Să nu se înțeleagă că este vorba de faptul că românii se trag de păr ca nebunii unii pe alții. Este vorba de forma figurativă a trasului de păr, în ideea că unii se sprijină pe alții și formează adevărate dinastii, adevărate clanuri la locuri de muncă.
Am văzut familii unde toți membrii lucrau în bancă, în aceeași bancă. Soțul își adusese soția. Soții și-au adus copiii. Copiii și-au adus nevestele. Deci, tot neamul lucra în bancă, pentru că și părinții fetelor, viitoare nurori, lucrau în bancă. Se formase un sistem închis și mare mi-a fost mirarea când am auzit că unul dintre nepoți și-a dorit să facă o carieră artistică. Numai că, într-o discuție cu bunica, am aflat că urma facultatea de Finanțe și bănci.
Cel mai vizibil este în showbiz unde vedem cum maneliștii își trag de păr, în sens figurativ desigur, fiicele pentru a le instala ca fiind cântărețe, deși nu prea stau bine cu vocea. Există și o moderatoare care și-a împins soțul tinerel în emisiuni să asigure fond muzica. Există și un showman deteleviziune care și-a tras de păr, figurativ desigur, surioara, instalând-o ca reporter de știri într-o țară plină de căldură, de cultură, de muzică, de macaronari și de cântăreți cu voci de aur.
Și printre politicieni se întâmplă multe. Am văzut cum un politician obscur dădea din colț în colț când a fost vorba de a lua atitudine în legătură cu un mahăr din sistemul bancar. Era legat de mâini și de picioare mahărul, căci muierea lui fusese angajată cu banul gros în banca mahărului și nu era o bancă oarecare, ci una babană.
În mediul academic se practică trasul de păr. Sunt adevărate dinastii, căci la noi, nici restricția de a lucra în universitatea une ai făcut doctoratul nu există. Sunt situații când tăticul cu fiică colegă de catedră apelează la un coleg pentru conducerea de doctorat pentru că acel coleg, cu ani în urmă a apelat pentru fiul său. Se face serviciu contra serviciu, exact ca la târgul de porci de la Călugăreni.
Morala: mediocru la mediocru trage.
(03 februarie 2022)
No comments:
Post a Comment