Am scris destul de multe despre digitalizare, dar aici voi scrie despre poziția mea ca individ față de digitalizare. Pandemia ne-a arătat nouă românilor cât de rămași în urmă am fost în ceea ce privește digitalizarea și doar groaza de a nu muri contaminați de COVID 19 a fost motorul creșterii ritmului digitalizării. Morala ar fi că doar cataclismele, catastrofele și pandemiile ne-ar schimba din zona de confort și de lentoare în care ne găsim ca indivizi cărora mâncarea le cade direct în gură, de pe acest pământ roditor.
Pentru mine digitalizarea este mană cerească. Când semnătura electronică la BCR era pe o dischetă eu am făcut tranzacții de e-Banking, căci aveam o disciplină numită Economia digitală la Școala doctorală de Informatică economică și ar fi fost penibil ca eu să vorbesc despre chestii pe care nu le-aș fi exersat. Mă laud că am avut poștă electronică prin FX.ro și telefon mobil încă din 1996, deci sunt receptiv la nou.
Nu trebuie doar să clamez că vreau digitalizare, ci trebuie să mă implic direct în acest proces. Am adresă web din anul 2004 cu numele meu, ionivan.ro, am un laptop dedicat stocării în formă digitală a tuturor documentelor pe acre le scanez cu telefonul. Fac toate plățile pe e-Banking și folosesc curent comenzi pe e-Commerce. Îmi gestionez miile de fotografii folosind foldere cu structuri bine argumentate care să-mi permită regăsirea fotografiilor care mă interesează la un moment dat.
Am tot felul de aplicații pe telefonul mobil și pe laptop care-mi ușurează viața și mă fac să fiu mai eficient. Dacă procesele de digitalizare ar fi și mai accelerate aici, m-ar ajuta și mai mult, căci aș dispune de și mai multe resurse pentru a-mi îndeplini sarcinile pe care mi le-am trasat și care presupun ca eu să am acces la cât mai multă informație din vremurile de demult, care se obține prin scanarea de documente ceva mai veche sau prin conversie de fișiere aflate pe suporți alții decât celebra hârtie.
Ca să mă laud și eu un pic, în vremurile când eram activ în Catedra de Informatică Economică, rugându-l pe actualul conferențiar Mihai DOINEA, asistent universitar pe atunci, să scaneze două numere ale revistei Informatica Economică s-a reușit ca această revistă să fie integral digitalizată și acum în acest fel, toate numerele sun accesibile în online la adresa https://revistaie.ase.ro/ iar structura interfeței este compatibilă cu cele mai mari magazine de specialitate existente.
(13 mai 2023)
(13 mai 2023)
No comments:
Post a Comment