Cine dispunea acum 20 de ani de un produs software înzestrat cu elemente de Inteligență Artificială - IA și nu spunea nimănui, avea posibilitatea de a scrie lucrări de sinteză pe bandă rulantă și apărea ca fiind un geniu al literaturii științifice, un enciclopedist, ca să mă exprim mai riguros. Produsul software trebuia să aibă un șablon de definire a structurii cărții de sinteză și mecanismele de IA ar fi trebuit să facă ceea ce face acum ChatGPT.
Acum lucrurile sunt deja banale, căci acces la ChatGPT are tot poporul. Ideea de bază este să știi ce să ceri acestui produs pentru a obține un conținut digital de calitate.
Cine dorește realizarea unei lucrări de sinteză fără surprize, trebuie să solicite construirea de conținut digital folosind ca surse de inspirație numai:
- reviste cu ISSN,
- cărți publicate în edituri recunoscute,
- comunicări la conferințe importante, publicate în volume.
La ora actuală nu mai există opreliști în realizare de lucrări de sinteză. Totuși, factorul uman trebuie să intervină pentru a introduce acele elemente de omogenizare sau de personalizare care să dea o nouă valoare întregului demers. Să nu uităm că discipolii pictau metri pătrați de tablouri, dar apărea Leonardo da VINVI și făcea câteva tușe cu pensula, iar tabloul devenea ceva special, ceva al lui Leonardo. Așa și aici. Cu ChatGPT se realizează o sinteză, dar intervine factorul uman cu câteva elemente proprii de creație și schimbă totul.
(04 iunie 2023)
No comments:
Post a Comment