Thursday, February 6, 2025

Inteligența artificială și dezlegarea misterelor

Omul, așa cum este el are capacitatea să explice totul dacă și numai dacă dispune de informațiile necesare și suficiente. Realitatea crudă este că omul nu are capacitatea de a colecta toate datele disparate, de a le pune cap la cap, de a identifica balastul, de a face curățenie, apoi de a sistematiza cu grijă și abia după aceea de a trage concluziile, mai ales că sunt multe elemente contradictorii, ce trebuie interpretate.
Să nu creadă nimeni că inteligența artificială face minuni, îl dă pe om la o parte și cu niște instrumente miraculoase, venite din cosmos, face lumină și dezleagă misterele, făcându-l pe om de c-c-t. Nici pe departe. Inteligența artificială:
- primește problema care este considerată a defini o enigmă,
- culege orice conținut digital care se referă la acea problemă,
- formează o colecție de conținuturi digitale,
- filtrează conținuturile digitale,
- ierarhizează conținuturile digitale,
- identifică o serie de asemănări,
- face o serie de corelații,
- stabilește factori de influență, 
- identifică reguli, proceduri, fluxuri, etape,
- estimează durate, consumuri, eforturi,
- face estimări și oferă concluzii ipotetice.
Îmi aduc aminte problema oului lui COLUMB. Cineva, pe când eram copil m-a întrebat cum fac eu ca un ou fiert să stea pe verticală. Am tot încercat fără să reușesc. Omul a luat oul, l-a ciocnit de masă și așa spart, bineînțeles că a stat pe verticală și mi-a zis că aceasta a fost soluția lui COLUMB. Mă rog.
Tot așa este și cu inteligența artificială. Soluțiile nu vor fi extraordinare, ci vor fi simple la toate misterele, numai că la ele inteligența artificială ajunge nu pentru că ea însăți este ceva nemaipomenită, ci doar pentru că preia toate informațiile despre problema supusă analizei, care există în format digital și le prelucrează sistematic folosind toate metodele necesare și la rece filtrează rezultatele intermediare și din aproape în aproape ajunge la concluzii pertinente, pe care le considerăm rezolvări ale misterelor. 
Inteligența artificială în acest caz transformă cantitatea în calitate, cum zicea Tudor ARGHEZI: brazda-n condei și plugu-n călimară.

( 06 fenruarie 2025)

No comments:

Post a Comment