Wednesday, June 30, 2021

Raoul și transferul de notorietate

 Celebrul cântăreț RAOUL a cântat alături de soliști precum:
Mioara VELICU,
Neda UKRADEN
Zorica SAVU
Mirabela DAUER
Vlăduța LUPĂU
Petrică MÎȚU STOIAN
Ștefan ZIVAJNOVIC
Aner
Viorica MACOVEI
Alina JAIS
Claudia PĂTĂȘCANU
Maria DRAGOMIROIU
Punând în valoare talentul său.

(30 iunie 2021)

Înmormântările ca spectacol Tv

Este mană cerească pentru televiziuni câ mai moare careva dintre persoanele publice, fie politicieni, fie oameni de artă, fie interlopi. Televiziunile:
- au texte standard,
- folosesc crainici care au voce gravă,
- montează care de reportaj, 
- transmit în direct priveghiul,
- parcurg traseul spre cimitir,
- iau interviuri oricui se vrea la tv,
- își ocupă spațiul de emisie.
Reporteri Tv se fac pentru câteva zeci de minute cioclii de profesie, cu voce gravă, cu vorbe potrivite momentului, gata să surprindă lucrurile de senzație. Încă televiziunile dau dovadă de decență că nu-l arată pe mort, deși uneori mai scapă imagini cu chipul celui decedat. Știm că televiziunile fac rating din. crime, violuri, violență, hoții, pușcăriași, accidente. Acum își asigură rating din morți și ritualurile ce preced înmormântarea căci persoanele sfâșiate de durere impresionează. Îmi amintesc cum o jurnalistă idioată îl întreba pe Valentin CEAUȘESCU la ieșirea din capela unde fusese la căpătâiul surorii lui Zoia:
- Cum vă simțiți?
Așa ceva nu am mai auzit niciodată, dar asta nu înseamnă că nu voi mai auzi, căci este întrebarea pe care jurnaliștii și jurnalistele fără creier la purtător o pun din lipsă de profesionalism.

(30 iunie 2021)

Tuesday, June 29, 2021

Emanuel UNGUREANU, le face pe plac

Se știe că Antena 3 este un post Tv cu largă audiență. Este ca în Pagini aurii. Ești acolo, deci exiști. Numai așa se explică prezența la emisiunile acestui post a lui Emanuel UNGUREANU. El are puncte de vedere interesante, uneori contra curentului partidului din care el face el parte. Este bine să existe une Nea Gică - contra într-un partid. Este exact ceea ce era Nicolae CEAUȘESCU între șefii de partide comuniste. El era ca un cățel în lesă, care se zburdălnicea doar cât i se permitea. Așa este și Emanuel UNGUREANU. Spune ce vor telespectatorii Antena 3 și arată că USR PLUS există și că acolo cineva face un fel de dizidență, timidă, dar face, de paradă, dar face.

E bine că și-a ameliorat dicția.


(30 iunie 2021) 

Antidot la ruinarea carierei de fotbalist

Regulamentul nefericit după care se desfășoară competițiile în fotbal crează situații:
- bizare,
- absurde, 
- neproductive,
- ineficiente,
- distructive.
Voi da exemplul loviturilor de la 11 metri și nu oricare, ci a situației în care 5 la 4 și ultimul jucător ratează, generând eliminarea echipei sale. Propun ca înainte de executarea loviturilor, jucătorii să fie echipați cu costume cu cagule pentru a nu mai fi identificați sub nicio formă. Acești jucători vor executa loviturile, fără a se ști vreodată cine a marcat și cine a ratat. În acest fel se va evita ruinarea carierei fotbaliștilor care au ratat. Nu este normal ca un om care a muncit 15 ani, într-o secundă să aibă cariera ruinată, doar pentru că neșansa l-a urmărit pe el și nu pe altul.
Iau cazul lui Kylian Mbappe.
(30 iunie 2021)

Un spectacol cu opera Carmen de BIZET din 1971


La Opera din București în 16 iunie 1971 a avut loc reprezentația cu opera Carmen de BIZET în care rolul titular era interpretat de Elena CERNEI de 47 ani fiind activă până la 56 ani, iar rolul lui Don José era interpretat de Giuseppe Di STEFANO de 50 de ani, fiind activ până la 71 ani.
Față de vremurile de azi în care viteza de promovare este foarte mare, acum  peste 50 de ani lucrurile erau cu totul altele. Televiziunea care este necruțătoare cu detaliile trecerii vremii peste interpreți, în vremurile de demult nu intra în astfel de aspecte căci se lucra cu alb-negru, iar finețea era limitată de echipamentele greoaie și de gradele de libertate extrem de reduse ale unghiurilor.
Mai este încă un aspect: un tenor foarte mare de 40 - 45 de ani vine la București cu tarife pe care nimeni nu este în stare să le acopere. Deci...


(29 iunie 2021) 

Am fost contemporan cu Florin CONDURĂȚEANU

Am fost contemporan cu marele jurnalist Florin CONDURĂȚEANU, omul care:
- știa meserie,
- avea vorba lui: vă pup pe suflet! 
- punea problemele cu delicatețe,
- avea verb,
- era un talent înnăscut.
Cred că a fost jurnalistul care nu a avut dușmani pentru că a văzut în toți cei pe care i-a analizat laturile lor pozitive și a știut cum să ocolească subiectele facile, îndreptându-se spre latura analitică.
L-am admirat pe acest mare om de presă!
(29 iunie 2021)

Zora je cel mai frumos cântec

 





Nu spun că știu de toate. Fiind în Serbia, mi-am propus să ascult niște muzică sârbească. Așa cum se face, am căutat cele mai ascultate cântece și am găsit un cântec interpretat de Neda UKRADEN intitulat ZORA JE.
L-am ascultat de mai multe ori în interpretarea originală a lui Neda UKRADEN și am văzut că acest superb cântec cu versurile:
ZORA JE
Zora je svanula
suza je iz oka kanula
zora je, nema te
cujes li, ne mogu bez tebe
Refren:
Sanjam te, sanjam te
sve me jos, sve me jos
sve me sjeca na tebe
samo pjesma moja cuje se
a nema te
Zora je, nema te
samo me tuga miluje
zora je svanula
suza je iz oka kanula
a mai fost interpretat de:
Carmen LUNGU
Mirela
Lepa BRENA
Jelena ROZGA
Florentina VOICU
Mioara VELICU și RAOUL
Jelena.
Când am fost în Australia nu aveam somn și de la Kuala LUMPUR la Amsterdam am ascultat Qonquer of Paradis al lui VANGHELIS  fără întrerupere și timpul a trecut ca vântul și ca gândul. Așa fac și cu Zora je, că-mi place teribil în interpretarea Nedei UKRADEN că are vocea potrivită, nu este nici miorlăită, nici leșinată și nici pierdută, ci este adevărata voce care se potrivește perfect cântecului.
(29 iunie 2021)
x

Monday, June 28, 2021

La Traviata cu YONCHEVA

Spectacolul din 11 martie 2017 produs de Willy DECKER  cu opera La Traviata este interesant și se compară cu același spectacol din 14 aprilie 2012 în care apărea Natalie DESSAY, Mathew POLENZANI și Dmitri HVOROSTOVKY , dirijor Fabio LUISI. Rezultă că ambele distribuții sunt bune. 
Sonya YONCHEVA de 36 ani și Natalie DESSAY avea în 2012 vârsta de 47 de ani.
Michael FABIANO de 33 ani și Mathew POLENZANI avea în 2012 vârsta de 44 de ani.
Thomas HAMPSON de 62 ani. Dmitri HVOROSTOVKY avea în 2012 vârsta de 50 de ani.
Nicola LUISOTTI de 56 ani. Dirijorul Fabio LUISI avea în 2012 vârsta de 53 ani.
Distribuția din 11 martie 2017 era formată din cântăreți mai tineri, mai apropiați de vârstele cerute de roluri. 
Spectacolul văzut în 27 iunie 2021 este excelent, merită să se țină seama de el, căci este de referință și evoluțiile lui YONCEVA și FABIANO sunt memorabile.
Regia este revoluționară. Îmi amintește de revoluțiile lui Andrei ȘERBAN din teatru de-a lungul anilor.


(28 iunie 2021)


Saturday, June 26, 2021

Nu numai românii...

Nu numai românii vorbesc să se afle-n treabă. 
Nu numai românii vorbesc desre ceea ce nu știu. 
Acum se vorbește aiurea-n tramvai despre educația sexuală în școli și mai ales despre educația sexuală timpurie, mă refer aici la vârste cuprinse între 0 și 4 anișori.
Dan BARNA nu are copii.
Klaus IOHANNIS nu are copii.
Florin CÎȚU nu are copii.
Raluca TURCAN nu are copii.
Angela MERKEL nu are copii.
Emmanuel MACRON nu are copii.
Dacian CIOLOȘ nu are copii.
Mark RUTTE nu are copii.
Să vorbești despre ceea ce nu ai este deja o etichetă nu prea grozavă, căci numai cineva care este părinte știe cât de greu se crește un copil și care sunt îndatoririle de părinte pentru a-l aduce acolo unde trebuie. Statul bolșevic criminal a încercat să preia copiii pentru a-i aduce la stadiul de om nou și a eșuat lamentabil pentru că nu a fost în stare să ofere alternativa viabilă care să-l facă să-și atingă obiectivul. Este vorba de a-l lua 24/24 pe copil din familie de la zero ani, până la 25 de ani și de a-l îndoctrina așa cum vrea el.
Statul trebuie să aibe resurse de a-i oferi copilului de 100 de ori mai mult decât familia pentru ca:
pruncul să fie mulțumit,
familia să fie mulțumită,
societatea să-și atingă obiectivul. Cum așa ceva nu este posibil, evident, și ceea ce vrea clanul de politicieni corupți de azi, de a domina copiii după mintea lor stearpă, va fi un eșec lamentabil, anunțat, sigur și hidos.






(27 iunie 2021)

Lupta pierdută

 Încercarea de acum de a produce schimbări radicale în societate este sortită eșecului pentru că:
- cultele religioase sunt foarte puține în comparație cu partidele,
- infrastructura cultelor este de mii și mii de ori mai puternică decât a partidelor,
- persoanele care deservesc cultele sunt mult mai omogene decât șefii partidelor,
- învățăturile după care se călăuzesc cultele sunt în cărți, partidele nu au așa ceva,
- metodele folosite de culte sunt apropiate oamenilor, partidele sunt brutale.
În Cambogia au fost ucise cinci milioane de persoane, nazismul a ucis peste 20 milioane de oameni și nu a rezolvat nimic. Revoluția culturală a fost un eșec. Efortul de a crea omul nou ceaușist a eșuat lamentabil. Omenirea nu este pregătită spre a face saltul pe care acum niște forțe din UE se gândesc să-l facă, dând niște legi. Una este să dai legi și alta este să implementezi un salt spectaculos în conștiința oamenilor, bântuită de individualism, lăcomie și ignoranță și cu totul altfel este să ai rezultate pe termen lung. Comunismul s-a probușit căci el nu a avut productivitate mai mare decât capitalismul. Să nu uităm că toți cei care vor acest salt calitativ sunt persoane care nu au copii și nu vorbesc în cunoștință de cauză.
Peste 100 de ani istoria va consemna într-un rând, maxim două că s-a dorit o revoluție în educația sexuală a micuților, dar totul a fost un fiasco asemeni marii revoluții socialiste din octombrie 1917.


(27 iunie 2021) 

Sunday, June 20, 2021

Alinuța are minte scurtă

 Alinuța și aici mă refer la GORGHIU, îi reproșează lui ORBAN că a pierdut alegerile. Dar ea ce a făcut în anul 2016, le-a câștigat?
Să-i aduc eu aminte:
PSD ---- 45,5% (Liviu DRAGNEA)
PNL-----20,5% (Alina GORGHIU).
În 2020 rezultatele au fost:
PSD----- 29%
PNL----- 25%.
În 2016 diferența era de 25 de procente și însăși GORGHIU a plecat cu coada-ntre picioare. Acum diferența de 5% este o propagare a eșecului din 2016. PNL nu a scăzut, ci a crescut.
Această GORGHIU bate câmpii. Eu n-am treabă nici cu CÎȚU și nici cu ORBAN, dar a vorbi doar ca să te auzi vorbind arată că politicianul Alinuța este un zero barat, fără rezultate notabile. A condus partidul pe buza prăpastiei și ea crede că lui CÎȚU îi suflă vântul în pupa. Așa o fi, dar să bați câmpii aiurea e degradant, dar la ea nu contează că este un politician minor fără anvergură.


(20 iunie 2021)

Thursday, June 17, 2021

10 + 10 = 20

Alexandre DUMAS a scris romanul După douăzeci de ani. Nu vreau să mă apuc să povestesc acest roman aici, căci de fapt este vorba de 20 de ani de suferințe  ai eroului principal, datorită unor succesiuni de nedreptăți făcute unui om.
Vreau să vorbesc despre 20 de ani de suferințe la fel de nedrepte suferite de un popor,  datorate unui mod defectuos de a-l păstori între 2004 - 2024.
Nu am intrat în zona euro.
Nu am intrat în zona Schengen.
Nivelul de trai este prăbușit.
Peste tot sunt numai incompetenți.
Se pleacă în bejenie, fără speranța de întoarcere.


(18 iunie 2021)

Uită-te-n ochii mei!

                 Poem 

Ai ocazia să mă privești în ochi.

Ai ocazia unică să mă privești în ochi.

Ai privilegiul să mă privești în ochi.

Ce mai aștepți?

Privește-mă-n ochi!

Grăbește-te! 


(de Raluca TURCAN)

(17 iunie 2021)

La Traviata la Met, înregistrare din 12 aprilie 2012


La Traviata de Giuseppe VERDI, având distribuția:
Natalie DESSAY  de 47 ani, 
Matthew POLENZANI de 44 ani, 
Dmitri HVOROSTOVSKY de 50 de ani.
Dirijor Fabio LUISI de 53 ani.
Înregistrarea spectacolului  din 12 aprilie 2012
Este o montare nouă, cu totul deosebită.

(17 iunie 2021)



Sunday, June 13, 2021

Teoria bățului de chibrit

 Pe când eram copil se zicea că teoria bățului de chibrit sună cam așa:
- bățul de chibrit esre format din partea de sus, partea de mijloc și partea de jos,
- partea de sus este formată din partea de sus, partea de mijloc și partea de jois,
- partea de mijloc este formată din partea de sus, partea de mijloc și partea de jos,
- partea de jos este formată din partea de sus, partea de mijloc și partea de jos.
Și tot așa.
În anul 2021, teoria bățului de chibrit zice că fiecare om seamănă cu un băț de chibrit și arde exact ca bățul de chibrit. Unii ard mai repede, deci crează până pe la 30 de ani, după care se pierd. Alții ard mai greu și produc pe perioade mai lungi de timp. Sunt alții care în tinerețe și la maturitate nu sunt remarcați prin multe lucruri. Doar când aceștia devin trecuți de maturitate și sunt gârbovi, reușesc să producă lucruri minunate și să se remarce.
În cazul lui Ludovic ORBAN, trebuie să spun că el este un băț de chibrit care a ars în ultimii patru ani și acum este epuizat politic. Nu spun că a fost un politician mare, nu spun că are realizări remarcabile. Istoricii și analiștii sunt cei care vor face așa ceva. Rolul meu este doar să spun că Ludovic ORBAN este un politician care nu mai are nimic de spus pentru perioada viitoare. El a ars ca un băț de chibrit și gata, nu mai are resurse, trebuind să lase locul liber. Este greu, căci este obișnuit cu puterea și puterea este dulce, iar el nu are puterea să accepte că nu mai are nimic de spus. Forțat de viață va pleca, ieșind din scenă. Nu m-aș mira ca de supărare să se înscrie în PSD.
Ludovic ORBAN este de fapt umbra lui Leonard ORBAN prin palatul Cotroceni.



(13 iunie 2021)

Friday, June 11, 2021

PNRR și analiza automată

 Tot ce vine la comisie este analizat automat să se vadă că:
- documentele sunt complete,
- tabelele sunt corelate,
- sunt respectate restricțiile impuse.
Vă imaginați cât de ageamii sunt cei care au lucrat la PNRR dacă ceea ce au trimis a fost respins la analiza automată a documentației. Acolo sunt niște lucruri clare:
- valoarea totală nu trebuie să depășească un nivel impus, aici 29,5 miliarde,
- datele din capitole trebuie să fie aceleași în toate tabelele,
- valorile nu trebuie să depășească niveluri impuse de comisie.
Cei ce au făcut documentul trebuiau să folosească mai multe documente corelate în Excel și să fie centralizată introducerea tuturor capitolelor.
Să ai drept să iei 29,5 miliarde și să pui la educație 100 miliarde e chiar o performanță nasoală. Să pui la consultanță sume aberante când la UE sunt tabele cu tarife orare, chiar e gogomănie. Amatorismul e dramatic și duce la situații de tot rahatul.
Trebuiau alocați 3 miliarde din bugetul național anul trecut pentru 2021, pentru consultanță.
Trebuia angajată o agenție din UE care știe să facă PNRR-uri ca lumea.
Trebuia plătită cu cele 3 miliarde agenția.
Rezulta un PNRR care era aprobat din prima că era făcut de meseriași.
Așa cum se lucrează, cu toate amânările liberalo-useriste, PNRR va avea o mare problemă.
Răul a fost deja făcut.


(12 iunie 2021)

Thursday, June 10, 2021

11 iunie 1948

În ziua de 11 iunie 1948 regimul comunist a dat LEGEA nr. 119 din 11 iunie 1948 pentru naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, așa cum mai dau și regimurile democratice din când în când , mai ales după ce se vede că mediul privat eșuează lamentabil, în goana după profit. 

Să nu se creadă că din 1948 până în 1989 întreprinderile industriale românești, sistemul bancar românesc, întreprinderile de transporturi românești și societățile de asigurări , de fapt una singură, au dus-o pe roze. S-au chinuit, căci sistemul comunist cu planificarea sa dusă la extrem, era închistat în dogme dintre cele mai greu de depășit, rezultând în acest fel construcții cu randamente mici, cu dinamică lentă, toate fiind generatoare de sărăcie, nicidecum de bogăție.

A venit Revoluția din 22 Decembrie 1989 și toată lumea a crezut că energiile pozitive vor fi declanșate și va curge lapte și miere în Grădina Maicii Domnului, căci așa e numită România în textele celor cu credință în Dumnezeu.

În realitate, aici s-a dezvoltat un capitalism sălbatic, capitalism ce s-a accentuat traversând etapa de capitalism de cumetrie, iar acum se află în stadiul de capitalism de partid, pus în slujba puterii, fără vreo șansă de a fi orientat pe crearea de plusvaloare, ci de rostogolire a banilor și de redistribuire subterană a acestora în favoarea unei clase politice neparticipantă la procesul de reproducție lărgită, ci doar la împărțirea profitului obținut artificial înainte de derularea procesului de producție, deci de creare a acestuia.

11 iunie 1948 este un moment trist de aducere a minte, căci acum 78 de ani s-a aplicat proverbul plecarea stăpânilor, bucuria nebunilor. Capitaliștii creatori de plusvaloare au fost izgoniți, locul lor fiind ocupat de burghezia roșie, mai a dracului decât cei de dinainte, căci erau la început lacomi, proști, needucați, grobieni, impulsivi, dogmatici și violenți. Ei știau una și bună, că partidul i-a pus acolo să facă din întreprinderea capitalistă a unui singur proprietar, o întreprindere socialistă unde toți muncitorii erau proprietari și lucrau doar pentru ei, pentru binele lor și al familiilor lor. Așa scria în lozinci, dar în realitate, muncitorul tot exploatat era, numai că exploatatorul era o imagine colectivă, un noi care nu se vedea, dar care era mai dur și mai acaparator decât patronul de odinioară.

Cine crede că acum, în democrație s-a schimbat ceva, face o mare eroare. Faptul că nenumărați salariați sun plătiți la salariul minim pe economie, spune totul. Faptul că multinaționalele exportă profitul și aici rămâne mult prea puțin, anunță că nu este departe un alt moment asemănător celui din 11 iunie 1948, căci ceea ce s-a întâmplat în 1907 și liberalii au înăbușit la sate, nu s-a produs de bine, ci de extrem de rău, de foame și de sărăcie. Fără a privi capitalismul din Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, Germania, Slovacia, Slovenia, Croația, diriguitorii de la București merg de capul lor, într-o originalitate distructivă cu finalitate dezastruoasă, fie că sunt de dreapta, fie că sunt de stânga pentru că românul s-a născut poet.


(11 iunie 2021)

Tuesday, June 8, 2021

Reforma în educație

 Sistemul educațional s-a dezvoltat haotic, fiind nu în slujba elevilor, ci a profesorilor. Dacă s-au desființat liceele industriale, disciplinele predate până atunci de unii profesori au impus reconversia acestora. Nu s-a făcut oricum, ci menținându-i în sistem. A face reformă în educație înseamnă:
- a nu pune carul înaintea boilor, adică a nu-i sacrifica pe elevi în favoarea profesorilor,
- a pleca de la cerințele de calitate și a elimina balastul format din persoane de nota doi,
- a porni de la nevoia de profesori buni, bine plătiți și mai ales respectați.
Sunt tare curios să văd dacă cineva are curajur să se debaraseze de cei 30% de suplinitori și de persoane care în examene de titularizare obțin note de 2 sau 3 sau 4, niciodată peste 5.
Sistemul educațional trebuie analizat și a-l reforma înseamnă:
- a tăia în carne vie,
- a impune reguli,
- a asigura transparență,
- a elimina corupția.
A reforma e ușor de dat din gură, dar este foarte greu de implementat reforme. Reformele nu se fac peste noapte, ci se fac cu cap, cu efort și cu sacrificii imense. Există plăți compensatorii.
(08 iunie 2021)

Reformele și destructurarea partidelor

Văd că se vântură reformele peste tot, inclusiv în aparatul bugetar. Să presupunem că un principiu al reformării aparatului bugetar are la bază principiul competenței dat de:
- studii,
- experiență, 
- examene,
- recomadări,
- rezultate.
Se știe că în partide sunt foarte mulți care nu au calificări, nu au experiență, dar care așteaptă un oscior sau un ciolan, pe care numai partidul îl oferă, fără să țină seama de competențe, de rezultate, de nimic. În momentul în care aceștia nu vor avea acces la poziții importante, bine plătite în administrație, nu vor mai veni la partid și partidele vor dispărea, căci fripturiștii rămân fără speranța de a se înfrupta de la masa bogată a funcțiilor publice date de partidul aflat la putere.
Dacă se reformează aparatul bugetar, nu vom mai vedea:
- agramați,
- inculți,
- repetenți, 
- necalificați, 
- mediocri,
- surogate,
- stupizi,
puși în funcții publice, pe bani grei, cu concursuri trucate. Sunt sigur, că toți cei care vor reforme, vor altceva, nu reforme, căci și-ar tăia creanga de sub picioare și ar dispărea ei în primul rând.

(08 iunie 2021)

Reformarea sistemului de pensii

 Sunt tare curios dacă are cineva curajul să reformeze sistemul de pensii, pentru că a face reformă în acest caz înseamnă:
- a defini un principiu unic de acordare a pensiilor,
- a elimina vechile metode de calcul ale pensiilor,
- a schimba tot ce zice  despre pensii ca drept câștigat,
- a identifica modalitatea sigură de a face sistemul sustenabil,
- a aduce echitate în sistemul de pensii,
- a trece rapid la noul sistem reformat,
- a ține seama de calitatea muncii depuse,
- a elimina subiectivismul și arbitrariul,
- a acționa retro în recalcularea pensiilor.
Așa cum stau lucrurile, a reforma sistemul de pensii înseamnă definirea de principii fără a ține seama de cei care vor fi afectați, ceea ce este imposibil, căci tot timpul se vor găsi inși care vor dori să se modifice principiile dar pentru alții, nu pentru ei.
Prima condiție este ca cele 5.000.000 de dosare să fie puse în format digital și să se treacă la simulări, pentru a se vedea dacă principiile reformei nu face victime colaterale și dacă ceea ce se face este reformă autentică, nu ceva caricatural, de conjunctură. Chestia cu principiul contributivității este cea mai drăguță aberație pe care am auzit-o de la toți neaveniții care nu au înțeles nimic din ceea ce înseamnă economie dinamică orientată spre dezvoltare accelerată. 
După ce vor exista cele 5.000.000 dosare digitizate, va trebui să se facă o analiză să se vadă care este starea actuală a sistemului de pensii. Numai după ce va fi cunoscut sistemul actual se va trece la construirea principiilor de reformă, care va începe cu ce trebuie modificat. Cred că fără modificarea constituției, tot ce se vorbește despre reformă este doar o minciună frumoasă.

(08 iunie 2021)

Vorbim vorbe despre reforme

 Unii nici nu știu ce înseamnă să reformezi ceva. Ei confundă reformele cu cosmetizarea. Cine vrea să facă reforme trebuie:
- să tragă aer în piept,
- să nu aibă tată, sa nu aibă mamă,
- să taie în carne vie,
- să nu cruțe pe nimeni,
- să schimbe totul.
Orice altă abordare nu duce la nimic bun. Lucrul cu jumătăți de măsură înseamnă pierdere de timp. Reformele sunt:
- dureroase,
- ample,
- scumpe,
- adânci,
- ambițioase,
- neconvenabile,
- neselective.
Voi lua rând pe rând în continuare să vedem ce înseamnă adevărate reforme, nu mimarea de reforme unde vorba lui CARAGIALE să se schimbe pe ici pe colo, prin părțile esențiale, dar să rămână așa cum a fost. La noi nici comuniștii în 1947 nu au făcut reforme. Deși s-a zis reformă agrară, a fost ceva pe jumătate. Deși s-a zis colectivizare, s-a făcut o struțo-cămilă ineficientă, nu reformă. Statul comunist nu a avut la bază nicio reformă, ci a fost o schimbare de macaz prin negări succesive și de aceea a sucombat în 1989.

(08 iunie 2021)

Friday, June 4, 2021

Vocea elevilor

Elevii au posibilitatea de a caracteriza activitatea profesorilor lor. Eu când eram elev aveam o anumită părere despre profesori. Au trecut mulți ani de atunci. Am fost și eu profesor și notele de atunci le-aș da și azi profesorilor. Așa că, orice comentariu este de prisos. dacă un profesor are 100 de elevi și primește 100 de note de la elevi și se elimină cele mai mici 10 note și cele mai mari 10 note, cele 80 de note rămase, dau o medie care reflectă poziția profesorului.

Numai că în spațul mioritic, conducerile școlilor vor avea un instrument de șantaj la adresa colegilor lor, oferit de elevi, căci niciun director nu va face ceva pozitiv cu acele caracterizări, ci le va folosi să aibă atuuri și să se folosească în scop personal de ele.

Atât timp cât nu este un proces transparent, independent și mai ales de masă, online, acele caracterizări nu vor reflecta nimic. Se va bifa o activitate, că elevii au niște drepturi și profesorii vor ave un element de presiune, iar directorii vor avea ce să folosească în scop personal.



(04 iunine 2021)