Dacă nu era întâlnirea promoției 1970 de la facultatea de Fizică a Universității București, unde o distinsă doamnă a vorbit despre mănăstirile Pasărea și Cernica și despre biserica Drăgănescu, pictată de părintele Arsenie BOCA, nu aș fi știut niciodată despre aceste minuni de lângă București. Ca să ajung de la mine din mahala la bosericva din comuna Drăgănescu am făcut 31 de Km, ceea ce este foarte puțin. Dumnezeu a vrut ca atunci când am intrat în biserică să găsesc un grup de turiști și ghidul, care era o doamnă a prezentat foarte detaliat pictura realizată de părintele Arsenie BOCA pe pereții bisericii din Drăgănescu.
Când am intrat în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din comuna Drăgănescu am avut surpriza să întâlnesc altceva, cu totul altceva decât pictura din oricare altă biserică ortodoxă de oriunde.
Se vede de departe că pictorul, părintele Arsenie BOCA, este cunoscător al artei grafice, iar faptul că a absolvit Facultatea de Belle Arte se reflectă direct în frescele de pe pereții bisericii.
Părintele Arsenie BOCA știe să redea chipurile.
Părintele Arsenie BOCA îmbină culorile pentru a realiza efectele specifice conținutului epic.
Părintele Arsenie BOCA păstrează proporțiile dintre părțile trupului și elementele din mediul înconjurător.
Părintele Arsenie BOCA introduce elemente din actualitate în frescele sale.
Părintele Arsenie BOCA a definit prin simboluri aspecte specifice unui vizionar.
Părintele Arsenie BOCA a realizat concordanța dintre texte și reprezentările grafice.
Părintele Arsenie BOCA a știut să asigure unitatea de conținut și de structură a tuturor frescelor.
Fără să exagerez, până în momentul de față există doar Capela Sixtina și Biserica Drăgănescu, iar pictorii sunt numai pictorul Michelangelo și pictorul Arsenie. faptul că eu am aflat despre Capela Sixtină încă din liceu, adică de pe la 17 -18 ani și despre Biserica Drăgănescu abia la 76 de ani, arată că ceva rău se întâmplă în ierarhizarea valorilor din spațiul nostru cel mioritic, pentru că deși nu avem foarte multe realizări remarcabile, facem noi ce facem și ne tragem preșul de sub picioare unii altora, pentru a ne sabota cum nicio altă nație n-o face.
Există o frescă intitulată Învierea Domnului, unde în partea de sus, în colțuri, se află două imagini de apocalipsă asemeni acelor imagini pe care cu toții am văzut-o la prăbușirea Turnurilor Gememe din 11 septembrie 2001 și acolo sunt două cifre 1 în oglindă, iar comentariile care există legate de această parte de frescă indică vizionarismul părintelui Arsenie BOCA în ceea ce privește soarta celor care se depărtează de credință, care uită de Dumnezeu și iau calea pierzaniei. Ar fi excepțional dacă prin procesul de digitalizare s-ar crea posibilitatea publicului larg să aibă acces la toate frescele din biserică Drăgănescu, pentru a lăsa ochiul privitorului să descifreze totalitatea elementelor pe care părintele Arsenie BOCA le-a definit și le-a lăsat pentru eternitate.
(01 octombrie 2023)
No comments:
Post a Comment