Am cunoscut pe unul care a terminat 7 facultăți. Cei care-l cunoșteau pe respectivul, spuneau că nu mai are toate doagele. Umbla ca o fantomă de colo-colo fără a avea un loc de muncă semnificativ, care să corespundă cel puțin uneia dintre facultăți. Un altul avea avea 5 facultăți și la peste 50 de ani era doar asistent universitar, în timp ce foști colegi ai lui erau de mult timp full professors.
Am cunoscut oameni care aveau două facultăți. Mulți făcuseră ca primă facultate Informatica economică sau Cibernetica economică și au făcut la f.f. Facultatea de matematică. Între acele facultăți există o anumită legătură, căci toate au la bază matematică în ele. Totuși, este destul de dificil să se creadă că orice absolvent de două facultăți le va folosi în egală măsură. El va ocupa o poziție dată de o singură facultate, acolo unde el a obținut rezultatele cele mai bune, pentru care a ocupat poziția academică. A doua facultate este făcută pentru a completa bagajul de cunoștințe, pentru a da soliditate pregătirii sale. Am văzut oameni care au făcut facultăți care nu aveau nicio legătură între ele. Unul era absolvent de calculatoare. A făcut compoziția la Conservator. El a utilizat a doua facultate pentru a utiliza computerul în compunerea automată de muzică. Altul, a făcut dreptul și informatica pentru a folosi computerul în asistarea procesului de documentare în zona juridică.
Nu am crezut niciodată în facultățile făcute în cascadă, la un interval de 25 de ani de la terminarea liceului sau de la terminarea primei facultăți. Lucrurile devin evidente mai ales în cazul în care absolventul maturizat de trecerea timpului, a devenit demnitar.
(15 iunie 2018)
No comments:
Post a Comment