Deși unii spun că în societatea românească nivelul corupției nu este total diferit de ceea ce este corupție în alte țări, adevărul nu este deloc acesta. În țara noastră corupția există și se manifestă cu intensitate foarte ridicată și în forme extrem de rafinate, peste tot. Nu există în societate niciun loc în care corupția să nu se manifeste și toate au o singură sursă: lipsa de onoare a oamenilor.
Corupția se manifestă în cele mai variate locuri pentru că legile, procedurile, regulamentele sunt astfel construite încât crează câmp larg de manifestare acesteia.
Atât timp cât în pixul unui funcționar stă puterea de a aproba sau de a respinge o solicitare, oricare ar fi aceasta, datorită faptului că procedurile după care el funcționează sunt ambigue, făcute special pentru a genera și întreține corupția, funcționarul va acționa în așa fel încât să facă exact ceea ce societatea îi cere, adică să fie corupt.
Voi da un exemplu. Cine crede că prețul unei franzele este un leu și nouăzeci și cinci de bani, un preț pus la întâmplare, face o mare eroare. Cei ce au fixat acest preț știu că dacă vin 100 de cumpărători, 80 dintre ei lasă cei cinci bani rest pe tejghea și pleacă, ceea ce înseamnă 4 lei câștig în buzunarul vânzătorului.
Cine crede că descoperirea unui corupt este un act prin care se va face dreptate, face o gravă eroare. Respectivul fie a încălcat regulile stabilite de împărțire a câștigului ilicit, fie se încăpățânează să rămână pe poziție, deși alții flămânzi așteaptă să-i ia locul.
Corupția ucide, pentru că lăcomia face ca reguli elementare să fie eludate în dorința de a câștiga nemăsurat de mult, indiferent cum și riscurile devin extraordinar de mai, ceea ce fac drum liber dezastrelor, așa cum a fost tragedia de la Colectiv, așa cum sunt nenumăratele accidente de muncă prin surparea de șanțuri de pământ neasigurate, dar și nerespectarea regulilor de protecție a muncii, căci unii șefi cred că merge și așa.
Corupția ucide și pentru faptul că nu este respectată regula conform căreia omul potrivit trebuie să ocupe locul potrivit. datorită atractivității unor salarii și a unor poziții, mai ales în zona bugetară, ideea de a avea omul potrivit la locul potrivit este înlocuită de a pune la un loc persoana cu pilele cele mai mari și așa se ajunge ca diplomele și certificatele să nu mai valoreze nimic sau să valoreze prea puțin.
Corupția ucide căci într-o societate unde profesionalismul adevărat este înlocuit cu improvizații, nepriceperea oamenilor este la fel de periculoasă ca nepăsarea, lenea, incompetența sau oricare altă formă de amatorism și de lipsă de experiență și de inițiativă. Nu de puține ori s-a întâmplat că oameni lipsiți de profesionalism, care ocupă poziții nemeritate în diferite organizații de stat, dar și private, se comportă necorespunzător, ceea ce face diferența între a nu rezolva problemele sau în a le amâna rezolvarea datorită incompetenței. Se știe că de regulă persoanele fără o pregătire profesională bună și care sunt ineficiente, datorită susținerii lor oculte dau dovadă de aroganță, siguranță în a nu rezolva nimic pentru că au asigurată poziția în organizație și arborează mimica omului care știe că indiferent cum merg lucrurile, ni i se va întâmpla nimic și accesul la cele mai bune resurse îi este asigurat.
Colectivitatea #REZIST a sesizat foarte corect care sunt consecințele derulării actelor de corupție din societate pe toate nivelurile și sintagma corupția ucide, sintetizează cel mai bine care sunt efectele pe termen lung ale propagării fenomenului corupției în societate.
(03 iulie 2023)
(03 iulie 2023)
No comments:
Post a Comment