Marea Unire a declanșat energiile acestui popor trecut prin foc și sabie de-a lungul istoriei. Așa se face că marile opere literare au apărut după 1918 și scriitori precum Lucian BLAGA, Tudor ARGHEZI, Liviu REBREANU, Dan BARBILIAN, Octavian GOGA și mulți alții ai au îmbogățit cultura. Și în alte domenii ale științei și artei lucrurile au stat tot așa. Să amintesc aici pe C. I. PARHON, Henri COANDĂ, Nicolae PAULESCU, Emil RACOVIȚĂ, Victor BABEȘ, Alexandru MYLLER, Octav ONICESCU, Constantin GIURESCU, George CĂLINESCU și mulți alți oameni de știință, ale căror rezultate au făcut să strălucească domeniile din știința cărora și-au dedicat întreaga viață. Secolul de la Marea Unire, care va fi marcat anul acesta la 1 Decembrie, evidențiază că din cei 100 de ani aproape 45 de ani au fost trăiți sub comunismul de sorginte sovietică, timp în care societatea românească a cunoscut transformări radicale, unele fiind atât de neinspirate, încât au marcat în mod negativ întreaga evoluție a societății. Au fost și unele aspecte care nu trebuie neglijate, precum eradicarea analfabetismului, dar păcat că după anul 1989 analfabetismul a reapărut și procesul s-a accelerat, demonstrând că eradicarea nu a fost ireversibilă. Tot după 1989 s-a produs datorită situației economice grele și fără ieșire de aici, exodul populației românești spre Europa de Vest și America, unde acum trăiesc peste 3,5 milioane de români.
Revoluția română a adus expansiunea și instalarea mediocrității, a non-valorilor în toate domeniile, pe poziții de management importante, cu rezultate dintre cele mai nenorocite, din care voi aminti doar câteva:
- teren de fotbal în pantă,
- teleschiu nefuncțional,
- linie de metrou neterminată,
- pod de cale ferată subdimensionat,
- autostradă surpătoare,
- centură neterminată.
În ultimii 25 de ani s-au produs demolări ale unor valori. Chiar și despre Mihail EMINESCU au fost unii care au aruncat cu noroi prin ceea ce au scris. Cărțile de istorie au proslăvit ca eroi prezentatori tv și școala de gimnastică nu s-a întors cu nicio medalie de la Rio. De la un timp se tot vorbește despre proiectul de țară, dar acest proiect întârzâie să apară. Numai frunza de 900.000 de euro cu chestia legată de grădinile Carpaților mai este prezentată prin reclame. Nu ne vizitează nimeni. Nu vizităm pe nimeni. Trăim într-o eră manelizată, prăfuită, divizată și înțepenită, unde marile proiect se mișcă greu, deși banii se cheltuiesc cu nemiluita. Abia aștept să bată clopotul din turla catedralei Mântuirii Neamului, ca simbol al vocației noastre de a clădi simboluri pentru veșnicie.
(03 aprilie 2018)
No comments:
Post a Comment