În studenția mea, aveam un coleg despre care se zicea că este tocilarul grupei. Eram în anul întâi. Eu învățam de frică să nu pierd bursa. Dacă pierdeam bursa, plecam acasă, căci părinții mei nu aveau bani să mă țină în facultate și eu știam acest lucru. Eu știu ce înseamnă să înveți, nu să tocești, căci sunt facultăți unde studenții învață, nu tocesc. La facultatea de matematică studenții învață. Și la Facultatea pe care am terminat-o eu, studenții învățau, nu toceau. Cei care tocesc, citesc un curs până îl știu pe dinafară și-l recită ca pe o poezie. Deși oamenii știu că matematica și informatica se învață, nu se tocește, unii colegi de grupă vorbeau despre colegii care mergeau și învățau la bibliotecă zi de zi câte dou până la patru ore, că sunt tocilari. Acum este foarte ușor să găsești în format digital culegeri de probleme, cărți și medii de dezvoltare a programelor în tot felul de limbaje de programare. dar pe vremea mea, dacă nu mergeai în bibliotecă să copiezi enunțuri de probleme, secvențe de program sau scheme de soluționare a problemelor folosind conexiuni ale tabulatorului, nu aveai nicio șansă să te pregătești.
Nicușor DAN olimpicul internațional la matematică nu era tocilar, pentru că el știa teorie, dar pentru rezolvarea problemelor trebuie exercițiu, trebuia creativitate, trebuia profunzime în gândire. Nici ca student, Nicușor DAN nu a fost tocilar, căci matematica nu se memorează. Enunțurile teoremelor au logica lor. Demonstrațiile se învață și se construiesc din aproape în aproape. Este adevărat că există unii elevi și chiar studenți care memorează teoreme, memorează demonstrații, memorează enunțuri de probleme și memorează rezolvările lor. Ei trec la școală cu note bune în fiecare an, trec de examene, dar nu ajung niciodată să se ridice la nivelul elevului bun sau foarte bun la matematică sal la nivelul studentului bun la matematică. Lumea îi apreciază pe acești mici roboței, promovându-i cu note care în extrem de rare cazuri depășesc nota 8(opt), fără a fi vreodată în vârful piramidei, dar în niciun caz să strălucească în competiții de mare anvergură pe meseria lor.
La un elev, dacă a devenit olimpic internațional o dată este un lucru foarte bun, dar dacă elevul a devenit olimpic internațional și a doua oară, înseamnă că este un elev excepțional. Concluziile referitoare la traiectoria lui Nicușor DAN le trageți singuri. El este absolvetul unei Facultăți de Matematică, a făcut un doctorat în matematică la Paris și a lucrat la un Institut de Matematică al Academiei Române. Nicușor DAN este matematician prin toată fibra lui. Q.E.D.
(18 februarie 2025)
(18 februarie 2025)
No comments:
Post a Comment