Monday, March 9, 2020

Românul care a schimbat România: László Tőkés

Mulți se vor întreba acum cu mirare nesfârșită, de ce enumer acum și aici pe László Tőkés ca fiind românul care a schimbat România. Trebuie să spun că în luna decembrie 1989 pastorul László Tőkés:
- era cetățean român,
- slijea întro biserică din România,
- avea enoriași timișoreni,
- a fost hărțuit de autoritățile române.
Îmi aduc aminte că se vorbea despre Napoleon că Revoluția franceză l-a inventat și că dacă el n-ar fi existat, tot ar fi apărut un tânăr cu alt nume care ar fi făcut ceea ce Napoleon a întreprins pentru Franța. El a fost o necesitate a istoriei zicea colegul meu Marx, așa cum bine zicea Zgonea despre colegul său Mihai Viteazu.
Nu voi face și eu greșeala aceasta, ci voi spune că László Tőkés este cel în jurul căruia s-au solidarizat timișorenii și de acolo a pornit scânteia care a aprins vâlvătaia în toată țara, vâlvătaie care a avut apogeul în ziua de 22 Decembrie 1989, pe care toată lumea o știe sub numele de Revoluția română. Deci, László Tőkés a fost personajul de la care a început totul, iar Revoluția din Decembrie 1989 este cea care a schimbat mersul istoriei în România, căci atunci comunismul s-a prăbușit, cred eu, pentru totdeauna, deși sunt foarte mulți nostalgici, dintre care foarte mulți nu erau născuți în momentul când a început Revoluția română.
Traiectoria lui László Tőkés a fost extrem de sinuasă și vor trece secole până când vor fi descifrate acele elemente care vor decoda pașii făcuți de acesta până a ajuns să fie membru al parlamentului European din partea Republicii Ungaria. 
Știu doar că l-am auzit spunând că limba română l-a asuprit, exact cum m-a asuprit pe mine cibernetica economică, făcându-mă să sufăr îngrozitor, ceea ce nu știu cum limba română i-a produs acel senitiment de asuprire, căci eu identificam cibernetica economică cu persoane în funcții de conducere care aveau comportament care chiar însemna asuprirea mea, în timp ce limba română era a tuturor și buni și răi și bogați și săraci și un popor nu are cum să asuprească o persoană, mai ales că poporul român chiar nu a avut în istoria lui niciun război de cucerire, care să se lase cu vreo asuprire. În firea lui poporul român este tolerant iar limba română este o limbă blândă, expresivă, acceptată și latină.


(09 martie 2020)






(09 martie 2020)

No comments:

Post a Comment