extraordinar de la microfonul postului de radio Europa Liberă, dar care acum după atâția ani se străduiește cu succes minim să poarte o pălărie care îi este mult prea mare pentru căpșorul său, i-a căzut pe ochi și nu mai vede prea mare brânză.
Aștept acum fapte de la Ilie BOLOJAN, dar așa cum a început, am un optimism sub un nivel de moderație, căci funcția de președinte interimar după discursul lui James David VANCE, vicepreședintele USA de la Conferința de securitate de la München, după absența de la întrunirea informală de la Paris, devine o funcție care dă senzația că rolul lui Ilie BOLOJAN este de a fi cel cu care se scoate toți cărbunii aprinși din ultimii 20 de ani pe probleme de politică externă din moment ce Traian BĂSESCU, Klaus IOHANNIS, Emil HUREZEANU, Luminița ODOBESCU, Bogdan AURESCU, Teodor MELEȘCANU, Titus CORLĂȚEAN, Andrei MARGA, Cristian DIACONESCU, Theodor BACONSCHI, Cătălin PREDOIU, Lazăr COMĂNESCU, Adrian CIOROIANU, Mihai Răzvan UNGUREANU nu au avut în nicun caz viziunea și anvergura unui Gheorghe TĂTĂRESCU, Nicolae TITULESCU,   Ion I. C. BRĂTIANU, Alexandru N. LAHOVARI sau Mihail KOGĂLNICEANU.
Am înțeles că președintele interimar Ilie BOLOJAN este absolvent a două facultăți, drept care este îndreptățit să ceară ca toți salariații din subordinea sa să-i arate diplomele și foile matricole de studii superioare și cei cu medii sub 9,50 să-și caute de drum, căci țara are nevoie de oameni performanți și acolo la vârf, oamenii trebuie să fie cu adevărat excepționali.

(18 februarie 2025)

Nicușor DAN în turneu electoral

Nicio televiziune nu l-a însoțit pe Nicușor DAN în primul său turneu electoral. Doar Antena 3 CNN a inițiat un dialog prin telefon cu Nicușor DAN și moderatoarea Cătălina PORUMBEL a pus câteva întrebări la care Nicușor DAN a dat răspunsurile care trebuie.
S-a spus că Nicușor DAN nu a fost primit cu:
- aplauze,
- urale,
- bucurie,
- muzică,
- festivism.
Nicușor DAN a fost primit ca un bucureștean care vine în provincie și dacă a avut curajul să vină la niște necunoscuți, de regulă oameni de stânga ai PSD, deși primarul actual, Lucian-Daniel STANCIU-VIZITEU are rădăcini în USR, el a câștigat mandatul în cadrul  Alianței Dreapta Unită, deci nu este întâmplătoare vizita la Bacău a lui Nicușor DAN. Este un început bun pentru Nicușor DAN. Orice duș, oricât de rece ar fi, nu este o noutate pentru el, căci nici când a candidat la primăria Bucureștiului nu a fost primit pe covorul roșu, nu au cântat fanfare și nici nu a trecut pe sub ghirlande de trandafiri și totuși a câștigat alegerile în două rânduri. El are de mers în Iași, Cluj, Timișoara, Craiova, Galați, Constanța, Oradea, Arad, Pitești, Giurgiu, Alexandria și oamenii de acolo în contextul actual vor fi greu de manipulat, căci salariile au fost înghețate, pensiile nu au fost indexate și la bugetari se fac concedieri de către guvernul PSD+PNL+UDMR. Crin ANTONESCU să-și facă griji, nu Nicușor DAN.


(18 februarie 2025)

Televiziunile, Nicușor DAN și zăpada

În aceste zile ne dăm seama cât de imparțiale sunt televiziunile sau mai corect, cât de partizane sunt acestea. A nins și este zăpadă peste tot, căci așa este iarna. Ninge și zăpada acoperă pământul. Primăriile au datoria să trimită utilaje de deszăpezire. Zăpada în București a avut undeva la 10 cm, deci, zgomotul făcut de televiziuni a fost nejustificat. I s-a pus în cârcă lui Nicușor DAN starea deplorabilă a străzilor Bucureștiului, de parcă în București zăpada era de doi metri și musai trebuia să intervină utilajele să-i salveze pe sinistrați. S-a spus că situația catastrofală a unui București unde stratul de zăpadă nu depășea 10 cm se datorează lui Nicușor DAN care în loc să fie la comandamentul de deszăpezire a nămeților de sub 10 cm, este în țară să strângă semnături pentru a candida la președinție.
Nu mă miră deloc această abordare. Îmi amintesc cum acum vreo 20 de ani, ninsese tot așa și la 10 cm de zăpadă trenurile se blocaseră, circulația pe căile ferate era întreruptă, cu trenuri înzăpezite, cu trenuri anulate, căci ridicolul trebuie să aibă și el forme concrete de manifestare.
Eu nu știu ce face CNA în legătură cu formele grave de manipulare a populației de către televiziuni, CNA care ar trebui să acționeze din proprie inițiativă pentru încălcarea gravă a codului deontologic de către televiziuni, în scopul de a manipula grosolan oamenii, din moment ce la prezentarea iernii sunt folosite imagini din alte ierni când ningea abundent și erau munți de zăpadă pe străzi, iar acum când este prezentată realitatea zăpada nu depășea 10 cm, dar televiziunile au menirea de a manipula prin îngrozire.




(18 februarie 2025)

Pseudonimele culturiștilor.

Eu am un domeniu numit ionivan.ro și acolo am multe chestiuni despre culturism, căci m-a pasionat acest domeniu. la adresa
https://ionivan.ro/2021-CULTURISM/CULTURISM2021-aaindex.htm
se află și un link spre performanțele culturiștilor, unde am trecut caracteristici biometrice ale unor sportivi, dar dorința mea a fost să găsesc pe Internet date despre cât mai mulți culturiști români, dar surpriza a fost de cu totul altă natură, căci după mai multe căutări ajungeam pe portaluri destinate adulților și marea surpriză a fost că acolo se găseau descrieri specifice, în niciun caz circumferințe ale brațelor, pieptului, taliei, gambei, coapsei așa cum găsisem pentru marele  Arnold SCHWARZENEGER sau Steve REEVES.dar și pentru culturiștii români Petru CIORBĂ, Gheorghe HUMĂ, Radu ULICI, Ionuț NOVAC. 
Când am scris articole despre culturiști români și am intrat în dialog cu ei, am obținut datele necesare, dar măsurătorile se află doar în acele articole.
Culturismul este sportul a cărui performanță este evidențiată exclusiv în modul vizual, fără cronometru, fără cântar, fără metru de croitorie. De aceea am considerat că la prezentarea unui culturist trebuie să apară:
- datele biometrice,
- structura antrenamentelor,
- palmaresul,
- dieta,
- galeria foto.
Decizia de a posta orice pe Internet o avem toți și fiecare se definește prin modul în care construiește conținutul digital. 
Unii pun în spațiul virtual probleme de geometrie în spațiu. 
Unii pun în spațiul virtual fotografii cu locuri pe care le-au vizitat.
Unii pun în spațiul virtual clipuri cu muzică pe acre o interpretează după talentul lor.
Unii pun în spațiul virtual texte oarecare.
Unii pun în spațiul virtual fotografii în care își prezintă corpul lucrat la sală.
Spațiul virtual suportă orice și oricând, oferind celor ce caută, exact cea ce-și doresc, fără nicio restricție, la costuri nule, conținutul digital fiind generator de profituri, ceea ce este bine pentru toată lumea. Libertatea de a decide o are orice om referitor la conținutul digital pe care-l postează în mediul online. Trebuie însă știut că în online, conținutul digital migrează necontrolat și de aceea, operațiile inverse de ștergere sau de dezactivare devin greu de realizat, chiar imposibile. Nu cred că includerea fotografiilor unor culturiști pe diferite portaluri le-a adus sumele care să balanseze efectele generate de existența acelui conținut digital în online și sunt sigur că trăgând linie, rezultatul este pe minus în zona prejudiciului de imagine, mai ales că societatea este un organism viu cu două feșe, care ziua detestă manelele, iar noaptea după un chef strașnic se rupe în figuri dansând în ritm de manele.


(18 februarie 2025)

Monday, February 17, 2025

Cine suntem, bre?

Din când în când trebuie să ne întrebăm cine suntem?
Suntem Brad PITT multiplicați?
Suntem Alain DELON trași la indigo?
Suntem Florini PIERSICI, unul după altul?
Dacă avem un pic de realism când ne privim în oglindă, nu suntem nici Brad PITT, nici Alain DELON și nici Florin PIERSIC. Sunt eu, ești tu, este el, adică suntem noi, așa cum ne-a lăsat Dumnezeu, căci din maimuță nu este vorba să ne tragem, din moment ce acestea nu stăpânesc arta răului.
Noi suntem oameni normali în cea mai mare proporție, avem printre noi și genii, dar prea puține, avem și lideri în general, dar nu avem lideri în momentul de față, deci ar trebui să fim ca toți ceilalți care sălășluiesc pe Terra și nu trebuie să ne împăunăm noi cum că istoria începe de pe meleagurile noastre, că nu are cine să ne dea nouă lecții și că toți sunt nepricepuți în afară de noi.
Noi nu avem autostrăzi.
Noi nu stăm la masa bogaților lumii.
Noi am fost declarați învinși la Conferința de la Paris din 1947.
Noi am avut un președinte turnător.
Noi am avut mineriade, deși minerit au și alții cu mult mai mult decât noi.
Noi l-am avut pe EMINESCU și  acesta ne spală de toate păcatele.
Cine suntem noi, bre?
Suntem copiii lui Dumnezeu, ca toți copiii de pe Terra.






(18 februarie 2025)

De la călugărul VASILE la nea VASILE

Îmi aduc aminte cum la confruntarea finală dintre candidații Ion ILIESCU și Emil CONSTANTINESCU, acesta din urmă cu un aer plin de dramatism a vorbit cum s-a întâlnit el cu călugărul VASILE. La minutul1.32.00 Emil CONSTANTINESCU îl întreabă dacă crede în Dumnezeu.
Zilele acestea Crin ANTONESCU a postat un clip în care a vorbit despre nea VASILE, un om muncitor, un exemplu de meseriaș, care are acum nouă degete, căci unul l-a pierdut la locul de muncă.
Au trecut aproape 30 de ani de când candidatul Emil CONSTANTINESCU a avut viziunea cu călugărul VASILE, ca acum Crin ANTONESCU să dea exemplul de om muncitor, cu numele VASILE, prin care vrea să arate că societatea de azi are nevoie de oameni profesioniști.


(17 februarie 2025)

Lavinia SLĂVEANU o vedetă de demult a muzicii ușoare românești.

Deplâng faptul că nu există un articol consistent despre Lavinia SLĂVEANU pe WIKIPEDIA.com căci Lavinia SLĂVEANU a fost o mare cântăreață de muzică ușoară, cu un timbru special, cu o prezență scenică remarcabilă, mai ales că în anii în care ea era în vogă, televiziunea română era la începuturi și cam toate programele erau live.
La un pas de fericire
Noapte fără lună
Să nu te superi dacă plâng
Te caut
Lavinia SLĂVEANU a cântat cântece a căror muzică a fost compusă de Gherase DENDRINO, Florentin DELMAR, Radu ȘERBAN, Camelia DĂSCĂLESCU, Noru DEMETRIAD. 
Lavinia SLĂVEANU a cântat împreună cu sora ei, cântăreala Aida MOGA o serie de melodii precum Șoapte de dragosteMelodii, melodii.
Aștept ca procesul de digitalizare să progreseze pentru a permite accesul la toate melodiile interpretate de Lavinia SLĂVEANU.
la ediția din 1963 a Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească de la Mamaia, Lavinia SLĂVEANU a primit Premiul Special al Juriului alături de alte nume mari ale muzicii ușoare și aici numesc pe Dorina DRĂGHICI, Doina BADEA, Luigi IONESCU, Margareta PÂSLARU, Nicolae NIȚESCU, Ioana RADU, Gigi mARGA, Constantin DRĂGHICI.

(17 februarie 2025)

Trebuie Nicușor DAN să facă băi de mulțime?

Băile de mulțime arată popularitatea de care se bucură un lider. În vremurile bolșevice de la noi, Nicolae CEAUȘESCU făcea băi de mulțime:
- în piețe de ziua recoltei,
- la intrarea în uzine,
- când mergea pe stradă,
- când se prindea în hore,
- înconjurat de pionieri,
- ținând copii în brațe,
- tăind panglici la inaugurări.
Acum, politicienii fac și ei băi de mulțime, unele mai reușite, altele de un penibil dus până la obscenitate. Dacă sunt momente speciale, neforțate și lipsite de festivism ridicol, ci de o normalitate acceptată de orice om onest, atunci Nicușor DAN să meargă în mulțimi, fără a fi flancat ostentativ de bodyguarzi-dulap, iar gesturile lui să fie normale, spontane, prin care privitorul să înțeleagă că Nicușor DAN este și el om ca toți oamenii.
Știm mulți oameni politici care au eșuat lamentabil atunci când au făcut băi de mulțime, fie că au fost huiduiți, fie că și-au arătat ceasurile scumpe, fie că au fost artificiali când făceau cumpărături în piețe și nu știau cum să reacționeze când le erau oferite gratis produse. Există imagini cu acele momente și echipa de campanie a lui Nicușor DAN are suficiente modalități de a-l instrui pe acesta pentru a nu repeta acele momente delicate, care precis au avut efect contrar obiectivului definit inițial.

(17 februarie 2025)

Ce calități trebuie să rezulte în campania prezidențială că are Nicușor DAN?

Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om bun la suflet. 
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om care-i înțelege pe oameni.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om care are capacitatea de a asculta.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om care știe când să tacă.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om deștept.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om care știe să colaboreze cu oamenii.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om temeinic.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om disciplinat.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om punctual.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om onest.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om parolist.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om empatic.
Prin tot ceea ce spune, Nicușor DAN trebuie să arate că este un om credincios, fără excese.
Echipa de campanie a lui Nicușor DAN trebuie să arate dozeze cu mare atenție prin modalități bine gândite cum să scoată în evidență calitățile lui Nicușor DAN, pentru că orice lucru făcut ostentativ va fi cu efect contrar și trebuie muncit foarte mult pentru a repara o greșeală făcută involuntar. Echipa trebuie să pună în antiteză ce face Nicușor DAN cu ceea ce au făcut alți președinți, fără a-i aminti pe aceștia, dar folosindu-se de elemente utilizate ostentativ de ei.

(17 februarie 2025)

Sunday, February 16, 2025

Despre temele din campania prezidențială ale lui Nicușor DAN

Față de politicienii mărunți care candidează pentru fotoliul de la Cotroceni care vin să mintă că pe plaiurile noastre cele mioritice va curge numai lapte și miere, Nicușor DAN așa cum i-a obișnuit pe bucureșteni cu abordările lui realiste, tot așa trebuie să facă și în această campanie prezidențială.
Nicușor DAN nu trebuie să promită nimic că va face, că va drege singur, ci împreună cu oamenii.
Nicușor DAN trebuie să asculte de consilierii echipei lui de campanie și să fie coerent.
Nicușor DAN trebuie să vorbească clar despre chestiunile de sănătate, despre spitale, despre asistența medicală de la sate, în ideea că știe cât de grea e situația și să arate că știe cum să conlucreze cu guvernul pentru a o depăși.
Nicușor DAN trebuie să vorbească despre locurile de muncă ale oamenilor, să vină cu detalii din care să rezulte că știe exact care este problema și că știe cum să conlucreze cu guvernul pentru ca acesta să asigure creșterea numărului de locuri de muncă.
Nicușor DAN nu trebuie să uite de diaspora. Cu cuvinte simple, Nicușor DAN trebuie să le spună celor din diaspora că se gândește la ei și că împreună cu guvernul vor lucra la crearea condițiilor ca oamenii să se reîntoarcă în țară.
Nicușor DAN trebuie să vorbească despre puterea președintelui de a declanșa energiile creatoare, de a-i uni pe oameni în a construi, în a munci, în a realiza proiecte concrete.
Nicușor DAN trebuie ca prin tot ceea ce spune să rezulte că el se bazează pe oameni, că oamenii oricare ar fi ei, de unde or fi ei, sunt partenerii lui, cu care vor munci la implementarea tuturor proiectelor, iar Cotroceniul este locul unde el ca președinte va sta doar să primească oficialități, în rest locul lui de muncă este țara și cei cu care va conlucra el sunt oamenii  din întreaga țară, cu care se va sfătui, alături de care va munci.
Nicușor DAN trebuie să arate că este un altfel de președinte, nici ca Ion ILIESCU, nici ca Emil CONSTANTINESCU, nici ca Traian BĂSESCU, nici la IOHANNIS, un om printre oameni, unul de-al lor. El are acea imagine care să-i convingă pe oameni că este ceea ce trebuie pentru perioada istorică, plină de frământări și de provocări pe care o traversează țara.





(17 februarie 2025)

Știe lumea din țară cine este Nicușor DAN?

Bucureștenii știu cine este Nicușor DAN. Cei din municipiile, orașele și comunele României știu într-o mai mică măsură sau spre deloc cine este Nicușor DAN, pentru a fi votat în turul al II-lea, căci va ajunge cu siguranță în turul al II-lea, pentru a-l învinge pe cel cu care intră în finală, pentru a deveni președintele nostru, al tuturor românilor.
Nu mai este mult timp și echipa de campanie trebuie să se miște repede, pentru ca Nicușor DAN să devină cunoscut în țară.
Lumea de la oraș, dar și de la țară, trebuie să știe că Nicușor DAN a fost olimpic la matematică. Oamenii de peste tot respectă pe cei care au obținut performanțe strălucitoare.
Lumea de la oraș, dar și de la țară, trebuie să știe că Nicușor DAN este doctor în matematică, titlu științific obținut pe bune la Paris, unde plagiatul, ca și alte matrapazlâcuri sunt excluse și unde numai valoarea științifică este cea care contează cu adevărat.
Lumea de la oraș, dar și de la țară, trebuie să știe că Nicușor DAN este un om cinstit și muncitor, care tot ceea ce a obținut, a obținut prin muncă, disciplină, perseverență și seriozitate.
Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte și echipa de campanie a lui Lumea de la oraș, dar și de la țară, trebuie să știe că Nicușor DAN  trebuie să găsească modalități sugestive de a-l prezenta pe acesta pentru a se înțelege clar că  Nicușor DAN  este cel care prin vot să devină președinte. Îmi aduc aminte de campania electorală din 2004 când s-a vorbit de țepele din Piața Victoriei și când peste tot erau bannere cu un chip și un ardei, dar și de zicerea cu să trăiți bine. Și acum în anul 2025 în martie, aprilie și mai, Nicușor DAN are nevoie de imaginația, originalitatea și eficiența echipei sale de campanie, care să potențeze și să direcționeze informația știută la București despre Nicușor DAN, pentru ca ea să ajungă cu forță și să convingă și în orașele și comunele țării, căci comunele țării nu trebuie subapreciate.




(16 februarie 2025)

Ce trebuie să facă Nicușor DAN și echipa lui de campanie?

Dacă Nicușor DAN a ieșit învingător în campaniile electorale unde a mers ca independent sau ca fondator al USB sau USR, se datorează faptului că el a fost altceva în raport cu toți politicienii hârșiți în ale politicii mioritice, politică măruntă, pierdută în hățișuri și intrigi de doi bani, lipsită de perspectivă, dimensiune și măreție.
Sarcina lui Nicușor DAN și a echipei lui de campanie nu este deloc ușoară pentru că Nicușor DAN trebuie:
- să rămână același personaj, natural, direct, gânditor și calm,
- să aducă teme noi, pe care să le stăpânească la nivel de detaliu,
- să nu improvizeze, un doctor în matematici este riguros,
- să includă în vocabularul lui cuvinte cheie specifice mediului rural,
- să evite intrarea în mocirlei politicii dâmbovițene, nesemnificative,
- să fie un cu totul altfel de candidat prin simplitate, modestie și empatie.
Echipa sa de campanie știe multe lucruri și-i definește strategia de urmat lui Nicușor DAN, drept care tot ea trebuie să-l antreneze astfel încât să fie evitate rapid fără a ieși șifonat, acele capcane generatoare de erori impardonabile, pe care toată lumea le comentează, deși oricine le-ar face din moment ce Nicușor DAN este și el om și nu robot sau bază de date pentru a ști procente la două zecimale. 
În București este cunoscut Nicușor DAN ca primar al capitalei, dar trebuie să devină cunoscut și în țară. Nu este treabă ușoară, dar echipa sa de campanie trebuie să organizeze deplasări în țară. Eu cred că trebuie găsită o modalitate prin care Nicușor DAN să meargă dintr-un oraș în altul. Îmi aduc aminte cu nostalgie cum Mircea DIACONU bătea țara în lung și în lat cu o mașină de teren, ceea ce i-a impresionat pe alegătorii săi și a devenit europarlamentar ca independent, ceea ce în acele vremuri era aproape imposibil. Și Nicușor DAN trebuie să găsească ceva, nu spun ce, care să-l facă cunoscut rapid în țară, iar oamenii să-l perceapă ca fiind de-al lor. Niște cuvinte cheie noi, un motto popular îl vor ajuta enorm.


(16 februarie 2025)

De ce trebuie să se retragă Elena LASCONI din competiție?

Elena LASCONI a fost în campania electorală precedentă o candidată excepțională la funcția de președintă, ceea ce a dus-o în turul al II-lea, care nu a mai avut loc, deoarece CCR a anulat alegerile prezidențiale la începutul lunii decembrie, prin hotărârea 32 din 6 decembrie 2024.
Noi avem un proverb: două săbii nu încap niciodată în aceeași teacă, adică USR nu poate avea în niciun caz doi candidați. Mai avem un proverb: ulciorul nu merge de multe ori la apă, adică un candidat nu poate obține aceleași rezultate la diferite runde de alegeri, pentru că apare uzura și electoratul este tot timpul în căutarea candidaților proaspeți, care să-l convingă prin potențialul lor de învingători.
Elena LASCONI este o primăriță foarte bună și a fost o candidată la prezidențiale foarte bună, dar în noul context, Nicușor DAN este cel care are șanse foarte mari de a deveni președintele țării pentru că este:
- diferit,
- doctor în matematică,
- învingător în alegeri,
- perseverent,
- natural,
- echilibrat,
- serios,
- convingător,
- independent.
Dacă se va retrage din cursa pentru Cotroceni, Elena LASCONI va dovedi că este cu adevărat un om politic de mare anvergură, care știe să diferențieze orgoliul mărunt de interesul USR de a avea un candidat cu șansele maxime de a ocupa fotoliul de la Cotroceni. Îmi aduc aminte de un foarte bun prieten care avea un frate, pe care eu l-am întrebat de ce nu se însoară, iar acesta mi-a răspuns:
- Decât să mănânc un c-c-t singur, mai bine mănânc un tort cu prietenii.
Dacă Elena LASCONI rămâne în cursă, se va repeta exact situația din 9 iunie de la capitală, câcnd Cristian POPESCU PIEDONE și-a împărțit voturile cu Gabriela FIREA, pierzând amândoi. Acolo am înțeles. FIREA trebuia să piardă, căci i se plătea o  poliță, iar gestul de a se sacrifica al lui PIEDONE a fost răsplătit acum cu președinția de la ANPC. Istoria are pagina rezervată pentru Elena LASCONI, cu condiția de a se retrage din cursă fără zgomote inutile și fără gesturi ample redundante. Acum, Elena LASCONI este un politician de nota 9. Dacă se retrage din proprie inițiativă, va deveni un politician de nota 10, dar dacă va fi retrasă cu surle și trâmbițe, va fi politician de nota 6.




(16 februarie 2025)

Și înălțimile oamenilor le influențează caracterele! Doug COLLINS


Unele studii arată că și înălțimea unei persoane contribuie la definirea caracterului acesteia, alături de alte caracteristici fizice precum culoarea ochilor, culoarea părului, mersul, nasul, gura, sprâncenele, bărbia, dar și alte componente ale corpului respectivei persoane. Deocamdată am luat în considerare înălțimea membrilor cabinetului președintelui Donald TRUMP și pentru marea majoritate am găsit pe internet ceea ce m-a interesat.
Scott BESSENT - 185 cm
Doug BURGUM - 
Doug COLLINS - 
Sean DUFFY - 185 cm
Pete HEGSETH - 183 cm
Robert F. KENNEDY Jr.  - 185 cm
Howard  LUTNICK - 
Elon MUSK - 188 cm
Donald TRUMP - 190 cm
Marco RUBIO - 175 cm
Scott TURNER  - 178 cm
James David VANCE - 188 cm
Christopher  WRIGHT  - 
Rezultă că membri cabinetului președintelui Donald TRUMP sunt relativ înalți, marea lor majoritate depășind 180 cm înălțime, ceea ce arată că aceștia au capacitatea de a privi lumea într-un anume mod, orientat spre cuprinderea unei raze vizuale mai largi și a unei profunzimi mai accentuate.

(16 februarie 2025)

Președinte va fi Nicușor DAN

Nicușor DAN va fi președinte pentru că este născut să fie.

Călin GEORGESCU nu va fi președinte pentru că nu va fi președinte.

Elena LASCONI nu va fi președintă căci două săbii nu încap în teaca USR.

Crin ANTONESCU nu va fi președinte că e mediocru.

Ile BOLOJAN nu va fi președinte pentru că este om de cuvânt.

Ceilalți nu vor fi președinți pentru că nu contează.


(16 februarie 2025)

Plecarea dictatorilor prin fugă

Istoria recentă sau mai puțin recentă arată că un mod decent și civilizat de a se debarasa o țară de dictatorul ei este de a-l lăsa să plece, un fel de fugă acceptată, pentru a fi evitate complicațiile și mai ales consecințele nedorite de trecere printr-un proces, urmat de o execuție, în cel mai fericit caz...
Idi AMIN fost președinte al Ugandei în 1979 a fugit în Libia și Arabia Saudită.
Bashar al-ASSAD fost președinte al Siriei s-a refugiat la sfârșitul lui noiembrie 2024 la Moscova.
 Jean-Bédel BOKASSA împăratul Imperiului Centrafrican, după detronare a plecat în exil în Libia, Coasta de Fildeș și Franța
Erich HONECKER secretarul general al partidului comunist germen, s-a refugiat la ambasada URSS din Chile, unde a și decedat.
Mengistu Haile MARIAM șef de stat etiopian, a fugit când a pierdut puterea în Zimbabwe.
MIHAI I de România deși nu a fost dictator, când România a devenit sub ocupație sovietică, a plecat în exil pe 30 decembrie 1947 și s-a stabilit în Elveția.
Slobodan MILOŠEVIĆ fostul președinte al Serbiei a fost extrădat și a fost pus în custodia națiunilor Unite căci era acuzat de crime împotriva umanității. El decedat la Haga.
Imre NAGY a fost conducătorul contra-revoluției sovietice din Ungaria, deci nu a fost dictator, a fost răpit pe 21 noiembrie 1956 și dus în România.
Dacă dictatorii ar avea și  creier, ar avea de învățat din cele prin care au trecut dictatorii de dinaintea lor și și-ar pregăti terenul să nu ajungă fie să fie deportați, fie să ajungă în fața plutonului de execuție, fie să ia calea pribegiei, chiar și în condiții de lux.


(16 februarie 2025)

Falșii influenceri din online și mirajul câștigurilor aiurea

În mediul online lucrurile stau cu totul altfel decât în viața reală, unde cadă vrei să cumperi o cratiță, o alegi, o plătești, ți se împachetează și o aduc acasă, pentru a găti în ea ciorbă. Dacă vrei să te tunzi, spui frizerului cum să-ți taie părul, acesta execută și la final te uiți în oglindă, îți admiri transformarea, plătești și dai și un ciubuc. În online, ceea ce se întâmplă se rezumă doar la conținut digital. Faci o fotografie, aceasta devine fișier, deci conținut digital. Scrii un text, acesta devine fișier, deci conținut digital. Faci un filmuleț, acesta devine fișier, deci conținut digital. Cânți un cântec, acesta devine fișier, deci conținut digital. În online, orice ai face, în final, produsul devine fișier, deci conținut digital. Fișierele se caracterizează prin spațiile de memorie ocupate, prin timpul necesar pentru a le crea, prin valoarea lor în sine, valoare acordată de cei care se folosesc de ele prin accesare. Totul are caracter arbitrar, ceea ce face ca influencerii să fie extrem de diferiți între ei, mai ales că parametrul de diferențiere dintre ei este dat de numărul de followers ai fiecăruia, număr contorizat de software ce gestionează conturile din fiecare rețea de socializare. 

Influencerii cu număr foarte mare de followers se bucură de încasări de sume consistente după fiecare postare, ceea ce atrage includerea de reclame în conținutul lor digital, aducătoare de venituri. Sunt deja teorii și practici clare de sporire a veniturilor din conținutul digital postat pe conturile rețelelor de socializare și chiar există algoritmi de maximizare a acestor venituri.

Și în online, ca peste tot în viața reală se fac tranzacții și fișierele, asemeni unor mărfuri care se pun în vitrine, sunt postate, aducând creșterea numărului de followers, ca în magazinele reale, determină raportul cerere - ofertă. Nu mai trebuie să mire pe nimeni rolul conținutului digital în perioada campaniilor electorale, când se tranzacționează fișiere cu conținut digital menit să prezinte anumite calități ale unui candidat, aceste fișiere pentru a fi postate de către influenceri, cineva plătește, procesul de vânzare-cumpărare având particularitățile pe care le au fișierele ale căror costuri de multiplicare sunt nule, iar ele, ca produse sunt necorporale și nu au nicio uzură fizică vreodată, așa cum se întâmplă cu automobilele, de exemplu.

Ador teoriile care dau influencerilor puteri supranaturale și rețelelor de socializare calități ireale, din moment ce toată lumea când intră în cabina de vot fiecare este singur, cu el însuși, iar spălarea de creiere este o operațiune extrem de complicată, care nu se face într-o lună cât durează campania electorală, ci în mulți, chiar foarte mulți ani, iar sorții de izbândă sunt discutabili. Se știe că în comunism în 70 de ani s-a încercat spălarea de creiere pentru a fi format omul nou și rezultatul a fost un eșec total.



(16 februarie 2025)

Saturday, February 15, 2025

În sfârșit, ANM a nimerit-o!

ANM care ne obișnuise cu glumele sale în care spunea că plouă și nu ploua, în care spunea că ninge și nu ningea, de data aceasta a nimerit-o. Mai mult, a zis că zăpafa în București va atinge grosimea de 10 cm. Acum, nu stau cu metrul după mine să măsor și să fiu cârcotaș dacă nu vor fi exact 10 cm, ci vor fi 9 cm sau 13 cm, ci mă voi bucura de plăcerea de a călca pe zăpada reavănă.
Merg și eu pe teoria probabilităților și de aceea am zis că ANM a nimerit-o. Dacă 10 ani, zi de zi, prognozele ANM se potriveau în proporție de 99,99% aș fi zis că ANM este o instituție serioasă. În condițiile în care ANM a glumit în 99% din cazuri, îmi pot permite să spun că ANM a nimerit-o, exact cum fac ghicitoarele, regine ale magiei albe, care spun divers, lucruri vagi, din care omul alege ce-i convine și crede că i s-a prezis corect viitorul. Deci ANM, a ghicit azi! Să-i fie de bine!



(16 februarie 2025)

Bietul Volodymyr ZELENSKYY

L-am urmărit pe tânărul președinte al Ucrainei Volodymyr ZELENSKYY de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina și m-a impresionat hotărârea lui și a poporului lui de a lupta pentru apărarea fiecărei palme din pământul lor strămoșesc. În vremurile de demult, când am vizitat Ucraina și am poposit de mai multe ori la Kiev, din tot ce ne-au prezentat ghizii ucrainieni a rezultat că poporul ucrainian este un popor dârz, mândru, credincios și harnic.
Ucrainienii au făcut sacrificii imense de-a lungul istoriei, pentru a-și păstra libertatea și ființa lor națională, iar acum în acest război și-au dovedit eroismul, dus până la jertfa supremă, căci eroii lor și-au dat viețile pe câmpurile de luptă, apărându-și patria.
Televiziunile bucureștene au redat crâmpeie din discursurile lui Volodymyr ZELENSKYY de la Conferința de securitate de la München și m-a impresionat claritatea ideilor lui privind viitorul Europei în general și al Ucrainei în special în cazul unei păci în care se redesenează granițele țării sale. Orice analist politic ar fi trebuit să știe că după Yalta, a existat Malta și după Malta va exista altceva, actorii fiind alții și deși scenele sunt diferite, s-a dovedit că piesele care s-au jucat au avut cam același subiect și figuranții nu au prea contat, căci dramaturgul a făcut din piesă ce a vrut el.
Din 5 noiembrie 2024 când au fost alegerile în USA, câștigate de Donald TRUMP până în zilele acestea, a fost suficient timp de analiză, poziționare și repoziționare căci discursurile lui Donald TRUMP au fost publice, ideile lui erau cunoscute și profilul lui Donald TRUMP era cunoscut, ceea ce arată că ceea ce se va întâmpla după 20 ianuarie 2025 era previzibil și de aceea nu înțeleg mirările unor jurnaliști care se dau a toate cunoscători când îi ascultă pe Donald TRUMP și pe D.J. VANCE fie ținând discursuri, fie răspunzând la întrebări. Mă întreb cum a primit bietul de Volodymyr ZELENSKYY ideile privind pacea la care se gândește Donald TRUMP într-o Europă slăbită și măcinată de contradicții.




(16 februarie 2025)

Mari cântăreți invitați să concerteze la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov

De-a lungul edițiilor sale, mari cântăreți invitați să concerteze la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov și m-am gândit să prezint lista acestora și să pun în dreptul lor vârsta pe care o aveau când au concertat la Brașov, pentru a se vedea dacă erau sau nu la apogeul carierei lor sau dacă au fost invitați căci după o anumită vârstă, când un cântăreț nu mai este în vogă, are onorarii ceva mai modeste. 
Vedetele internaționale invitate să cânte la festivalul Cerbul de Aur de la Brașov au fost:
Christina AGUILERA - 27 ani
Thomas ANDERS - 41 ani
Nino D'ANGELO - 47 ani
Frankie AVALON - 29 ani
Josephine BAKER - 64 ani
Alain BARRIÈR - 36 ani
James BROWN - 61 ani
Caterina CASELLI - 22 ani
Ray CHARLES - 64 ani
Gigliola CINQUETTI - 22 ani
Joe COCKER - 61 ani
Toto CUTUGNO - 50 ani
DALIDA - 38 ani
Sergio ENDRIGO - 38 ani
Connie FRANCIS  - 32 ani
Boy GEORGE - 33 ani
Juliette GRÉCO - 42 ani
Natalie IMBRUGLIA - 30 ani
Tom JONES - 56 ani
Udo JÜRGENS - 35 ani
Patricia KAAS - 26 ani
Tereza KESOVIJA - 31 ani
Cyndi LAUPER - 48 ani
Jerry Lee LEWIS - 58 ani
Johnny LOGAN - 38 ani
Enrico MACIAS - 33 ani
Ricky MARTIN - 32 ani
MASSIEL - 24 ani
Kylie MINOGUE - 25 ani
Lola NOVAKOVICI - 36 ani
David PALMER - 33 ani
Rita PAVONE - 23 ani
Jean-Claude PASCAL - 41 ani
PINK - 25 ani
Cliff RICHARD - 29 ani
Amália RODRIGUES - 48 ani
Kenny ROGERS - 59 ani
Diana ROSS - 53 ani
Bobby SOLO - 23 ani
Thérèse STEINMETZ - 38 ani
Charles TRENET - 58 ani
Dionne WARWICK - 53 ani
Rika ZARAI - 30 ani
Se observă că la acest festival au venit cântăreți în formă maximă în proporție covârșitoare. Încă un aspect: la festival au venit nume foarte mari ale genului muzical.



(15 februarie 2025)











Un proverb interesant

Există proverbul conform căruia cine deține informația, deține puterea. Există un concept interesant numit sateliți de telecomunicații. Mai există un concept, adică o știință numită criptografie. Acolo se criptează datele, ceea ce înseamnă că se codifică. Teoria zice că la un punct X există emițătorul de mesaje și tot la punctul X are loc și codificarea. La punctul Y de recepție informația codificată se de-codifică și mesajul va fi preluat de cel căruia i s-a trimis pentru a fi folosit. Cine are sateliții de telecomunicații are totul și pentru acesta nu mai există decât informație disponibilă. Cine crede că are telefon sigur, să-i iasă din cap că are telefon sigur. Nu are telefon sigur. Exista un proverb: nu există lacăt pentru hoți. Dacă extindem, nu există algoritm de criptare 100% sigur și punct. Deci, cine vrea să știe, depune un mic efort și știe. Știe orice, fără să-și facă probleme și fără scrupule.
Îmi amintesc despre niște scandaluri de interceptare de telefoane de șefi de guverne prin Europa și din acea clipă nici nu cred că există ceva care trebuie știut și nu este știut, din moment ce tehnologia a avansat cu un ritm nebunesc, iar costurile de achiziție pentru orice ne-am dori sunt accesibile chiar puștilor care au în buzunare ceva mai mult de 50 de dolari.
Ne dăm seama că așa stau lucrurile după discursurile unor persoane publice care au un vocabular foarte diversificat și când spun 5 fraze spun tot atâtea adevăruri dezvăluind detalii pe care toți ceilalți din jurul lor cred că sunt adevăruri de nepătruns. Cine știe management politic, face exact legăturile necesare și se poziționează corect în raport cuu oricare dintre probleme. Cine nu știe management politic și nici nu are informația corectă și completă, are toate șansele să devină penibil și fără apărare, rămânând în urma plutonului ca până și copiii să râdă de el și să-l arate cu degetul căci este fătălău.


(15 februarie 2025)

Standardizarea și digitalizarea

Mulți cred că a introduce elemente de standardizare în procesul de digitalizare se produce limitarea originalității portalurilor și se exercită limitări în domeniul creativității, ceea ce nu este adevărat. Când se vorbește despre standardizare se definesc o serie de principii, de reguli, de cuvinte de vocabular și de poziționare a butoanelor, dar și a simbolurilor, pentru a reduce timpii de căutare la nivel de utilizator.
Dacă se standardizează portalurile campusurilor virtuale, cei ce participă la acest proces, trebuie să cadă de acord asupra unor aspecte legate de:
- denumirile butoanelor,
- pozițiile butoanelor,
- numărul maxim de clickuri,
- modul de selecție al limbii,
- structurile arborescente,
- revenirile la nivelul precedent.
Fiecare portal are conținutul său digital, pentru că fiecare universitate are numărul ei de facultăți, amplasarea clădirilor, tipologiile de proiecte, dar cetățeanul trebuie să găsească la toate portalurile butoane ce corespund:
- istoricului,
- conducerea,
- carta universității,
- facultățile,
- departamentele,
- studenții,
- profesorii,
- contact.
Este clar că la contact trebuie să fie dată o adresă, niște numere de telefon, o hartă, o adresă de e-mail, dar și alte elemente care să-i ușureze cetățeanului informarea. 
Tot așa trebuie procedat și în cazul portalurilor de la școli, licee, inspectorate. În niciun caz nu trebuie ca la entități de același tip să existe variații de structuri ale grafurilor asociate, ceea ce ar face extrem de dificilă căutarea de la o entitate la alta pentru a găsi informații de aceeași natură.
În procesul de digitalizare nu este vorba de a fi original, ci de a crea structuri respectându-l pe cetățean, astfel încât acesta să minimizeze timpii de căutare și de regăsire a informațiilor necesare. Creatorii de conținut digital original sunt în altă parte, nu în cazul entităților cu același obiect de activitate. Acolo este vorba doar de a adapta conținutul la particularitățile fiecărei entități. La fiecare departament se va scrie ceva despre istoric, despre membri departamentului și la fiecare membru se va pune alături un link spre un CV. Trebuie ca standardizarea să ducă la același mod de trecere de la un nivel K la un nivel K+1 al arborescenței și similar, revenirea de la nivelul K+1 la nivelul K să se facă la toate postalurile acelorași entități în același fel.
Dacă aveți curiozitatea bolnăvicioasă să accesați campusurile virtuale ale oricare două universități din spațiul mioritic, de atâta originalitate care s-a năpustit pe proiectanții acestor portaluri, veți constata lipsa standardizării și veți pierde o groază de timp dacă vreți să găsiți ceva comun la ele.
Știați că există și un indicator al standardizării portalurilor?


(15 februarie 2025)

Făurirea omului nou prin muzica ușoară

 Obsesia comuniștilor a fost aceea de crea omul nou, omul care:
- împărtășește idealurile comunismului,
- luptă pentru apărarea societății comuniste,
- militează pentru implementarea legilor comuniste,
- respinge dogmele religioase,
- crede în valorile comuniste,
- își iubește necondiționat conducătorii,
- își dă viața pentru valorile comuniste.
Deși eforturile de a crea omul nou au fost imense, s-a văzut cum în 222 Decembrie 1989 în câteva ore s-a ales praful de tot eșafodajul construit de comuniști și ideea de om nou a rămas doar un vis foarte urât trăit de cetățenii țării noastre, vis nefiresc, care s-a spulberat imediat ce elicopterul s-a ridicat de pe clădirea cc al pcr în acea frumoasă zi de vineri, pe la prânz.
În absurditatea ei, politica partidului comunist includea și muzica ușoară care avea aderență la tineri, în suita de instrumente pentru crearea omului nou. Mulți dintre compozitori, textieri și interpreți s-au încins în hora propagandei comuniste cu toate forțele lor, pentru a crea omul nou sau altfel spus, pentru a-l îndobitoci, căci transformările în conștiință nu se fac cu c-c-turi de doi bani, bătând din palme.
Cântecul Trenul galben fără cai pe muzica lui Marcel DRAGOMIR, cu textul compus de Gerorge ȚĂRNEA și în interpretarea lui Angela SIMILEA proslăvea metroul din București, realizare a regimului CEAUȘESCU.
Cântecul Cincinalu-n patru ani și jumătate, pe muzica lui Henry MĂLINEANU, cu textul lui Harry NEGRIN a fost interpretat de Ion BOGZA era un demn ca cincinalul să fie realizat cu o jumătate de an mai repede. 
Cântecul Poporul, CEAUȘESCU, România, pe muzica lui George GRIGORIU, versurile lui Aurel STORIN a fost interpretat de diferite coruri, dar în China a fost cântat pe un stadion de peste 100.000 de tineri.
Cântecul Magistrala albastră, pe muzica lui Vasile V. VASILACHE, cu versurile  lui Aurel STORIN, a fost interpretat de Dan SPĂTARU și Mirabela DAUER și proslăvea canalul Dunăre- Marea neagră, realizare a regimului CEAUȘESCU.
Cântecul M-am născut în România pe muzica lui Petr MIHĂESCU și versurile lui Harry NEGRIN a fosy interpretat de Cristian POPESCU vorbea despre mândria de a fi român.
Cântecul De vrei să ştii ce înseamnă român pe muzica lui Cornel FUGARU și pe versurile Dan V. DUMITRIU în interpretarea lui Dan SPĂTARU, așa cum zice titlul răspunde la întrebare.
Cântecul Voi cânta pentru mileniul III pe muzica lui Marius ȚEICU și versurile Eugen ROTARU a fost interpretat de Angela SIMILEA are exact acele elemente de propagandă care să-l facă să ia un premiu la Festivalul de la Mamaia din 1986.
Cu cât ne apropiem de anul 1989 muzica ușoară cunoaște acel nivel de schimbare cu accente forțate spre a impune modalități de creare a omului nou, dar totul s-a dovedit artificial și compozitorii și textierii și cântăreții care s-au înhămat la această căruță cu roți pătrate, în seama de 22 Decembrie 1989 s-au dat peste cap de trei ori și au devenit cei mai democrați oameni, cu principii creștine pure, de parcă nici usturoi nu mâncaseră și nici gura nu le puțea.





(15 februarie 2025)

Friday, February 14, 2025

Cântăreți români care au evoluat pe scena Festivalului de Muzică Ușoară de la MAMAIA

Festivalului de Muzică Ușoară de la MAMAIA  cu prima ediție în 1963 a fost rampa de lansare a multor șlagăre și a consacrat mulți cântăreți români, dintre care enumer mai jos pe:
Anca AGEMOLU
Gabriel ALEXANDRESCU
Dorin ANASTASIU
Aurelian ANDREESCU
Coca ANDRONIC
Monica ANGHEL
Carmen ANTON
Clara ANTON
Doina BADEA
Florin BALCAN
Mircea BANICIU
Dana BARTZER
Emilia BASARABEANU
Ramona BĂDESCU
Florin BOGARDO
Bogdan BRADU
Marieta BRATU
Alexandra CANAREICA
Liliana CATRINA
Anda CĂLUGĂREANU
Elena CÎRSTEA
Ilinca CERBACEV
Corina CHIRIAC
Angela CIOCHINĂ
Sergiu CIOIU
Denise CONSTANTINESCU
Mihai CONSTANTINESCU
Cornel CONSTANTINIU
Gabriel COTABIȚĂ
Rodica CRENICEAN
Cătălin CRIȘAN
Valeriu CRIȘAN
Dida DRĂGAN
Constantin DRĂGHICI
Corina CHIRIAC
Adrian DAMINESCU
Mirabela DAUER
Emilia DIȚU
Marinela DOBRE
Luminița DOBRESCU
Gabriel DOROBANȚU
MARIUS DRAGOMIR
Dida DRĂGAN
Mihai DUMBRAVĂ
Silvia DUMITRESCU
George ENACHE
Stela ENACHE
Mioara FERARU
Violeta FILIP
Marina FLOREA
Gabriela FLORESCU
Simona FLORESCU
Petre GEAMBAȘU
Loredana GROZA
Ștefan HRUȘCĂ
Ioana ILIANT
Luigi IONESCU
Daniel IORDĂCHIOAIE
Eva KISS
Doina LIMBĂȘANU
Liana LUNGU
Gabriel MANEA
Mădălina MANOLE
Gigi MARGA
Luky MARINESCU
Silvia MATACHE
Jeanina MATEI
Roxana MATEI
Alina MAVRODIN
Mihaela MIHAI
Horia MOCULESCU
Aurel MOGA
Monica MOLDAS
Elena MUNTEANU
Elena NEAGU
Daniela NICOL
George NICOLESCU
Nicolae NIȚESCU
Mihaela OANCEA
Alexandru OROS
Olimpia PANCIU
Margareta PÂSLARU
Gina PĂTRAȘCU
Gică PETRESCU
Ana PETRIA
Cornelia POP
Cristian POPESCU
Valentina POPESCU
Ioana RADU
Carmen RĂDULESCU
Otilia RĂDULESCU
Denis ROMAN
Adrian ROMCESCU
Mihaela RUNCEANU
George SAVA
Oana SÂRBU
Marina SCUPRA
Aquivilina SEVERIN
Angela SIMILEA
Lavinia SLĂVEANU
Dan SPĂTARU 
Dana SPĂTARU
Doina SPĂTARU
Doina STĂNESCU
Doru STELIAN
Pompilia STOIAN
Angela STOICA
Vasile ȘEICARU
Ileana ȘIPOTEANU
Cezar TĂTARU
Gabriela TEODORESCU
Radu TOZO
Anca ȚURCAȘIU
Aura URZICEANU
Marina VOICA
Mirela VOICULESCU
Cornelia VORVOREANU
În această listă se află nume de cântăreți care au venit mulți ani la rând pe scena festivalului, dar și nume de soliști cu apariții meteorice.
Lista va fi completată pe măsură ce identific și alte nume de cântăreți.

(15 februarie 2025)

Sovietizarea României

După terminarea celui de Al II-lea Război Mondial, România a intrat în sfera sovietică  și încet-încet s-a procedat la sovietizarea țării.
Armatele sovietice s-au instalat în mai toate marile orașe cu efective numeroase.
Imnul de stat al RPR avea versuri precum:
Înfrățit fi-va veșnic al nostru popor 
Cu poporul sovietic eliberator. 
Leninismul ni-e far și tărie si avânt 
Noi urmăm cu credință Partidul ne-nfrânt, 
Făurim socialismul pe-al țării pământ.
În toate orașele se găseau librăriile cu numele Librăria Cartea Rusă.
Radio Româniia acea emisiunile:
Vorbește Moscova
Învățați limba rusă cântând
la radio când se înregistrau piese de teatru pentru emisiunea Teatru radiofonic, peste 80% dintre piese erau din dramaturgia rusă și sovietică.
Orașul Brașov a luat numele Orașul STALIN.
În București unul dintre raioane se numea Raionul LENIN.
Muzica, literatura, pictura, filatelia, au reflectat viața din URSS și prietenia româno-sovietică, ARLUS.
Exista în București pentru studierea limbii ruse, institutul Maxim GORKI.
Actuala Academie de studii Economice se numea ISEP V. I. LENIN.
Existau fabrici cu numele Tânăra Gardă, Oțelul Roșu, inspirate din URSS. Existau sovrom-urile întreprinderi pentru exploatarea petrolului de la noi.
Muncitorii evidențiați se numeau stahanoviști.
Elevii învățau după manualele traduse din limba rusă. În paginile manualelor se afla imnul de stat al RPR și imnul de stat al URSS.
Mulți dintre studenții proveniți din muncitorime plecau la studii în URSS. Unii luau doctorat fără să aibă examen de bacalaureat și când reveneau în țară făceau liceul.
După modelul sovietic, artiștilor li se acorda titlul de artist emerit sau de artist al poporului.
Poetele Maria BANUȘ, Veronica PORUMBACU au cântat patria sovietică.
Peste tot se aflau monumente ale lui LENIN, STALIN, iar în parcuri erau busturi ale scriitorilor ruși și sovietici. În marile orașe se aflau monumente ale soldatului sovietic.În timpul lui Gheroghe GHEORGHIU DEJ armata sovietica și-a întrerupt staționarea în România după semnarea acordului din 24 mai 1958.
După venirea lui Nicolae CEAUȘESCU la putere multe dintre simbolurile sovietizării au fost trecute în planul al II-lea. La Revoluția din Decembrie, monumentul lui LENIN din Piața Scânteii a fost demolat. Monumentul ostașului sovietic din fața clădirii guvernului, a fost scurtat din înălțimea soclului și i s-a schimbat locul într-o zonă mai puțin vizibilă.





(14 februarie 2025)

Sărbătorile bolșevice de pe plaiurile mioritice

După cucerirea puterii de către comuniștii români, rând pe rând s-au derulat evenimente care au fost marcate an de an ca zile de sărbătoare ale noii orânduiri. Comuniștii sărbătoreau:
Ziua de naștere a Elenei CEAUȘESCU, 7 ianuarie.
Ziua Unirii principatelor Române, 24 ianuarie 1859.
Ziua de naștere a lui Nicola CEAUȘESCU, 26 ianuarie.
Comemorarea victimelor grevei de la atelierele Grivița din 16 februarie 1933.
Instaurarea guvernului Petru GROZA la 6 martie 1945.
Ziua internațională a oamenilor muncii, 1 mai.
Aniversarea zilei de 1 mai 1939 când Nicolae CEAUȘESCU și Elena PETRESCU au demonstrat.
Ziua internațională a tineretului, 2 mai.
Ziua internațională a copilului, 1 iunie.
Aniversarea naționalizării bunurilor solului și subsolului, prin legea din 11 iunie 1948
Aniversarea congresului al IX-lea al pcr, care a început pe 19 iulie 1965.
Ziua Eliberării de sub jugul fascist, 23 August.
Ziua recoltei, ultima duminică din luna octombrie.
Ziua Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, 7 noiembrie.
Ziua Republicii în data de 30 decembrie, când a fost proclamată R.P.R. 
În afară de zilele de 1 Mai și 23 August care se sărbătoreau cu fast, toate celelalte zile erau sărbătorite prin muncă. În comunism erau libere numai zilele de 1 Mai, 23 August, 1 și 2 ianuarie. Alte evenimente erau fixate să se deruleze duminica, pentru a nu-i scoate pe oameni din producție.


(14 februarie 2025)

Cântecul M-am suit în dealul Clujului și interpreții săi

Procesul CEAUȘEȘTILOR din ziua de Crăciun 1989 și anularea alegerilor din 6 decembrie 2024

În ziua de Crăciun a anului 1989 a avut loc procesul soților CEAUȘESCU, unde s-au formulat patru capete de acuzare și anume:
- genocid cu peste 60.000 de victime,
- acțiuni armate împotriva poporului,
- subminarea economiei naționale,
- însușirea a peste un miliard de dolari.
Deși Elena CEAUȘESCU a cerut dovezi, niciunul dintre capetele de acuzare nu a fost susținut de dovezi indubitabile, iar căutarea dovezilor de după proces s-a lăsat fără rezultate convingătoare.
35 de ani mai târziu, s-a produs anularea alegerilor prezidențiale, după ce la un moment dat, turul întâi fusese validat. S-a vorbit de motive pentru care alegerile au fost anulate, dar lumea încă așteaptă, ca și în procesul CEAUȘEȘTILOR apariția de dovezi.
Ceea ce este foarte clar este faptul că vice-președintele USA James David VANCE a vorbit la München, azi 18 februarie 2025,  la Conferința de securitate despre anularea alegerilor din România, iar termenii nu au fost deloc elogioși la adresa noastră.




(18 februarie 2025)

Împietriți în trecut

Am urmărit emisiunile de la canalul Tv Antena 3 CNN și constat cu stupoare că moderatorii de acolo și invitații lor păstrează limbajul și atitudinea de dinainte de 20 ianuarie 2025 și nu țin seama de schimbările dorite de noua administrație de la casa Albă. Am ascultat comentariul de azi din jurul orei 19:30 de la respectivul post făcut la zicerile vice-președintelui USA, James David VANCE. Să repeți ca moara stricată ceea ce nici tu nu crezi, așa cum fac cei de la Antena 3 CNN denotă o rămânere într-o paradigmă a trecutului, în condițiile în care lumea se mișcă cu o viteză amețitoare. Eu mă așteptam ca acolo să existe niște analiști care să interpreteze spusele lui James David VANCE și să le traducă pe înțelesul publicului larg. Rămânerea ancorați în dogmele trecutului apropiat, când problemele se pun în cu totul alți termeni arată dependența canalului Tv Antena 3 CNN de sfere politice ale trecutului, iar publicul are dinamica lui. Nu trebuie ignorate canalele de informare alternative oferite de Internet și dorința oamenilor de a gândi independent, de a nu se lăsa manipulați.
Personal nu văd un final fericit posturilor de televiziune, căci acestea nu sunt independente, sunt aservite unor interese și vor avea soarta preșei tipărite, care a sucombat sub greutatea propriei sale dependențe de stăpânii lipsiți de viziune.


(14 februarie 2025)

De ce eșuează festivalurile muzicale la români?

Au existat și există nenumărate tendințe de a înființa festivaluri muzicale, altele decât UNTOLD, dar care nu au succes. oamenii încearcă, dar de fiecare dată eșecul este lamentabil și nimeni nu se întreabă de ce festivalurile în general și festivalurile muzicale în special, eșuează la români? cauzele nu trebuie căutate nici pe Marte, nici pe Lună, ci trebuie căutate aici în spațiul carpato-danubiano pontic, pentru că festivalurile nu eșuează altundeva, ci aici la noi.
Eu am încercat să descifrez parcursul anumitor festivaluri și să identific unele dintre cauzele care generează drumul spre eșec, drept care voi căuta să expun aici concluziile la care am ajuns.
În primul rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că nu există săli de peste 5.000 locuri în care să se țină astfel de festivaluri. Sălile foarte mici, înseamnă număr mic de spectatori, încasări puține și transferul poverii costurilor presupuse de un festival pe umerii sponsorilor sau a organizatorilor, care sunt de regulă organizații bugetare, care au limitări severe în a asigura fondurile necesare.
În al doilea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că managementul lor este deficitar. Se știe că un festival este un eveniment de o mare anvergură, iar amatorismul nu are ce căuta în derularea lui, iar la noi, unde toată lumea se pricepe la orice, echipa care asigură managementul festivalului este de un profesionalism îndoielnic, ceea ce duce automat la abordări nerealiste și la costuri insuportabile.
În al treilea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că se folosesc rețete vechi de organizare a festivalurilor, ignorându-se faptul că acum lumea are posibilitatea de a se informa de pe Internet și de a prelua de acolo clipuri muzicale de mare performanță, iar cei ce sunt interesați să plătească un bilet, vor ceva calitativ peste nivelul a ceea ce există pe Internet.
În al patrulea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că organizatorii văd festivalul cum vor ei, căci se cred profesioniști, ignorând că printre spectatori sunt persoane de un rafinament ieșit din comun, cu mult peste nivelul lor de organizatori și atunci așteptările spectatorilor depășesc cu mult oferta mediocră propusă de organizatori, iar biletele nu se vând.
În al cincilea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că există disproporții în structura actului artistic, în ideea că una vor spectatorii și cu totul altceva le oferă organizatorii, datorită faptului că organizatorii nu studiază grupurile țintă și tendințele din muzică, ei ca organizatori sunt rămași împietriți în niște idei perimate de mult timp.
În al șaselea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că dintr-o structurare greșită a costurilor sunt alocate fonduri puține pentru multe evenimente, ceea ce diluează perioada de derulare a festivalului, cu efecte negative asupra calității și renumelui invitaților. În loc să se producă un număr restrâns de evenimente, dar de cea mai înaltă calitate, se alocă sume mici unor artiști puțin importanți, pentru a mulțumi cât mai multă lume.
În al șaptelea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că se folosesc clișee uzate, atât în ceea ce privește prezentatorii, cât mai ales invitații, dintre care unii sunt uzați fizic, dar solicită onorarii modeste, crezând că spectatorii pot fi păcăliți când văd pe afișe nume care cândva au fost foarte mari, dar acum sunt la apusul carierei, chiar dacă respectivele vedete duc bine un recital.
În al optulea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că patronajul sub egida căruia se organizează evenimentul nu este la nivelul de reprezentativitate corespunzător, chiar dacă se alege un sponsor important, acesta nu asigură același nivel al patronajului pe care un șef de stat sau de guvern îl asigură și obligatoriu prin participare fizică al câteva acte artistice.
În al nouălea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că lipsește infrastructura și logistica, ambele necesare derulării evenimentelor din cadrul festivalurilor. Este extrem de delicat să se ajungă la sala de spectacol când nu există un aeroport, când nu există o autostradă și nu există hoteluri și nici săli unde să se organizeze repetiții și să fie pregătirea artiștilor.
În al zecelea rând, festivalurile muzicale eșuează la români pentru că atunci când lipsesc procedurile și principiile clare, apar confuzii și omisiuni care duc automat la scăderea calității actului artistic. Absența procedurilor și principiilor duc spre ideea lui merge și așa, care afectează calitatea, căci niciun detaliu nu trebuie scăpat din vedere, aspect caracteristic numai unui profesionalism adevărat. Acolo unde există improvizații și fiecare face ce-l taie capul este clar că lucrurile nu vor merge ca unse, ceea ce într-un festival nu este permis. Să ne imaginăm la cuplarea unei navete  de o stație cosmică că niște componente nu sunt etanșe. Tot așa și în derularea unui spectacol, fiecare persoană are rolul ei bine definit și nimeni nu trebuie să se calce pe picioare sau să facă lucruri ne-necesare.
Toate acestea puse cap la cap sunt cauzele principale din care festivalurile muzicale de la noi eșuează, din moment ce raportul cerere - ofertă este distorsionat artificial, în ideea că lucrurile merg oricum, lucru absolut lipsit de realism. Cererea în lumea spectacolelor este creată în timp și organizatorii trebuie să studieze în ce constă această cerere, iar oferta să se muleze pe această cerere, căci în clipa în care cererea este una și oferta este altceva, sălile de spectacole pe durata festivalului vor fi goale, încasările vor fi minime, iar povara pe umerii organizatorilor vor fi uriașe. Încercarea de a salva aparențele prin folosirea de artiști surogat nu face altceva decât să agraveze lucrurile și să prăbușească festivalul, oricât de bune au fost intențiile inițiale.
Trebuie spus că festivalul UNTOLD este un festival muzical de succes și de la profesioniștii de acolo trebuie ceilalți care vor să organizeze festivaluri, să se inspire, să învețe și mai ales să ia notițe și să-și dea seama unde ei greșesc.


(14 februarie 2025)

Ce a impus Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de Aur?

Să luăm câștigătorii marelui premiu al Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de aur de la Brașov.
Jaques HUSTIN - 1968, nu s-a mai auzit nimic de el.
Luminița DOBRESCU - 1969, nu s-a mai auzit nimic de ea după ce a emigrat.
Thérèse STEINMETZ - 1970, nu s-a mai auzit nimic de ea.
Ann-Louise HANSON - 1970, nu s-a mai auzit nimic de ea.
Trie UTAMI - 1992, nu s-a mai auzit nimic de ea.
ARINA - 1993, nu s-a mai auzit nimic de ea.
Worthy DAVIS - 1994, nu s-a mai auzit nimic de el.
Cramp in The LEG - 1995, 
Monica ANGHEL - 1996, a înregistrat succese în țară, inclusiv un loc 3 la EUROVISION în anul 2002
Meiske Shakila SHERHALAWAN - 1997, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
PROCONSUL - 2001, a înregistrat succese în țară.
Sha BAOLIANG  - 2003, nu s-a mai auzit nimic de ea.
Eleanor CASSAR - 2004, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
LINDA - 2005, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
Răzvan KRIVACH - 2008, nu s-a mai auzit nimic de el.
Antonino SPADACCINO - 2009, nu s-a mai auzit nimic despre el.
Inis NEZIRI - 2018, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
Eliza G. - 2019, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
Concluzia este una singură: concursul Internațional de muzică ușoară nu a impus niciun solist pe plan internațional ca să devină vedetă. Trebuie spus că în 1969 a participat Julio IGLESIAS care a devenit vedetă internațională, dar nu a câștigat niciun premiu la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de Aur, cum nici Christina AGUILERA care a participat în 1997 la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de Aur, nu a câștigat niciun premiu, dar peste ceva timp, a devenit o vedetă de prim rang a muzicii ușoare internaționale. În concluzie, Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de Aur a fost mult zgomot pentru nimic. În afară de vedetele care au evoluat în concerte acest festival nu a însemnat nimic.




(14 februarie 2025)

Fi-mi-ar scârbă, din nou și din nou!

M-am plictisit să văd cum se perindă la televizor tot felul de găinai, cu găinăriile lor și mă fac să-mi crească așteptările până la ziua în care va apare peștele mare, adică șmecherul care a furat un miliard de euro, hoț care să mă facă să rămân cu gura căscată și să fiu mut de admirație pentru tehnica lui, pentru ambiția lui, pentru nepriceperea sau prostia celor din jur, care au stat pasivi și s-au uitat la el cu fură, fură, fură și tot fură fără oprire, fără rușine și fără să-i pese de nimeni.
Fi-mi-ar scârbă, din nou și din nou!
Zilele trecute a apărut un nene cu stele de general pe umeri care s-a găinărit cu vreo două milioane de euro. este cu adevărat o găinărie, pentru că un om serios nu-și periclitează poziția dată de profesie unde legal avea cel puțin 5.000 de euro pe lună, căci cele două milioane de euro le-ar fi câștigat în cel mult cinci ani, pentru a se umple de c-c-t pentru totdeauna, printr-o găinărie de tot râsul, căci nicio apă nu-l va mai spăla vreodată.
Fi-mi-ar scârbă, din nou și din nou!
Nu mai vorbesc despre un fost ministru al sănătății, care și el a fost tot un găinar mărunt, din moment ce se bucura la niște sărăntoci pentru 300 de lei sau pentru 500 de lei, căci la un salariu de 4.000 de euro pe lună, a încasa din șpăgi să zicem 3.000 de euro pe lună, găinărie se cheamă, iar cel ce exersează așa ceva, găinar se numește.
Fi-mi-ar scârbă, din nou și din nou!
Nici cel de la agricultură prins cu contrabanda de subiecte la un concurs, tot găinar a fost, căci a favoriza pe cineva să ocupe un post de 2.000 de euro pe lună, să zicem, nu depășește stadiul de găinărie, în raport cu prejudiciul de imagine pe care și l-a generat din superficialitatea cu care a abordat soluția unei probleme simple, unde el nu avea ce căuta...

(14 februarie 2025)

G666

G666 este noua descoperire a laboratoarelor de genetică după miros, fără aparatură din mahalaua Vitanului, ce corespunde identificării genei G666, cu explicația că 666 este numărul Diavolului, iar G vine de la găinărie. Se demonstrează în acest fel că găinarii sunt o specie umană, înzestrată cu gena G666, care determină anumite particularități comportamentale vizibile și predictibile dacă și numai dacă această genă este identificată la indivizii supuși unor analize amănunțite.

Trebuie spus din start că posedarea genei G666 este ceva rușinos, drept care, geneticienii care supun analizei o persoană, trebuie mai întâi să-i ceară acordul. Foarte repede trebuie ca parlamentul să voteze o lege în care prelevarea de probe pentru identificarea genei G666 fără acordul persoanei în cauză să se considere infracțiune, care obligatoriu să fie privativă de libertate pe o durată de 1- -15 ani, având în vedere anatema care se pune pe individ, mai ales, că o găinărie este o găinărie și nu trebuie ca posesorul genei G666 să fie supus oprobiului public pentru chestii minore, când societatea este în așteptarea celui care este în stare să fure un miliard de euro și-l așteaptă cu sufletul la gură, pentru a-i acorda respectul cuvenit de hoț patentat, adevărat, unicat și dimensional.

Istoria geneticii va trebui să consemneze evenimentul identificării genei G666 și să studieze manifestarea ei de-a lungul perioadei post-decembriste, când niște nene și niște tantii și-au periclitat carierele lor greu construite pentru sume mai mici de 10.000 de euro, care societatea le consideră doar niște găinării și nimic altceva, exersate în clipe de rătăcire profesională și ușoară lăcomie, echivalentul unui păcat nevinovat, dar pedepsit de oricare dintre instanțele divine sau pământene în diferite moduri.



(14 februarie 2025)