Saturday, January 19, 2019

Stabilitatea calendarului competițional în culturism

Stabilirea  calendarului competițional în culturism este o necesitate pentru că:
- pregătirea se face pe cicluri care au durate suficient de bine definite ca durată,
- planificarea participărilor la competiții se face cu mult timp înainte,
- procurarea resurselor necesare pregătirii și participării are costuri ce trebuie acoperite,
- sportivii trebuie să-și dozeze eforturile pentru a atinge optimul chiar în ziua de concurs.
Un calendar este definit prin:
- dată calendaristică,
- denumire competiție,
- localitate,
- organizatori,
- adresa web pentru detalii.
În general, noi nu suntem obișnuiți cu planificarea și cu tratarea tuturor competițiilor ca niște proiecte și de aceea mizăm fie pe elementul surpriză, fie pe elementele de improvizație, ceea ce în zilele noastre sunt modalități inacceptabile, datorită modului de alocare a resurselor în condiții de eficiență economică foarte diferită, căci economia de piață funcționează și în culturism ca peste tot.
Este normal ca pe un site specializat să apară calendarul competițional nu la 1 ianuarie al fiecărui an, ci undeva la începutul lunii decembrie din anul precedent pentru anul care va veni cu 1 ianuarie. Este ceva neobișnuit pe plairile noastre cele mioritice, dar trebuie să devină un lucru obișnuit, cum obișnuită trebuie să fie și actualizarea oricărei baze de date din aplicațiile web de culturism. Mediul virtual, cel care are costuri nule, nu mai scuză nicio abordare amatorească și nicio improvizație fără a le taxa ca lipsă de seriozitate și de profesionalism.
Prin stabilitatea calendarului competițional în culturism se înțelege:
- minimizarea modificărilor la nivelul elementelor ce definesc fiecare competiție a anului,
- minimizarea modificărilor din lista de competiții, mai ales prin anulare,
- menținerea de la un an la altul a elementelor comune de la o listă la alta,
- menținerea intervalelor de desfășurare a competițiilor cel puțin la nivel de lună din an.
Dacă se consideră anul 2018 cu N competiții și anul 2019 cu M competiții, dacă N > M înseamnă că numărul de competiții din 2019 s-a redus.
Dacă se consideră anul 2018 cu N competiții și anul 2019 cu M competiții, dacă N < M înseamnă că numărul de competiții din 2019 a crescut și au apărut noi competiții.
Dacă se consideră anul 2018 cu N competiții și anul 2019 cu M competiții, dacă N = M înseamnă că numărul de competiții din 2019 a rămas același coparativ cu anul precedent. 
Indicele de stabilitate IS este dat de relația:
IS = 1 - |N-M|/max{N,M}
Dacă în calendarul din 2018 erau N = 20 de competiții și în anul 2019 sunt M = 23 competiții,
IS = 1 - |20-23|/max{20,23}
IS = 1 - |-3|/23 = 0,86
ceea ce înseamnă că nivelul de stabilitate este bun.
Se construiesc indicatori de stabilitate în interiorul listei de competiții dintr-un an. Și dacă se aplică formulele corect, cu siguranță va exista o imagine referitoare la stabilitatea calendarului. În opinia mea nu este ideal ca IS = 1 pentru un interval de timp prea mare, căci ar arăta că totul este bătut în cuie. Ori, în momentul de față, FRCF funcționează ca un organism viu, deschis și înseamnă că de fiecare dată, dacă apar oportunități precum:
- participări la competiții internaționale,
- organizarea la noi a unor competiții de anvergură,
- afilierea de competiții tradiționale,
lista de evenimente din calendarul anului curent trebuie să fie îmbunătățită prin adăugare de elemente. Apar situații delicate în care unele manifestări își schimbă coordonatele sau sunt anulate, ceea ce trebuie analizat distinct în raport cu momentul în care se produce actualizarea calendarului. Una este să se anuleze o competiție cu o săptămână înainte de desfășurare și cu totul altfel stau lucrurle dacă respectiva competiție se anulează cu 5 luni înainte. Înseamnă că indicatorul de stabilitate pentru astfel de modificări trebuie să aibă niște ponderări. Se construiește software care să calculeze orice structură de indicator. Ideea de bază este ca să se furnizeze datele corecte și complete.
Concluzie: este important ca data afișării calendarului din anul curent să se facă până la 01 ianuarie a anului respectiv, chiar dacă prima competiție are loc mult mai târziu. E pentru siguranță.



(19 ianuarie 2019)

No comments:

Post a Comment