Tuesday, January 10, 2023

Digitalizarea care bate pasul pe loc

Digitalizarea este în război cu birocrația. Funcționarii care de regulă foloseau calculatorul pentru a se juca pe el în timpul programului, pentru a vedea filme porno și pentru a trimite e-mailuri, se văd acum obligați să-și schimbe preocupările. Ei primesc e-mailuri de la cetățeni. Trebuie să confirme primirea lor și să dea soluții. Procedurile sunt acum clare și funcționarii nu-și mai permit să dea rateuri, căci aplicațiile informatice unde ei sunt legați au ramuri prin care munca lor este evaluată de cetățeni, dar și de șefi, fără a se ține seama de cine este pila fiecărui angajat.
Digitalizarea bate pasul pe loc din lipsa:
- banilor, căci producția de software cere foarte mulți bani,
- unei strategii cu etape foarte clare,
- de profesioniști care să facă analize ca lumea,
- interesului pentru revoluționarea structurilor,
- unei mâini forte care să genereze schimbările.
Dacă analizăm ce digitalizare s-a făcut în anul 2022, vom concluziona că aceasta a fost aproape de zero. Mă refer la marile aplicații care să-l scutească pe cetățean de drumuri, de umilințe și de fluxuri absurde care impun aprobări dintre cele mai bizare.
Să zicem că vreau să-mi schimb anvelopele de vară cu cele de iarnă. Aplicațiile din service auto sunt vechi de acum 1.000 de ani. Tot cu telefonul, tot cu discuții. În loc digitalizarea să fie la ea acasă și să intru pe portalul unui service, să găsesc buton de schimb anvelope și un calendar cu zile și ore și eu să mă programez, din lipsa digitalizării, pierd timp pentru a rezolva problema. Acum impozitele se plătesc lejer prin aplicația ghișeul.ro dar modul de accesare este greoi, deși ar trebui simplificat, pentru că nu cred că cineva mă urăște în asemenea hal să intre să vadă o sumă agregată, nu detaliată, încât să-mi plătească obligatoriu mie impozitul, căci respectivul, înainte de a solicita cui plătește, adică mie, își dă datele cardului, i se verifică soldul, își dă acceptul și imediat ce se vizualizează cât am eu de plată, îi zboară din cont suma. Curiozitatea bolnăvicioasă are costurile ei.
Chiar și pentru pașaport ar trebui digitalizarea să fie mult mai activă, căci posibilitatea de a oferi o fotografie de calitate de acasă este excelentă și în plus, există fotografia de carte de identitate care se utilizează pentru comparații suficient de bune. 
Totuși trebuie idei, trebuie legislația să fie mai flexibilă și oamenii mai îndrăzneți, exact cum au fost când au primit detaliile despre teoria relativității și au aflat că timpul se mai și dilată.


(10 ianuarie 2023)

No comments:

Post a Comment