Karl MARX și Friedrich ENGELS au fost cam printre primii teoreticieni ai comunismului și lucrarea lor Manifestul Partidului Comunist a pus temelia studiului cu instrumentele reci ale științei ale societății comuniste. Vladimir Ilici LENIN a fost și teoretician și practician, căci el a dezvoltat teoriile despre comunism, dar a și trecut la practică, fiind conducătorul marii revoluții socialiste din octombrie 1917, care s-a aniversat întotdeauna în URSS și în țările satelite, pe 7 noiembrie.
George SOROS și Vladimir Ilici LENIN sunt două personalități marcante ale istoriei noastre moderne, care și-au propus să schimbe lumea.
Vladimir Ilici LENIN și-a propus să instaureze comunismul în Rusia și a reușit prin revoluția bolșevică din 1917, iar urmașii lui au extins comunismul în Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Iugoslavia, Albania, China, Vietnam, Cuba. Comunismul a avut legile lui. Comunismul și-a definit reperele omului nou și partidele comuniste au făcut eforturi considerabile de a modela omul nou. Revoluțiile culturale au adus clarificări și constrângeri. Numai că, socialismul nu a reușit să performeze și productivitatea muncii în socialism era și de 3 ori mai mică decât productivitatea unor țări capitaliste. Comunismul nu a trecut testul eficienței economice și de aceea s-a prăbușit în 1989.
Miliardarul George SOROS și-a propus să schimbe pe cale democratică regimurile politice, definind contextul prin care personalități special formate pentru implementarea contextului unei societăți deschise, bazate pe eficiența capitalului, să ajungă în funcții cheie ale statelor, fie prin alegeri, fie prin numiri, astfel încât influența lor să ducă democrațiile de acolo spre direcțiile definite în conceptul de societate deschisă, progresistă, unde naționalismul, tradiționalismul, idilismul și paseismul, trec undeva pe planul al V-lea, locul lor fiind luate de o nouă ordine mondială, unde oamenii au libertăți și comportamente care să ducă spre eficiența capitalului, spre dezvoltarea personalității umane după un model de om nou, subordonat în totalitate ideii de societate deschisă.
Se observă că țările unde s-au produs revoluții portocalii sau tot felul de primăveri, nu au reușit deloc să treacă testul eficienței prin creșterea rapidă a productivității muncii, ba din contră, corupția a înflorit la cote alarmante, ceea ce înseamnă că modelul imaginat pentru societatea progresistă necesită ajustări importante.
Oricum, trebuie remarcat faptul că George SOROS și Vladimir Ilici LENIN reprezintă două modele de gândire reprezentative pentru dezvoltarea de moduri de producție și studiul comparat al contribuției lor merită o mai mare atenție. A reduce comunismul și societatea deschisă la faptul dă deputații în ambele cazuri nu jură pe Biblie, este doar o abordare simplistă, dar a analiza ce a însemnat omul nou în comunism și ce înseamnă omul nou pentru societatea deschisă, chiar merită atenție. Și poziționarea față de proprietate în comunism și în societățile deschise trebuie analizate, căci ideea de proprietate a colectivităților este generatoare de contradicții din moment ce natura omului este de a fi acaparator, violent, dominator și egoist, trăsături pe care am mari îndoieli că educația le face să dispară definitiv.
(19 februarie 2025)