Acum, de când s-a descoperit că un băiat care a ocupat funcții deosebite în statul mioritic avea diploma de BAC falsă, s-a pus pe tapet, așa cum se face de regulă, problema diplomelor. Dar la noi, nicio minune nu ține mai mult de trei zile, deci în curând, problema va dispare de la sine.
Eu am mai scris câte ceva despre sistemul educațional românesc și am scris că în opinia mea, la ora actuală cel puțin 25% dintre diplomele care circulă în spațiul carpato-danubiano-pontic sunt false, iar cel puțin 60% din cei care flutură tot felul de diplome nu au acoperire în ceea ce privește cunoștințele acumulate, datorită modului dubios în care au obținut notele de promovare a examenelor.
Dacă vom spune că primesc la salariu 80% cei care aduc diplome că știu să vorbească limba tribului xhosa, nu va trece mult timp și vor fi năpădite birourile de HR de inși care vor aduce diplome din care rezultă că ei cunosc la perfecție respectiva limbă. Deci este clar cum stă treba cu eliberarea de diplome fără acoperire.
A fost la modă doctoratele. Imediat s-au inventat tot felul de specializări de doctorate și au apărut conducători de doctorat ca ciupercile după ploaie, iar doctoranzii și apoi doctorii au dat năvală ca puhoaiele de ape tulburi coborâte năvalnic din munte.
Să căutăm în Constituție cuvântul onoare și vom vedea că acesta nu există, iar acolo unde nu există onoare totul este posibil. Îmi aduc aminte când un controlor în autobuzul de oraș îl întreabă pe un cetățean dacă are bilet și acesta răspunde:
- Nu prea am.
Machedonii au un proverb: dacî într-o oală de ciorbă pui o lingură de c-c-t, totul c-c-t se numește. Nemergând pe această logică dacă într-o teză de doctorat pui 4% plagiat, totul lucrare originală se numește și se menține titlul de doctor în ceva.
Cândva s-a dorit construirea unei naze de date a diplomelor la ministerul educației, dar se pare că proiectul a murit pentru că a avea o astfel de bază de date care se încarcă anual, se exclude posibilitatea diplomelor false, căci diplome se acordă numai celor care figurează ăîn baza de date cu toate sarcinile didactice îndeplinite. Datorită faptului căci așa ceva ar fi generat condițiile ca în 30 de ani să dispară diplomele false, industria celor 25% de falsificatori, industrie extrem de profitabilă, a fost mai puternică și a stopat proiectul.
Noroc cu aplicarea proverbului cu prostul care nu e și fudul, nu e prost destul, căci posesorii de diplome false nu se mulțimesc să stea în banca lor și le place să iasă ca păduchele în frunte și sunt prinși cu musca pe căciulă, dar este destul de târziu și arată moliciunea sistemului care nu reacționează deloc.
(12 octombrie 2020)
No comments:
Post a Comment