Friday, January 31, 2025

Generalizarea cheltuielilor directe în era inteligenței artificiale

Peste tot se vorbește de:
- cheltuieli directe cu materii prime, cu energia, cu forța de muncă,
- cheltuieli indirecte, cu chirii, căldură, telefoane, autoturisme.
În mod normal trebuie un echilibru între cheltuielile directe și cele indirecte, pentru a face ca producția să fie eficientă. Există în managementul clasic tot felul de chei de repartizare a cheltuielilor indirecte pe secții de producție, pe categorii de produse, dar toate sistemele de repartizare sunt imperfecte. 
În managementul de proiecte crește ponderea cheltuielilor directe foarte mult, numai că în spațiul mioritic se ajunge exact pe dos, adică nivelul cheltuielilor indirecte este atât de mare încât esența managementului de proiect este distrusă tocmai de la temelie, căci managementul de proiect are ca obiectiv controlul cheltuielilor directe și chiar minimizarea nivelului acestor cheltuieli.
Problema este rezolvată de inteligența artificială care utilizează tot felul de senzori și de software de analiză, astfel încât, dacă un patron dă mașina unui șofer și în condițiile actuale acesta o folosește cum îl taie capul, existența inteligenței artificiale îl va măsura pe șofer la fiecare secundă și va stabili cu exactitate cât din ceea ce înseamnă autoturism, combustibil și șofer a fost folosit pentru producție și cât nu, iar chestia cu fentele pe care le mai făceau unii și alții la tacometru, acum dispar cu desăvârșire. Și problema chiriilor pe spații se rezolvă, căci inteligența artificială are suficiente informații legate de ce spațiu este utilizat efectiv și pentru ce spațiu se fac plăți, iar diferența care afectează eficiența este transferată celor care neglijează cerințele exprese și nu mai este dispersată pentru a nu se cunoaște cine răspunde de managementul defectuos.
Cheltuielile indirecte legate de personalul colateral proceselor vor fi minimizate de inteligența artificială, care nu va permite deschiderea de aplicații și derularea de fluxuri pentru activități inutile. Ideea de convenții în definirea de chei de repartizare va dispărea în totalitate în condițiile în care inteligența artificială la interveni în managementul de proiect, mai ales că tastatura sensibilă va permite identificarea după amprente a oricăror utilizări de tase, a duratelor dintre două tastăroi și a mișcărilor irisului, dacă echipamentul este înzestrat cu senzorii corespunzători.



(31 ianuarie 2025)


No comments:

Post a Comment