Tuesday, February 14, 2023

1000 de oameni care m-au impresionat: Victor PATRICIU

L-am cunoscut pe profesorul Victor PATRICIU acum foarte mulți ani în urmă, când eram la o conferință științifică organizată la Institutul Politehnic din București. El era tânăr asistent universitar la Academia Tehnică Militară.
Victor PATRICIU este absolvent al Institutului Politehnic din Timișoara, Facultatea de Automatică și Calculatoare, șef al promoției 1975. 
În anul 1993 a susținut teza de doctorat intitulată Security of Distributed Systems and Computer Networks; A Software Toolkit for Generating Cryptographic Services for Networks and Distributed Systems, la Facultatea de Automatică și Calculatoare intitulată , obținând titlul de doctor în calculatoare și tehnologia informaței, la vârsta de 42 de ani. Am avut onoarea să particip la acest eveniment și m-am bucurat să văd atmosfera cu totul specială în care comisia i-a acordat titlul științific cu calificativul magna cum laudae.
În intervalul 1975 - 1979, Victor PATRICIU, a lucrat la Ministerul Apărării în domeniul informaticii.
În inervalul 1979 - 1985, Victor PATRICIU a fost asistent universitar.
În intervalul 1985 - 1990, Victor PATRICIU a fost șef de lucrări.
În intervalul 1990 - 1995, Victor PATRICIU a fost conferențiar universitar.
Din anul 1995, Victor PATRICIU este profesor universitar.
Victor PATRICIU împreună cu mulți dintre colegii lui au organizat nenumărate conferințe științifice la Academia Tehnică Militară pe teme de securitate informatică, denumite COMP-Sec, unde am mers și eu împreună cu colegi și am prezentat comunicări, din care redau aici una dintre ele:
Ion IVAN, Alexandru BALOG, Romulus ARHIRE, Zenovic GHERASIM - Corelația dintre calitatea software-ului si protecția in utilizare, Conferința COMP-Sec 1994 in domeniul Securității calculatoarelor si rețelelor de calculatoare, Academia Tehnică Militară, București, 23 Iunie 1994.
Victor PATRICIU este autorul unor lucrări de mare răsunet pentru literatura de informatică din țara noastră, din care enumer: Securitatea si protectia informatiei in sistemele electronice de calculrealizată împreună cu Ion ANGHELOIU, Eugen GYORFI și publicată la Editura Militară în anul 1986,  Securitatea informatica in UNIX si Internet, publicată în anul 1998 la Editura Tehnică,  Semnaturi electronice si securitate informatica : aspecte criptografice, tehnice, juridice si de standardizare, realizată împreună cu Monica ENE PIETROȘANU, Ion BICA și Justin PRIESCU , publicată la Editura Bic All în anul 2006,  Securitatea comerțului electronic, realizată împreună cu Monica ENE PIETROȘANU, Ion BICA, Călin VĂDUVA și publicată în Editura Bic All în anul 2001, dar și multe altele.
M-a impresionat la Victor PATRICIU capacitatea de cuprindere a unui domeniu extrem de sensibil cum este securitatea informatică, modul în care a reușit să elaboreze lucrări originale, pe care specialiștii din producție să le folosească în soluționarea problemelor lor. 
Profesorul Victor PATRICIU a participat la o serie de cursuri la masterul BRIE de la Giurgiu, la masterul de Securitate Informatică ținut în facultatea de Cibernetică Statistică și Informatică Economică, mastere pe care le-am coordonat. El are contribuții majore cu o serie de capitole în cartea  Informatics Security Handbook, apărută în Editura ASE în anul 2009, cu ISBN 9786065052468. Voi remarca aici și contribuția excepțională a profesorului Victor PATRICIU cu articolul Security Metrics for Enterprise Information Systems din jurnalul științific JAQM - Journal of Applied Quantitative Methods, No. 2, Vol. 1, articol referit la Departamentul Apărării al USA. 
Am fost extrem de bucuros și onorat să fie prezent profesorul Victor PATRICIU în comisii de susținere a tezelor de doctorat ale unor tineri pe care eu i-am coordonat din punct de vedere științific și am primit cu deosebit interes punctele de vedere ale sale exprimate în referatele întocmite și prezentare în ședințele publice de susținere a tezelor de doctorat de la sala 2416.




(14 februarie 2023)

No comments:

Post a Comment