Sunday, November 1, 2020

Pandemia și matematica

    La ora actuală dispunem de metode matematice de modelare a fenomenelor și proceselor din mai toate domeniile de activitate, deci și din medicină, știută fiind alecarea medicilor pentru lucru cu seturi de adte privind colectivități mari de populație. orice cibernetician știe să elaboreze astfel de modele.
    La ora actuală dispunem de calculatoare extrem de puternice și de software care sunt capabile să prelucreze tot felul de combinații de structuri de exuații, inecuații, serii de date și funcții obiectiv care să preia mai toate ipotezele care rezultă în urma unui proces de cercetare.
    La ora actuală problema culegerii de dacte care corespund calitativ nu mai este critică, deoarece există proceduri bine puse la punct în acest sens, iar despre capacitatea de stocare a datelor de mult timp nu mai este o zonă critică din moment ce 1Tb de memorie SSD este sub 150 USD.
    Pornind de la aceste constatări deja am mari semne de întrebare de ce nu există modele complexe de studiu ale pandemiei, prin care oferind niște date de intrare ce corespund unor ipoteze de lucru, să se obțină valori probabile ale evoluției pandemiei. Sunt sigur că un astfel de model să zicem econometric cu argumente întârziate, la valori ale numărului de teste de la momentul k, NTk și la o rată de transmisie pe o scară de la 1 la 10 a transmiterii virusului având nivelul X și la respectarea măsurilor M1, M2 și M3, va furniza durata pandemiei sau costurile pandemiei sau numărul de infectați sau tot ce se dorește, după cum modelul a fost proiectat. 
    Există modelare matematică pentru jocurile piramidale de investiții și de câștig, unde lucrurile sunt foarte clare mai ales legate de prăbușirea schemelor de câștig și aceste modele dacă sunt translatate fără prea multe dificultăți în zona de cercetare a pandemiilor se vor obține rezultate tot atât de surprinzătoare, interesante și credibile, care să fie utilizate în fundamentarea deciziilor de a ține sub control a pandemiilor și mai mult, de a le eradica prin măsuri energice.
    Pornind de la această gândire, sunt mai mult ca sigur că există laboratoare unde aceste modele deja au fost construite și cine le are, are și rețetele de a ține sub control pandemiile și deci prin simulări există posibilitatea de a optimiza procesele decizionale, luând diferite combinații de parametri, obținând cu metoda operării evolutive, diferite soluții, dintre acre este aleasă aceea care minimizează o funcție obiectiv sau maximizează o altă funcție obiectiv. Nu speculez aici că funcția de maximizare s-ar referi la numărul de decedați cu vârste mai mari de 65 de ani, dacă mă gândesc la o afirmație pusă pe seama șefei FMI.

(02 noiembrie 2020)

No comments:

Post a Comment