Studiile de fezabilitate:
- nu spun nimic,
- nu angajează nimic,
- sunt perisabile,
- au costuri imense,
- nu duc la nimic,
- sunt furt pe față.
Este necesar studiul de fezabilitate dacă eu stau într-o zonă unde sunt 3 supermarketuri și vrteau să-l construiesc pe al IV-lea. Dar dacă nu există niciun supermaket la 1.000.000 de suflete, nu mai trebuie niciun studiu de fezabilitate. Dovadă că am dreptate, este faptul că după așa-zisa acceptare a studiului de fezabilitate se trece la proiectare și în faza de proiectare nu se preia nici 10% din ceea ce este scris în studiul de fezabilitate. Studiul de fezabilitate are valabilitate de 3 ani. Dacă obiectivul nu este proiectat și realizat în 3 ani, pentru o nouă proiectare trebuie un alt studiu de fezabilitate care constă în:
- câteva pabini,
- text gen gargară,
- fraze festiviste,
- argumente generale,
- concluzii neangajante.
Ar fi bine să se analizeze câte studii de fezabilitate fără niciun rost s-au întocmit până acum și câți bani s-au aruncat pe geam aiurea. În mod normal, ar trebui procedat cam așa:
- se definește obiectivul de realizat,
- se organizează licitația,
- câștigătorul face totul.
Cel ce stabilește obiectivul, printr-o frază stabilește necesitatea, oportunitatea și cu a doua frază face și studiul de fezabilitate, căci între ceea ce este scris în studiul de fezabilitate unde se fac numai estimări și realitate, există discrepanțe uriașe, deci ori că-l faci, ori că nu-l faci tot cam pe acolo se ajunge. Ideea este că dacă se face studiul de fezabilitate, acesta nu ar trebui să coste mai mult de 1.000 de euro.
(14 februarie 2021)
No comments:
Post a Comment