Învață să-l alegi pe cel care vrei să te învețe!
Nimeni nu s-a născut învățat și tot timpul trebuie să învățăm. De multe ori învățăm singuri, dar de cele mai multe ori trebuie să găsim noi pe cei care să ne învețe ceea ce trebuie să știm pentru a lucra eficient, de calitate, în dorința de a-i satisface pe clienții noștri și pe bani mulți.
Eu am pornit de la ideea că acela care trebuie să mă învețe pe mine ceva, nu trebuie să fie bun, ci foarte bun, să aibă rezultate pe care să le văd și eu și să aibă un trecut în spate, demn de aprecieri, trecut care se verifică cu mare ușurință, căci de vorbit, fiecare spune câte-n lună și stele, pentru a se prezenta ca fiind un frumos, un deștept, un maestru, un vrăjitor.
Dumnezeu a vrut ca eu să am parte de persoane de la care am învățat meserie, căci ei erau excepționali meseriași și-i recomanda întreaga lor activitate, de la liceele absolvite, de la facultățile absolvite, de la doctoratele finalizate, de la cărțile scrise, până la cursurile și lucrările practice de laborator pe care le realizau cu talent, profesionalism, precizie și claritate.
Cel de la care eu am vrut să învăț ceva trebuia să fie:
- absolvent al uneia din primele 10 universități românești,
- absolvent de facultate cu o medie foarte mare,
- realizatorul unor produse finite pe care să am posibilitatea să le analizez,
- disponibil să lucreze cu mine, ca eu să-mi ating obiectivele,
- cu un nivel de experiență suficient de mare să-mi dea garanția calității,
- apreciat de alte persoane care au avut obiective ca ale mele,
- un tip care nu dă rasol sau care lucrează la grămadă.
Când eram un puști de sub 14 ani, am avut un vecin care mi-a zis că pentru a-mi alege lăutarii de nuntă, nu trebuie să stau să le ascult repertoriul în stradă, ci să mă uit cum pun arcușul pe vioară. Mi-a dat el și alte detalii, pe care le-am reținut și nu trebuie să pierd prea mult timp cu cineva pentru a mă dumiri că este sau nu omul de care eu am nevoie să rezolv o problemă sau de la care să învăț ceva.
Cel de la care eu trebuie să învăț ceva, trebuie să fie un om ordonat, căci dacă are ordine în jurul lui, va avea ordine și în capul lui și tot ceea ce-mi va spune el mie va respecta anumite reguli și cu siguranță chiar voi progresa cum mi-am propus.
Cel de la care eu trebuie să învăț ceva, trebuie să fie un om sistematic, căci dacă are lucrurile sistematizate, când se va apuca să mă învețe pe mine, va porni de la simplu, la complex, va face abordări gradate, astfel încât să înțeleg conceptele și la un moment dat să am capacitatea să rezolv și eu probleme a căror complexitate crește treptat, treptat.
Cel de la care eu trebuie să învăț ceva, trebuie să fie un om echilibrat, căci numai un astfel de omeste în stare să dezvolte acel climat specific muncii în armonie, iar înțelegerea lucrurilor vine de la sine, căci el știe cum să pună problemele și cum să-și adapteze comportamentul la cerințele mele și la ritmul meu.
Niciodată nu voi accepta ca persoana de la care ar trebui să învăț ceva să urle la mine, să facă scene de isterie, să arunce cu lucruri prin sala de curs, să lase lucrurile neterminate sau să improvizeze, fără a avea soluție la stadiile la care a ajuns din întâmplare.
Când alegem pe cineva de la care vrem să învățăm lucruri noi care ne vor ajuta să devenim bărbații care ne dorim să fim, trebuie să ne definim criterii clare de selecție și alegerea propriu-zisă să fie făcută numai după ce criteriile acelea au fost îndeplinite. Noi nu trebuie să coborâm ștacheta sub nicio formă, căci dacă o facem, ne reducem șansele de a fi bărbații care vrem să fim, căci orice compromis, compromite proiectul de care ne-am apucat atunci când am stabilit clar ce avem de făcut.
(02 decembrie 2023)
(02 decembrie 2023)
No comments:
Post a Comment