Saturday, December 31, 2022

Bacșiș fiscalizat

În lumea spălată, când mergi la restaurant se procedează astfel:
- te preia cineva și te duce la masă,
- ți se aduce meniul,
- comanzi,
- ești servit,
- se vine cu nota de plată,
- o analizezi,
- pui cardul,
- este verificat cardul,
- iei  bonul, treci bacșișul sub prețul consumației,
- tragi linie,
- calculezi totalul și semnezi,
- ți se aduce cardul,
- iei cardul și copia bonului semnat de tine,
- pleci.
Ar fi trebuit ca legiuitorul să fi analizat acest lucru și să fi dat legea care să nu lase niciun loc de interpretare de niciun fel. De mâine, vom fi civilizați și nu ne vom mai scormoni în buzunare când plătim cu cardul pentru a pune bacșișul separat în bancnote...


(31 decembrie 2022)

București - oraș pustiu

Azi 31 decembrie 2022, când am plecat spre GYM, am avut următoarele surprize:
- parcarea din fața blocului era goală,
- la primul stop din traseu eram primul,
- la intersecția cu Mihai Bravul eram primul,
- la intersecția cu REBREANU eram primul,
- în parcare pe linia F erau 27 locuri libere,
- la GYM bătea vântul,
- la cafenea nu erau decât câțiva corporatiști.
Pe toate televiziunile sunt numai văicăreli că lumea nu are bani, dar orașul este pustiu, pentru că bucureștenii au plecat din București. Ca să pleci din București trebuie să ai mașina ta, să ai bani de combustibil, să ai unde să mergi să petreci noaptea dintre ani. București este azi și mâine un oraș pustiu că lumea a plecat să se distreze. Nu se distrează lumea pe mii de euro, dar există distracții și pe bani mai puțini și mulți bucureșteni au acești bani, căci așa cum erau în vremurile de dinainte de 1989 când toată lumea se plângea că nu are de mâncare, dar avea frigiderele și lăzile frigorifice înțesate de mâncare, acum lumea se vaită că nu are bani, dar scormonindu-se prin buzunare, găsește mărunțiș pentru o mică distracție în noaptea de Revelion și bine face.


(31 decembrie 2022)

La ENIBE, 1994


Am efectuat un stagiu de instruire la ENIBE, în intervalul 29 februarie - 21 aprilie 1994, prilej cu care am avut ocazia să cunosc modul special în care se făcea cercetare științifică într-un laborator extrem de bine dotat, cu un management exemplar al profesorului Michael FERNEY. Acolo am cunoscut profesori care lucraseră în universități din Statele Unite. 
Fotografia pe care o pun aici este făcută  16 aprilie 1994 cu ocazia Zilei Porților Deschise ale universității.
Am avut ocazia să vorbesc la un seminar științific despre unele probleme ale agregării de date, în data de 17 martie 1994. M-am minunat și eu că am fost în stare să vorbesc în limba franceză, să folosesc corect verbele neregulate. Acest lucru l-am aflat de la niște profesori originari din Maroc și Algeria, care spuneau că nici după mulți ani de stat în Franța ei nu au reușit să vorbească așa de bine limba franceză. Atunci mi-am adus aminte de profesoara mea de limba franceză din facultate, o prințeză din ramura Cantacuzino, care m-a învățat să folosesc verbele neregulate, chiar dacă în 1994 aveam o pauză de 26 de ani de când nu mai vorbisem deloc în limba franceză. De la această perioadă m-am ales cu o legătură strânsă cu cei din laborator, iar concretizarea a venit prin participarea în anul 1995 cu lucrări la Conferința Internațională de Informatică Economică de la București cu lucrări elaborate împreună cu tineri cu care lucrasem acolo în laborator. 


(31 decembrie 2022)

Cum va fi anul 2024?

 Anul 2024 va fi:
- oribil din cauza celor 4 rânduri de alegeri,
- nesemnificativ pentru că nu se va da în folosință niciun spital mare,
- banal, pentru că o vom duce și mai rău decât în anul 2023,
- stupid, pentru că în goana după procente, politicienii vor gafa,
- dubios, pentru că nici atunci nu va fi stăvilită corupția,
- instabil, căci finanțele vor intra în degringoladă în epoca postisăresciană,
- crunt, din cauza conflictelor din jurul nostru, care par să nu se mai sfârșească.
Pentru mine, anul 2024 nu va însemna prea mare brânză, căci nefiind o autostradă București - Brașov prin Comarnic, nimic nu mai contează. Cât privește traseul București - Atena nu am nici cea mai vagă speranță, deși o autostradă București - Giurgiu n-ar fi mare lucru căci s-ar lucra în câmpie. Numai că noul pod peste Dunăre ar dura 25 de ani să se construiască. Mi-am luat gândul de la autostrada spre Suceava. Mi-am luat gândul de la autostrada Transilvania. Nici la Sibiu nu voi ajunge fluierând în 2024, așa că pentru mine anul 2024 nu va însemna chiar nimic.

(31 decembrie 2022)

Friday, December 30, 2022

Digitalizarea unui articol

Există posibilitatea de a digitaliza un articol.
Dacă articolul se află deja sub formă de fișier PDF, digitalizarea lui înseamnă:
- redenumirea fișierului după noua regulă dată de digitalizare,
- mutarea fișierului redenumit în folderul de articole.
Dacă articolul se află în format fizic tipărit și dispunem de un scaner care ne dă un fișier PDF, acel fișier va fi denumit după regulile pe care le-am stabilit înainte de a trece la digitalizare și plasăm din start fișierul PDF în folderul de articole.
Dacă scanăm articolul pagină de pagină sub formă de fotografie, vom avea grijă ca fiecare fotografie să aibă denumirea pe care am asociat-o articolului și să indicăm pagina din revistă, pentru a asigura secvența de fotografii. Este rezonabil să fotografiem coperta revistei și cuprinsul acesteia și în acest fel dacă le asociem elemente specifice pentru a păstra secvențialitatea, am rezolvat totul dacă punem fotografiile referitoare la articol într-un folder, care folder în punem în folderul de articole.
Voi da un exemplu:
Folderul mare se numește ARTICOLE reviste.
Pentru un articol voi avea folderul 2004-Comert adică articolul a fost publicat în anul 2004 în Revista de Comerț. În acest folder voi stoca fotografiile care au nume:
2004-Comert pag00 coperta
2004-Comert pag01 cuprins
2004-Comert pag47
2004-Comert pag48
2004-Comert pag49
2004-Comert pag50
unde arăt că articolul se află la paginile 47, 48, 49 și 50. Dacă vreau să arăt ceva și despre autori, înainte de numărul care indică pagina voi pune numele autorilor.


(31 decembrie 2022)

Semnificația zilei de 30 decembrie 1947

 În anul 1966 ziua de 30 decembrie 1947 însemna ziua în care a fost abolită monarhia, principalul sprijin politic al reacțiunii interne și externe. România s-a proclamat republică populară, stat al dictaturii proletariatului.
După 1970, ziua de 30 decembrie 1947 a căpătat semnificația transformării revoluției democratice în revoluție pentru instaurarea societății socialiste, sub conducerea partidului comunist.
După anul 2000 despre ziua de 30 decembrie 1947 s-a spus că Regele MIHAI I a fost șantajat să abdice și România a devenit republică. În această zi Regele a semnat actul de abdicare, act care este reprodus în cărțile de istorie și se află și pe Internet. Acest act trebuie citit cu mare atenție. Nimeni nu abdică de plăcere și nici de bucurie. Mai există și alte forme de a părăsi tronul, iar istoria Franței are nenumărate exemple în care poporul marca finalul de drum, urmat de începutul de drum.
Ceea ce s-a întâmplat după 30 decembrie 1947 se știe și istoria a consemnat calvarul prin care a trecut poporul român până la 22 Decembrie 1989 și după aceea, căci nici în ziua de azi nu și-a revenit din tulburarea de la 23 august 1944, care s-a dorit cu mult mai mult decât o schimbare de macaz, ci o așezare pe o orbită de a deveni satelit a celei ce era numită 1/6 din populația globului.



(30 decembrie 2022)

O poziție artistică în culturism

Există nenumărate poziții artistice pe care le exersează culturiștii atunci când execută programul liber în cadrul oricărei competiții care se respectă, pentru a lega pozițiile impuse între ele și pentru a crește originalitatea, ritmica și spectaculozitatea numărului.


Sunt și poziții artistice pentru postere pe care culturiștii le semnează și le distribuie sub formă de postere sau de tablouri contra cost. Oricare ar fi poziția aleasă de culturist, ea trebuie să-i permită scoaterea în evidență a elementelor de performanță care îl definesc.


(30 decembrie 2022)

A extrapola, a estima, a prognoza... (III)

Autoritatea Națională de Meteorologie - ANM ne amețește cu prognozele sale stupide. Există și un institut de prognoză care și el are ziceri care ne lasă perplecși. Și la FMI se fac prognoze privind. creșterea economică, dar și prin UE există un organism care ne pleznește peste ochi cu prognozele sale. Toți, asemeni ghicitorilor în cafea sau a femeilor care ghicesc în ghioc, în palmă, în bobi sau în tarot, spun ce va fi în viitor, dar nu are nimeni curajul să ia acele preziceri și să le compare cu realitate, pentru a vedea cât de mincinoase sunt prognozele sau să fiu mai elegant, cât de nesigure sunt ele.
A prognoza înseamnă a ghici viitorul, folosind așa-zise metode științifice, care tot un fel de alchimie se numesc, din moment ce nicio metodă de prognoză nu se demonstrează, ci este luată ca un dat și punct.
Să zicem că știm să construim tot felul de modele de prognoză.
Să zicem că avem suficiente date pentru a estima coeficienții modelelor de prognoză.
Să zicem că dorim să avem modelul de prognoză cel mai mișto.
Este nevoie să parcurgem etapele unui ciclu de realizare a modelelor de prognoză, din care etapa de rafinare și etapa de validare sunt cele mai importante, care nu exclud să ducă la concluzia că ceea ce am făcut a fost degeaba, dacă modelele pe care le-am construit sunt niște gunoaie.
Realitatea este cu totul alta. oamenii:
- cunosc câteva modele,
- știu să facă estimări cu o singură metodă,
- nu aplică teste care să dovedească ceva despre model,
- folosesc modelul orbește.
Mă apucă și râsul când îi văd pe unii care fac tot felul de prognoze sinistre. Unul prognozează că până în anul 2050 populația României va ajunge la 10 milioane de suflete. Un nene, așa-zis cercetător științific făcea niște prognoze legate de numărul contaminaților cu COVID de-l iubeau televiziunile plătite să-i îngrozească și să-i înfricoșeze pe oameni, pentru a fi mai ușor de dus de nas. Numai cei onești când fac prognoze spun ce ipoteze au luat în considerare, care au fost metodele de prognoză, care sunt limitele și nu uită să spună că rezultatul este doar o imagine a ceea ce s-ar întâmpla dacă și dacă și dacă, iar realitatea va fi foarte diferită, deci trebuie să fim rezervați. Prognozarea e un fel de alchimie, un fel de vrăjitorie, făcută cu mijloace pe care noi le credem științifice, doar pentru că folosesc statistica matematică și altele asemenea, dar care dacă nu se fac precizările necesare, tot șarlatanie se cheamă.


(30 decembrie 2022)

A extrapola, a estima, a prognoza... (II)

Dacă la școală nu se mai învață multe, nimeni nu are vreo scuză că nu intră pe Internet să caute articole care se ocupă cu termeni și care explică și exemplifică foarte frumos orice termen ne-ar interesa. Dar e mai ușor să ne comportăm ca intervievații lui GAIȚĂ de odinioară, care se dădeau intelectuali fini, dar în realitate erau niște mari ignoranți, deși după haine, îi credeai altfel.

Lumea crede că o estimare este ceva în care trebuie musai să avem încredere. Când vorbim despre estimare, vorbim de metode de estimare. Ceea ce se estimează este rezultatul unor calcule. Este de fapt vorba de niște convenții. 

Presupunem serii de date suficient de lungi, pentru a nu cădea în capcana aberațiilor conform căreia dacă tu ai mâncat doi pui și eu niciunul, în medie noi am mâncat câte un pui căci media = ( 2 + 0)/2 = 1. Dacă avem serii de date suficient de lungi și dacă stăpânim metode de estimare, vom construi modele de estimare și folosind metodele, estimăm coeficienții modelelor. Pentru aceleași serii de date, în funcție de cât de șmecheri suntem, de câte metode de estimare cunoaștem, de câți fraieri cască gura la ceea ce spunem, evident, vom estima o puzderie de coeficienți de nici noi nu mai știm pe ce lume suntem.

Cea mai folosită metodă de estimare este metoda celor mai mici pătrate, cu care se estimează coeficienții modelelor liniare. Pentru detalii, luați orice carte de statistică și veți găsi la capitolul legat de modele de regresie liniară toate explicațiile și exemplificări. Ceea ce este important se leagă de faptul că aceste metode de estimare, oricare ar fi ele, sunt doar convenții care dau niște date calculate și noi suntem acei indivizi care trebuie să le interpretăm și mai ales să tragem semnale de alarmă asupra limitelor pe care le au metodele de estimare, ipotezele privind construirea modelelor de regresie și mai ales, ignoranței noastre care chiar ne împinge de la spate să credem că am apucat pe Dumnezeu de picior, în loc să fim ceva mai reținuți și să spunem că ceea ce am obținut este doar ceva care reflectă cât de puțin documentați suntem și cât de grăbiți în a obține ceva, un fel de praf de aruncat în ochii neinițiaților...


(30 decembrie 2022)

A extrapola, a estima, a prognoza... (I)

Mă apucă plânsul când văd că unii fac confuzii teribile când folosesc termenii. A extrapola înseamnă:
- a stabili cel puțin o ipoteză,
- a avea o serie de câțiva termeni,
- a face calcule privind următorii termeni.
Mai concret, dacă am o serie cu producțiile de grâu pe cinci ani și dacă stabilesc ipoteza că ritmul de creștere a producției în viitor este același cu creșterea din ultimul an, stabilesc care este această creștere și o aplic succesiv, obținând extrapolarea. Fiecare are posibilitatea de a stabili o ipoteză. Unii mai pesimiști, vor spune că în viitor ritmul de creștere este cea mai mică variație. Alții mai optimiști vor zice că în viitor, creșterea va fi cu cel mai mare nivel.

anul                   Producția de grâu (mii tone)
____________________________
2011                    300
2012                    450
2013                    460
2014                    600
2015                    625

În ipoteza creșterii din ultimii doi ani R = 625 - 600 =25. Extrapolarea pentru anii 2016, 2017 și 2018 va fi:

anul                   Producția de grâu (mii tone)
____________________________
2011                    300
2012                    450
2013                    460
2014                    600
2015                    625
2016                    625+25=650
2017                    625+25+25=675
2018                    625+25+25+25= 700
Cea mai mică creștere s-a înregistrat în anul 2013 față de 2012, R = 460 - 450 = 10.

În ipoteza creșterii minime, extrapolarea pentru anii 2016, 2017 și 2018 va fi:

anul                   Producția de grâu (mii tone)
____________________________
2011                    300
2012                    450
2013                    460
2014                    600
2015                    625
2016                    625+10=635
2017                    625+10+10=655
2018                    625+10+10+10= 655
Cea mai mare creștere s-a înregistrat în anul 2012 față de 2011, R = 450 - 300 = 150.

În ipoteza creșterii maxime, extrapolarea pentru anii 2016, 2017 și 2018 va fi:

anul                   Producția de grâu (mii tone)
____________________________
2011                    300
2012                    450
2013                    460
2014                    600
2015                    625
2016                    625+150=775
2017                    625+150+150=925
2018                    625+150+150+150= 1075
Fiecare dintre noi va lua o ipoteză în funcție cam de ceea ce ar vrea să obțină și face extrapolarea cum îl taie capul. Unele extrapolări sunt bune dacă ipoteza a fost aleasă bine, altele sunt de-a dreptul aberante și nu le validează viața. Să nu uităm că un nene a zis că populația crește în progresie geometrică și producția alimentelor crește în progresie aritmetică, iar acum în 2022 alte gunoaie au dezgropat aberația și au făcut afirmații cutremurătoare, deși nimic nu justifica ipoteza inițială.
(30 decembrie 2022)

Articol pentru IFIP '86

Am avut ocazia să primesc o documentație legată de Congresul Mondial IFIP din 1986 care se desfășura în Dublin, Republica Irlanda. Cum eu nu am fost niciodată un plângăcios, împreună cu colegii mei Tudor BARON și Alexandru BALOG, ne-am pus pe treabă și am elaborat un material pe care îl atașez aici. În acele vremuri condiția de a transmite un material la o revistă sau la un congres din Occident era ca părți din material să fi fost publicate în țară. Am îndeplinit această condiție și am trimis materialul. De mers la Dublin în 1986 nu era vorba, după experiențele pe care le avusesem cu alte ocazii. Articolul scris de noi era următorul:





















Când unii se văicăreau că nu și nu, existau toate premisele să faci cercetare științifică și chiar în echipă. Totul era să ai idei, să dorești să muncești. este exact ca și acum, când ne văităm că nu sunt bani. este adevărat că nu sunt bani, în ideea că nu sunt sacii de bani puși în stradă, ca fiecare să ia de acolo cât dorește și să facă din ei ceea ce ar vrea. Ca să faci rost de bani, trebuie să ai o idee, să o pui pe câteva pagini, să mergi să convingi că ideea ta e bună. Dintr-o mie de încercări, cu perseverență, se va găsi cineva care să vină cu banii. Totul este să ai idee, iar dacă ai obținut banii, să nu-ți bați joc de ei, ci să-i folosești cu chibzuială pentru ca la finalul termenului convenit să arăți că ai obținut ceea ce era scris în cele câteva pagini pe care le-ai prezentat. Dacă lucrurile aduc și beneficii, cu atât mai bine.


(30 decembrie 2022)






Thursday, December 29, 2022

Unii se miră că propagandiștii mint...

Propaganda ar trebui să fie ceva care să spună marile adevăruri într-o manieră mai pe înțelesul maselor. Așa ar trebui să fie. Propagandiștii sunt și ei oameni care:
- nu au meserie din care să-și câștige pâinea,
- au sarcini de îndeplinit,
- au obiective planificate,
- raportează superiorilor,
- rezultatele lor se cuantifică, 
- trag cu dinții să-și păstreze locul de muncă. 
De aceea, printre cele ce fac ei se includ dezinformarea, minciuna și teatralismul.
Propagandiștii nu excelează prin nivel de cultură, dar au vorbele la ei și știu să selecteze exact lucrurile pe care dacă le prezintă unor mase de oameni, acești oameni vor acționa în spiritul celor prezentate de propagandiști. Eu nu spun că propagandiștii mint 100%, dar spun că au talentul de a prezenta lucrurile astfel încât cei ce ascultă spusele lor, le consideră drept adevăruri și acționează ca atare, fără a mai verifica ceva. Ei nu mint, dar doar decupând anumite lucruri, accentuând alte aspecte, repetând anumite vorbe, crează un context deformat, care tot un fel de minciună este, dar este de faăt o jumătate de adevăr, cosmetizat, ceva mai mult decât trebuie, încât o minciună va fi considerată cu mult mai nevinovată.
Îmi aduc aminte că în anii 60 era un rector care înainte de a intra pe porțile unei universități din centrul țării, își punea șapca pe cap și semăna un pic cu Lenin. Avea gesturile lui Lenin, avea vorba lui Lenin așa cum era ea în micile fragmente de disc de ebonită cu zgomote de fond. Era propagandistul perfect, ceea ce i-a folosit până când a plecat în RFG și dus a fost.


(29 decembrie 2022)

De azi și PELE a plecat la stele

Eram puști când echipa de fotbal a Braziliei a câștigat primul campionat Mondial de Fotbal din 1958. Nu erau televizoare. Doar la radio s-a vorbit. Ceva mai târziu, în sala de cinematograf, la jurnalul care rula înainte de film am văzut golurile marcate de Pele și pentru prima dată am văzut cum o sală întreagă de cinematograf a ovaționat cele două goluri și pe eroul lor. Aveam 11 ani.
Patru ani mai târziu, adică în 1962 în Chile, echipa de fotbal a Braziliei a devenit pentru a doua oară campioană mondială. Nu am văzut decât mulți ani mai târziu golurile date de Amarildo, Zito și Vava.
În anul 1970 Brazilia a devenit pentru a treia oară campioană mondială cu scorul de 4 la 1, prin golurile înscrise de Pele, Gerason, Jairzinho,  Carlos Alberto.
Ani de-a rândul Pele a fost simbolul fotbalului adevărat pe întreaga planetă și totul se judeca prin comparație cu ceea ce a făcut Pele în meciurile pe care le-a jucat.
El a fost declarat bun național. Se spunea că a primit o mașină galbenă pentru ca toți șoferii să-l ferească pe Pele în trafic.
Sunt prea puțini cei care știu de numele Edson Arantes do Nascimento. Acest nume este al lui Pele. De azi, fotbalul pământenilor este mult mai sărac. Pele a plecat la stele.

(29 decembrie 2022) 



Cum a fost anul 2022 pentru culturiști?

Anul 2022 a venit pentru culturiști, asemeni întregii societăți românești cu semne clare ale normalității, ceea ce este mare lucru, dacă avem în vedere că în anul 2020 multe competiții au fost anulate, iar în anul 2021 unele dintre competiții s-au desfășurat sub semnul restricțiilor impuse de lupta cu COVID 19.
Federația Română de Culturism și Fitness a anunțat un calendar competițional pentru anul 2022 și toate competițiile s-au ținut, evidențiind în acest fel capacitatea sa de a realiza clasificări ale sportivilor prezenți în sălile de concurs, pe tot parcursul anului, fie că a fost vorba de Cupa României la cadeți, Cupa Universitară, Cupa României, Campionatul Național, Cupa Federației, Campionatul Balcanic, Romanian International Grand Prix, Tiger Classic, Campionatul Mondial de Culturism.
Pentru a demonstra nivelul de răspândire al culturismului în țara noastră, faptul că orașele București, Dej, Mamaia, Târgul Neamț,  Reghin, Sibiu, Suceava, Oradea, Timișoara,  au avut capacitatea să dezvolte activități manageriale specifice unor competiții de mare anvergură, arată că sunt întrunite toate condițiile ca mișcarea sportivă a acestui sport să crească și mai puternic în viitor.
Nu trebuie trecute cu vederea competiții de importanță națională pentru culturismul românesc precum Pro Nutrition Grand Prix, NPC Worldwide  Valahia Warriors  Championship, Semtex Grand Prix, Trofeul Hercule, Cupa Libertății - Memorialul Vasile BALMUȘ, Olympia Amateur, Olympia Amateur Eastern Europe,  dar și altele cu caracter local, toate contribuind la dezvoltarea mișcării de culturism românesc.
Pentru inii sportivi, participarea la competițiile din anul 2022 au însemnat confirmarea rezultatelor obținute în anul anterior. Pentru alți culturiști anul 2022 a însemnat urcarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de concurs, devenind campioni sau câștigători ai marilor trofee puse în joc. Au fost și situații în care pentru unii sportivi, anul 2022 a însemnat prezentarea în competiții cu înregistrarea de rezultate inferioare celor din anul anterior și aici mă refer în special la Campionatul Mondial de Culturism Seniori și Masters, lucru dovedit prin compararea listelor aflate pe Internet cu rezultatele din anii 2021 și 2022.
Climatul în care culturiștii care fac sport de performanță este adecvat, eforturile sportivilor fiind direcționate atât spre antrenamente, cât și spre identificarea de soluții care să le permită antrenamente de calitate, alimentație științifică și suplimentele care să le potențeze eforturile.




(29 decembrie 2022)


 

Cultura compromisului și compromiterea culturii

Toată lumea vorbește că succesul în comunicare constă în a face compromisuri. În opinia mea, există o cultură a compromisului, adică dobândirea de cunoștințe despre compromisuri, despre dimensiunea efectelor și despre costurile pe care le au compromisurile. Un compromis nu se face la întâmplare, ci este bazat pe o serie de cunoștințe care să-l facă realizabil și mai ales, efectiv. Cultura compromisului este dată de totalitatea elementelor pe care le dobândește o persoană studiind cărți, articole, memorii și studii ale unor cercetători, din care rezultă:
- clarificarea conceptelor de bază,
- studierea premiselor unui compromis,
- cuantificarea efectelor pe care compromisul le generează,
- eforturile de a defini un compromis și de a convinge de necesitatea sa,
- construirea de echipe care să definească și să implementeze compromisul.
Compromisul trebuie să fie exact ceea ce în teoria jocurilor este jocul de sumă nulă, adică din cele mai multe părți așezate la masa dialogului, după realizarea unui compromis, nu iese niciodată un singur câștigător, ci toate părțile câștigă puțin, dar câștigă, nu se merge pe ideea că învingătorul ia totul. După realizarea unui compromis, toți sunt învingători. Nu sunt învingători categorici, dar sunt îngingători ceva mai modești, dar per total câștigul este cu mult mai important, decât în cazul unui singur câștigător și a mai multor perdanți.
Compromiterea culturii este o altă poveste. Apare în momentele tulburi ale evoluției societății. Un exemplu care-mi vine mie în minte de compromitere a culturii este obsedantul deceniu, adică, perioada cuprinsă între 1950 și 1959, câcn din literatura română au dispărut nume de referință, au dispărut opere capitale și numeroși intelectuali au fost duși la pușcărie pentru a ispăși pedepse care pentru unii au însemnat sfârșitul, iar pentru alții a însemnat săpături la canal sau tăierea de stuf în condiții inimaginabile. Compromiterea culturii s-a făcut de către trompetele noului regim instalat de tancurile sovietice, prin rescrierea istoriei de către Mihail ROLLER, dar și prin urcarea pe piedestaluri nemeritate a unor poeți precum Alexandru TOMA, Veronica PORUMBACU, Dan DEȘLIU, Maria BANUȘ, dar și a unor prozatori ale căror nume nu mă mai ostenesc să le dau aici, căci nu merită. Să nu credem nicio clipă că a dispărut compromiterea culturii. Umflarea cu pompa în zilele noastre a unor scriitori modești, este semnul clar al acestei compromiteri, căci structura manualelor de literatură română în care geniul eminescian este pus la colț, este o mostră a procesului de compromitere a culturii în ochii tinerei generații. Să pui într-un manual de istorie numele unei știriste alături de BĂLCESCU, Mihai VITEACUL, BÂNCOVEANU, CUZA, BRĂTIANU, dovedește că limitele compromiterii culturii sunt în mișcare.



(29 decembrie 2022)

Wednesday, December 28, 2022

Imaginea deformată

Sunt bărbați care când se uită în oglindă se văd Brad PITT și acționează ca acesta. Sunt femei care se uită în oglindă și se văd Angelina JOLIE și reacționează ca aceasta. Toți se imaginează cu conturi grase în bănici și-și fac planuri care nu au niciun fundament.


Numai așa se explică deciziile proaste pe care le iau politicienii care uitându-se în oglindă, deși în realitate sunt pisoiași jigăriți, se comportă ca niște lei fioroși, uitând că din clipa în care nu mai stau pe scaunele unde viața i-a instalat vremelnic, sunt exact ceea ce natura i-a făcut, adică nimeni.



(28 decembrie 2022)

Cel mai tare certificat al meu

Trebuie să mă laud că la un moment dat mi-a fost  acordat cel mai tare certificat. Iată-l!

Este ceea ce mi-am dorit din clipa în care am intrat în clasa a întâia și mi-am pierdut libertatea. În anul 2012, în 26 iulie, mi-am recâștigat libertatea și certificatul acesta reflectă perfect dreptul pe care mi l-am câștigat după 42 de ani de muncă silnică, adică fără plăcere.




(28 decembrie 2022)

Pagini rupte din cărțile cu autograf

În vremurile comuniste, existau persoane cu funcții importante care alegeau calea exilului. Fie că prindeau o deplasare în interes de serviciu într-o țară din Lumea Liberă, fie că li se aproba o excursie în Franța, Germania, Italia, Anglia sau Japonia și ajunse acolo, respectivele persoane nu se mai întorceau în România comunistă și cereau azil politic. Mirajul era foarte mare, dar dintre sutele de români care au ales calea exilului, un număr foarte mic au reușit să se realizeze în Occident.
Imediat când se afla că o persoană cu anumită funcție a rămas în Occident sau mai exact a fugit în Occident, imediat se intra în cabinetul său și se puricau cărțile din bibliotecă. Atunci când o carte avea autograf de la autori, imediat foaia cu pricina era ruptă și distrusă. Trebuia să nu rămână urme din care să rezulte că autorul X sau autorul Y au făcut dedicații apreciind calitățile celui care a ales calea exilului, căci din momentul în care nu se mai întorcea în scumpa noastră țărișoară, era considerat trădător al cauzei comuniste, al idealurilor noastre socialiste. Cei care rupeau acele pagini erau de la secretariatul celui fugit, căci se simțea dorința de a-i proteja pe cei rămași, dar care semnaseră autografe, fiind în orice moment supuși tirurilor critice că au scris texte laudative la adresa unor trădători, pentru că au dat dovadă de superficialitate și de necunoașterea gândurilor ascunse ale celui care a ales calea exilului.






Disperarea a fost infinită în primele zile de după 22 Decembrie 1989, la poeții și la prozatorii ale căror lucrări ce au fost publicate au fost dăruite de autorii lor lui Nicolae CEAUȘESCU, cu autografe conținând dedicații care evidențiau calitățile destinatarului, ei întrecându-se în a folosi sintagme dintre cele mai neobișnuite care să scoată în evidență trăsăturile cu care destinatarul era înzestrat prin imaginația extrem de prolifică a autorilor slugarnici, supuși, lingăi, dependenți, umili, hrăpăreți și ariviști.
Sunt sigur că nimeni nu a plecat din România înainte de 1989 de bine, cum nu se pleacă nici acum de bine. Toată lumea dorește să-și făurească o viață mai bună, urmându-și acea cale a destinului care îi este scrisă în stele și pe care nimeni nu are cum să și-o modifice oricât ar vrea s-o facă.





(28 decembrie 2022)

Cum devin femeile frumoase doar niște măști oarecare

Dumnezeu a făcut ca fiecare ființă umană să aibă frumusețea ei. Sunt oameni care se acceptă exact așa cum sunt, dar sunt oameni care fie vor să semene cu o altă persoană, fie doresc să se transforme în altceva, devenind o altă versiune a lor, după imaginația proprie.
Am studiat de pe Internet cum stau lucrurile cu chirurgia plastică și am ajuns la concluziile următoare:
- există posibilitatea să se intervină pentru oricare din părțile corpului,
- transformările sunt în sensul dorit de persoana în cauză,
- rezultatul unei transformări depinde de arta celui care o realizează,
- limitele de acțiune trebuie cunoscute și nu se depășesc.
Eu am înțeles partea de chirurgie plastică în sensul de reparatorie, iar rezultatele acesteia pe care eu le-am văzut au fost de-a dreptul spectaculoase. Un coleg fotbalist apărător, a reușit la un meci să-și distrugă nasul de bara unei porți. A amânat intervenția chirurgicală, oasele s-au sudat defectuos și el acceptase noua înfățișare așa cum prietenii și iubita lui o acceptaseră. La un moment dat, i-a venit ideea să meargă la chirurg și să-și repare nasul, adică să facă septoplastie, reconstrucție și rinoplastie. Folosind o fotografie de dinainte de accident, chirurgul a făcut o adevărată operă de artă. 
În timp, am văzut cum persoane publice, mai ales, din rândul artistelor merg la chirurgul pentru augmentarea buzelor, iar atunci când exagerează, rezultatul nu este unul fericit. Doamnele care procedează la o succesiune de transformări simultane ale părților feței, ajung să semene una cu cealaltă. Dacă se exagerează cu ridicarea și creșterea pomeților, dar și cu liftingul frunții, aspectul de mască al chipului devine evident.
Este cunoscut că atunci când o persoană își face un tatuaj, automat, urmează și tatuajul al II-lea, apoi tatuajul al III-lea, iar dependența fiind creată, scapă de sub control și este foarte greu să pună stop mersului la salonul de tatuaje. Tot așa se întâmplă și în cazul efectuării de operații estetice. Persoanei care deja are creată o dependență, îi vin idei nenumărate și nu ezită să le pună în aplicare, mai ales când a identificat un specialist în chirurgie plastică de mare talent, capabil să pună în operă la cele mai înalte standarde ideile cu care vine persoana care dorește o nouă transformare.
La ora actuală există pentru fiecare parte a corpului un anumit trend și cine dorește să rămână în actualitate, va merge la medicul plastician pentru a implementa exact acele elemente de transformare, care să determine alinierea persoanei la ultimele tendințe din domeniu. Liftingul de fese brazilian este o necesitate pentru doamnele care trebuie să fie prezente pe INSTAGRAM sau pe TIC-TOC pentru a-și etala formele care trebuie să respecte standardele de frumusețe ale momentului.
Medicina plastică se adresează în egală măsură și bărbaților, acei bărbați care sunt dornici ca timpul să nu treacă peste ei și să lase urme vizibile. Și pentru domni există operații pentru toate părțile corpului, care au menirea de a face acele transformări încât să se obțină exact ceea ce clientul dorește, după ce este făcută o evaluare pentru a stabili riscurile și după ce au fost explicate toate aspectele, clientul își dă acordul sub semnătură că dorește să i se efectueze transformarea corpului său, pe care a solicitat-o. 
Ceea ce am observat la actrițe celebre sau la cântărețe celebre, evidențiază faptul că după efectuarea de transformări multiple deodată, rezultatul a generat un aspect total diferit de cel inițial, dar diferit mai ales de cel avut acum 10 ani sau acum 20 de ani, forma actuală fiind a unui nou chip al unei alte persoane pe care nu-mi amintesc s-o fi văzut vreodată. Numai după voce ne reamintim despre cine este vorba.



(28 decembrie 2022)

Alt catren care m-a marcat

Când eram copil mergeam destul de des la biserica de la noi din Găvana, Pitești. Chiar lângă gardul din stradă al bisericii era o cruce de marmură pe care scria:
Călător, oprește-ți pasul
Și privește-acest mormânt,
Căci ce  sunt eu astăzi,
Vei fi și tu în curând.

Cred că un matur ar fi înțeles altfel semnificația acestor versuri, dar pe mine m-au înfricoșat și ideea morții nu mi-a dat pace mult timp. Uneori îmi veneau în minte versurile fie când mergeam la râu să mă scald, fie când înotam în valurile mării, fie când eram pe munte. Nu știu ce a avut în cap cel care a compus catrenul, dar multe nu a avut, din moment ce a creat așa ceva. De multe ori m-am gândit la poeziile de pe crucile din Cimitirul Vesel din Săpânța și am realizat diferența dintre unghiurile din care este privită și viața și moartea la doar 563 Km.

(28 decembrie 2022)

Un catren care m-a marcat

Am avut din vremurile în care eram elev de liceu, plăcerea de a compune versuri. Chiar am participat la un cenaclu literar în orașul meu natal Pitești cu prietenul și colegul meu de clasă din liceu Gheorghe MATEI, poetul clasei, despre care au scris prin anul 1968 mai multe pagini pe care le-am intitulat Poezia lui MATEI Gheorghe și pe care le-am pus într-un dosar cu șină și de care și acum sunt foarte mândru, când le recitesc. Întâmplarea a făcut să merg de mai multe ori cu trenul și când trenul a întârziat  mult prea mult, a trebuit să ajung și la closet. În excelenta tradiție românească, pe zidurile interioare ale cabinei erau desene care mai de care mai deocheate și mai primitive însoțite de texte, numere de telefon și invitații, dar mi-a atras atenția catrenul:
F-t- - ți mama ta să-ți f-t,
De poet necunoscut.
Dacă te duci la closet,
C-c- - te nu fii poet.
De atunci, ori de câte ori mă mai apucă dorința de a compune versuri, îmi revine în minte acest catren și totul se duce de râpă.

(28 noiembrie 2022)

Tuesday, December 27, 2022

Cei cu numele de ȘTEFAN

În ziua de 27 decembrie cei cu numele de ȘTEFAM FĂNICĂ, ȘTEFANIA, FĂNEL, FĂNICA, își serbează ziua numelui. Și noi ca popor avem sau am avut personalități care au sau au avut numele de ȘTEFAN sau ȘTEFANIA. Enumer aici pe unii dintre ei:
ȘTEFAN cele Mare și Sfânt
ȘTEFAN Ciubotărașu
ȘTEFAN Augustin Doinaș.
ȘTEFAN Mihăilescu Brăila.
ȘTEFANIA Rareș
ȘTEFANIA Stere
ȘTEFAN Braborescu
ȘTEFANIA Mărăcineanu
Romeo ȘTEFAN Belea
ȘTEFAN Burcuș
ȘTEFAN Bătrâna
ȘTEFAN Lucas Zoltan
ȘTEFAN Achim
ȘTEFAN Nicolae
ȘTEFAN Pisek
ȘTEFAN Marin
ȘTEFAN Mariș
ȘTEFAN Stângă
ȘTEFAN Bănică
ȘTEFAN Bănică jr.
ȘTEFAN Iordache
ȘTEFAN Radof
ȘTEFAN Lăzărescu
ȘTEFAN Bănulescu
ȘTEFAN Cazimir
Mihai ȘTEFAN Botez
ȘTEFAN Papadima
ȘTEFAN Octavian Iosif
ȘTEFAN Petrescu
ȘTEFAN Câlția
ȘTEFAN Dimitrescu
ȘTEFAN Luchian
ȘTEFAN Andronic
ȘTEFAN Niculescu
ȘTEFAN Hrușcă
ȘTEFAN Pop
ȘTEFAN Bălan
ȘTEFAN Berceanu
ȘTEFAN Ciobanu
ȘTEFAN Minovici
ȘTEFAN S. Nicolau
ȘTEFAN Odobleja
ȘTEFAN Pascu
ȘTEFAN Procopiu
ȘTEFAN Voitec
ȘTEFAN Golescu
ȘTEFAN Balaban
ȘTEFAN Blaj
ȘTEFAN Burileanu
ȘTEFAN Coman
ȘTEFAN Andrei
ȘTEFAN Fălcoianu
ȘTEFAN Gușă
ȘTEFAN Holban
ȘTEFAN Opriș
ȘTEFAN Stănescu
ȘTEFAN Arsene
ȘTEFAN Micle
Voi fi foarte bucuros dacă îmi vor fi semnalizate și alte personalități care au prenumele ȘTEFAN.





(27 decembrie 2022)

Interesul televiziunilor civile pentru pornografie

Prin televiziuni civile eu definesc acele canale de televiziune care au programe în care prezintă:
- știri,
- emisiuni politice,
- showuri muzicale,
-  teatru de televiziune,
- transmisiuni sportive,
- showuri politice,
- filme de toate tipurile, mai puțin filme porno,
- reclame,
Noi avem nenumărate astfel de posturi de televiziune. Atunci când unele televiziuni mai scapă unele secvențe porno după miezul nopții chiar sunt amendate copios de CNA, pentru că pornografia nu este specifică lor și cine dorește să vizioneze filme porno merge la prestatorul de servicii și plătește bani pentru a avea acces la canale codate și-și rezolvă problema de acces la filme pentru adulți. Mă refer la filmele care nici nu se difuzează cu pătrat roșu în colțul ecranului sau filme pentru persoane cu vârstă mai mare de 18 ani, adică la filmele pornografice. Nu trebuie să scriu eu aici ce sunt acelea și nici nu trebuie să văd cum unii cititori strâmbă din nas, din falsă pudoare sau din pură ipocrizie.
Televiziunile civile fentează pornografia în diferite feluri, dintre care enumer aici:
- transmiterea de știri privind  scene derulate pe platourile de filmare,
- prezentarea de date cu caracter statistic din lumea pornografiei,
- invitarea de staruri porno în emisiuni de interes general sau de divertisment,
- combaterea de către invitați din domenii ale științei, a  producțiilor pornografice,
- ironizarea unor moravuri din societate folosind cuplete sau caricaturi codate.
Dacă există elemente de marketing bine puse la punct, emisiunile captează atenția unui public foarte larg, avid să știe ce se întâmplă dincolo de zidul domeniului interzis, nepătruns de cei care și-au propus să respecte niște reguli bine definite. Fără să vrea, televiziunile civile fac servicii imense industriei pornografice prin toate conexiunile directe sau indirecte pe care le dezvoltă, mai ales atunci când chiar cre că organizează dezbateri cu tentă educativă, iar invitații vorbesc la timpul trecut despre activitățile pe care le-au desfășurat și vin cu unele detalii, dar se mențin între limitele cerute de decența contextului.
Este interesant de văzut filmul Boogie Night din 1997, dat și pe la o televiziune dâmbovițeană pentru a înțelege ce înseamnă un star porno, care este traiectoria sa și mai ales ce înseamnă prăbușirea din final. În film joacă actorii Mark WAHLBERG și Burt REYNOLDS.

(27 decembrie 2022)

Condiția de a avea un joc de succes pentru calculator

Nu oricine este în stare să proiecteze acum un joc de calculator în ziua de azi, pentru că:
- s-a ajuns prea departe cu tehnologiile utilizate,
- jocul trebuie să fie ceva revoluționar,
- în spatele jocului se află elemente ce definesc un software perfect,
- elementul de noutate este esențial,
- clasele de jocuri deja sunt clar conturate,
- intrarea pe piață se face numai cu lucruri remarcabile,
- noutatea jocului nu este în contradicție cu interfața prietenoasă.
În ziua de azi uzura morală a jocurilor de calculator este accelerată și de aceea, cei care se încumetă să gândească un astfel de produs software trebuie să țină seama de următoarele aspecte:
- dimensiunea grupului țintă,
- complexitatea produsului software,
- durata de realizare DR exprimată în număr de luni,
- tehnologia de realizare,
- momentul de start al procesului de realizare MS,
- estimarea evoluției pieței jocurilor pentru calculator,
- tematica jocului și tehnica trebuie să corespundă momentului de lansare ML =  MS + DR.
Am scris într-un articol căci există deja o industrie și producători specializați în a crea jocuri pe calculator. Trebuie numai să vină cineva cu ideea și punerea în mișcare a echipei de dezvoltare de software nu mai este o problemă. Trebuie spus că în cazul produselor software pentru implementarea de jocuri pentru calculator trebuie să existe TSQM adică managementul total al calității software. Să ne imaginăm cam cum ar arăta un joc făcut pe Dâmbovița unde sunt probleme chiar la implementarea procedurilor de SQM - managementul calității software, la nivelul cel mai de jos.
Acum există deja o literatură specializată pe dezvoltarea de jocuri pe calculator și cine nu stăpânește tehnologiile specializate, s-o lase baltă, căci își face iluzii degeaba și-și risipește resursele fără rost.

(27 decembrie 2022)

Apocalipsa după MEDVEDEV

Dimitri Anatolievici MEDVEDEV  este un bărbat de 57 de ani, care la 43 de ani a devenit președinte al Rusiei, iar acum la vârsta critică a bărbaților, s-a apucat de profeții sumbre, anunțând o apocalipsă care se va produce în anul 2023, care nici măcar nu este număr prim, căci 2023 se împarte la 7 sau la 17 sau la 119 sau la 289.
Apocalipsa după MEDVEDEV sună cam așa:
Calamitatea nr. 01 care ne ca bântui arată că prețul barilului de petrol va sări de 150 $, iar prețul la o mie de metri cubi de gaze va sări de 5.000 $.
Calamitatea nr. 02 care ne ca bântui arată că se va crea cel de Al Patrulea Reich, cu miezul în Germania.
Calamitatea nr. 03 care ne ca bântui arată că va începe război civil în USA.
Calamitatea nr. 04 care ne ca bântui arată că monedele de referință vor dispărea.
Calamitatea nr. 05 care ne ca bântui arată că UE se va dezintegra.
Calamitatea nr. 06 care ne ca bântui arată că Elon MUSK va deveni președintele USA.
Calamitatea nr. 07 care ne ca bântui arată că Asia va deveni centrul burselor de valori. 
Calamitatea nr. 08 care ne ca bântui arată că Ucraina nu va mai exista.
Calamitatea nr. 09 care ne ca bântui arată că Regatul Unit va reveni la UE.
Calamitatea nr. 10 care ne ca bântui arată că va fi război între Franța și Al Patrulea Reich.
este adevărat că o apocalipsă reunește numai calamități naturale, nenorociri și catastrofe, dar un lucru elementar este legat de faptul că dacă previziunile ca niște cataclisme să se producă simultan au o probabilitate cât de cât mică dar nu sunt imposibile, dezastrele economice și politice intuite de Dimitri Anatolievici MEDVEDEV chiar au probabilitate zero să se producă simultan, căci vizează procese de lungă durată, angrenează populații de pe arii extrem de largi, sunt independente unele de celelalte și presupun parcurgerea de etape ce exced mult mai mulți ani de derulare. Cred că persoanei care a emis ceea ce eu am numit apocalipsă i se potrivește proverbul: dacă tăceai, filosof rămâneai.



(27 decembrie 2022)




Jocurile pe calculator și pornografia

Trebuie spus că industria jocurilor pe calculator este în competiție cu industria pornografiei, iar industra jocurilor pe calculator a depășit-o  pe cea a pornografiei pentru că:
- are un număr de utilizatori cu mult mai mare,
- domeniile de dezvoltare sunt cu mult mai numeroase,
- realitatea virtuală este acceptată fără probleme,
- elementele de inteligență artificială îi sunt favorabile,
- produsele software nu au limite,
- operează exclusiv în mediul virtual,
- integrează perfect nenumărate device-uri,
- nu are niciun element de imobilism dictat de tradiții,
- diversitatea strategiilor de derulare este net superioară.
Industria jocurilor pe calculator nu este în război cu industria pornografiei pentru că într-o foarte mare proporție conținutul lor este disjunct, deci nu au puncte de intersecție. Cel mult, utilizatorii produselor lor ar fi o chestiune, dar cum există loc sub soare pentru toată lumea și în cazul celor două industrii există suficient teren de a se manifesta. Depinde de fiecare dintre ele cum vor evolua pentru a crește profiturile, căci nu ele influențează consumul, ci omenirea le influențează pe ele. Cee ce era în regulă acum 15 de ani, nu mai este valabil nici în industria jocurilor pe calculator, nici în industra pornografiei. Nimeni nu ar mai juca un joc schematic alb-negru, fără elemente de realitate virtuală, cum nimeni nu se mai duce la chioșcul de ziare înfrigurat să cumpere o revistă cu un DVD cu film porno cadou, când Internetul geme de astfel de producții.
Mie nu mi-au plăcut cei care vorbesc despre tatuaje și despre piercinguri fără să fi studiat problema cât de cât, deși există o literatură bogată în acest sens. Deci și în cazul jocurilor pe calculator sau în cazul pornografiei, strâmbatul din nas în necunoștință de cauză este o abordare exagerată. Mie nu-mi plac deloc jocurile pe calculator. Le-am studiat pe unele dintre ele doar din punct de vedere al programării lor. Și în cazul pornografiei tot așa stau lucrurile, căci există și o literatură care nu frizează vulgarul despre problemă. Sunt studii științifice, căci aceasta este un fenomen social foarte extins și profund și acele articole serioase, lămuresc foarte multe lucruri, fără să cadă în penibil, vulgar și primitivism obscen.




(27 decembrie 2022)

Jocurile pe calculator

Nu m-a mirat deloc când am aflat că industria jocurilor pe calculator a depășit la b=nivel de încasări industria pornografică.
De când au apărut calculatoarele și de când informația prelucrată pe calculator a fost viziualizată pe un ecran, au apărut și jocurile pe calculator. Mai întâi s-a pus problema ca pe calculator să se joace jocurile pe care noi le știam.
S-au jucat table pe calculator.
S-a jucat poker pe calculator.
S-a jucat șah pe calculator.
Cu timpul, au apărut jocuri mult mai elaborate pe calculator. Grafica computerizată s-a dezvoltat atât de mult încât a permis creșterea complexității acestor jocuri.
Dacă la început au avut succes jocurile pe calculator cu un singur participant, s-a trecut la jocuri pe calculator în care un jucător este cel care folosește calculatorul, iar partenerul său este un jucător virtual, ceea ce înseamnă că de fapt un om joacă un joc cu calculatorul.
Lucrurile au evoluat și mai mult, căci sunt jocuri care presupun utilizarea de console și jucătorul uman fie că interacționează cu computerul, fie interacționează cu alți jucători reali aflați în legătură online. Se organizează adevărate competiții și există la un moment dat și un campion.
Unii vorbesc de riscul înstrăinării tinerilor prin statul în fața calculatorului pentru a juca jocuri. Știu cu sin=guranță că jocurile sunt făcute pentru a aduce bani celor care le-au dezvoltat, dar și celor care definesc contextul utilizării lor, căci nimic în industria jocurilor pe calculator nu este gratis, iar copiii, adolescenții și maturii împătimiți, scot banii pentru a-și satisface dorințele de a accesa resursele unui joc pe calculator de ultimă oră.
Acum trebuie spus că jocurile pe calculator au căpătat un nivel de complexitate foarte ridicat, iar integrarea realității virtuale și a inteligenței artificiale, au ridicat spectaculozitatea lor la cote nebănuite acum 5 ani, să zicem. este interesant că jocurile moderne au capacitatea de auto-adaptare, în sensul că o iau mai încet la început cu cei neinițiați, pentru a-i avea de partea lor prin satisfacția pe care le-o crează atunci când câștigă puncte, ca mai apoi, treptat-treptat, dificultatea să crească. Pentru jucător este prea târziu, căci el a prins gustul și este deja prizonierul acelor jocuri.
Dezvoltatorii de jocuri au preluat eroi din filme, au preluat reguli din automobilism, din sporturi, de la folosirea armelor de foc, iar abilitățile pe care le dezvoltă sunt strict legate de apăsarea unor butoane sau taste, ceea ce nu dă niciunui jucător dreptul să se considere mare trăgător cu arcul sau mare campion la decatlon, din moment ce eroii jocului său sunt dirijați doar prin apăsări de taste sau butoane.



(27 decembrie 2022)

Pornografia în era Internetului

Nu mai trebuie să scriu eu aici ce înseamnă pornografie. Nici despre industrias pornografiei nu trebuie să scriu eu aici.
Există reviste pornografice.
Există filme pornografice.
Există magazine care vând materiale pornografice.
Pe Internet circulă tot felul de materiale pornografice.
Există actori porno.
Există actrițe porno.
Există consumatori de materiale pornografice, căci altfel această industrie n-ar exista. Deși o majoritate semnificativă dintre bărbații adulți sau chiar și dintre femeile adulte nu recunosc, în realitate vizionează filme pornografice, citesc reviste pornografice și fie au, fie și-ar dori să aibă în casă materiale pornografice. S-a tot spus că industria pornografiei ocupă primul loc în lume din punct de vedere a veniturilor încasate, nu a banilor pe care-i circulă, căci aici industria armamentului este de departe pe primul loc, numai că este vorba de relațiile statelor cu producătorii, nefiind vorba de plăți ale consumatorilor finali, căci nimeni nu-și plătește propria-i moarte cu banii jos, așa cum se face în pornografie.
Există o lume a pornografiei. Circulau casete video cu filme pornografice. Se vindeau la chioșcuri reviste pornografice. Chiar dacă s-au luat măsuri ca acele reviste să se găsească în pungi netransparente, volumul vânzărilor lor nu s-a diminuat. Există magazine în zone intens circulate, dar cu firme discrete de sex shop, care se deschid numai după ore târzii din noapte și unde accesul copiilor și chiar a tinerilor sub 18 ani este interzis. Acele magazine au destui de mulți vizitatori și cumpărători, căci logic este să se închidă definitiv, dacă nu sunt eficiente. Faptul că ele rezistă de ani și ani, arată, din contră, că există mulți cumpărători.
Nici nu trebuie să cerem femeilor și bărbaților, cu poziții onorabile în societate, să ni se spovedească nouă, indivizi oarecare, cam prea curioși, că ele sau ei, vizionează filme porno, că au în locuri secrete din casele lor diferite obiecte pe care le folosesc pentru a-și diversifica viața intimă sau pentru a se repoziționa pentru intervale bine delimitate de timp în sclavi, pe care stăpânele, chiar îi domină total.
După apariția Internetului, pornografia s-a mutat cu arme și bagaje în online și s-a mai produs un fenomen, a crescut cu siguranță numărul celor ce accesează portalurile pentru adulți, iar industria videochat-ului a luat deja proporții pe care numai legea cererii și ofertei o va mai tempera. Sumele care se vehiculează în zonă sunt amețitoare, iar mirările legate de țările unde se exersează studiourile nu mai trebuie să fie demult mirări, căci gurile rele zic că în blocurile de la Piața Victoriei de lângă guvernul României există asemenea studiouri înfloritoare, cu salariate de nivel foarte ridicat de profesionalism. 
Este acum foarte important rolul părinților care trebuie să supravegheze cu mare atenție ce accesează copilașii lor, pentru a-i feri de pornografie, căci educația celor mici, dar și a adolescenților trebuie făcută pe principii sănătoase, pentru a avea niște copii dezvoltați armonios, cu un nivel de cultură ridicat și care să aibă aspirații nobile, spre meserii care să le asigure locuri mai mult decât onorabile în societate și care să-i ducă spre a-și întemeia familii sănătoase, să aibă și ei copii la rândul lor. Există multiple căi de a bloca accesul copiilor și adolescenților la portalurile pentru adulți și părinții trebuie să aibă mare grijă pentru a introduce filtre puternice care să le dea siguranța că pruncii lor nu vor pierde timpul exact acolo unde nu trebuie, căci ei nu au capacitatea de a înțelege că doi adunat cu doi fac patru.



(27 decembrie 2022) 

Nu și-au cerut iertare...

Ziariștii bolșevici, sclavii regimului ceaușist, imediat după 22 Decembrie 1989 s-au metomorfizat din trompete ale partidului comunist în luptători ai democrației și apărători ai drepturilor civice ale românilor. M-am așteptat ca măcar unul dintre ei să-și ceară iertare poporului român pentru crimele făcute, căci crime au fost toate dezinformările, toate manipulările josnice pe care le-au făcut deformând realitatea și răspândind politica de formare a omului nou.
Nu au făcut-o pentru că în fibra lor, jurnaliștii de dinainte de 1989 aveau natură de sclavi, puși în slujba partidului comunist. Ei erau goarnele cu care partidul ducea în masă ideologia bolșevică și căutau să fie cât mai convingători prin textele pe care le emanau. Întreaga presă de dinainte de 1989 folosea un limbaj de lemn, cu fraze încadrate îm stereotipuri, marcate de utilizarea unor cuvinte cheie.
Nici acum lucrurile nu stau mai bine, deși bătrânele terfeloage bolșevice din presă s-au retras, căci au lăsat în urmă niște învățăcei care nu au depășit stadiile discipolilor lor, arta manipulării și dezinformării fiind la cote la fel de mediocre, căci nici respectivii n u sunt mai acatări.
Mi-ar fi plăcut să-i aud pe unii jurnaliști care au slujit comunismul stând în genunchi și implorând iertare pentru răul pe care l-au făcut prin cuvântul lor tipărit. Nu au făcut-o. Mai mult, s-au instalat în fotolii confortabile, au căutat noii stăpâni și au început să producă ceea ce știau ei cel mai bine, dar pentru noii lor stăpâni, ceea ce i-a dus spre pierzanie, căci Internetul nu i-a iertat și au trebuit să cedeze locul din chioșcurile de ziare, altor produse care se vând cu mult mai bine decât paginile lor jegoase de pamflet.



(27 decembrie 2022)

Monday, December 26, 2022

Un manual de fizică pentru a X-a

Manualul de fizică este referit prin:
Mariana IVAN, Michaela LOGOFĂTU, Radu CONSTANTINESCU - Fizică, licee teoretice, tehnologice și vocaționale, manual pentru clasa a X-a, Editura ARAMIS, București, 2000, 256 pag, ISBN:973-8066-41-3.




Capitolele au structura formată din prezentarea părții teoretice, un test, întrebări și probleme. Sunt prezentate fotografii ale unor fizicieni. Manualul are foarte multe scheme și grafice sugestive.


(27 decembrie 2022) 

Mic dicționar de fizică

Nu trebuie decât să scriu că această carte se referă prin:
Mariana IVAN - Mic dicționar de fizică pentru gimnaziu, Editura Didactică și Prdagogică, București, 2003, 76 pag, ISBN: 973-30-3323-5.




Ca să dau un exemplu de definiție: NOR - acumulare de vapori de apă sau de cristale de gheață în atmosferă. Cam prozaic, dar așa stau lucrurile...



(27 decembrie 2022) 

Ghidul nunții și botezului

 Despre această carte spun doar atât: este scrisă de un fizician, deci conține lucruri precise, care trebuie urmate exact cum sunt date acolo.





Cartea a fost deschizătoare de drumuri căci în anul 2004 organizarea de evenimente nu era așa de dezvoltată ca acum și nici Internetul nu era ceea ce este acum. Cartea a apărut la Editura NEMIRA în anul 2004, după destul de multe așteptări, căci editurile lucrau mult mai lent decât acum. Are 181 de pagini și este referită prin:
Mariana IVAN - Ghidul nunții și botezului, Editura NEMIRA, București, 2004, 181 pag, ISBN: 973-569-653-3



(26 decembrie 2022)

Burg Hohenzollern

Când mergeam pe o autostradă, am văzut de departe un castel pe un vârf de munte. M-am îndreptat spre el și am avut surpriza să ajung la Castelul principilor de Hohenzolern. Am vizitat și micuța localitate Burg Hohenzollern.





Castelul este parte muzeu, parte locuit. Acolo se află într-o încăpere un arbore genealogic și am avut ocazia să văd unde se află acolo și cei care au fost regii României, proveniți din familia de HOHENZOLLERN.





(26 decembrie 2022)


Metamorfoza presei în 22 spre 23 decembrie 1989

Presa comunistă a fost, exact ceea ce-și dorea Partidul Comunist Român, o unealtă prin care era manipulată, mințită și îndoctrinată populația de la sate și de la orașe, cu ideologia comunistă, cu dogmele comuniste și cu elucubrațiile conducătorului partidului.
Este de-a dreptul ciudat, nefiresc, brutal și de necrezut cum doar în câteva ore, jurnaliștii au trecut din simbria partidului, în slujba poporului, adică s-au transformat din manipulatori, în paznicii adevărului, așa cum au zis ei că sunt. În doar câteva ore, ziarul Scânteia tineretului își schimba numele în Tineretul liber. La nici 12 ore diferență, aceeași așa-ziși jurnaliști care duceau spre mase cuvântul partidului, înfierând faptele de la Timișoara și preamărind realizările partidului sub înțeleapta conducere a secretarului său general, publica o ediție specială de doar o singură foaie cu îndemnuri precum: 
ROMÂNI APĂRAȚI-VĂ ȚARA!
DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!
ARMATA E CU NOI!
APĂRAȚI ORDINEA ÎN ȚARA NOASTRĂ!
ȚARA E A NOASTRĂ!
NOI SUNTEM POPORUL!
O INIMĂ NOUĂ BATE ÎN PIEPTUL ROMÂNIEI!
NOI SUNTEM POPORUL!A apărut și un mic text într-un chenar în care trepădușerimea din slujba partidului comunist își cerea scuze.


Ei spun că nu au fost slujbașii adevărului. Prea puțin spus. Ei au fost cei mai mari mincinoși, au fost slugile partidului. Pentru bani și-au vândut sufletul partidului, făcând din alb negru și din negru roz, căci așa trebuia să vadă lumea că trăim. În case era frig și ei nu vorbeau despre frigul din case. În galantarele din alimentare fluiera vântul și ei vorbeau de belșug și de bunăstarea poporului. Condițiile de muncă erau foarte grele și ei scriau despre elanul muncitoresc, despre omul nou. Dintr-o dată, acești pederaști credeau că au devenit ființe angelice, pe care doar plecarea cu elicopterul de pe clădirea cc i-a spălat, i-a izbăvit și i-a făcut plăcut-uscați ca în reclamele pentru pamperși. Nicio urmă de pocăință, niciun gest de penitență. Au tras aer în piept și și-au văzut de treabă, căci apărea în mod obligatoriu alt stăpân sau mai corect, alții.
Noi avem o vorbă: lupul își schimbă părul, dar năravul, ba. Așa s-a întâmplat și cu presa scrisă, care s-a dus după cum a bătut vântul, pierzându-și obiectivitatea pe care a avut-o între cele două războaie, dar păstrându-și caracterul de slugă, de care nu s-a dezis decât în clipa când a sucombat, forțată de Internet.




(26 decembrie 2022)