Multă lume își imaginează că toți cei care bagă bani în tot felul de ONG-uri, în finanțarea de burse pentru anumite tipologii de studii și în grupuri de tineri pentru a-i forma să dezvolte anumite atitudini și in fluențe, aruncă banii pe fereastră. Nu este nimic mai greșit. Acestea sunt investiții indirecte, care în final se concretizează prin avantaje multiplicate la o scară inimaginabil de profitabilă. Ceea ce nu s-ar fi realizat niciodată prin investiții directe, se soluționează aproape instantaneu prin investiții indirecte. Să zicem că undeva, cineva, vrea să facă o investiție de multe, chiar foarte multe miliarde de dolari. Se pornește investiția și un concurent cu potențial financiar foarte mare își dă seama că afacerea i s-ar potrivi lui de minune.
Singura modalitate de a-l scoate pe concurent din afacere nu este în plan de business, ci prin presiuni populare, generate, cultivate și amplificate prin manipulări inteligente, planificate și plătite corespunzător cu sume care să mențină viitoarea investiție în parametri de eficiență nu oarecare, ci o super-eficiență, căci nimeni nu face investiții uriașe doar pentru a-și recupera suma, ci pentru a o multiplica, adică cel puțin s-o dubleze, căci așa îi stă dine unui investitor cu strategie excelentă.
Investițiile indirecte nu sunt la îndemâna oricui, ci cel ce pornețte la un astfel de drum trebuie să aibă în conturi cel puțin 100 miliarde de dolari, căci a investi indirect 10 miliarde, chiar dacă întorc 50 de milioarde, totul se rezumă la un interval de cel puțin 10 ani, ceea ce este destul de mult, în condiții de risc deloc neglijabil, căci investițiile indirecte se fac în lumea a III-a cel mai bine.
Să nu-mi spună mie nimeni că revoluțiile portocalii din estul Europei nu au fost investiții indirecte cu multiplicare accelerată a capitalurilor la intervale de sub 5 ani. Nici primăvara arabă nu trebuie privită în altă cheie, nemaivorbind de anul 1989 ca efect al unui sumum de investiții indirecte, din care au profitat inclusiv cei care nu au pus banul la investiția inițială.
(30 octombrie 2020)
No comments:
Post a Comment