Thursday, March 31, 2022

Esența mediocrității în TVR

Deși în TVR este o armată de indivizi care-și justifică salariile nefăcând mare brânză, este irosit timpul de antenă absolut fără rost.
În primul rând, emisiunile sunt de o mediocritate lucie.
În al doilea rând, nu există diversificare, din moment ce în 24 de ore se reiau programe.
În al treilea rând, există o fragmentare a timpului nepermisă.
În al patrulea rând, nu există emisiuni eveniment, cu adevărat valoroase.
În al cincilea rând, din moment ce se plătește abonament de către popor, nu-și găsesc rostul nici reclamele, nici emisiunile de shoping.
În al șaselea rând, nu sunt folosit cum trebuie resursele multimedia în crearea de conținut digital, în afara unor generice și a unor prezentări de începutul la unele emisiuni.
În acest context, cred că la banii pe care-i papă TVR, ar trebui să pună oamenii osul la treabă și să dea dovadă de creativitate, fără a mai ieși cu emisiuni prăfuite, lente, în care nu apar lucruri cu adevărat valoroase. Pentru aceasta trebuie ca ștacheta să fie foarte sus ridicată și în emisiuni trăncăneala să fie diminuată, căci de prea multe ori reporterul vorbește și vorbește, iar invitatul este monosilabic. Demonstrațiile de pălăvrăgeală ale moderatorilor sunt absolut neinteresante. Dacă au invitați, acei invitați să vorbească, să cânte sau să recite, adică să-și facă meseria, căci de aceea apar pe sticlă.
Vreau piese de teatru cu actori valoroși!
Vreau spectacole de operă memorabile!
Vreau recitaluri de poezie mare cu actori mari!
Vreau muzică bună cu artiști buni.
Nu vreau moderatori care spun vrute și nevrute să pară și ei interesanți.
Într-o emisiune de 30 minute de folclor, vreau 10 cântece și un minut de vorbărie. Există posibilitatea de a-i prezenta pe interpreți și ceea ce cântă, cu text scris pe ecran.

(31 martie 2022)

Cine dă consultanță la PNRR dacă noi nu avem consultanți?

Consultantul este un om special. 
Consultantul este un om cu vastă experiență profesională.
Consultantul este un om cu rezultate de excepție verificate de practică.
Consultantul este un om super-specializat.
Consultantul este un om pe care să te bazezi în meseria lui.
Consultantul este creierul unei echipe de profesioniști.
Consultantul este un om cu capacitatea de a da soluții excepționale problemelor din domeniul său.
Consultantul este un omul în fața căruia îți scoți pălăria pentru cât de bun meseriaș este.
Consultantul este un om care diagnostichează și dă și tratamentul.
Consultantul este un om care oferă certitudinea că tot ceea ce propune este ceea ce trebuie.
Dacă așa stau lucrurile, este evident că noi nu avem consultanți pe niciun domeniu, deci banii de consultanță îi vor lua alții, care au profesioniști pe domeniile înscrise în PNNR. Nu are cum să fie consultant X din PNL sau Y din USR zau Z din PSD căci în afară de a fi doar niște lingăi mediocrii care nu știu pe ce lume se află și habar nu au de vreo meserie, nu se califică prin altceva. Să ne amintim că așa-zișii profesioniști mioritici nu au fost în stare să ofere un proiect de spital regional sau municipal care să fie avizat de Comisie? Să ne aducem aminte că profesioniștii lu'pește prăjit au construit acel pod pe sub care nu trecea locomotiva? Să nu uităm că vreo 10 Km de metrou s-au construit în 20 de ani, când alții l-ar fi făcut într-un an, pe motiv de profesionaliști de c-c-t.

(31 martie 2022)

Wednesday, March 30, 2022

Ciorbele penibile, dar reîncălzite, din televiziuni

Televiziunile de la noi, cu așa-ziși jurnaliști, dar de fapt indivizi leneși, neprofesioniști, superficiali și lacomi după bani nemunciți, abundă în reluări  dintre cele mai facile, care mai ales acum de când cu PETROV ies la iveală toate defectele. Multe dintre relatările de acum foarte mulți ani au suferit uzură morală teribilă și reluarea lor fără un minim de prelucrare scoate la iveală toate scamele și toate cârpelile, care acum 5 sau 10 ani nu se vedeau.

Să reiei acum după foarte mulți ani chestia cu degetul la năsuc al Elenei UDREA este jenant. Să reiei acum ceea ce s-a întâmplat cu discuția din cabinetul prezidențial când se fabricau pedepsele opozanților, fără a aduce noi elemente, mi se pare execrabil.

Este adevărat că personajul Traian BĂSESCU necesită o analiză, dar o analiză la nivell anului 2022, cu instrumentele de televiziune ale anului 2022 și cu argumente bazate pe realități aduse la zi, corespunzătoare anului 2022.

Toate inexactitățile, toate reluările în contextul anilor de dinainte de 2022 nu fac altceva decât să scoată în evidență caracterul manipulatoriu primitiv din televiziuni. Se vede că așa-zișii jurnaliști nu au calificări, căci niciunul dintre ei nu a mers la școli de unde să învețe istorie, politică, inteligence și să vină cu o diplomă cât de cât la zi. Este nefiresc să abordeze probleme de militărie cineva care nu are cursuri și diplomă pe domeniu. Este aiurea să facă analiză strategică insul care n-a trecut pe la vreo școală unde se predă strategie militară sau măcar tactică militară. 

Unii cred că dacă trăncănesc fără rost 24/24 și iau salarii babane, chiar fac treabă. da, fac treabă, dar după ureche, fără a fi profesioniști. 

Nu vreau să scot o vorbă despre invitați. În afară de câțiva foști minștrii, restul sunt băgători de seamă, care se pricep la orice, dar care n-am făcut managementul măcar al unui closet public.


(30 martie 2022)

Starea de provizorat

Pentru că nu suntem niște indivizi cu coloană vertebrală, facem ce facem și ne dăm cu stângul în dreptul. Avem prea multe locuri unde oamenii ocupă poziții interimare, căci așa este ușor să șantajezi pe oricine. Ca provizoriu, un om e pus pe funcție 6 luni. Nu-ți place de el, după 6 luni îl dai afară.

Ce bine era dacă legea făcea ceva și limita provizoratul la o singură. În cazul în care nu se ocupa postul, acel loc se desființa și dacă era de vârf de instituție, se desființa instituția, căci o instituție nu are cum să funcționeze în provizorat.

E și mai bine ca acela care face numirile sau organizează concursurile, dacă nu o face în gtermen de 3 luni să i se desfacă contractul de muncă, să plece căci este incompetent, din moment ce nu este în stare să asigure selecția unui șef de instituție.


(30 martie 2022)

Tuesday, March 29, 2022

Ieșirea din scenă

În cazul Traian BĂSESCU totul este programat.
El a fost programat să devină student la Institutul de marină.
El a fost programat să se numească PETROV, fără a ști careva.
El a fost programat să plece cu acea imensitate de petrolier și să se întoarcă.
El a fost programat să intre în PD.
El a fost programat să devină ministru al transporturilor.
El a fost programat să devină primar al capitalei.
El a fost programat să învingă în alegerile din 2004 și 2009 și să fie ales președinte.
El a fost programat să ocupe un fotoliu de senator.
El a fost programat să plece europarlamentar.
El a fost programat să  fie util cere care aveau nevoie de serviciile sale.
El a fost programat să fie deconspirat pe 23 martie 2022.
El a fost programat să iasă din scenă și așa va fi.
Marele dramaturg își ține în hățuri toate personajele și știe momentul în care cortina cade. Dacă avem o grămadă de pietre diferite, vom vedea că ele se reașază în mod natural, cu mult mai bine decât ar face-o mâna unui om. Așa stau lucrurile și acum. Nimic nu este întâmplător. Scenariul este perfect.







(29 martie 2022)

Mediocrii care vor să pară ceea ce nu sunt

Teoria mea este simplă. Toți ne naștem geniali, dar geniul fiecăruia este canalizat numai într-o singură direcție. Dacă din întâmplare acea direcție se suprapune cu ceea ce societatea ne îndeamnă să facem, ne vom manifesta ca geniali. Dacă însă, ceea ce vrea familia sau societatea să facem este altceva, noi nu vom fi geniali, ci vom fi foarte buni, dacă ceea ce era hărăzit să facem nu este prea departe de ceea ce dacă făceam eram geniali. Dacă, ceea ce facem este foarte departe de ceea ce eram hărăziți să facem ca genii, vom fi doar mediocrii sau foarte nepricepuți.
Gheorghe HAGI este fotbalistul genial pentru că lui i--a host hărăzit să fie fotbalist și fotbalist a fost.
Nadia COMĂNECI este gimnasta genială, pentru ei i-a fost hărăzit să fie gimnastă și gimnastă a fost.
Mihail EMINESCU a fost poetul de geniu, pentru că i-a fost hărăzit să fie poet și poet a fost.
Fiecare dintre noi, dacă nu este genial în meseia lui se datorează doar faptului că ne-a fost hărăzit să fim ceva și noi am devenit altceva, pentru că părinții noștri au vrut sau noi am vrut sau societatea ne-a impus să fim, deși locul și rostul nostru era hărăzit să fie cu totul altul.
Ne întrebăm de ce au apărut atât de multe teze de doctorat plagiate și de ce sunt atât de mulți impostori care se dau drept ceea ce nu sunt. Aici toată vina o poartă societatea care este strâmbă. Societatea românească exagerează în a aprecia oamenii după diplome și după titlurile academice și nu după:
- caracter,
- ceea ce știu să facă,
- proiectele de succes la care au lucrat.
Un om care avea hărăzit să fie un tâmplar de geniu, a fost împins de societate să mimeze absolvirea a două facultăți, să se închipuie autor de cărți nescrise și să creadă că i se cuvine un post de ministru. Dacă societatea ar fi una dreaptă, cu o scară a valorilor reală, cu siguranță, numărul celor care se îndreaptă spre direcții total diferite direcției ce i-a fost hărăzită pentru a fi genial. Doar datorită acestei situații nenorocite numărul mediocrilor este alarmant de mare. Un om căruia i-a fost hărăzit să fie olar de geniu devine datorită societății strâmbe, general cu patru stele submediocru, dar reevaluat, care truchează poza ca să arate lumii că a dat mâna cu un. președinte de stat, mimează conducerea de doctorate și mai face și alte grozăvii.
Un bețiv, căruia îi era hărăzit să fie un vidanjor de geniu, societatea, în nimicnicia ei, l-a împins atât de sus încât amețit de înălțime s-a dedat numai la lucruri mizerabile, făurirea statului mafiot fiind unul dintre ele.

(29 martie 2022)

Sunday, March 27, 2022

Reclamele ca sursă de enervare

Acum foarte mulți ani era un produs numit SUPCO. Era un concentrat de supă la plic, foarte bun. Cum la noi nicio minune nu ține mai mult de trei zile, producătorii lui SUPCO au umblat la rețetă, au prostit produsul. Acesta nu se mai vindea. Au încercat să facă să fie vândut produsul, făcându-i reclamă. La noi, reclama este asociată produselor de calitate slabă, care nu se vând și care trebuie să fie susținute prin reclamă.
Acum se fac reclame de foarte proastă calitate, de duzină, pe bandă rulantă, lipsite de inspirație, pe bani grei, care nu spun nimic și care în loc să-i invite pe oameni să cumpere produsele prezentate, ridică multe semne de întrebare, iar oamenii nu vor cumpăra respectivele produse, căci oamenii nu cred în reclame.
O singură reclamă românească mi se pare inteligentă pentru DEDEMAN în care apare Simona HALEP. Reclama este scurtă. Reclama este concentrată. Nu are text din care să fie citit doar o părticică așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor.
Toate reclamele de la noi sunt enervante căci:
- nu sunt reale,
- sunt lungi,
- sunt anoste,
- au repetetivitate,
- sunt monotone.
Este o zonă a mediocrității și a banilor, așa cum este fotbalul, unde se manipulează sume imense, doar prin mimarea unor mișcări legate de o realitate oarecare.






(27 martie 2022) 

Pro-rușii, bată-i norocul!

Dacă am fi o societate așezată, cu oameni cu creierul la ei, am fi dovedit că suntem în stare să abordăm probleme complexe cu calm, inteligență și să ne poziționăm corect pentru a avea cele mai bune soluții, desigur. Cum lucrurile nu stau deloc așa, ne aflăm la coada Europei în toate problemele, căci 40% procentul celor vaccinați arată că s-a înțeles foarte puțin din chestiune.
Acum, a mai venit și problema războiului ruso-ucrainean peste noi. Televiziunile prezintă, așa cum era și firesc să se întâmple, un ZELINSKII erou și un PUTIN monstru, poporul ucrainean victimă și rușii pe poziție de invadatori. PUTIN vorbește de denazificare. ZELENSKII vorbește despre apărarea democrației și de sâmburele celui de al III-lea război mondial. 
Mergând cu mașina 133 la câteva zile după invazia rusă din Ucraina, l-am auzit pe un tip zicând altuia: pro-rușii, bată-i norocul! Am prins din zbor zicerea și am căutat să-i găsesc înțelesul. Mi-am adus aminte de o altă zicere a unui manelist: te iubesc, dar nu pe tine. Și aici și acolo, am senzația că este vorba de o fractură de logică. Am căutat să văd cine sunt pro-rușii din spațiul nostru mioritic și nu m-am lămurit deloc, pentru că dacă în chestiunea cu anti-vacciniștii lucrurile erau clare, aici ceva-ceva e  tare alunecos. Am sesizat că unii vorbesc de românii din Ucraina care nu au școli în limba maternă, dar am cunoscuți de pe lângă graniță, care își făceau plinul la mașină și piața din Ucraina.
Eu știu că popoarele n-au fost niciodată învinse. Au stat sub cotropitori ani în șir, dar la un moment dat și-au recăpătat libertatea. Niciun imperiu nu este veșnic.
Știm că poporul vietnamez a învins.
Știm că poporul afgan a învins.
Știm că poporul algerian a învins.
Știm că poporul sârb a învins.
Știm că poporul grec a învins.
Este război în Ucraina. Aceasta este realitatea. Armata unui popor de 41.167.336 locuitori trebuie să facă față armatei unui popor de 145.478.097 locuitori. Ceea ce se credea a fi un război fulger, se dovedește a fi un război de uzură, cu un final imprevizibil, dar cu efecte devastatoare pentru ambele părți.
Țările lumii sunt divizate. Sunt țări, așa cum sunt personalități care sunt de partea Ucrainei, dar sunt țări și personalități care sunt de partea Rusiei. Fiecare are argumentele sale. Unii vorbesc despre un joc de cărți, cum că ZELENSKII mizează pe cartea Occidentului și a democrației, iar PUTIN joacă pe cartea denazificării și a neutralității Ucrainei. Acum este un dialog al surzilor. Într-un război nu există doi învingători. Doar unul este învingător și celălalt, învinsul, capitulează. Așa s-a întâmplat pe 9 mai 1945 când s-a consfințit ziua victoriei împotriva fascismului.
Ceea ce este trist la ora actuală se leagă de faptul că televiziunile care au tratat pandemia comercial pentru a avea rating fundamentat pe frigă, nu au găsit acum instrumente adecvate de a prezenta războiul ruso-ucrainean folosind tehnici și metode adecvate. Ele merg ca muștele fără cap și preiau fără filtre adecvate tot felul de informații, dovedindu-și lipsa de profesionalism cu vârf și îndesat.
Acum se vede cât de bine ne-ar fi prins dacă oamenii ar mai fi avut un pic de patriotism în ei. Procentul de 26% dintre cei care ar lua o armă în mână să apere glia străbună, arată o realitate dezolantă a spațiului nostru mioritic.

(27 martie 2022)

Propaganda de război

În orice război există două părți, o parte se războiește cu cealaltă parte.
Fiecare parte are:
- ostași,
- cetățeni,
- obiective,
- mesaje.
Propaganda de război se duce pe două fronturi. Fiecare parte beligerantă are propaganda ei. Fiecare parte beligerantă:
- prezintă parcursul războiului în mod triumfalist,
- accentuează pierderile celeilalte părți, 
- arată ororile făcute de cealaltă parte,
- arată cum ajută populațiile din teritoriile ocupate,
- îi arată pe cetățeni prietenoși cu ea.
Propaganda de război conține cum e și firesc, deformări ale realității și cine nu are la dispoziție și alte surse de informare va trăi într-o bulă creată de propagandă și când se va trezi la realitate va vedea că totul a fost doar minciună, adevărul nefiind deloc la mijloc, ci undeva la extreme, dar de cele mai multe ori, în afara intervalului, pe care fiecare și l-a definit.
Trebuie luate numai jurnalele de actualități rusești și germane de dinainte de 10 mai 1945 și se va vedea exact ce a însemnat propagandă de război dusă pe culmile măiestriei generată de disperare, pe de o parte și, respectiv, de apropierea victoriei, pe de altă parte. Doar o simplă translatare în timp și înlocuirea actorilor este suficientă pentru a arăta ce înseamnă propagandă acum în anul 2022, căci fundamentele acestei știoințe nu s-au schimbat radical în ultima sută de ani.

(27 martie 2022)

Saturday, March 26, 2022

Meseriile băieților din Casa Mireasa

În sezonul al V-lea al reality show-ului Casa Mireasa băieții au diferite meserii.
Niciunul dintre băieți nu este zidar.
Niciunul dintre băieți nu este tractorist.
Niciunul dintre băieți nu este strungar.
Niciunul dintre băieți nu este miner.
Niciunul dintre băieți nu este tehnician dentar.
Niciunul dintre băieți nu este buldozerist.
Niciunul dintre băieți nu este tâmplar.
Niciunul dintre băieți nu este bijutier.
Niciunul dintre băieți nu este tipograf.
Niciunul dintre băieți nu s-a recomandat ca fiind olimpic.
Niciunul dintre băieți nu a spus că este campion național la un anumit sport.
Niciunul dintre băieți nu a spus că a terminat un liceu de top din țară.
Niciunul dintre băieți nu s-a lăudat că a terminat o facultate de top din Ro sau de aiurea.
Niciunul dintre băieți nu a spus că a terminat o școală de meserii  de trei ani.
Unul dintre băieți este barman cu studii superioare.
Unul dintre băieți este antreprenor, fără să am explicație cum și-a lăsat afacerea de izbeliște patru luni.
Unul dintre băieți este businessman fără să am explicație cum și-a lăsat afacerea de izbeliște patru luni.
Unul dintre băieți este asigurator, dar și-a înghețat afacerea.
Unul dintre băieți este în zona imobiliarelor fără să am explicație cum și-a lăsat afacerea în așteptare.
Unul dintre băieți este fotograf, dar nu am găsit pe Internet participări la expoziții.
Unul dintre băieți este administrator și a delegat atribuții.
S-a schimbat lumea și oamenii se adaptează din mers, lucru care se vede la tinerii din concurs, care nu se laudă cu:
- lecturi din filosofii secolului al XXI-lea,
- proiecte de succes în domenii relevante,
- participări de rezonanță în viața publică,
- gesturi semnificative și relevante.
Sunt oameni de succes, în accepțiunea mioritică a conceptului, gata să câștige modesta sumă de 40.000 de euro în comparație cu profiturile estimate pe care le dau profesiile pe care spun ei că le exersează, dar eu am mari îndoieli, căci veniturile lor anuale depășesc 15.000 euro, ca să le fie extrem de interesantă participarea la competiția unde pe lângă premiu au mâncarea și vizibilitatea gratis.

(26 martile 2022)

Step 1st:

#
#     ********* Futctions library in file LibraryList.py *************
#
def sum_two_list(x,y, nr):  #  Add two list items
    sum = [0]*nr
    i = 1
    while i < nr:
        sum[i] =  x[i] + y[i]
        i = i +1
    return sum
def sum_elem(x, nr):    # Add items to a list
    suma = 0
    i = 0
    while i < nr:
        suma = suma + x[i]
        i = i +1
    return suma
def prod_scalar(x, y, nr):   #  The scalar product of two vectors
    suma = 0
    i = 0
    while i < nr:
        suma = suma + x[i] * y[i]
        i = i +1
    return suma
def swap(x,i, j):  # Swap two elements
    y = x
    temp = y[i]
    y[i] = y[j]
    y[j] = temp
    return y

Step 2nd.
#
#   Call function from library 
#
import LibraryList
NR = 10
X = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]
Y = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]
Z = LibraryList.sum_two_list(X,Y, NR)
SUMA_X = LibraryList.sum_elem(X, NR)
SUMA_Y = LibraryList.sum_elem(Y, NR)
PROD_XY = LibraryList.prod_scalar(X, Y, NR)
SWAPxij = LibraryList.swap(X,3, 7)
SWAPyij = LibraryList.swap(Y,0, 9)
print('ADD LIST ELEMENTS X:', SUMA_X)
print('ADD LIST ELEMENTS X:', SUMA_Y)
print('PRODUS LISTS ELEMENTS X, Y:', PROD_XY)
print('SWAP LIST ELEMENTS i and j from X :', SWAPxij)
print('SWAP LIST ELEMENTS i and j from Y :', SWAPyij)

Results are:

=============== RESTART: /Users/ionivan/Documents/CALLfunction.py ==============
55
55
385
[1, 2, 3, 8, 5, 6, 7, 4, 9, 10]
[10, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1]
ADD LIST ELEMENTS X: 55
ADD LIST ELEMENTS X: 55
PRODUS LISTS ELEMENTS X, Y: 385
SWAP LIST ELEMENTS i and j from X : [1, 2, 3, 8, 5, 6, 7, 4, 9, 10]
SWAP LIST ELEMENTS i and j from Y : [10, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1]

(March 26, 2022) 

Mama DANA, viitoarea soacră de care să fugi

Stând în Casa Mireasa, fiecare participant la acest reality show își joacă rolul său, exact după cum este el. Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie discretă, ar fi arătat că este o femeie discretă.
Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie cultă, ar fi arătat că este o femeie cultă.
Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie tăcută, ar fi arătat că este o femeie tăcută.
Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie cu gust, ar fi arătat că este o femeie cu gust.
Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie delicată, ar fi arătat că este o femeie delicată.
Dacă Mama DANA ar fi fost o femeie iertătoare, ar fi arătat că este o femeie iertătoare.
Nu am auzit ca Mama DANA să folosească neologisme.
Nu am auzit ca Mama DANA să rostească nume de filosofi contemporani.
Nu am auzit ca Mama DANA să spună proverbe din limba latină.
Nu am auzit ca Mama DANA să analizeze picturile lui KANDINSKY.
Nu am auzit ca Mama DANA să aprecieze eforturile lui Greta THUNBERG.
Nu am auzit ca Mama DANA să spună că are acasă pe pereți picturi de Ion ANDREESCU.
Am auzit și am văzut lucruri care mă fac pe mine să las toate lucrurile baltă și să o iau la fugă, pentru a nu avea de-a face cu Mama DANA în orice context s-ar nimeri. Eu am văzut oameni cu conturi cu zeci de milioane de euro în conturi, care se purtau normal și dovedeau gust, cultură, echilibru și mai ales șapte ani de acasă.
Proverbul că așchia nu sare departe de trunchi se verifică groaznic de tare...
(26 martie 2022)

Thursday, March 24, 2022

Bărbați molâi, de dus de nas

Vedem în Casa Mireasa o serie de bărbați molâi, de dus de nas de niște fetișcane versate, cu trecut glorios în spate, care știu ce vor.
Găsesc că managementul eisiunii a făcut o serie de erori în a selecta domnișoarele și pe viitoarele soacre, căci au scos la iveală soacre din secolul trecut ca mentalitate și pretendente versate, needucate, nepricepute și mai ales cu vocabular colorat.
Bărbații din casă sunt:
- așezați,
- modești,
- fără experiență,
- copilăroși,
- incoerenți,
- necontrolați,
- cu vocabular minimal.
dacă în America ar exista această emisiune, cu siguranță, ar arăta cu totul altfel, mult mai comercială, mai educativă, mai spontană și cu miză care să depășească 100.000 USD ca s-o facă mult mai atractivă.

(24 martie 2022) 

Traian BĂSESCU, un turnător gen pereche de șosete

Nu mi-am imaginat să ajung să văd cum cel care se folosea de aomeni ca de șosete, după care le arunca la coșul cu rufe murdare, este el însuși tratat ca o pereche de șosete, care în zilele următoare vor fi aruncate la ghena de gunoi a istoriei.
Ieri 23 martie 2022 Curtea Supremă a României a decis că Traian BĂSESCU a făcut poliție politică. Cum CCR a arătat că nicio lege nu acționează în trecut, Traian BĂSESCU nu va dispărea din cărțile de istorie care vrând-nevrând, vor specifica anii 2004 - 2014 când el a fost președinte, dar imediat se va specifica faptul simplu și cotidian că a fost turnător la securitate sub numele de PETROV și a făcut poliție politică. Au trebuit să treacă prea mulți ani ca justiția să facă lumină. Trebuia ca acest personaj sinistru să-și joace tot rolul în sceneta scrisă de Marele Maestru, să fie folosit exact ca orice pereche de șosete până când ajung să pută îngrozitor și să fie aruncate la ghena de gunoi.
Ar fi fost interesant dacă decizia Curții Supreme ar fi acționat retroactiv și toate actele semnate de acest Traian BĂSESCU ar fi fost declarate nule.
Eu am zis că în 1990 ar fi trebuit făcută marea resetare, adică să fie deconspirați toți cei care au fost turnători și au făcut poliție politică. Ar fi fost 2 0 3 ani de zbucium, dar lucrurile s-ar fi liniștit și azi nu ne-am mai găsi în situația penibilă să dezgropăm toți morții și să trăim cu regrete inutile că ne-au condus niște otrepe.


(24 martie 2022)

Translatări făcute de ageamii

Războiul ruso-ucrainian a scos la iveală cât de ageamii sunt lucrătorii din televiziuni. Ei vorbesc despre secretele lui PUTIN, despre planurile secrete ale lui PUTIN, despre varianta B a lui PUTIN, ca și cum PUTIN nu ar fi stăpân peste unul dintre cele mai performante servicii secrete ale lumii.
Invitații celor din televiziuni sunt numai inși:
- expirați,
- aproximativi,
- nedocumentați,
- fără experiența războiului,
- cărora le place să se audă vorbind.
Acum s-a văzut la rece cum stă treaba, căci fără a avea oameni instruiți, televiziunile au dat-o rău în bară. La început, folosind metodele de la înmormântările de interlopi, s-au salvat cât de cât, dar derularea războiului a arătat cât de gol este împăratul, căci ceea ce era valid la cortegiile mortuare, nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă pe front. 
Se vede cum toți își dau cu părerea, fără să fie la ei acasă din punct de vedere teoretic și practic, pentru că specializarea este una dintre cerințele jurnalismului de azi. Nu ai cum să treci instantaneu de la relatări de pe drumuri unde au loc accidente, la considerații tactice și strategice ale bătăliilor.
Se vede cum caută să se adapteze aceste televiziuni, dar se opintesc în nimicuri eronate și nu fac altceva decât să arate ridicolul în care se află unii fără meserie, care s-au imaginat jurnaliști peste noapte.


(24 martie 2022)

Wednesday, March 23, 2022

Viitoare soacre stupide, intrigante și mai ales rele

 realituy showul Mireasa și capriciile iubirii a scos la iveală tipologia soacrei mioritice care soacră este:
- rea,
- bârfitoare,
- intrigantă,
- răzbunătoare,
- stupidă.
Este adevărat că mamele de băieți au un comportament ceva mai special decât mamele de fete sau față de fetele lor, dacă au și băiat și fată.
Nu vreau să le iau pe rând pe doamnele care sunt în casa mireasa căci aș exagera în bine și e-aș înfrumuseța imaginile, ceea ce nu trebuie să se întâmple. 
Fiecare mamă de băiat vrea pentru fiul său:
- o prințesă,
- o frumoasă,
- o deșteaptă,
- o slugă,
- o docilă,
- o vrednică,
- o savantă,
- o iubitoare,
- o bogată,
- o educată,
- o respectuoasă.
Numai că pe de cealaltă parte, orice domnișoară visează la un bărbat care să fie:
- bogat,
- generos,
- aspectuos,
- inteligent,
- atlet,
- talentat.
Cum realitatea este cu totul alta, doar soacrele prin forța lor năvalnică reușesc să echilibreze lucrurile, punându-și la adăpost odraslele, pentru a face doar partidele aprobate de ele. Îmi aduc aminte cum zicea tata că nu este întâmplător i se zice soacră, cuvânt greu, care prin despărțirea în silabe arată de fapt grozăvia faptelor acestei categorii.

(23 martie 2022)

Tuesday, March 22, 2022

Mirese bețive?

Am văzut niște episoade ale emisiunii Mireasa. Sunt acolo femei bețive. Le stă rău. Sunt tipe needucate, cu vocabular de o vulgaritate ieșită din comun.
Le stă rău femeilor bețive.
Un tânăr care vede specimene bețive trebuie s-o ia la goană. Ele își schimbă imaginea. Ele trebuie să fie puternice. Așa le îndeamnă părinții, care ar fi trebuit să le educe să știe să se comporte, să nu se îmbete, să nu spună unui bărbat marș, să dea dovadă de feminitate. Totul este vorba de calitatea umană, de carențe și de ceea ce viața scoate la iveală.



(21 martie 2022)

Friday, March 18, 2022

Știrile din televiziuni

Penibilii din televiziuni ne spun că:
- știrile sunt de ultimă oră,
- știrile sunt exclusive,
- știrile le-au fost furnizate doar lor.
Realitatea este cu totul alta. Toate televiziunile au aceleași surse. 


(18 martie 2022) 

Wednesday, March 16, 2022

Teoria probabilităților, bat-o vina!

Omenirea trăia mai fericită dacă nu apărea și nu se studia și nu se aplica teoria probabilităților. Fericiți cei săraci cu duhul, se zice! Este un mare adevăr. Acum că se știe teoria probabilității, aceasta se aplică în teoria riscurilor.
Dacă un om face o acțiune, probabilitatea ca ea să fie bine făcută este p = 0,5 în ipoteza că persoana lucrează omogen, adică face bine, dar și greșește, în egală măsură. Dacă sunt două persoane care fiecare execută aceeași operație independent, probabilitatea ca respectivii să facă simultan bine ceea ce fac este    p = 0,25. Riscul ca ei să facă greșit, die separat, fie împreună, este q = 0,75.
Tot așa stau lucrurile și în cazul manipulării unui recipient cu viruși ucigași. Dacă este un laborator, riscul de a se produce un accident de manipulare a recipienților este cu mult mai mic, comparativ cu cazul în care există două laboratoare. Lucrurile devin și mai dramatice dacă sunt mai multe laboratoare și riscurile de producere a accidentelor de manipulare a recipienților cresc cu cât numărul de laboratoare este mai mare. Am presupus că indivizii din acele laboratoare au abilități care nu diferă de la un laborator la altul.
Dacă există focoase nucleare, problema se pune tot așa, chiar dacă există mai multe filtre așa cum există cele 12 chei care deschid o ușă dacă simultan sunt utilizate la Pražský hrad. Dacă însă cei ce manipulează butoanele o fac bine, dar pe lanțul de manevrare există mulți alții care au comportamente diferite, acestea se adaugă creșterii riscurilor de apariție a accidentelor nucleare. În consecință:
- cu cât trece timpu,
- cu cât crește numărul de focoase nucleare,
- cu cât se diversifică cei care manipulează,
- cu cât se accentuează uzura fizică,
cu atât riscurile accidentelor nucleare în depozitele cu focoase cresc necontrolat, ceea ce mă duce la concluzia că nu va fi nevoie de o decizie la nivel înalt pentru folosirea cu intenție a focoaselor nucleare, ci iadul se va dezlănțui exact așa cum s-a dezlănțuit pandemia cu COVID 19 din Wuhan, prin manipularea defectuoasă a unui flacon de către un individ neglijent. 
Noi avem o vorbă: un nebun când aruncă un bolovan în râu, o mie de înțelepți caută să scoată bolovanul. Uneori reușesc, alteori, nu reușesc. Dacă bolovanul de la Wuhan a fost scos prin apariția vaccinurilor, bolovanul nuclear nu va mai fi scos, căci nu mai are cine s-o facă.
Există remedii, dar societatea umană nu este pregătită să le accepte și să le pună în practică.


(16 marie 2022)

Război, cultură, sancțiuni

Rusia a invadat Ucraina.
Rusia este sancționată.
Sancțiunile sunt de tot felul.
În anul trecut am văzut cum poporul avea ceva cu statuile. Le demolau. Exact cum au făcut comuniștii la revoluția bolșevică din 1917 sau comuniștii români după 1947. Nici în societatea modernă nu s-a procedat altfel, dacă ne amintim cum prin 1990 au fost scoși morții din Mausoleul din Parcul Libertății, căci erau comuniști de vază ai regimului răsturnat, deși făceau parte din istoria acestui popor căci nimeni nu are cum să șteargă cu buretele perioada 1947 - 1989.
Mai nou, se pare că la București apare un nou soi de sancțiuni și anume acela de a nu se mai juca în teatre piesele dramaturgiei ruse. Așadar, la TNB era o discuție să nu se mai joace CEHOV.
este adevărat că francezii au luat inițiativa de a scrie un anume text pe coperțile cărților publicate de cei care au colaborat cu guvernul de la Vichy, dar ei nu au interzis publicarea operei acestora așa cum s-a întâmplat cu operele lui BLAGA și a lui ARGHEZI ani și ani.  Se pare că vremurile de demult, pe care le credeam apuse, se întorc obsesiv.


(16 martie 2022)

Tuesday, March 15, 2022

În anul 2022, informatică a anilor '60

Nu știu cum mama dracului se face, că pe bani mulți se fac aplicații informatice de tot c-c-tul așa cum a fost și aplicația de recensământ care s-a blocat imediat ce a fost lansată. Să nu mai vorbim de aplicația cu granturile pentru IMM-uri care n-a funcționat zile bune.
Trebuie spus că:
- informatica nu este pentru toți proștii,
- informatica are costuri foarte mari,
- informatica înseamnă muncă și calitate,
- informatica înseamnă soluții adevărate.
În anii '60 se admiteau programe care funcționau doar sub stricta supraveghere a programatorului. Acum, în anul 2022 nu se mai concepe ca programatorul să stea să supravegheze cum funcționează programul la fiecare client în parte. 
În anul de grație 2022 informatica se face:
- de oameni deștepți,
- folosind cele mai noi tehnologii,
- bazându-ne pe experiența cea mai avansată.
Dacă FACEBOOK lucrează cu peste 10 miliarde de conturi și cu cel puțin două miliarde de accesări, este indecentă aplicația pentru 20 milioane de conturi când operează simultan cel mult 3 milioane de utilizatori. La ora actuală există aplicații care merg foarte bine, așa cum sunt magazinele electronice, admiterile în licee, aplicația de bacalaureat, unde se lucrează cu sute de mii de articole. Aplicația de programare vaccin COVID 19 a funcționat și ea destul de bine. Experiență există. Numai că amatorismul este cel care domină îngrozitor de tare. Vor zice unii că și aplicația cu asigurările din vremea președintelui OBAM a avut sincope. Da, dar era acum 5 ani. În cei 5 ani s-a acumulat experiență care face impardonabilă realizarea de aplicații informatice care livrate la cheie, pică în nas ca un bebeluș care face primii pași, din lipsă de profesionalism, exigență și bani,


(16 marie 2022)

Un mod dâmbovițean de a aborda o problemă informatică

Se știe că informatica secolului al XXI-lea este populară, adică tot poporul trebuie să rezolve probleme cât mai simplu și cât mai rapid. Atunci când o aplicație informatică te obligă să tipărești un document, înseamnă că cel care a realizat-o este retardat. Dacă aplicația generează un document, acesta trebuie fie să fie salvat ca un pdf simplu, fie să fie tipărit, dacă utilizatorul are computerul legat la o imprimantă și nu vrea să se bucure de facilitățile digitalizării. 

Dacă fișierul este generat într-un format care-l obligă pe cetățean să cumpere musai mediul care să-i permită viziualizarea fișierului salvat, înseamnă că dezvoltatorul este escroc, combinagiu, legat cu interese obscure de cel care deține respectivul mediu de viziualizare căci intrarea în posesie a licenței înseamnă bani, adică cetățeanul să plătească unei terțe entități că accesează o aplicație publică. Vreți concret? Numele entității care practică această mizerie este un cuvând care se termină în f.


(16 martie 2022)

Friday, March 11, 2022

Bietul Raed ARAFAT cade în plasă

Crezând că lumea începe și se termină cu el, bietul Raed ARAFAT a căzut în plasa propriei sale dorințe de a accede la o putere pe care un medic nu trebuie s-o aibă, mai ales dacă este vorba de zona politicului, căci medicina nu are nicio tangență cu practicile din politică.

A apărut ieri bietul Raed ARAFAT vorbind despre o platformă în care sunt identificați toți cei care în opinia sa lansează știri false. Numai că se observă că analiza automată de mesaje are niște liste de cuvinte care miroase mai mult a cenzură, căci a pune în corespondență nume de persoane cu cuvinte care asociate lor în mesaje înseamnă automat știri false, mă duce cu gândul la vremurile în care lui Nicolae CEAUȘESCU i se asociau sintagme precum stejarul din Carpați, omul păcii, cel mai bun dintre cei mai buni, cârmaci, făuritor, ctitor și alte aiureli pe aceeași temă.

Acum, în secolul al XXI-lea nu rebuie o platformă oficială pentru a face așa ceva, ci orice Gigel sau mai ales, orice Dorel, are posibilitatea ca pe un computer legat la Internet, cu puțină muncă și cu multă imaginație nu numai să analizeze știrile false, dar să facă grozăvii și mai mari.

Să nu uităm ziua de 09 martie 2022 în care a fost generată isteria cu criza benzinei și motorinei, care a fost exemplul cel mai elocvent de cum se face manipulare științifică de eficiență maximă. Cine are creier, are și știe ce și cum, cine nu, face platforme, punându-l la înaintare pe bietul Raed ARAFAT care de un an a pierdut contactul cu realitatea.

Acum în contextul războiului ruso-ucrainean cu atât mai mult, ar trebui ca oficialii noștri să gestioneze cu mai multă atenție știrile false și elementele de manipulare, lucru deosebit de dificil de realizat, căci rețelele de socializare sunt acum bumerangul care face acum drumul de întoarcere, căci ele au fost bune în vremurile demonstrațiile anti DRAGNEA.


(012 martie 2022)

26% și au apărut mirări

La un sondaj printre cetățeni, doar 26% au răspuns că ar lua arma în mână să apere patria. Mie mi se pare chiar excelent acest procent din moment ce 33 de ani ni s-a inoculat că trebuie să fim:
- răi,
- dezbinați,
- lacomi,
- individualiști,
- egoiști,
- lași.
Fără a avea modele și fără a avea o educație legată de patriotism, fără a cânta Hora Unirii, fără a-l iubi pe Avram Iancu, suntem goi, de izbeliște, fără vlagă și fără idealuri.
Nu-i înțeleg pe politicieni și pe cei din mass-media că se lamentează de starea jalnică în care ne aflăm. Suntem acolo unde am vrut și noi, dar au vrut și ei, căci le-a convenit să aibă oameni săraci, inculți și gata să voteze la comandă, nu oameni care știu ce este aceea patrie, știu ce înseamnă iubirea de glie și eroismul


(11 martie 2022)

O manipulare, inteligentă, eficientă, științifică și demonstrativă

 Pe 9 martie 2022 se zice că de pe rețelele de socializare au apărut mesaje legate de o criză de benzină și de motorină. Cine a vrut să manipuleze:
- a identificat problema,
- a generat mesajele,
- a lovit informațional grupul țintă,
- a obținut efectul dorit.
Mii și mii de șoferi s-au așezat la cozi kilometrice la stațiile de benzină cu canistre, butoaie, saci de plastic să-și facă stocuri de benzină și de motorină pentru vremurile de război care ne pasc, așa cum au gândit ei. Era chiar în ziua în care prețul barilului de petrol a scăzut de la 130 USD la 110 USD, ceea ce înseamnă că cel care a manipulat a avut și posibilitatea de a măsura nu numai efectul mesajului, ci și calitatea și puterea cu care se propagă zvonul, căci oamenii nu se informează și creșterea prețului la pompă a fost exact ceea ce și-a dorit din punc de vedere economic, cel ce a vrut să lovească prin manipularea cu generarea artificială a crizei benzinei și motorinei.
Acum este clar pentru toată lumea că manipularea inteligentă este eficientă și generează exact efectele scontate de cel care și-a dorit așa ceva.
Vrei revoluție, manipulezi și ai revoluție.
Vrei isterie, manipulezi și ai mase isterizate.
Vrei ceva, cauți mijlocul de manipulare, manipulezi și dacă țintești bine, ai ceea ce-ți dorești.
Criza benzinei și isteria creată instantaneu trebuie să dea de gândit celor care au ca sarcină să dezvolte procesele complementare care să stingă efectele manipulării. 
Să nu uităm mulțimea din Piața Victoriei cu telefoanele mobile deschise care cu lumini colorate alcătuiau drapelul tricolor. Cine vrea să facă un studiu trebuie să vadă că a fost o lucrare de manipulare de maestru, căci nu oricum regrupezi zeci de mii de cetățeni să formeze dreptunghiuri. Nu oricum se obțin culorile roșu, galben și albastru pe ecranul telefonului la o comandă scurtă. Este știință, este informare, este comunicare, este cooperare, este coordonare, într-un cuvânt colaborare.
Ziua de 9 martie 2022 mi-a arătat că armele clasice deja au trecut pe locul al II-lea, căci pe primul loc este manipularea cu costuri reduse și cu efecte imense pe termenul dorit de cel ce o exersează.
(11 martie 2022)

Wednesday, March 9, 2022

Ce face frica din om?

 Frica îl face pe om să fie neom. Nici n-a venit războiul și unii dintre concetățenii noștri au luat- razna rău de tot căci:
- fac cozi la pașapoarte,
- lichidează depozite la bănci,
- schimbă lei pe valută în disperare,
- cumpără benzină ca leșinații.
Este semnul lipsei de educație și al terorii pe care mass-media știe s-o bage în oameni, cu o tehnică de manipulare care este mai periculoasă decât un război adevărat. Se dovedește acum că pentru noi nici comunismul nu a însemnat nimic, nici democrația de după 1989 nu a însemnat nimic. Nu trebuie să cadă nicio bombă pentru a fi învinși, căci pandemia a arătat că suntem:
- needucați,
- dezbinați,
- indisciplinați,
- încăpățânați,
- murdari,
- egoiști,
- lacomi,
- fricoși.
Indivizii din colectivități cu aceste carențe, doar la apariția unor zvonuri au un comportament haotic, distructiv, care face ca fiecare individ să se transforme într-un animal de pradă, care crede că în lupta pentru supraviețuire este dreptul său să facă orice, deși multe gesturi nu-i ajută la nimic.
Acum este criza de energie, creată artificial de cei care vor bogăție prin nemuncă.
Apare criza benzinei și motorinei, deși benzină și motorină se produce..
Amare criza gazului, deși gaz există încă.
Apare criza medicamentelor, deși stocuri există.
Apare criza de alimente, deși alimente sunt.
Îmi aduc aminte că era un tip pe stradă care se uita spre cer. Nenumărați oameni și-au îndreptat privirile spre cer, deși nu era nimic acolo sus. Spiritul de turmă, cu instincte animalice va face ca orice colectivitate care-l posedă să se ruineze cel mai rapid, drumul ei fiind cu certitudine spre dezintegrare.

(10 martie 2022)

Un film cu vedete de demult: Clubul femeilor dezlănțuite

Filmul Clubul femeilor dezlănțuite, cu titlul original Book Club, lansat în anul 2018 prin mai, a adus pe ecran vedete de demult, pe care le-am văzut cu foarte mulți ani în urmă.

Jane FONDA, actriță care acum avea în anul 2017 când s-a turnat filmul 80 de ani. În film arată superb. Eu am văzut-o în filmul Și caii se împușcă, nu-i așa? (They Shoot Horses, Don't They?) din 1969, pe când avea 32 de ani.

Diane KEATON, avea 72 de ani când a jucat în film. Mi-o amintesc din filmul The First Wives Club din anul 1996, pe când avea 50 de ani, film reluat de nenumărate ori pe Tv pentru că e o comedie superbă.

Candice BERGEN avea și ea tot 72 de ani când a jucat în filmul Clubul femeilor dezlănțuite. Mi-o amintesc dintr-un fil când apărea în costul de baie, bronzată. Avea un corp și niște ochi albaștri de neuitat. În acele vremuri de demult și eu eram undeva la sub 40 de ani. Am văzut-o și în filmul GANDHI pe când avea 36 de ani.

Andy GARCIA avea în anul 2018 când s-a realizat filmul Book Club, 62 de ani. L-am văzut în filmul The Godfather Part III (Nașul) pe când avea 36 de ani și juca rolul lui Vincenzo Santino CORLEONE.

Mary STEENBURGEN avea 65 de ani în 2018.  Mi-o amintesc din filmul Philadelphia pe când avea 40 de ani.

Privind acest film m-am gândit că marii artiști știu să joace roluri mari indiferent de vârstă, fără a lăsa în inimile cinefililor regrete sau timp de comparații legate de vârstă.


(09 martie 2022)



Monday, March 7, 2022

Visul oricărui programator începător sau nu

 Orice programator, începător sau avansat, va aprecia o documentație, dacă atunci când o citește, are senzația că este făcută pentru el. Cine se apucă să scrie o carte despre un limbaj de programare trebuie:
- să nu-l enerveze pe cititor,
- să-l învețe rapid să scrie cod corect,
- să-l facă pe programator să fie satisfăcut.
Un autor de cărți pentru un limbaj de programare trebuie să cunoască mentalitatea programatorilor și să se folosească de calitățile acestora, nu să facă așa cum crede el, căci cartea se adresează lor, nu lui. Autorul trebuie să se pună în pielea programatorilor care nu au răbdare să urmărească detaliile neinteresante care amână momentul rulării unui program propriu al celui care învață limbajul de programare.
Cine o ia ca la abecedar cu litera A apoi cu litera B și continuă cu litera C apoi cu celelalte în ordinea alfabetică, nu face altceva decât să-l scoată din minți pe programator.
Programatorul trebuie să găsească rapid ceea ce are el nevoie. De aceea, autorul face o listă cu ceea ce vrea el să prezinte și asociază acelor efemente frecvențele de referire ale acelor elemente de către programatori. Autorul ia elementul cu frecvența cea mai mare și-l prezintă practic. Apoi pe următorul și tot așa. În acest fel, autorul va satisface nevoile programatorilor.
Eu am apreciat cărțile acelor autori care mi-au dovedit că ei înșiși programaseră foarte mult în limbajul pe care-l prezentau și știau exact cu ce să înceapă și cu ce să termine.
Eu dacă aș scrie o carte de programare acum aș avea ca prim program unul care ar afișa niște mesaje, dar nu oricum, ci indicând exact ce trebuie să facă programatorul cu instalarea mediului de dezvoltare al limbajului, indicând pașii băbește, exact și fără brizbrizuri, ca programatorul după ce a tastat programul acela să dea o comandă și să-i apară mesajele imprimate folosind instrucțiunile.
L-aș atenționa cum se scriu instrucțiunile, șirurile de caractere și ce semne de punctuație trebuie să folosească. Cel mult i-aș zice ce să nu facă, dacă de-a lungul timpului s-a remarcat faptul că unii programatori fac o anumită greșeală sistematică. Eu mi-am atins obiectivul dacă în primele 30 minute, cititorul cărții mele a rulat cu succes cel puțin un program și se bucură nespus că e în stare să programeze în limbajul pe care eu îl prezint. Dacă nu este așa, vai de capul meu, că nu sunt autor bun.


(07 martie 2022)

Sunday, March 6, 2022

Brent Ray FRASER a revenit la i-Umor

 Brent Ray FRASER este pictor. El face senzație cu modul său special de a picta. Asemeni artiștilor de circ, Brent Ray FRASER parcurge scenă de scenă pe tipuri de spectacole unde ceea ce face el merge la public. Mai pe românește spus, Brent Ray FRASER pictează cu penisul, procedând astfel:
- intră în scenă,
- se dezbracă gol-pușcă,
- ia vopsele pe penis,
- atinge suprafețele de pânză cu penisul,
- rezultă portrete destul de reușite.
Ca să facă așa ceva, este nevoie de două condiții:
- talent de pictor,
- penis cu care să picteze,
- îndrăzneala de a face așa ceva în public.
Pictorul Brent Ray FRASER a venit de două ori pe scena de la i-Umor, Antena 1 și a realizat portretele lui Mihai BENDEAC și Răzvan EXARCU, zic eu, cu destul de mult talent. Am văzut femeie care sparge pepeni cu sânii, bărbați care își bat cuie în nas, femei care deschid sticle de bere cu păsărica, deci nu este nimic ieșit din comun să vedem cum un bărbat pictează tablouri cu penisul, din moment ce am văzut elefanți pictând cu trompa.

(07 martie 2022)

Mai aveți umor, bre?

E pe Antena 1 o emisiune de o mediocritate groaznică numită i-Umor cu:
- un juriu penibil,
- prezentatori nesemnificativi,
- concurenți imposibili,
- invitați jalnici.
Nici nu știu cum a rezistat această emisiune atâtea sezoane cu cât se laudă unul dintre prezentatori, căci nu-mi amintesc să fie așa de veche. Este o emisiune de cumetrie cu oameni neaveniți, care nu au nicio legătură cu stand-up comedy, gen implementat forțat la noi, unde la o bere și un mic nu-i prea văd eu pe români să asculte glume stupide în loc să li se spună bancuri porcoase și să li se cânte o manea. Mai nou, acum, juriul are 4 persoane, nu trei ca până mai ieri, ceea ce arată că numărul fomiștilor a crescut. Am mari dubii că din meseriile lor jurații câștigă cât primesc pe meseria de jurat, căci un actor are un salariu mic, un rapper nu mai câștigă oarecât, iar cu penuria de evenimente, din cântat am mari dubii că mai se câștigă banul adevărat.
În concluzie, emisiunea de duminică seara e pierdere de timp, iar Internetul umple golul lăsat de ceea ce Antena 1 nu este în stare să producă pentru relaxare.


(06 martie 2022)

Imperiul leilor, o emisiune de tot c-c-tul

Din pură întâmplare am urmărit un pic o emisiune tv. numită Imperiul leilor. Niște indivizi aroganți se comportă cu niște nefericiți care vin să le propună lor afaceri, de parcă fiecare dintre ei ar avea cifree de afaceri de cel puțin 20.000.000.000 de dolari (douăzeci de miliarde mai exact). În realitate sunt niște personaje care acceptă să-și piardă timpul într-o emisiune sponsorizată de o bancă, la o televiziune și să se dea rotunzi.
Din câte am văzut eu o tipă din juriu ar fi reprezentanta unui așa-zis brand prezent în tot felul de mall-uri, dar în care n-am intrat niciodată pentru că ceea ce am văzut eu în vitrine erau produse:
- nasoale,
- prăfuite,
- jalnice,
- comune.
Nu mă voi ocupa acum de restul că nu mă interesează, dar sunt sigur că emisiunea asemănătoare celei făcute de Donald TRUMP cândva, ar fi de succes în America, în niciun caz pe Dâmbovița, unde corupția este uriașă și orice inițiativă dacă nu are și un pic de sos de corupție în ea, moare în față.
Ca fapt divers: aș vrea să mi se demonstreze că emisiunea este una educativă, adică să mi se arate că dintr-o sută de afaceri sprijinite de acești așa-ziși lei în business, există 5 afaceri de succes, adică ei au băgat banul, au obținut profit, au recuperat investiția și afacerea merge acum singură, iar cei 5% dintre afaceriștii debutanți chiar au învățat de la așa-zișii lei măcar o iotă.
În loc să piardă timpul în televiziune, mai bine și-ar vedea de afacerile lor, care-or fi acelea, căci dacă vin în emisiune pentru a-și face nume, pentru a încasa câțiva bănuți, e rău pentru ei, căci înseamnă că chiar afacerile lor scârțâie, ceea ce nu m-ar mira deloc căci economia noastră e jalnică, anti-business corect.
Îmi aduc aminte că am cumpărat un pantofar și aventura pe care am trăit-o mi-a demonstrat că despre orice aș vorbi, mai puțin despre afacerea și managementul celui care se ocupa de rețeaua de magazine, eu acordându-i nota 2(doi) nu pentru produs că nu era făcut de el, ci pentru serviciul de lângă. 28.205.718 euro nu înseamnă 20.000.000.000 de euro, ci ceva de 1.000 de ori mai mic. Nici 17.000.000 de euro pe țoale și genți nu înseamnă 20.000.000.000 de euro care să justifice aroganța nemăsurată în juriu. Despre rețeaua de restaurante La tata nu vreau să spun decât nota minus doi, mai ales că nu mai există de profitabilă ce a fost prin non-calitate mai ales. Despre tătici de companii cu laude că sunt fără studii asemeni lui GATES am rețineri și nu spun nimic mai mult. Numai niște gură-cască admiră așa ceva, căci adevărații oameni de succes fac afaceri, nu-și pierd tipul prin televiziuni, căci dacă nu spun explicit că domează onorariul unor cauze nobile înseamnă că 5.000 de euro le sunt ca aerul în buzunar, ceea ce înseamnă că afacerile lor nu le aduc salarii de 40.000 de euro lunar și met.
Ciocul mic, dragilor, căci modestia nu strică nimănui!


(06 martie 2022)

Nextlab.tech - de la concept la practica generalizată

Deceniul al III-lea al secolului al XXI-lea a aduc o nouă viziune asupra lumii din momentul în care încorporarea inteligenței artificiale a devenit o realitate cotidiană.
Multe dintre automatele finite cu care lucrăm în mod curent funcționează tocmai datorită faptului că au la bază algoritmi care împlementează elemente ale inteligenței artificiale, depășind stadiul încercărilor de laborator și ajungând să penetreze în industrie, în zona serviciilor și a echipamentelor uzuale. 
Inițiativa profesorului universitar Răzvan BOLOGA de la Departamentul de Informatică și Cibernetică Economică din ASE, de a lansa proiectul Nextlab.tech se înscrie în a dezvolta în rândurile elevilor acele preocupări care să-i formeze pe aceștia să se integreze în societatea viitorului, în care inteligența artificială este omniprezentă.  
Nextlab.tech este el însuși bazat pe inteligență artificială.
Nextlab.tech este un motor educațional.
Nextlab.tech permite instruirea activă și adaptivă.
Nextlab.tech realizează evaluări personalizate.
Nextlab.tech dezvoltă mecanisme de autoperfecționare.
Nextlab.tech este o platformă deschisă și fără costuri.
Nextlab.tech dezvoltă sesiuni complete de interacțiuni.
Nextlab.tech se adresează tuturor celor care vor să se implice procesele evolutive.
Așa cum este conceput acest proiect, trebuie spus din start că deține o interfață prietenoasă, intuitivă, cu elemente comune tuturor platformelor educaționale de mare anvergură. Pentru a accesa resursele acestei platforme, trebuie numai ca elevii sau profesorii să-și dorească să pășească începând de azi într-un univers nou, al viitorului apropiat, pentru a înțelege avantajele utilizării inteligenței artificiale și pentru a se bucura de virtuțile acestui nou instrument de lucru, adus în prim plan de calculatoarele puternice, dar accesibile, înzestrate cu resursele necesare implementării noilor clase de algoritmi.

(06 martie 2022) 

Erorile dictatorilor

Dictatorii, nu sunt persoane ca noi muritorii de rând. Sunt indivizi slabi, ușor de manipulat, care cred că dețin puterea, dar care în realitate sunt instrumente convenabile pentru cei care doresc să scoată cărbunii aprinși cu mâna altuia. Aceștia își găsesc marioneta cu care-și rezolvă toate problemele, dând impresia dictatorului că totul este voința lui și numai a lui.
Dictatorul se consideră de neînlocuit.
Dictatorul  crede că doar el este în stare să dea soluții optime tuturor problemelor.
Dictatorul își formează un grup de lucru stabil pe termen lung.
Dictatorul ajunge să creadă tot ce i se spune, dacă spusele se repetă la infinit.
Dictatorul concentrează toate problemele de rezolvat, foarte multe fiind probleme mărunte.
Eu am văzut persoane cu spirit dictatorial care:
- acceptau doar laudele,
- preluau problemele foarte simple,
- ofereau soluții la detaliu extrem problemelor care-i ajungeau sub pix,
- interacționa cu persoane la nivelul de execuție, de pe nivelul opt, el fiind pe zero,
- lăsa în așteptare toate celelalte probleme pe care el nu ajungea să le rezolve,
- prezenta soluțiile sale ca fiind colective, dar nimeni nu avea obiecții.
Dictatorul, în cei 20 de ani de când este la putere nu-și rulează colaboratorii care se luptă să supraviețuiască pe poziții pentru a se bucura de privilegii. Oamenii ruginiți, devin lenți, lipsiți de dinamism, nu sunt în pas cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar soluțiile pe care le propun sunt excelente, dar reflectă gâmdirea de acum 20 de ani. Acele soluții vor fi acceptate de dictator, căci și el este înțepenit în tehnicile de acum 20 de ani. Poziția din vârful piramidei organizaționale nu-i permite să se recicleze o dată la 3 - 5 ani pentru a fi în pas cu tehnologia. A rezolva în 2022 probleme cu instrumentele din anul 2000 este ca și cum ai merge desculț pe o trotinetă hârbuită, în timp ce toți din jur merg pe trotineta electrică.
Ceea ce vedem în Rusia anului 2022 este inevitabilul unui sistem creat să funcționeze fără injectarea de forțe proaspete, fără cunoașterea celor mai noi tehnologii, cu oameni bătrâni, nereciclați, încremeniți pe funcții și promovați pe baza unor criterii unde performanța joacă un rol periferic. Să nu uităm câteva războaie fulger din ultimii 50 de ani. A fost un război de 3 zile. A fost un război de 5 zile. A fost vorba de strategie, de precizie și de eficiență. Problema întreruperii comunicării este esențială. Chestia cu radarul, chestia cu turnul de televiziune, ca prime acțiuni de demult arată o gândire de sfârșit de secol 20. Turnul Tv din Kiev nu a fost prioritate, deși orice strategie elementară impunea contrariul. Turnul Tv a fost lovit de rachetele rusești pe 1 martie 2022, după 5 zile de la declanșarea invaziei.







(06 martie 2022)

Friday, March 4, 2022

2021 - 2022 perioadă de liniște și concentrare

 Perioada 2021 - 2024 este considerată de toată lumea din România ca fiind cea mai bună, întrucât în acești ani nu există:
- alegeri locale,
- alegeri parlamentare,
- alegeri prezidențiale.
S-ar crede că lumea politică va încerca să profite la maximum de marele avantaj al lipsei frământărilor din societate, generate de procesele electorale. Așa s-ar crede, dar realitatea a fost cu totul alta, căci riscurile datorate lipsei de management al succesului generat de alegerile  din 6 decembrie 2020, nu au fost numai amplificate, ci și exacerbate, ceea ce a dus la pierderea anului 2021 prin fricțiunile PNL - USR, până la formarea coaliției PSD + PNL +UDMR.
Absența unei culturi politice, concretizată prin cârcoteli, indecizii, contraziceri, a făcut ca anul 2022 să se prefigureze ca un an al inerțiilor și așteptărilor fără rezultat, cu jumătăți de măsură, în care nu se întâmplă nimic, pentru că din noiembrie 2019 când PNL a venit la putere și din decembrie 2020 după alegeri și până azi, nu s-a întâmplat nimic semnificativ, în afară de a se accentua corupția de pandemie și stagnarea de dinainte de război, căci propaganda bolșevică de la București, a și luat atitudini apocaliptice, deși războiul este în Ucraina iar noi suntem în România.
Ar trebui ca perioada 2021 - 2024 să fie o perioadă de liniște, construcție, stabilitate și concentrare, dar nu va fi așa, căci oricât de mulți bani s-ar manipula din PNRR, din buget și din împrumuturi, tot nu sunt suficienți pentru a satisface burțile corupte ale unor români hoți, proști, lacomi, nesătui și egoiști din spațiul nostru cel mioritic.
Ar fi o nelegiuire să credem că în intervalul 2021 - 2024 oamenii de aici vor fi mai altfel, adică, vor construi, vor fi responsabili și-și vor depăși limitele. Nu. Ei vor fi exact aceiași care caută argumente pentru a justifica faptul că taie frunză la câini pentru salarii babane, că alții sunt de vină pentru faptul că ei nu au făcut nimic. Ei vor fi aceiași indivizi puși pe furăciune prin studii de fezabilitate, prin schimbările de borduri, prin înșelăciune și prin furtul ouălor de sub cloșcă.
Am certitudinea că în intervalul 2021 - 2024:
- nu se construi autostrada Moldova,
- nu se va ajunge la Brașov pe autostradă,
- nu se va construi niciun spital regional,
- nu va crește nivelul de trai cu 25%,
- nu se va reduce sub 10% ponderea celor extrem de săraci,
- nu va începe industrializarea sistematică a țării,
- nu va fi restabilită scara valorilor autentice.
Vom trăi într-un mediu cenușiu, liniștit, căci oamenii mediocrii nu vor concepe niciodată ca persoanele competente să le ofere soluții, iar ei să le preia pentru a fi implementate. Numai o minune va face ca lucrurile să se schimbe, dar dacă Revoluția din 1989 a fost considerată o minune și în societate minunile se repetă la intervale de cel puțin 50 de ani, abia după 2039 se va produce o nouă minune, iar intervalul 2021 - 2024 este inclus în cei 50 de ani, deci nicio șansă de a trăi minunea acum. Lăsați orice speranță!

(05 martie 2022)

Corelația dintre preocupări și rosul unghiilor

 De-a lungul anilor, lucrând cu tineretul zglobiu, am încercat să studiez și eu alte aspecte decât cele cu care suntem obișnuiți. 
Am căutat să văd care sunt factorii care stau alături de rosul unghiilor la băieți mai ales, căci fetele chioar dacă-și rod și ele unghiile, cu timpul, din dorința de a avea manichiură, se dezobișnuiesc și intră în rândul lumii.
În opinia mea, există două categorii de băieți:
- băieții cu preocupări,
- băieții fără preocupări.
Băieții fără preocupări sunt tentați să piardă timpul, dorm mai mult, nu citesc cărți de literatură, nu au un hobby căruia să-i dedice mult timp, nu fac mișcare și se lasă conduși de părinți sau de prieteni, căci ei consideră că e mai bine așa pentru ei.
Băieții cu preocupări sunt cei care, fie din proprie inițiativă, fie mai împinși de la spate, au atenția îndreptată spre realizarea de obiective. Am avut ocazia să studiez comportamentul a 100 de băieți cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, cu preocupări spre studiu și spre realizarea în practică a unor construcții bine definite, care să se materializeze prin funcționalități.
Văzând cum lucrau acești 100 băieți, am studiat gesturile lor, priceperea lor și am sesizat că niciunul dintre ei nu aveau unghii roase, căci eu știu ce înseamnă ca un copil să-și roadă unghiile, pentru că am urmărit în timp copii cu astfel de apucături. Rezultă cu claritate că acolo unde părinții încurajează preocupările copiilor lor în a dezvolta mici proiecte, în a urmări obiective precise, canalizarea atenției are efecte memorabile. 
Acum nu știu dacă un copil care nu-și roade unghiile este acela care dezvoltă proiecte sau copilul care dezvoltă proiecte nu-și roade unghiile. Înclin să consider că dacă un copil nu-și roade unghiile are un anumit echilibru interior, dezvoltă anumite caracteristici și se îndreaptă spre proiecte cu finalitate. Dacă lucrurile ar sta astfel, cel puțin doi sau trei copii studiați de mine ar fi trebuit să aibă unghiile roase. Este clar că dacă din cei 100 toți 100 nu aveau unghii roase, nu oricine trece la realizarea de proiecte și orientarea spre activități complexe este caracteristică celor care nu-și rod unghiile.




(04 martie 2022)

Se îmbină vechiul cu noul în București

După ani și ani, iată că a început să se construiască o nouă clădire a Academiei de Studii Economice din București, care integrează o vilă foarte frumoasă, care a stat ani și ani nefolosită, drept care s-a și deteriorat.
Acum 10 ani, peisajul arăta astfel:

Acum se lucrează și șantierul arată astfel:

Orașul București are o serie de clădiri interesante, dar nu dispune de castele medievale, de piramide, de fortificații, de lăcașuri de cult antice. Construcțiile din București nu au vechime mai mare de 300 de ani și ele trebuie conservate cumva sau integrate, căci orașul a fost, este și va fi construit haotic, reflectând nivelul de corupție al națiunii, căci între corupție și dezordinea urbană este o corelație directă, puternică și indestructibilă.
Ideea de a se extinde a ASE este foarte bună, iat soluția cu integrarea acelei vile superbe în peisajul nou o găsesc ca o soluție excelentă, demnă de a fi continuată și cu alte prilejuri.







(04 martie 2022) 

Capul limpede nu există în provincie!

 În managementul de proiect este musai să identificăm un individ pe care să-l numim cap limpede și care să citească cu atenție textele și să extragă din ele ceea ce este esențial, pentru a respecta cerințele celui care definește programul de finanțare sau competiția, pentru a obține puncte și pentru a nu fi descalificați, căci fără acest cap limpede există riscul de a pierde puncte și ceea ce este și mai rău, de a fi descalificați.
Dacă materialul ce definește competiția zice că autorul proiectului trebuie să se prezinte spunând:
- numele,
- organizația,
- vârsta, 
- orașul,
individul cap limpede îi va atenționa pe competitori să scrie texte în care să spună aceste patru elemente. Dacă organizatorul spune că textele nu vor fi mai mari de 500 de cuvinte sau citirea să nu dureze mai mult de 90 de secunde, capul limpede va atenționa pe participanți să nu depășească cele 500 cuvinte sau durata de 90 de secunde. Cine nu respectă regulile pierde puncte.
Românul, care s-a născut poet, crede că le știe pe toate și tratează totul așa cum vrea el. De aceea, nu respectă regulile, adică:
- nu include în echipă un cap limpede,
- nu ține seama de restricții,
- lucrează în format liber,
drept care, atunci când i se evaluează proiectul, evaluatorii caută să identifice în proiectul lui exact ceea ce s-a stabilit pentru a asigura comparabilitatea proiectelor. Negăsind elementele impuse, evaluatorii nu acordă puncte și trec zero la fiecare rubrică, ceea ce înseamnă depunctarea prin omisiune. Procedând în acest fel, deși echipa muncește și are realizări interesante, procedând în stil mioritic, la evaluare nu acumulează puncte și intră pe o poziție care nu o avantajează deloc, comparativ cu alții care respectă regulșile și chiar dacă au soluții mai puțin strălucitoare, obțin puncte și se clasează pe poziții eligibile. Dacă se merge pe principiul că merge și așa, trebuie specificat că nu merge și așa, căci la evaluare criteriile sunt precise și punctele se acordă pe respectarea criteriilor, nimeni nu citește printre rânduri.


(04 martie 2022)






(04 martie 2022)

Thursday, March 3, 2022

Interviu cu doctorul Alexandru BURTEA, absolvent de Cibernetică



Alexandru BURTEA este unul dintre absolvenții străluciți  ai Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Este pentru mine un fericit prilej de a-i adresa câteva întrebări, pentru a afla de la el detalii privind clădirea unei cariere solide și mai ales de a înțelege care sunt mecanismele succesului în profesie.

Întrebările mele au acronimul II de la numele meu Ion IVAN, iar răspunsurile lui Alexandru BURTEA au acronimul AB.

Alexandru BURTEA mi-a fost student acum multe zeci de ani și am avut posibilitatea să reiau legătura cu el prin intermediul celei mai populare rețele de socializare - FACEBOOK. În 42 de ani de muncă didactică la Facultatea de Cibernetică, am avut posibilitatea să întâlnesc foarte mulți studenți, dar dintre aceștia pe foarte puțini i-am reținut și Alexandru BURTEA este unul dintre ei. M-a impresionat la el capacitatea de a munci, de a face lucrurile foarte bine, de a aprofunda și de a vedea lucrurile mult mai departe de paginile cărților. Dacă după multe zeci de ani am decis să-l rog să răspundă întrebărilor mele, arată că am avut certitudinea că Alexandru BURTEA va da răspunsuri de substanță, din care cititorul să înțeleagă cu


claritatea celui mai pur cristal, că doar muncind din greu, serios, permanent  și sistematic se obțin marile rezultate atât în munca de rutină, cât și în munca de cercetare.

II:    Alex, pentru început, să discutăm puțin despre copilăria ta. Eu am o teorie conform căreia, totul în evoluția unui om începe cu copilăria sa. În acea perioadă se pun primele pietre ale temeliei personalității oricăruia dintre noi. Deci… 

AB: M-am nascut in localitatea Mădulari Beica Raionul Dragășani, Regiunea Arges,iar după noua reîmpărțire administrativ teritorială a României - jud Vâlcea. O comună cu oameni a căror îndeletnicire principală o constituia: cultivarea pământului și creșterea de animale în gospodărie. O famile relativ numeroasă, ce număra șapte persoane dintre care patru băieți, ultimii doi fiind frați gemeni; Constantin si Alexandru. Eu am fost cel mai mic, ultimul adus pe lume de bunul Dumnezeu. Am văzut lumina zilei în data de 01 iunie 1954 alaturi de Constantin. Am crescut alături de cei doi frați mai mari Vergiliu (n.1949) si Ciceron (n.1951) într-o casă înconjurată de mulți pomi fructiferi și viță de vie. Traiam din cele pe care ni le oferea pământul dar și din banii trimiși de tatăl nostru-Gheorhe care lucra la Cooperativa „Viața nouă” din Orăștie. Avea un motor /gater pe roți,cu care colinda tot judetul în lung și-n lat pentru a tăia lemne necesare la încălzitul firmelor, instituțiilor, familiilor, etc. Mama mea Maria, a fost o femeie frumoasă, cu un nume predestinat sufletelor lumesti, impreună cu bunica noastră s-au ocupat de educația noastră până-n clasele 7-8 când am plecat de acasă.

Eram cel mai mic dintre băieți, cel mai firav, motiv pentru care bunica mea Haloiu Gheorghița nu prea mă lua la muncile câmpului preferând să ma trimită cu oile la pășunat sau la cules de buruieni pentu porci și rațele din curte.

II  Să vorbim despre clasele I - IV.  

AB: Clasele I-IV le-am făcut în Comuna natală, într-o Școală Generală, nu prea încăpătoare. Dat fiind numărull mare de copii ai anilor de după 1961 care frecventau cursurile acestei școli, eram nevoiți să învățăm pe schimburi - unii de dimineața, altii după amiaza.

Clasele se curățau pe jos cu motorină. Mirosul acesta nu-mi plăcea dar dorința de a ști să citesc și să socotesc, mă determina să trec peste aceste neajunsuri. Am avut-o ca invatatoare pe distinsa doamnă Dragușin, al carei soț era profesor de matematică la clasele 5-8.

II    Care este imaginea învățătorului tău sau învățătoarei tale?

AB:  Un model de dascăl autentic. Pot spune cu tărie că ea a fost cea care m-a determinat să o consider un reper spre care eu, trebuie să ajung. Mi-am dorit mereu să fiu ca dumneaei, sa predau și eu într-o școală.

II    Ce materii te-au atras ca școlar al primelor clase și de ce?

AB:  Nu pot spune că ar fi existat materii care să mă atragă așa de mult. Eram prea mic să-mi dau seama de frumusețea unor materii. Învățătoarea, ca om și dascăl m-a impresionat iar din clasa VI-a am început să conștientizez de necesitatea acumulărilor de cunoștinte în vederea promovării examenelor de admitere. Pot afirma însă, ca Sportul/Ed ucația fizică a fost principala materie care m-a atras în aceste prime clase.

II    Au urmat clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a. Cum au fost disciplinele? Dar manualele? Dar profesorii?

AB:  În clasa a șasea, învățam o poezie de vreo noua strofe. Mi-am zis pentru prima data: ” ...daca nu sunt în stare să învăț aceasta poezie, atunci eu nu am nimic bun pentu a putea merge mai departe”

Spusele bunicii și mamei mele: ” Invata mamă, să nu ajungi ca mine la coada sapei” m-au îndemnat să fiu mai atent la conduita mea profesionala. Geografia, Agricultura, Româna, erau materiile în care eu excelam. Nu am menționat matematica, nu pentru ca nu-mi placea. Dimpotrivă a fost și a ramas și-n zilele acestea materia de referință. Profesorul Haloiu-un tânăr absolvent de Institut Pedagogic, nu avea o metoda pedagogică bine definită, motiv pentru care „bătaia”era la îndemâna dumnelui, atunci când un elev scos la tablă nu putea să rezolve o problemă.

II    Cu ce ai rămas după terminarea celor opt clase?

AB:  După finalizarea celor opt clase, gândul meu, era de doi ani de zile îndreptat, spre Grup Scolar Cugir Jud Alba. Acolo a mers și fratele Cicerone iar Virgil la Școala Profesională Râșnov care pregatea meseriasi pentru Uzina Mecanică Cugir.  Cum tatăl meu Gheorghe Burtea era angajat de zeci de ani în Orăștie, având și locuință data de firmă, a avut un principiu, de la care el, nu a vrut să renunțe: ”Meseria-i plug de aur”. El hotarâse de mult să ne trimită mai întai la Școla Profesională, ca după aceea să facem ce vrem noi dar, pe banii noștri.

A venit în anul 1969, admiterea la Grupul Școlar Cugir. Trei ani de zile am facut Școla Profesională 1969-1972- cât fac studenții din ziua de astazi o facultate. Am absolvit aceasta Școala cu media 9.62 pe primul loc. Uzina Mecanică Cugir avea nevoie de multi meseriași. Erau clase de la  A la L și cateva clase de fete. Diploma de absolvire în meseria de lacatuș mecanic, mi-a dat posibilitatea de a mă angaja. Aveam veniturile mele personale, la UM Cugir pâna-n anul 1979 când am plecat la București în vederea susținerii examenului de admitere la Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică.

In toata aceasta perioada am făcut și Stagiul Militar dar am terminat și Cursurile Serale ale Liceului Teoretic din Cugir. 

II    A venit admiterea la liceu. Cum a fost admiterea la liceu pentru tine și pentru familia ta?. Conditiile in care ai facut Liceul?

AB: Conditiile în care eu am făcut Liceul au fost unele atipice, căci după doi ani de liceu am făcut armata și după armată am continuat liceul.


Între anii 1972—1974 am urmat clasele a IX-a și a X-a. În anii 1974-1975 Incorporat la armata-Grupul de Pompieri Bcau/Moinesti unde am fost Telefonist Radist-1,4 ani..Mergeam la incendii unde eu faceam raportul de incendiu, cauze, vinovati, semnaturi, comunicare la Grupul de la Bacau. A fost o armata ușoară dar, lungă și departe de casă, Cugir,Orastie. Între anii 1976 -1979 am continuat studiile liceului teoretic, clasele XI - XIII. Eram cu fratele meu Constantin si Cicerone, angajați la UM Cugir. Locuiam într-o garsonieră de două locuri, undeva în partea vestică a orașului. În iulie 1972 am susținut admiterea la Liceul Teoretic din Cugir/sectia serală. Am fost admis de pe locul întâi. Dimineata/după amiaza, mergeam la lucru iar, dupa amiaza/de dimineata mergem sa frecventez cursurile acestui prestigios liceu. Se pune mereu intrebarea: ”cum și când puteai să inveți ?”

O plăcere nebună de a învăța, o dragoste nemarginită față de acesti dascăli geniali pe care și acum sunt într-o stransă legatură cu dumnealor pe care îi ajut, îi vizitez sau merg sa-i petrec pe ultimul drum al lor (21.02.2022  d. Prof V Barabant). Învățam noaptea până la ora 24. Cu cărțile ascunse sub salopetă de lucru, mergeam într-o încăpere/magazia de ulei, de unde muncitorii luau ulei pentru mașinile unelte, unde ma ascundeam după butoaie timp de o oră,o oră și ceva, timp în care citem, rezolvam teme etc. Toate acestea, numai după ce terminam de reparat un strung, o freză sau ce mai trebuia reparat. Dimineața la 6.30 eram în picioare și la ora 7.00 eram la locul de muncă. Nu mai puteai întra in Uzina după orele 7.00 sau 15.00- dacă erai schimbul al II-lea. Materiile preferate au fost cele care erau impuse la admitere la Facultate. Matematica - prof Schiau Angela, prof Mumata Ioan, Fizica - Prof Miron Bur - diriginte,Chimie - prof Opris, Romana - prof Marcela Maris, Filozofie - prof Rusu Ioan.

Profesorii care mi-au marcat cariera: Prof de matematica d-na Angela Schiau. O prof exigenta, manierata dar cu un simt pedagogic iesit din comun. Fraza care m-a marcat a fost: „ Invatati daca vreti sa ajungeti in amfiteatrele Universitatilor  prestgioase din Romania”. Atunci se așeza jos la catedra de unde scotea un ziar cu o poza cu studenti in amfiteatre pe care ne-o arăta. Aflat intr-un oraș muncitoresc unde nu pra aveai mijloace de a te distra, un singur lucru puteam sa fac: să invăț ,să invăț și să merg la serviciu:”Mașini Unelte Uzinare Ușoară” o sectie în care lucrau aprox 600 de muncitori pe trei schimburi. Eu lucram la Atelierul de Reparații cu încă 15 colegi. Într-un Registru se treceau mașinile defecte. De acolo noi selectam o mașină defectă pe care trebuia s-o reparăm pentru a nu sta muncitorul pe loc . 

II    Ai avut modele printre profesori?

AB:Toți profesorii mi-au fost dragi dar, cei care m-au marcat cel mai mult au fost: Prof. Schiau Angela - preda  matematica, Prof. Miron Bur care preda Fizica.  

II    Terminarea liceului s-a concretizat printr-un examen. Te rog să detaliezi cum s-a derulat acel examen?

AB: Finalizarea studiilor liceale s-a concretizat prin examenul de bacalaureat. Știu că la matematică, am luat 8,56. Aceasta datorită faptului ca nu am putut să-mi termin de rezolvat problemele date, acordandu-i mai multa atentie colegului / prietenului meu Pascu Nicolae, emigrat dupa 1969 în Germania. În Liceu, profesorii nu se comportau urât (cu parul aveau probleme dar și cu fetele care purtau exagerat de scurt, mai ales când nu știau să rezolve probleme la matematică),dar exigența era la ea acasă.

II    După liceu, ai dat examen de admitere. Cum ai ales facultatea la care ai dorit să fii student? Cum a fost examenul tău de admitere?

AB:  La mine a fost relativ usor să-mi aleg facultatea. Fratele mijlociu Cicerone Burtea era deja student in


anul al IV-lea la Cibernetică. Am fost cinci și ceva pe loc, dacă-mi aduc bine aminte. Am intrat pe locul opt cu medie de peste 9. Știu că, am rezolvat zeci de culegeri de matematică printre care și o serie de culegeri editate de ASE. Am fost sigur că o sa fiu admis. Când am plecat din Cugir, cu o lună mai devreme, m-am instalat într-un apartament al fratelui mai mare, Vergiliu Burtea, care terminase Facultatea de Silviculturaă la Brașov și a fost repartizat la Ocolul Silvic de la Călărași. Între timp, el s-a transferat la Ocolul Silvic Ilia, județul Hunedoara, mai aproape de casă. Ne mutaseram din Orăștie la Deva unde, cu banii economisiti de tata  am cumpărat o casă pe strada Elena Văcărescu...Despre armata am povestit mai sus ...ea s-a interferat cu anii de liceu

II    Tu ai dat admitere la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică cu durata de 5 ani și ai terminat faciultatea de Planificare și Cibernetică Economică, având durata de 4 ani. Explică această metamorfoză, te rog.

AB: Eu am dat examen la Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică. Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică se desfiintase cu 4 ani inainte (Rabei Romulus,Tifigiu...etc-s-ar putea să greșesc). Nu am prins „Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica Economica

II    Să vorbim despre anul I de studenție.

AB:  …Anul întai a fost un an dificil din mai multe puncte de vedere.

1. Volumul mare de date pe care erai nevoit să le acumulezi într-un timp așa de scurt. Se coborau 3 table și se urcau alte 3 table . Trebuia să-ți iei notite cu viteza luminii. La matematică a fost cel mai greu. Nu cunoșteam așa de bine alfabetul grec. Majoritatea literelor nu stiam cum sa le scriu dar, nici pronunția (o scriam in dreptul insemnului ..).

Am invatat mult la prof. Gheorghe Cenușă. Mergeam prin salile de lectura sau săli de seminar prin cladirea veche cu colegul meu de suferinta și el venit tot de la seral, Constantin Schrenck. Ne luau la bataie cu matura femeile de servici că le murdăream chipurile, sălile unde ele făcusera curat. Nu mergeam în salile de lectura, din varii motive: era zgomot, se mișuna mult, erau scene de dragoste...nu puteam învăța. Prin sălile de seminar învățam cu voce tare. La seminariile d-lui prof Cenușî eram dat de exemplu..”Cum ei care au venit de la Seral știu să rezolve iar voi, nu știți nimic” Am căpătat porecla de tocilari. Ca să nu ne mai spună tocilari,când veneam la cămin, cumpăram Informația Bucureștiului , unde citeam filmele care rulau la Cinema Patria, Scala și le spuneam că noi venim de la film….

2 Al doile motiv pentru care anul I a fost foarte greu era acela că eu venisem la facultate


membru de partid, Cum Victor Dobrescu - presedinte ASCR pe facultate - era anu-IV și i se găta mandatul, au fost alegeri, iar d-na lector Ratiu Suciu Camelia, secretar de partid pe Facultate m-a pus presedinte ASC pe  facultate. Responsabilitatile/pretențiile s-au îmulțit, timpul de pregătire al examenelor a devenit fff mic. Trebuia să merg în zeci de locuri...inclusiv la întalnirea cu d-na Ministru al Invatamantului-Aneta SPORNIC, unde eu și d-l Decan Sora am fost luați la întrebări cu privire la coeficientul de promovabilitate la disciplina: „ Clculatoare Electonice” unde d-l prof Dodescu lăsase 85% pe toamna

Am finalizat anul-I cu o medie modesta de 8,90

II    Să vorbim despre anul al II-lea de studenție.

AB:  Anii urmatori de studenție au fost mai ușori. Mi-am format un stil de a învăța ,reușeam să acumulez cantități mari de cunoștinte. Singura materie la care am simtit greul a fost „Limbajele de Programare” disciplina predata de d-l profesor Apostol. Activitățile studențești am reusit să le împletesc destul de bine cu cele strict profesionale. Era greu să mulțumești Organizația de partid care mereu mă critica atunci când veneau ședințele de analiză...”Nu ai facut planul la sticle și borcane, la colectare hârtie..etc”. Greu a fost și cu serviciul la cantină, programele de curățenie în cămine..etc unde D-l prof Sabău și Mircea Despa au fost mereu alături de mine.

Procesul de repartiție în Cămine și pregătirea anului nou universitar au constituit punctele cele mai grele din cariera mea de președinte ASC.

Cu mare greutate reușeam să rețin studenții în sălile de festivități pentru a audia Cuvantul de deschidere a anului universitar, rostit de Nicolae Ceausescu. Bobocul care intra cu media cea mai mare era invitat (căutat) să rostească un cuvânt la Festivitatea de deschidere. Veneam la Facultate cu 5 zile înainte de 15 septembrie (direct din Tabara de Instruire cu Președintii ASC de Facultati din toata țara de la Izvorul Mureșului), intram în Facultate pe la 8-9 si veneam seara nemâncat la 20-21 unde mă acopeream cu o saltea deoarece lenjerie de pat nu ajungeam sa-mi iau. A fost greu dar și frumos. Admiterea, din a cărei comisie am făcut parte trei ani, a constituit, chiar dacă îmi lua în fiecare an câte o lună din vacanță, tot atatea motive de bucurie dar și de împliniri, reușind să-mi aduc și eu contribuția la fabuloasa muncă de supraveghere, sigilare, transport..etc a tuturor lucrărilor candidaților  Aș da orice, acum,  să mai fiu odata student la Cibernetică!

Anii -III respectiv - IV au fost anii cei mai faini. Învățam numai și numai pentru media de la repartiție. Mă gândeam că la final de facultate, să am medie buna să prind un loc ff bun la repartiție. Mediile  ultimilor doi ani au fost peste 9.90, reusind sa ridic mult media de repartitie. 

 II    Cum ți-ai ales lucrarea de diplomă? Cum ai muncit să o realizezi? Cum a fost la susținere?

AB: Lucrarea de diplomă am luat-o la prof univ Ilie Hristache. Nu vreau să precizez exact titlul deoarece nu mi-l amintesc. Am lucrat mult la ea. Am consultat în mai multe rânduri pe d-l acad Vladimir Trebici pentru a-mi furniza și mie date noi pe care să le folosec într-un model matematic prin care urmăream să optimizez un indicator destul de important la acea vreme: „Speranța matematicaăde viață”.

Lucrarea a fost notată cu 10, iar eu am respirat ușurat că încheiaem un ciclu/un drum destul de anevoios, știind foarte bine locul de unde am plecat. 

II:    Ca tânăr absolvent ai participat la repartizare? Cum s-a derulat acea zi? 

AB: Repartiția a fost una ușoară. Avand medie mare am fost repartizat la Centrul de calcul al Colorom Codlea, pentru doi ani, urmand ca dupa aceea sa plec la locul meu de munca ICSIT-TCI Bucuresti-Calea Floreasca. Directorul Centrului de calcul din Codlea m-a întrebat dacă am venit ca să stau sau doresc să plec. Normal ca i-am zis ca vreau să plec la Combinatul Chimic Fagaraș unde soția luase singurul loc scos la repartitie pentru altcineva, ea fiind din Fagaraș. Am stat cei doi ani în Fagaraș iar, în Bucuresti nu puteam să mă întorc pentru o perioadă lunga pentru că nu-mi dadeau locuință, fiind declarat „oraș inchis”. În acel an s-a deschis la Deva o Filială a ICSIT-TCI București. Acolo fratele lucra la Primarie. Am hotarat să plecăm la Deva împreuna cu fetița noastra de un an.

Am lucrat ca cercetător științific până în anul 1990 când Capitolul „cercetre” din Bugetele firmelor  a


disparut. Mergeam pe strada care duce in Cetatea Devei și-mi venea mereu in minte cuvantul” Oligarhie financiara”. Mi-am depus Cerere de angajare la BNR, ITFS. Avand un CV bun (intre timp am dat examen la doctorat) am primit aviz favorabil de la ambele Institutii. Am ales BNR avandu-l demult angajat in Bucuresti pe colegul meu fost Presedinte ASC la Finante Eugen Radulescu, care mi-a zis: „ Sandu de aici te poti pensiona dar, din alta parte,...” 

II    Ca student, în acele vremuri se mergea toamna la practica în agricultură. Te rog să detaliezi, pentru a se înțelege exact cum au fost acele vremuri.

AB: In ceea ce priveste practica efectuata de studentii Facultății noastre în producție, eu o consider a fi fost o pierdere de vreme. Nimeni nu ne baga în seamă. Venea cineva de la Resuse Umane/Personal, ne plimba prin secții/birouri și cam atât. Noi copiam diferite formulare specifice fiecărui serviciu,scriam ceva în Caietul de Practică pe care-l prezentam la profesorul coordonator in vederea notarii. A fost buna, la fel ca si Cursurile Optionale, pentru creșterea mediei necesara la repartiție . Am făcut practica in anul I la FEA (Fabrica de Elemente si Automatizări),iar anul-II la ADEZGO. Dacă la FEA a fost cineva să ne arate niște birouri și o hală, la Adezgo, am stat tot timpul într-un birou improvizat într-o hală de producție. Am improvizat totul în acel Caiet de practica, dar a iesit bine până la urmă. Practica în agricultura a fost un prilej de cunoaștere, de distracție sau de invățat. În primul an de practia agricola la IAS Cernavodă, la cules de porumb, am făcut rost de niște caiete de curs și seminar la matematică unde preda prof Cenușă Gheorghe. În pauze mă ascundeam mai departe de colegi și încercam să înțeleg cursurile, care pentru mine erau „Chineza în dungi” Nu prea am învățat nimic în aceastaă practică, așteptând cu înfrigurare primele întalniri cu materia și discipolul ei. Anul al II-lea de practică în agricultură a fost la cules de vie în Vrancea, la Panciu. Acolo l-am cunoscut bine pe prof Misdolea, un om deosebit cu un caracter rar întâlnit. S-a făcut concurs de cules struguri cu premii, o sticlă de șampanie veche. Ne-am mobilizat două echipe care puneau strugurii lor culeși în cosul nostru (eu și Puiu Scherenck) pentru a avea mai multe coșuri decât alte echipe. D-l prof Misdolea ne-a declarat câștigători, iar conducerea Statiunii Viticole Panciu ne-a invitat pe noi doi, prof Misdolea dar și pe Decanul Sora, care între timp sosise și dumnealui într-o vizită, in Hrubele lui Ștefan cel Mare unde am fost serviti cu vin vechi de peste 70 de ani, marmeladă dizolvată în apă minerală. Sticla de șampanie am servit-o cu profesorii Misdolea și d-l Virgil Sora alături de colegul Constantin Schrenck.

 II:  Să vorbim despre primul tău loc de muncă.

AB:  Dupa cum am precizat mai sus, primul meu loc de munc a fost la Centrul de Calcul al Întreprinderii Colorom Codlea pentru o perioadă de doi ani. Am primit negație și m-am angajat la Combinatul Chimic Fagaraș/Serviciu PDPIR( Personal Dezvoltare Producție Investiții  și Resurse).


Mă ocupam de partea de personal/promovare și stimularea financiară a angajaților Combinatului care numara, nu mai puțn de 22 secții și un nnumăr de aproximativ 9.000 de meseriași, ingineri, cercetatori, etc. Șef de Serviciu era un economist Popescu , un băiat de aprox 45 de ani. Nu-mi placea ceea ce faceam. Vroiam sa revin la ICSIT-TCI cât puteam de repede. Intre timp s-a infiintat o Filiala la Deva pe lânga Centrul de Calcul Teritorial Deva. Fără să-i facem concurență,noi aveam alte obiective total diferite, Firmele îsi prevedeau în BVC capitole separate cu fonduri destinate cercetării. Acela era segmentul de adresabilitate. M-am specializat in Kermit, un produs informatic complex prin care reuseam sa interconectez mai multe tipuri de calculatoare în vederea satisfacerii nevoilor întreprinderilor. Interconectam calculatore de tip Independent cu Coral cu Felix...etc Am lucrat ca cercetator stiintific pana-n 1990 cand cercetarea teritoriala a picat. Am povestit mai sus ce a urmat. 

II:     Au mai urmat și alte locuri de muncă. Să le luăm pe rând și să vedem ce a însemnat acumularea de experiență.

AB: Dupa episodul ICSIT-TCI a urmat din 1990-Banca Nationala a Romaniei Sucursala Deva. Promovările în Instituțiile statului se făceau pe criterii politice. Directorul Maracu Constantin era depașit și retrograd. Directorul adjunct Zaiu Maria o mediocra din toate punctele de vedere. Au  urmat ani foarte grei, datorați poziției mele de doctorand. Examenul de intrare/limba straina-eliminatoriu- la doctorat l-am dat la Institutul Politehnic Bucuresti. Profesorul coordonator a fost Eugen Prahoveanu șef Catera de Economie. În schimb examenul de teorie economică l-am sustinut la ASE/Sala Verde în clădirea veche. Au fost 12 profesori în comisie. Norocul meu a fost anii de Cercatator la ICSIT-TCI Lucrările susținute in anii aceeia au fost considerate de Comisie ca și lucrari de cercetare, iar Modelul econometric al lui Keynes prezentat a iritat puțin spiritele. Câțiva profesori, inscrisi în PCR-nu au fost multumiti de răspusul dat de mine la intrebarea: „ Ce se va-ntampla cu forța de muncă din industria afectată de lipsa de desfacere?”. Raspunsul a fost unul sec:” Șomaj” Cum la Economia Politica nu prea se vorbea de șomaj, a ingerat greu răspunsul. Am fost admis cu media 9,75. Am început programul de doctorat in 1992 și l-am finalizat in mai 1997 odată cu vice guvernatorul BNR Cristian Popa, Am fost primul economist simplu din peste 5000 de angajati cu doctoratul. Tema a fost: Creditul in mecanismul economiei de piata. Experienta creditarii in jud Hunedoara, Am sustinut 3 examene: Primul de Teorie economica, al II-lea a fost din finanțe și bănci cu Basno și Dardac iar al III-lea din Cibernetica cu prof Sabău si Tovissi, Toate le-am luat cu note foarte bune (nu vreau sa gresesc).

Eu am cochetat de mult cu doctoratul, numai că la Cibernetica erau multi cu numele de Ceausescu, angajati ai ASE. Atunci colegul si prietenul Dorin Jula- care și el luase Cercetare la Institutul Național  de Prognoza/sotia lui lucra ca asistent universitar la IP București-a spus ca sunt două locuri libere  la doctorat- Catedra de Economie- Prof univ dr Eugen Prahoveanu din cadrul I P Bucuresti. M-am prezentat la concursul de Limba straina pe care l-am promovat si la ASE la examenul de Teorie economica. In urma celor doua concursuri am fost declarat admis.

II:     Experiența este importantă, dar perfecționarea continuă este calea de a merge mai departe.

AB:După susținerea tezei de doctorat și obținerea titlului de doctor în economie, am fost avansat (nu fără lupte cu mediocritățile din Sucursala care-și fixaseră rădăcini adânci la Directia Resurse umane în București) în funcția de director adjunct la Sucursala Deva de unde se pensionase directorul Maracu Constantin, iar dir adj, care mai avea un an pana la pensie, a facut tot ceea ce i-a stat in putință sa fie ea pusă director plin fără concurs. Ofertele pentru a preda în învățământul superior (fiind singurul cu doctoratul în economie din jud) au început să curgă. În județ erau doua Universități: Universitatea din Petroșani cu orientare spre minerit si UP Timisoara Facultatea de Inginerie de la Hunedoara unde toti profesorii aveau doctorate în inginria mineritulului, respectiv siderurgie.


La un moment dat aveam ore la trei Universtăți: cele două la care se adaugă Universitatea Banatul care-și deschisese o secție la Liceul Energetic Deva. Din 1997 până-n anul 2000 am muncit pe 3 fronturi : 1) BNR, 2) Trei Universități și Colegiul National Decebal. La Școala Post-liceeală unde predam Marketing, un semestru. Din anul 2000 m-am transferat, (in urma unui concurs dat la Centrala cu directori din șase Direcții de specialitate sub coordonarea directa a Guvernatorului acad. Mugur Isărescu), in interesul serviciului, la Sucursala Timișoara, unde am fost primit cu ostilitate de directorul Borascu Tiberiu. La fel ca și cei de la Deva făceau parte din garda veche, puși fără examene de către comitetele PCR de dinainte de 1989, dar de o mediocritate, să nu spun alfel, ieștă din comun. Visul meu de mic era să predau la elevi în școli, la studenti, la Universități. Am mers la Universitatea de Vest Timișoara - UVT și mi-am depus dosarul la Școala Academică de Înalte Studii Europene și Comparative, înfințată pe langa UVT de către rectorul de pe atunci Ioan Mihai (Dumnezeu sa-l odihneasca)...și prof. univ. Ioan Silasi-profesor Jean Monne-primea un salariu din partea UE de 5.000 de euro. Am predat disccipline la stud masteranzi legate de „Integrare euro monetara, Uniune monetară, Modele econometrice de integrare, etc”. Am editat cursuri, am scris cărti, articole etc.

Mai întâi m-au încadrat ca lector universitar doctor, ca după un an să fiu încadrat ca prof esror universitar doctor asociat . Am coordonat masteranzi la tezele de disertație. Mulți studenți mergeau cu burse Erasmus în diferite țări ale UEunde UVT încheiase Parteneriate de studii. Între timp am primit oferta de a preda „Finanțe și Instituții Financiare Internaționale„ la USAMV-Banatul/Facultatea de Ingineria și Managementul Internațional al Turismului-IMIT

II:     Ce ne spui despre conducătorul tău științific, profesorul  Eugen PRAHOVEANU?

AB:  Conducatorul meu de doctorat nu l-am cunoscut. Dumnelui venea de la Institutul Politehnic Bucuresti/Catedra de Economie. Toți doctoranzii dumnealui au fost trecuți la ASE cu conducator cu tot. A fost un profesor extrem de exigent. Îmi spunea meru: ” Sandule, dacă teza de doctorat nu are încărcătura științifică și o ținută academică de superclasă eu nu-ți voi da drumul”.

Terminând Facultatea de Cibernetică, lucrând în cercetare la ICSIT-TCI mi-a fost ușor să dau acea notă academică tezei de doctorat. Am rămas prieteni o perioadă de timp. Nu mai știu daca nu a emigrat în SUA dupa unica ffiică, ce lucra în domeniul Cinematografiei.

II:    Acum multă lume se întreabă la ce folosește un doctorat? Ție la ce ți-a folosit? 

AB:  Doctoratul, pentru mine a fost și a rămas o rampă de lansare spre lumea științifică. Fără doctorat eu nu aș fi reușit să fac atâtea-n viață dar, nici nu puteam să ating aceste culmi profesionale. Într-adevăr, acum doctoratul s-a dematerializat datorită nulităților care au reușit să păcălească /să găsească nișe /fisuri în unele Universități. Nu aș dori să descriu acest sindrom  de care au suferit unele cadre didactice-coordonatoare, cel al „prostitutiei intelectuale”. Expresia aparține decanului de la IMIT-Vasile Gosa

II    Doctoratul înseamnă muncă de cercetare științifică? Tu cum ai făcut cercetarea științifică?

AB: Doctoratul, pentu mine a fost foarte greu din mai multe motive. Pe primul plan aș trece pe cel


familial. Eram căsătorit, aveam o fetiță de 7 ani, care timp de câțiva ani atat soția cât și fetița au trecut pe locul al II-lea. Locul de muncă era unul care provoca invidie, lucrările erau citite cu atenție de către director, care mereu făcea observație la Procesele Verbale de Constatare încheiate la Instituțiile de Credit verificate în baza unor tematici date de BNR Centrala. Nu în ultimul rând, distanța mare Deva - București, mă făcea să stau de la ora 5.30 când sosea trenul în Gara de Nord ascuns de frig printre coloane la Facultatea de Cibernetică până la or 9.30 cand eram primit cu parti/capitole din Teza, la Catedra domnului profesor coordonator. Pentru examene, veneam cu zi mai devreme (nu-mi dădea delegație de la servici...puteam sa merg la Centrala să duc diferite lucrări sau să ridic materiale și dormem pe holurile hotelurilor deoarece  cameră nu gaseai sub nici o formă sau la internat în Politehnică unde găseam un pat liber pentru că plecase cineva acasă). Fraza care o auzeam mereu era de la cei doi directori: „ Doctoratul îl faci pentru tine, nu pentru mine” 

II    Ai publicat?

AB   În ceeace privește activitatea publicistică, pot spune că anii cei mai prolifici au fost în timpul cât am predat în învățamântul superior, fiind pe undeva obligat să aduc material didactic în fața studenților/masteranzilor, pentru a putea să se pregătească. Dintre cărțile editate amintesc doar cateva pe care le-am considerat ca fiind mai deosebite:

 Creditul în mecanismul economiei de piață, editura Sigma, Deva,1998

 Piața financiară și operațiuni bursiere, culegere de probleme, editura Infomin,   

              Deva 1999

 Creditarea bancară a investițiilor mici. Riscul și prudența bancară, destinataă 

              activităților de seminar, editura Mirton, Timișoara, 2001

 UE și SUA, o alegere strategică pentru Romania, Lucrarile Simpozionului 

              International „ ZIUA EUROPEI” 9-10 Mai 2002. Ed Mirton, Timișoara, 2002

 Europa între cei 15 și 25,  Lucrari știintifice susținute cu ocazia Colocviului 

              Internațional dedicat Zilei Eiropei”,  Timisoara, Editura Universitatea de Vest

 Politici de integrare euroregională. Timișoara, editura  Mirton, 2004

.................................................................................................................................

 Banca Nationala în Ținuturi Bănățene. Monografie. București,editura, Stefan, 

              2005

O serie de articole și lucrări publicate în ziarele locale sau în Buletinele de Lucrări științifice dedicate cadrelor didactice de la IP Timișoara / Facultatea de Inginerie

Amintesc doar câteva pe scurt:

 Informatizarea și modelarea dinamică-pârghii în diminuarea riscului bancar,

 Limitele instituționale și functionale ale unui control articulat asupra 

              intreprinderilor

 Diagnoze în stabilizările macroeconomice-Comparații internationale, Universitatea  

              Banatul-sesiunea -Oct-2001,

.......

 Seminarii de cercetare aprofundată organizate împreună cu UVT/FEAA și la USAMV-Banatul Timișoara. Toate intrau ca Obiective în Fișa Postului de la BNR, unde eu trebuia să asigur interfața cu Mediul Academic și Universitar

 In calitatea de cercetător asociat am participat la realizarea capitolului ”Atributele necesare și suficiente pentru identificarea politicilor macroeconomice de tip anticriză” în Proiectul de Cercetare ”Evaluarea impactului politicilor macroeconomice de tip anti-crizaă asupra economiei reale” (roiect ce a făcut parte din Programul Fundamental de Cercetare al Academiei Romane: Evaluarea stării economiei naționale 2010-2014), proiect în valoare de 131.493 lei si care a fost finalizat și recepționat de beneficiar în 15 decembrie 2010-coordonator fiind cercetator st gr-II- MIHAI DIMITRIU

II    Ai mers la conferințe științifice?

Am participat și particip și acum, la mai multe Conferințe , Congrese  științifice dar și la Seminarii de Cercetare Aprofundată unde sunt Președinte Fondator și-l organizez împreună cu FEAA Timișoara de 9 ani. Conferințe online cu organismede la Bruxelles cu ocazia Zilei Europei unde ne vorbea Josse Emanuel Barosso. Totdeauna rugăm conducerea BRD Timișoara  de a ne pune la dispozitie logistica sau S C Alcatel Lucent al carui director I Bedros, Hotel Ambasador să sprijine acest eveniment științific. Au susținut Lucrări științifice personalitati din întreaga lume, de la Academia Română, Centrul de Cercetări Monetare Victor Slavescu, BNR, Facultăți din Timișoara și multe altele. De trei ani particip la Congresul de Neuroștiinte Moderne care se ține la Iași în perioadaa 9-12 aprilie cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului de Parkinson, in calitate de Lector/spyker. Anul aceste voi prezenta o lucrare cu titlul: ” Demersuri epistemologice în sistemul medical decizional. Neurogeneza și RNA. Terapii asistate”.


 II    Care este relația ta cu mediul academic?

AB: Am un colectiv foarte bine sudat la UVT/FEAA unde împreună cu Clubul de Finanțe organizăm anual Colocvii și Seminarul de cercetare aprofindată ajuns anul acesta la a X-a ediție, unde se participă pe trei paliere: studenti an doi si trei,masteranzi și de la Scoala doctorala. Premiile sunt în cărți și monede numismatice achizitionate de către mine din pensia mea.

În calitatea mea de tânăr angajat la SC Abstract Connection, dirrector Cercetare Dezvoltare am demarat 3 - 4 Proiecte de cecetare aplicată la Spitalul Județean Timișoara. Pandemia și lipsa de strategii în acest domeniu ne-a determinat să stagnăm. Proiectele vizau folosirea inteligenței artificiale în diminuarea mortalității pe pat asistat, la Secțiile de ATI.   

II    Este cercetarea științifică motorul economiei?

AB:  Cecetarea științifică ar fi considerată motor al economie numai dacă ar fi una direct aplicată-vezi spitalul județean.

Din păcate toți se feresc de cecetarea aplicată, dar aplica fonduri pe cercetarea fundamentală, care nu prea ajută economia în mod direct… ajută cunoașterea în ansamblul ei.

II    În zilele Revoluției, pe străzile din București se scanda lozinca: moarte intelectualilor! Tu ce părere ai?

AB: Ne uităm la cei care strigau: „Moarte intelectualilor”. Toti erau frustrati de regimul dictatorial. Nici în zilele de acum nu sunt văzuti cu ochi mai buni intelectualii. De ce? R: Unii intelectuali au dat mâna cu mediocrii, au scris lucrări pușcăriașilor pentru ai-i scăpa de detenție, au dat doctorate și facultăți absolvite tuturor neaveniților, creându-le cale liberă spre Parlament/funcții politice importante.

Asadar intellectulul s-a compromis/a compromis breasla intelectualilor cinstiți 

II:  Timișoara este un centru universitar deosebit de puternic. Pentru economiști Universitatea de Vest are rezonanțe speciale. Care este relația ta cu această universitate?

AB: Și acum, la varsta aceasta, eu am o relație ff bună cu FEAA, fac seminarii cu ei, workshop-uri, particip activ ,cât pot și-mi permite timpul. Cei mai buni prieteni ai mei de la UVT: rectorul Marilen Pirtea, prorectorul Madalin Bunoiu, presedinte senatului Alex Buglea, decanul FEAA Stefea Petrica, prodecanul  Nicoleta Sarghi.. 

II    Tu ai avut un motto de viață, care te-a călăuzit mereu?

AB:  Motoul meu în viață a fost acela: Învata; să fi cinstit și corect cu toată lumea și să practici un „dialog compasional” în relațiile directe. (Norman Doidge)

II    Dacă ar fi să dai un sfat tinerilor absolvenți de liceu, care ar fi acest sfat?

AB:  Participam anual la așa-zisele Cursuri de adio ale studenților/elevilor din anii terminali. Mereu mi s-a pus aceasta întrebare Eu consider că tu, ca elev trebuie să-ți dorești să faci ceva în viață ta. Dacă-ți dorești,sigur vei reuși, dacă nu ai nimic de spus vis-a-vis de drumul tău/de viitorul tău, atunci sfaturile pe care eu le-aș da elevilor/studenților ar fi de prisos. Eu așa am făcut.

Pentru studenți, eu le spuneam încă din anii de început,: să invațați să fiți performanți,să faceți mult mai mult decât vă cer profesorii în Facultate, doarece drumul care vă așteaptă după cei 3 ani de studiu (eu am facut 3 ani de Școala Profesională) va fi unul anevoios, unde Piața forței de muncă nu vă poate absorbi pe toți conform pregătirii voastre. 

Dacă ar fi după mine, eu aș schimba actualul sistem universitar, după modelul Facultatii de matematică și informatică-UVT sau Facultății de calculatoare din cadrul UPT. După anul întâi toti studentii sunt angajati part-time de o serie de firme care urmăresc să-i formeze încă de pe băncile facultăților. Sunt încheiate parteneriate inter-facultăți-inter-instituții, etc La studenți li se predau medii de programare de către ingineri din firmele angajatoare, nefiind necesare traning-uri de formare profesională a angajaților, economisind bani și timp.

II    Sfătuiești pe tineri să facă un doctorat? Argumentează te rog.

AB: Cei care au chemare spre cercetare să facă doctorate. În ziua de astăzi îți este rușine să spui că ai doctoratul deoarece acest nivel de perfecționare a fost compromis de unii colegi din universități. 

 II    Ce calități trebuie să aibă un tânăr ca să înceapă un stagiu doctoral de succes, adică să-l finalizeze cu susținerea tezei de doctorat?

AB:  Să-i placă cercetarea aplicată. Eu am mers în Instituțiile de Credit din județul Hunedoara de mii de ori, ce-i drept eram și-n profil, plus că astăzi, dacă nu ai cunoștințe de Modelare, de Cibernetica, de Retele Neuronale prin care să dovedești utilitatea cercetării nu poți finaliza o teză de doctorat. După mine eu aș da teme de doctorat numai cu caracter aplicativ, la firme cu probleme sau la cele care necesită creșterea performanțelor economice și financiare. Atunci și numai atunci, cercetarea doctorală și-ar atinge scopul, iar mediocritățile nu ar mai avea acces la acest titlu științific, iar unele universtati și profesori, nu s-ar mai compromite.

II    A venit pandemia. Ce a însemnat pentru tine acești doi ani și mă refer la anii 2020 și 2021?

AB:  În toată această perioadă am interactionat online cu mediul universitar prin organizări și participări la diferite workshop-uri sau la conferinte și congrese de neurostiinte  precum:

Workshop-uri: 2021;  „ Semnificații legislative în sistemul bancar și educational, dec-2021 FEAA/Club Finanțe și subsemnatul

 Congresul de Neurostiinte moderne. Iași, 11-12 aprilie 2022

II  Ce planuri are Alexandru BURTEA pentru 2022?  

AB:  În perioada următoare doresc foarte mult să determin conducerea FEAA să admită ca si curs optional (in prima faza) un curs de Initiere in Retele Neuronale Artificiale și să continui pe aceasta linie cu Clubul de Finanțe și conf. univ. dr Bogdan Boldea și multe altele pe care bunul Dumnezeu mi le va scoate-n cale

II    Dar pentru următorii 5 ani?

AB:  Aceeași linie a colaborării cu FEAA, workshop-uri organizate cu Clubul de Finanțe, Seminarul de Cercetare Aprofundată și Conferința de Neuroștiinte moderne

II    Cum îl vezi pe Alexandru BURTEA peste 10 ani?

AB:  Alexandru Burtea peste 10 ani..la 78 de ani îl văd tot așa de prietenos cu cartea, cu relațiile interuniversitare, să aduc și eu un plus de cunoaștere pentru tânara generație, să organizez a nouasprezecea ediție a Seminarului de Cercetare Aprofundată alaturi de Conducerea FEAA si prof. univ. Bogdan Boldea și Clubul de Finante, etc-dacă voi avea sanatate.


Îi mulțumesc lui Alexandru BURTEA pentru că a răspuns la întrebările pe care i le-am pus. Răspunsurile sale arată că numai printr-o muncă susținută se construiește o carieră solidă și se înregistrează o evoluție profesională remarcabilă.




(03 martie 2022)