Am găsit un articol despre culturistul Vasile ARDEL în revista Flex Fitness, ediția românească editată de Florin PREDUCHIN, vol. 2, nr. 6, 1996, pg. 13. Așa cum era structurat articolul m-a încurajat să aprofundez documentarea despre acest mare culturist băimărean.
Vasile ARDEL este născut pe 23 septembrie 1969 la Baia Mare, deci este născut în zodia balanței. Cei născuți în zodia balanței au suplețe în a se orienta și deciziile pe acre le iau, le sunt în totalitate favorabile. Au orientare spre lucrurile precise, în care cantitatea este corelată riguros cu calitatea. Le place foarte mult simetria. Ori de câte ori au o problemă de rezolvat, nativii din balanță se documentează complet și fac tot felul de comparații. Definesc tot felul de criterii de selecție și de fiecare dată ei cred că alegerea făcută este cea mai bună. Criticile nu sunt bine venite la cei din acestă zodie, deși dacă ceea ce li se spune sub forma unei sugestii și a unui sfat devin uneori chiar deviză de viață. Le place să știe că munca lor este apreciată, dar nu arată acest lucru și uneori par indiferenți, dar detestă nedreptățile de care ei sau altii au parte. Știu să-și dozeze eforturile și au capacitate foarte bună de autoanaliză.
Este absolvent al Liceului Industrial Nr.2 Tg-Jiu și locuiește în Baia Sprie, Maramureș, așa cum rezultă din descrierea dată pe profilul său de facebook.
Așa cum am făcut și în cazul altor culturiști despre care am scris, încurajarea a fost dată în primul rând că autorul articolului din revista Flez Fitness prezintă datele biometrice ale lui Vasile ARDEL, care au nivelurile următoare:
Greutate: 65 kg
Înălțime: 165 cm
Circumferință torace: 122 cm
Circumferință braț: 46 cm
Circumferință talie: 68 cm
Circumferință coapsă: 63 cm
Circumferință gambă: 43 cm
Circumferință antebraț: 36 cm
Circumferință gât: 42 cm.
A fost descoperit de antrenorul Iosiv SZABO.
Palmaresul său este impresionant și aici prezint competiții la care a participat și pozițiile pe care s-a clasat la final.
1991, Campionatul European de Culturism, locul 12
1992, Campionatul Balcanic de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1992, campoionatul European de culturism, locul 2
1993, Campionatul European de Culturism, categoria 65 kg, locul 3
1993, Campionatul Balcanic de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1994, Campionatul European de Culturism, categoria 65 kg, locul 3
1994, Campionatul Balcanic de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1995, Campionatul European de Culturism, categoria 65 kg, locul 2
1996, Campionatul European de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1998, Campionatul European de Culturism, categoria 70 kg, locul 3
1999, Campionatul European de Culturism, categoria 70 kg, locul 6
1989, Campionatul Național de Culturism Juniori, categoria 65 kg, locul 1
1989, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1990, Campionatul Național de Culturism Juniori, categoria 65 kg, locul 1
1990, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1992, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1993, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1994, Campionatul Mondial de Culturism, categoria 65 kg, locul 15
1996, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1997, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
1998, Campionatul Național de Culturism, categoria 65 kg, locul 1
2001, Trofeul Hercule de la oradea, marele premiu
Meritele sale sportive au fost recunoscute de statul român și i s-a acordat titlul de maestru al sportului, iar președintele Ion ILIESCU i-a acordat prin decret prezidențial nr. 1071/2004 medalia Meritul Sportiv calasa a I-a.
În anul 2003 s-a publicat un
clasament cu primii 10 culturiști ai tuturor timpurilor din țara noastră care arată astfel:
1. GIURGI Nicolae
2. CIORBĂ Petru
3. MIHĂILESCU Cristian
4. ARDEL Vasile
5. MEMETE Petre
6. BURUIANĂ Virgil
7. COSTACHE Alexandru și KANTOR Eugen
8. UCEANU Florin
9. HUMĂ Gheorghe
10.DELCZEG Emerich și ȚUȚU Marin
unde se vede că Vasile ARDEL ocupă una dintre pozițiile fruntașe, ceea ce înseamnă că în lumea culturiștilor el are o valoare și un loc bine stabilite, forografiile care îl înfățișează arată un culturist foarte bine definit, cu o simetrie excelentă și cu o dezvoltare musculară proporționată. În foarte multe prezentări, culturistul de care scriu acum este descris simplu și convingător prin texte de forma: Vasile ARDEL, multiplu campion naţional de juniori şi seniori, campion balcanic, campion european la seniori și este în compania lui Petru CIORBĂ și a lui Virgil BURUIANĂ când se vorbește despre cei mai reprezentativi culturiști, de către alți culturiști.
Vasile ARDEL este antrenor de fitness, culturism si haltere.
El s-a retras din activitatea sportivă la vârsta de 33 de ani. La noi nu este vorba de un management al carierei care să dea sportivilor de înaltă performanță posibilitatea de a continua la un nivel tot așa de ridicat în viitor munca lor pentru ca tinerii să fructifice experiența acumulată de mentorii lor. Dacă în artă există cursurile masters unde mari soliști de operă vin și îi învață pe tinerii care aspiră să urce pe scenă unele din secretele pe care ei ca profesori, le dețin, în sport nu există astfel de preocupări. Vedem acum cum marele Gică HAGI se zbuciumă de unul singur într-o lume lacomă după câștiguri facile să facă performanță. Am văzut-o pe marea Iolanda BALAȘ în zbuciumul ei de a ține cât mai sus ștacheta atletismului prin exemplul ei luminos. Culturismul este un sport greu și mai ales costisitor, care necesită fonduri uriașe pentru a atinge marea performanță și pentru a o menține. La noi nu s-au găsit încă pârghiile și mijloacele pentru a dezvolta pe baze solide și în mod coerent acest sport. Culturistul Vasile ARDEL a văzut cum stau lucrurile și absorbit de cariera sa competițională a lăsat în planul al doilea elementele de management al carierei, în ideia de a obține o calificare recunoscută de societatea noastră aflată în mișcare accelerată, unde prin business se înțelege orice și mai ales nu se înțelege că toată lumea trebuie să câștige, adică și patronul, dar și cel ce execută, cât de cât, dar în niciun caz zero lei și zero bani.
Acum culturistul Vasile ARDEL este un bărbat matur de 48 de ani, cu un geamantan de diplome și de medalii pe care le-a obținut în concursuri grele, după o muncă titanică, este și va rămâne un simbol al culturismului maramureșan, căci vor mai trece mulți ani până când unul din partea locului să mai urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la un Campionat European de Culturism.
Personalitatea culturistului Vasile ARDEL este una puternică și acolo în Maramureș oamenii sunt drepți, puernici și de neclintit și tocmai de aceea în dârzenia lor muncesc foarte mult și se concentrează pe atingerea de obiective deosebite și nu se dau bătuți până nu-și văd visul transpus în realitate. Am văzut în presa locală articole despre culturistul Vasile ARDEL și mă așteptam să găsesc acolo liucruri foarte concrete legate de ciclurile lui de antrenamente, de dieta sa, de participările în competiții, ceea ce nu s-a întâmplat și am fost dezamăgit. Cine are în față un mare campion are de aflat de la el cu mult mai multe lucruri decât chestiuni pe care jurnalistii le presupun sau le intuiesc. Despre punctele de vedere ale perdanților nu trebuie scrise prea multe, pentru că unul care iese pe locul al doilea nu-i va recunoaște niciodată meritele lui Vasile ARDEL care întotdeauna a ieșit învingător la categoria sa de 65 de kilograme, unde era un clasic ca să zic așa. De regulă ar fi trebuit să semnalez și alte surse de inspirație dar nu o fac pentru că presa băimăreană este ghidonată mai mult spre can-can și spre aspecte neinteresante, iar culturistul Vasile ARDEL este din lumea selectă. și nu este compatibilitate între ceea ce reprezintă el și ceea ce se scrie în mediile online.
Sunt sigur că acolo la județul MM, cei ce se ocupă de sport vor face undeva pe un site un buton cu numele Vasile ARDEL și acolo se va găsi cine accesează, o galerie cu fotografii din concursuri cu marele culturist, căci așa cum este și firesc, o poză spune cu mult mai mult decât 1.000 de cuvinte.
(26 august 2017)