Urmărind transmisiile online a diferitelor competiții de culturism din anul 2020 am avut ocazia să citesc comentariile celor care ca și mine erau pe Internet și priveau pe cei care evoluau pe scenă. Cred că mulți dintre cei ce scriau acolo nu prea trecuseră prin sălile unde culturiștii se pregătesc să vadă eforturile la care se supun aceștia pentru a obține forma compatibilă cu participarea într-o competiție de nivel național.
Orice s-ar spune, munca la sală, duce cu timpul la uzura fizică a sportivului, iar procesele sunt foarte complexe și merită studiate în detaliu.
În primul rând se vorbește de suprasolicitarea organismului. Nicio performanță importantă nu se obține în afara muncii intense la sală, dar nu orice fel de muncă, ci una structurată științific.
În al doilea rând se vorbește de crearea unei discrepanțe între necesarul de componente cerute de organism și ceea ce i se oferă organismului din alimentație și din suplimente, iar echilibrarea este științifică.
În al treilea rând se vorbește de suprapunerea cu ziua de concurs a atingerii punctului de nivel maxim al performanței pe scenă a sportivului, care este legată de ciclul științific de pregătire.
Uzura fizică a sportivilor face diferența între sportivii care au capacitatea de a urca pe o scenă de concurs și după 50 de ani, în comparație cu cei care se retrag din activitate imediat după 40 de ani. Uzura fizică se manifestă prin:
- stagnarea evoluției în cadrul ciclului de pregătire,
- imposibilitatea echilibrării discrepanțelor care apar,
- ignorarea elementelor științifice pentru empirism,
- schimbarea tehnicilor de antrenament,
- lipsa randamentului estimat de teorie.
Se zice că nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, ci totul se transformă. este un adevăr de care trebuie să țină seama și sportivii care derulează cicluri de antrenament și care evită consultarea documentației științifice, care explică la nivel de detaliu legătura dintre cauză și efect, fiecare sportiv fiind interesat să pătrundă în detaliile cauzelor generatoare de efecte care să le fie favorabile. Literatura care circulă pe Internet este interesantă, dar cei care o consultă trebuie să fie extrem de atenți căci în online se află foarte materiale neautentificate de nimic și neasumate de nimeni. Chiar dacă se propun soluții miraculoase, știința zice că miracolele au probabilitate de apariție de sub 0,001% ceea ce este prea puțin pentru a avea garanția că chiar nise va întâmpla nouă un miracol.
Există o dependență teribil de strânsă între accidentări și uzura morală.
Accidentările duc la uzură morală prin faptul că după vindecare componenta afectată nu este exact așa cum a fost înainte, ci a suferit transformări, devenind mult mai fragilă.
Uzura morală duce la accidentări, atunci când nu este identificată și apar supra solicitări ale organismului.
(03 ianuarie 2021)
No comments:
Post a Comment