De când cu cutremurele, vedem nivelul foarte scăzut al profesionalismului de care fac dovadă cei ce vorbesc despre cutremure. Întrebările care sunt puse specialiștilor sunt de-a dreptul primitive, enervante, iraționale, tendențioase, jegoase.
Se știe că tehnologiile de acum nu permit nicio prognozare a unui cutremuri. Specialiștii au spus acest lucru, dar așa-zișii jurnaliști nu contenesc în a întreba când va avea loc următorul cutremur major, dând senzația că vor să afle anul, luna, ziua ora și minutul. Insistența cu care revin cu această întrebare arată că nu au o pregătire cât de cât de jurnaliști, ci sunt luați de pe stradă și li se pune un microfon în mână.
Frecvent apare întrebarea legată de corelația dintre cutremure. Mai exact se pune întrebarea dacă cutremurul din Turcia a influențat cutremurul din Gorj. Deși se explică faptul că nu există date suficiente pentru a trage astfel de concluzii, din goana pentru senzațional, așa-zișii jurnaliști vor să smulgă o cât de mică sau slabă legătură între cutremure, pentru a defila cu o pseudo-noutate pe ecranele televizoarelor, pentru a-i speria pe viitor pe oameni.
Este adevărat că a avut loc un cutremur de 5,7 grade pe scara RICHTER, dar folosirea de termeni duri pentru a descrie ce s-a întâmplat în localități, nu face decât să inducă teama și nesiguranța în oameni, căci a folosi termeni precum dezastru, calamitate, dărâmături pentru ceea ce s-a întâmplat la Tg. Jiu, la Craiova sau la Rm. Vâlcea nu reflectă corect realitatea de pe teren.
CNA ar trebui să fie mai vigilent, mai analitic și mai ferm!
(15 februarie 2023)
(15 februarie 2023)
No comments:
Post a Comment