Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică a avut decai pe profesorii: Geo VASILESCU și Virgil SORA.
Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică a avut ca decani pe profesorii Virgil SORA și Eugen ȚIGĂNESCU.
Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică a avut ca decani pe profesorii Geo VASILESCU, Dumitru MARIN, Constantin MITRUȚ, Ion SMEUREANU și acum pe Marian DÂRDALĂ.
Întrucât am fost contemporan cu istoria acestei facultăți, recunosc că am fost în diferite ipostaze în compania tuturor acestor profesori. Am toate elementele pentru a spune câteva cuvinte depre fiecare dintre aceștia, întrucât fiecare dintre ei a avut o contribuție importantă în a ține drapelul sus, cât mai sus, chiar în vremuri de restriște pentru ca facultatea să-și păstreze măreția și aura de cea mai bună, deși foarte mulți luptau să-și impună stupizeniile lor de politruci, pentru a obține fără luptă un bun câștigat de alții, pentru care computerul și matematica au însemnat foarte mult.
Profesorul Geo VASILESCU este dezvoltatorul Facultații de Calcul Economic și Cibernetică Economică. El a urcat-o până la cel mai înalt nivel. A adus profesori. A definit prgrame de învățământ. A organizat admiteri de high level. Pe durata cât a fost decan profesorul Geo VASILESCU, facultatea a atins nivelul maxim al înfloririi sale. Și după 1990, profesorul Geo VASILESCU a f revenit în funcția de decan, a adus facultatea cu durată de 5 ani, a contribuit decisiv la restructurarea celor trei secții, periindu-le de toate influențele nefaste care le pândeau prin diluări aduse discipline de un descriptivism vecin cu obsecitatea. El a făcut să renască facultatea și să devină CSIE cea de azi, strălucitoare, reînnodând istoria și readucându-i măreția. Atunci, imediat după Revoluție inspirându-ne din realizările marilor universități ale lumii, au fost croite planuri de învățământ eliberate de dogmele în care trăiserăm, astfel încât diplomele absolvenților să fie recunoscute oriunde în lume.
Profesorul Virgil SORA a prins în mandatele sale momentul dezastrului când facultatea a trecut la 4 ani și și-a schimbat profilul, devenind ca bază de planificare, cu toate consecințele punerii unei pălării pe capul unorca care era prea mic. Atunci s-a schimbat admiterea, s-au redus diciplinele de matematică, au dispărut discipline de informatică. Cu o fermitate ceva mai accentuată nu ar fi apărut situații jenante în care un prorector a măturat cu decanul, cu șeful de catedră și cu secretarul de partid că lui i s-a năzărit ceva. Tot timpul se invocau cabinetele 1 și 2 de parcă pe cei de acolo chiar îi interesa ce se întâmplă într-un bârlog din calea Dorobanților. Un anume eveniment a arătat că altundeva era baiul. Lucruri rele nu am a zice că profesorul SORA a fost în comisia mea de doctorat și pe mandatul său am promovat lector, din singurul asist.univ.dr. care semna așa în buricul târgului.
Profesorul Eugen ȚIGĂNESCU este ultimul decan de dinainte de Revoluția din Decembrie 1989 și faptul că el nu a fost izgonit din facultate, deci a rămas acolo cu revoluționarii înseamnă că a fost OM și a știut să se poarte, în timp ce rectorul a dispărut fără urmă. Când a fost decan, el a avut sarcini foarte grele pentru că procesul de politixzare atinsese cote alarmante. S-au făcut presiuni ca documente de partid și cuvântări al lui N.Ceaușescu să fie incluse în bibliografie la disciplinele de matematică, de parcă integralele și câmpurile de probabilitate stăteau în zicerile băiatului ăluia. El avea foarte mult tact încât a reușit să stăvileaască multe dintre elanurile revoluționare ce decurgeau la unii după ce citeau în tramvai vreo cicere a lui Ceaușescu la vreo plenară sau la vreun congres. L-am apreciat pe profesor mult pentru foarte multe dintre măsurile luate, care nu erau nici zgomotoase, nici mirositoare, dar erau în schimb eficiente pentru ciberneticieni și pentru informaticieni.
Profesorul Dumitru MARIN a preluat o facultate cu durata de studii de 5 ani pe program, a căutat să mențină steagul sus, numai că pe mandatul unui ministrului Liviu MAIOR s-a cerut și nu s-a opus rezistență reducerea la 4 ani. A fost o nebunie să se umble pe planurile de învățământ. Toate acestea vin când se produc schimbări ale raporturilor de forțe în economie. Ceea ce a rezultat a fost o construcție interesantă. L-am apreciat pe decanul D. MARIN ca om și ca profesionist. În mandatul său am obținut tot ceeaq ce mi-am dorit în plan profesional, ceea ce era cel mai important pentru mine. Aveam niște proiect generoase cu mobilități nenumărate și cred că le-am dus la bun sfârșit în condiții foarte bune din moment ce nu a fost nevoie să returnez bani și ele să fie apreciate că și-au atins obiectivele propuse. Mi-a fost nu bine, ci foarte bine atunci.
Profesorul Constantin MITRUȚ în cele două mandate ale sale a avut posibilitatea de a demonstra capacitatea sa de mediator între forțe cu caracter centrifug care s-au manifestat mai ales atunci când balanța înclina spre o sciziune la un moment dat. Pe unul dintre mandate s-a produs implementarea programului Bologna, lucru extrem de dificil mai ales din faptul că se făcea trecerea de la 4 ani la 3 ani în licență, cu comprimarea de fond de timp și cu noi restricții privind numărul de credite și numărul de discipline. A fost ca o luptă între bine, adică între cei ce doreau să mențină un standar ridicat al specializărilor și rău, adică cei cu poziții în staff la diferite niveluri care-și doreau supremație fără saă aibă legătură cu faptul că facultatea se adresează studenților și nu este făcută exclusiv pentru profesori. Pe poziția de decan, el a reușit cu brio.
Profesorul Ion SMEUREANU a reușit să aducă un nivel de creștere calitativă în programele de învățământ și să modernizeze programele analitice, el venind din zona informaticii, fiind un specialist recunoscut în domeniu. Cu tactul său recunoscut a impus o serie de abordări de ordin calitativ, orientate spre realizarea unui obiectiv clar și anume de a forma specialiști apți să facă față cerințelor pieței de forță de muncă de aici dar și din alte țări. A avut capacitatea de a menține echilibrul necesar și de a stăpâni expansiunile dinspre exterior, așa încât fiecare dintre cele trei specializări să rămână diferite între ele, să fie atractive și absolvenții să aibă cunoștințe solide, pe fondul unei exigențe în creștere.
Profesorul Marian DÂRDALĂ este la primul an de mandat și se simte suflul noii generații care vine să înlocuiască vechea gardă din ASE. El are o viziune modernă asupra informaticii, dorește să se realizeze o și mai mare orientare spre calitatea procesului de instruire în condițiile în care învățământul universitar trebuie să țină seama de exigențele industriei cum se zice, deși aici este vorba de firme de software și de organizații unde metodele de modelare și de măsurare sunt esențiale. Îmi place cum lucrează, cum relaționează și cum urmărește transpunerea în viață a programului cu care a candidat în alegeri.
.Trebuie să mă laud și eu cu ceva: nu am avut niciun conflict cu niciunul dintre decanii de la CSIE, ceea ce este mare lucru pentru 42 de ani de stat într-o aceeași clădire.
(04 noiembrie 2016)
No comments:
Post a Comment