Cea mai mare surpriză pe care am avut-o azi 17 iulie 2022 a fost aceea oferită de vizitarea Muzeul Oului din VAMA - Bucovina, strada Gării nr. 20. Colecția are mii și mii de exponate grație eforturilor pe care le face doamna Letiția ORȘIVSCHI.
Ne-a întâmpinat doamna Letiția ORȘIVSCHI și ne-a explicat detalii despre colecție. Am vizitat sălile și am făcut multe fotografii. Dacă nu le-aș fi văzut pe concret, nici nu aș fi crezul că acele ouă sunt reale. Doamna are piese unicat, de o valoare excepțională. Erau ouă grupate pe categorii, pe culori, pe teme. Piesele au o fragilitate foarte mare și cred că merită o abordare nuanțată, căci dulapurile trebuie fixate, să nu apară riscuri de distrugere a pieselor.
Am văzut cusături pe pânză cu motive naționale și alături am văzut ouă cu exact aceleași cusături, pe puncte, ceea ce arată răbdarea executantului care este tot un mare artist, căci încondeierea ouălor nu e un meșteșug, este o mare artă, pe care nu oricine o are la îndemână.
Sunt ouă de diferite dimensiuni, cele mai mari fiind ouăle de struț.
Am văzut un candelabru făcut din ouă de struț, o adevărată operă de artă, făcută cu mare atenție.
Am văzut ouă cu reprezentări de sfinți care se redau pe icoane.
Am văzut și ouă de diferite dimensiuni care redau celebrele păpuși Matrioska.
Am văzut ouă din diferite țări.
Am văzut ouă gen Fabergé.
Am văzut ouă din diferite materiale.
Am văzut ouă din pietre semi-prețioase.
Este incredibil să realizezi astfel de bijuterii, care arată o tehnică perfectă de a realiza liniile și de a completa pătrățelele modelului, care inițial este realizat prin croșetare. Aici interesează simplitatea lucrului cu alb și negru.
(17 iulie 2022)
No comments:
Post a Comment