Cand eram student in anul intai, am avut la economie politica asisten pe Liliana PUNGAN, o distinsa doamna, care stia materie nu gluma, care stia sa dialogheze cu noi care eram destul de neinitiati in ale studentiei.
In anii aceia era tranzitia de la era GHIORGHIU Dej spe era CEAUSESCU si totul era o nebuloasa. La avizierul Catedrei de Economie Politica se afla planul fiecarui seminar si bibliografia necesara. Cred ca oamenii care faceau paginile acelea nici nu se gandeau ca studentul, in afara de Economie politica mai are inca vreo 10 discipline, iar toti profesorii au aceleasi pretentii de la studenti, ceea ce insemna ca ziua sa aiba vreo 40 de ore siu saptamana vreo 20 de zile.
Profesoara Liliana PUNGAN intelegea cum stau lucrurile si avea capacitatea de a rafina lucrurile incat sa nu ne gasim in situatii jenante. Acest mod delicat de a lucra ne facea pe noi studentii sa mergem in biblioteca si sa zabovim cum alte dati nu o faceam, caci doamna Liliana PUNGAN era asa de nobila incat nu ne permiteam sa mergem la seminariile sale nepregatiti.
Si acum imi aduc aminte cum a comentat asistenta noastra Liliana PUNGAN propozitia lui MARX dib capitalul o lira are valoarea de o lira. Trebuie mult talent pentru a spune ce se asacunde in spatele acestei afirmatii, careia un cititor neavizat nici nu-i da atentie, ci op crede o banalitate, ea fiind in realitate, o idee profunda, bine plasata si mai ales in concordanta cu teoria valorii elaborata de acesta.
Ca fapt divers, in vara lui 2019, am facut la Trier o fotografie la statula lui MARX, daruita orasului de catre China. Asa cum le sta bine europenilor, ei nu prea au tragere de inima in a recunoaste valorile, caci altfel nu se explica reticenta unora fata de statuia celui care are o teorie a capitalului care e valabila de peste 200 de ani, caci cu sau fara voia lor, MARX este neamt si e si din Trier de loc.
(06 ianuarie 2020)
No comments:
Post a Comment