Sunday, April 9, 2017

CSIE'50 - studenții străini

În vremurile de demult, Facultatea de Cibernetică excela prin numărul de studenți străini care proveneau din țările africane, din șările arabe, dar și din alte țări socialiste. Era un bun prilej de a se aduce valută în țară, dar mai ales de a face cunoscut în lume învățământul de la noi. Cei care veneau aici, făceau un an de acomodare în care învățau limba română, după care intrau ca totți ceilalți studenți în anul întâi și continuau cot la cot cu studenții români să meargă la cursuri, la seminarii și să susțină examene. Unii continuau să facă aici și stagii doctorale. Erau cazuri în care veneau absolvenți de alte facultăți din alte țări, unele chiar cu mari tradiții, să facă aici doctorate.
Am numai cuvinte frumoase la adresa unor studenți străini, care m-au impresionat prin cultura lor, prin capacitatea de a învăța programarea calculatoarelor. Cu unii dintre ei am lucrat la elaborarea lucrărilor de stat, adică a lucrărilor de licență de acum. Cu unii am colaborat și la discutarea de soluții de programare pentru anumite examene ale lor din stagiile doctorale. A fost și o situație în care am condus un doctorand, din Republica Congo, un tip excepțional de care sunt foarte mândru.
Erau studenți și doctoranzi din Maroc, Madagascar, Congo, Egipt, Irak, Bangladesh, URSS, Bulgaria, Syria, Palestina, Algeria, Republica Cenrafricană, Coasta de Fildeș, Ceylon, Libia, Grecia, Albania, Serbia, dar și din alte țări.
Erau pe vremuri conducători de doctorat care aveau preponderent doctoranzi din țările arabe, iar de multe ori mergeam la căminele lor să stau de vorbă cu ei, mai ales atunci când erau situații mai tensionate la ei acasă. Îmi amintesc cum o femeie politician argumenta necesitatea de a da note informative la securitate legate de activitatea acestor studenți. Susțin că era o inițiativă a sa de a se evidenția, pentru că niciodată, nimeni nu mi-a formulat o astfel de solicitare sau nu mi-a sugerat așa ceva. Sunt sigur că nici altor colegi nu li s-a întâmplat altfel.
Mulți dintre absolvenții de la Cibernetica din ASE la revenirea în țările lor au devenit persoane importante. Ori de câte ori au avut ocazia, când au vizitat țara noastră, au revenit și în ASE să se întâlneasci cu foștii lor colegi, așa cum s-a întâmplat acum vreo doi sau trei ani cu un absolvent de Cibernetică devenit ministrul economiei în Republica Congo, care a revenit în ASE și a mers chiar la căminele de la Agronomie, unde a locuit în vremea studenției lui.
Și acum se dorește atragerea de studenți străini în Facultatea de Cibernetică la Secția de Informatică Economică prin constituirea unei serii de studenți unde predarea este în limba engleză. Este un lucru lăudabil, iar începutul este promițător, evoluțiile viitoare vor avea la bază perfecționări în cascadă a diferitelor aspecte care să ducă la creșterea interesului pentru programele de învățământ și mai ales pentru prestigiul profesorilor acre predau acolo. Este o muncă titanică. Altfel stau lucrurile față de anul 1989 când românii nu aveau posibilitatea să plece să învețe altundeva, când oferta era scăzută și când în mediile virtuale nu era atât de multă informație, încât alegerea să fie așa de bine țintită.



(09 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment