Bineînțeles, că acest subiect nu avea cum să fie ratat de către analiștii de la noi. În paranteză fie spus, nenumărați analiști dâmbovițeni, nu au nicio calificare în domeniu, ceea ce mă duce la gândul că ideia de politruc s-a propagat și în această zonă. Îmi amintesc cu durere cum înainte de 1989 erau indivizi care erau trimiși de partid pe la tot felul de conferințe pe tot felul de domenii. Ei aveau luări de cuvânt elaborate de alții pe care le citeau și discutau destul de aplecat despre domeniul unde erau prezenți la deschiderea unui simpozion sau conferințe de specialitate strictă. Cu timpul, respectivilor chiar le-a intrat în cap că se pricep la orice. Își dădeau frâu liber imaginației și la un moment dat își dădeau în petec. Îmi amintesc că un asemenea exemplar, venit de jos, adică de prea de jos, cu un prilej a zis:
- Cu bacul am înțeles că l-ai luat, tovarășa, dar liceu ai?
Am înțeles totul despre politruc. Așa se întâmplă și cu dezbaterile legate de campania electorală pentru alegerea președintelui Statelor Unite ale Americii. Acesta este un proces deosebit de complex care necesită:
- o serioasă documentare;
- cunoașterea regulilor după care se desfășurare a alegerilor;
- studierea proceselor electorale din 2012, 2008 cel puțin;
- analiza atentă a candidaților actuali;
- studierea articolelor scrise în USA despre cum decurge campania electorală acolo;
- analiza sondajelor făcute acolo.
Sunt multe lucruri de care trebuie să țină seama analiștii noștri pe care eu îi acuz de superficialitate pentru că:
- au o paletă prea mare de domenii de care se ocupă;
- fac treceri prea bruște de la un domeniul la altul depinzând de postul Tv unde unt invitați;
- nu cunosc în detaliu nicio problemă;
- le lipsește experiența în domeniul relațiilor externe;
- au carențe în ceea ce privește derularea efectivă de procese electorale în alte țări.
Am urmărit câteva emisiuni tv cu unii dintre analiști și simplismul lor este dezarmant. Interpretările date de ei diferențelor de câteva procente sunt pur dâmbovițene, care nu au legătură cu specificul alegerilor de pe pământul american și mai ales de cum gândesc americanii rolul președintelui, mai ales că acolo economia este privată în proporție covârșitoare și mediul de afaceri este esențial pentru dezvoltarea Americii. Pragmatismul americanului de rând este proiectat ți în procesul electoral, lucru înțeles numai parțial de mulți dintre analiști care trăiesc din tot felul de venituri cu provenieință dubioasă în cea mai mare parte. Aștept ca prin octombrie să apară în emisiuni și foști miniștri de externe și foști ambasadori ai noștri în USA dar și în marile capitale din Europa, care să facă analize adevărate, de substanță, cu totul altceva decât ocupă spațiile unor posturi tv unii amatori, care sunt și diletanți ăe deasupra, zicându-și pompos analiști de politică externă.
(06 septembrie 2016)
No comments:
Post a Comment