Toată lumea se întreabă de ce sunt salariile mici în Ro și economiștii noștri de carton găsesc nenumărate explicații, care mai de care mai bizare, fanteziste, nerealiste, vulgare și inconsistente. Realitatea crudă, groaznică și palpabilă este că și în continuare tot așa vor rămâne salariile dacă nu se schimbă nimic în concepția oamenilor. Cu un salariu de c-c-t este evident că omul nu face mare brânză, deci nici obiective nu are cum să-și definească și rămâne în stadiul în care se găsește, adică stadiul dezinteresului, al chiulului și al noncalității pe toate planurile.
A mai fost o țară din UE cu aceeași atmosferă de lasă-mă să te las, în care toți se făceau că muncesc, dar de fapt trăgeau mâța de coadă. Acolo s-a găsit soluți: au fost crescute salariile pe unitatea de produs sau serviciu realizat. În acest fel, muncitorul care câștiga acum cu mult mai mult, își făcea planuri, căci avea cu ce bani să cumpere o mașină sau p casă sau un utilaj cu care să-și muncească bucata de pământ de la țară.
La noi, mergând pe optica unui salariu mic de subzistență, nu se va modifica mentalitatea omului care să muncească, să fie rodnic prin ceea ce face, căci și dacă muncește și dacă stă, el tot puțini bani va primi la salariu, deci nu este motivat în niciun fel. De aceea productivitatea omului la noi este scăzută. La un fond de timp constant, de 8 ore un muncitor fie face 10 activități pentru un salariu de c-c-t, fie face 15 activități de calitate pentru un salariu mai bun, fie face totul ca la carte, adică 17-18 activități pentru un salariu respectabilș, din care și el vede că îi ajunge să-și transpună în viață obiectivele.
Decidenții români, pe care eu îi acuz că nu prea au creierul la ei, ar trebui să nu gândeaască așa cum gândea CEAUȘEASCA atunci când a pus să semonteze băncuțe în Piața Amzei să nu mai stea oamenii la cozi pentru alimente, în loc să aprovizioneze magazinele cu carne și toate cele. Decidenții trebuie să meargă la baza fenomenului și soluția este simplă, să mărească salariul net pe activitate. Ai făcut 10 activități, primești Y lei. Ai făcut 20 activități de foarte bună calitate, primești 3xY lei. Dacă ai activități 3 unde apar remedii tot tu le corectezi și în loc de 20 de activități se pontează 17 activități, deci vei primi (17/20)x3xY lei sau mult mai puțin, să fi descurajeat a face lucruri de mântuială.
Mă așteptam ca programul nostru de țară, realizabil în 10 ani să fie dublarea productivității muncii în toată economia și cred că tot poporul dorea să se angreneze într-un astfel de demers, căci o dată cu creșterea productivității muncii cresc salariile cu cerittudine. Dacă se condiționa totul și de creșterea calității în toate domeniile totul ar fi fost OK.
Restul teoriilor învechite și neaplicabile sunt doar frecții la un picior de lemn.
(06 noiembrie 2020)
No comments:
Post a Comment