Interviu cu Eugen KANTOR
Despre campionul de la culturism Eugen KANTOR am scris cu un alt prilej un articol. Am discutat cu el în mai multe rânduri despre posibilitatea de a realiza acest interviu și iată, a sosit momentul să facem acest lucru. Am notat EK prescurtarea numelui lui Eugen KANTOR și cu II prescurtarea numelui Ion IVAN.
II: dacă mă adresez acum pentru început cu apelativul maestre, nu exagerez câtuși de puțin, pentru că ești maestru al sportului.
EK: Titlul de maestru al sportului l-am primit în anul 1992, cred că președintele federației Ladislau SZEKELY. Ne - a înmânat carnetele la sportivii care aveau cel puțin 5 Campionate Naționale câștigate consecutiv. Eu am ieșit de 7 ori consecutiv între 1983 - 1989 la seniori. Celelalte titluri, încă 11 au fost la masters.
II: Până a deveni maestru al sportului ai parcurs un drum lun, nu? Să începem cu începutul. Când ai intrat pentru prima dată într-o sală de culturism?
EK: La liceu am făcut baschet cu prof. Ernest VADASZ, la facultate am făcut haltere și atletism. Într-o sala de haltere și culturism am intrat la Cluj în 1971, unde am mers cam de două ori pe săptămână până în 1973, eu fiind repartizat la Uzina Chimică TURDA ca inginer chimist stagiar și autostopul Turda-Cluj era numai 10 lei pe 30 km. La începuturi exista numai sală de haltere. Atunci, concursurile de culturism erau organizate după concursurile de haltere ca o simplă prezentare. Abia în 1980 s-a înființat Federația Romana de Haltere și Culturism. După aceea a fost un an când a întrat în ilegalitate yoga, artele martiale și culturismul din ordinul lui CEAUȘESCU.
II: Cum erau atunci sălile? Dacă le compari pe cele de atunci cu cele de azi, cum apreciezi evoluția bazei materiale?
EK: Abia în anul 1990 s-a înființat Federația Romana de Culturism si Fitness. Săli specific culturismului au apărut după 1982 aproximativ. Sala afiliată la federație cu drept de concurs a avut Rapid Oradea, m-am legitimat la ei, le-am adus lor două titluri în 1983 și 1984,și titluri internaționale organizațe la Oradea "Trofeul Dacia.
II: Care a fost prima competiție la care ai participat? Era tot ca acum cu costum, cu bronz, cu CD cu muzică, cu achitarea costurilor?
EK: Primele concursuri au fost la Cluj, cand era o simplă prezentare fără muzică, machiaj, nedepilat
orice costum de baie, fără cele 7 poziții obligatorii, fără program liber de un minut. Arbitri erau cei de la haltere, așa a câștigat și Palinkas, campionul arădean și la haltere, Cioroslan, multiplu campion la haltere. Culturiștii erau dezavantajati.
II: Sunt atâtea sporturi. De ce ai ales culturismul? Ce are acest sport încât te-a atras și l-ai practicat zeci de ani?
EK: Actorul Steve Rewes din filmul Romulus și Remus mi-a plăcut foarte mult (loc. 1 la Mister Univers 1950)și Frank Zane, câștigător de 3 ori la Mister Olimpia 1967-1969.Nu erau monștrii de astăzi, erau foarte estetici.
II: Enumeră cinci calități pe care trebuie să le aibă un culturist ca să fie de succes. Te rog să și explici.
EK: Proporția segmentelor corpului, să fie ectomorf sau mezomorf, sănătos, dispus la efort aerobic și anaerobic, metabolism accelerat. Explicațiile le voi da pe parcurs.
II: Enumeră cinci defecte pe care nu trebuie să le aibă un culturist pentru a nu-și distruge cariera. Explică, te rog.
EK: Practic tot ce nu are din calitățile anterioare. Scheletul dacă are forma de pară, umeri înguști, bazin lat e un handicap, dacă e endomorf el rămâne plinuț (tip parizer cum spunem noi) nereușind să fibreze musculatura. Defect e și dacă are picioare scurte corp mai lung sau invers. Pe vremea mea conta și calitatea pielii, arbitrii te descalificau dacă aveai coșuri multe și tatuaje exagerate încă la cântar.
II: Viața de sportiv, în general și de culturist în special, influențează raporturile sportivului cu societatea, cu familia?
EK: Aici eu sunt un exemplu negativ, dar cam adevărat în cazul multor culturiști. Eu am fost căsătorit oficial de 3 ori, nici una nu a ținut (cea mai scurtă 6 luni, cea mai lungă 3-4 ani) Am plătit 2 pensii alimentare, dar cea mai lungă dragoste a fost cu o fată mai tânără cu 34 ani, cu care am fost 7 ani, am antrenat-o cot la cot cu mine, a ieșit de 2 ori vicecampioană națională pe vremea când am concurat pt Redis Buftea. Ea acum e în America unde actualul soț negru a luat - o de nevastă și au o fetiță Ana. El a invitat-o la un concurs de fitness în America, a luat locul 2 și nu s-a mai întors. Răspunsul la întrebare e că un culturist e prea mult ocupat de corpul propriu, caută frumosul la o parteneră dar se plictisește repede, eu pe deasupra sunt și Săgetator care vânează dar nu se bucură de pradă. Sunt mândru de Fata mea, care e în Canada stomatolog cu 2 fetițe și de baiat(dintr-o relație fără căsătorie) care e în Austria cu 3 copii, foarte familist, nu știu cu cine seamănă
II: Culturismul este acum un sport destul de scump, pentru că sunt necesare suplimente, este necesară o alimentație specială. Tot așa era și în perioada ta de vârf în acest sport?
EK: Suplimente erau și pe vremea mea dar trebuiau aduse de afară. Când am fost în cantonament la Constanța am primit 6 kg proteine făcută de un profesor la industria de chimie alimentara din Galați. Noi acasă luam lapte praf Lactofort parcă pt bebeluși cu 27% proteine, multe ouă, lăptișor de matcă, carne albă, pește ton. Acum sunt suplimente și pt masa musculara și fibrare și steroizi foarte puternici, sigur aș fii arătat mult mai bine, dar nu știu cum aș arăta acum dacă forțam la maxim organismul atunci. Steroizii după o vârstă nu sunt chiar așa periculoase, mor mulți în perioada ultimelor zile dinaintea concursului când reduc drastic apa ca pielea să fie cât mai subțire și transparență să se vadă fibra și vascularizarea
II: Când ai obținut primul titlu de campion la culturism? Cum a fost?
EK: Primul concurs câștigat la CN a fost 1983 pt Rapid Oradea.
II: Câte titluri de campion de culturism ai obținut de-a lungul carierei? Ai schimbat categoria de concurs?
EK: Cele 7 titluri de campion național le-am obținut în 3 categorii diferite, Ladislau SZEKELY în cartea lui chiar specifica faptul că am fost singurul care la 3 categorii diferite a câștigat. Atunci era cat 82kg, 88kg ,și +88kg. Apoi au urmat 11 titluri de masters la +40,+50, +60. La +50 am fost campion balcanic în România, și vicecampion balcanic în Istanbul. La +60 am un loc. 3 la Europenele ținut la Baia Mare.
II: Se face o translatare mecanică din marketingul produselor în piață și la activitatea culturiștilor. Se vorbește de o perioadă de început, o perioadă de glorie și o perioadă de declin în activitatea oricărui culturist. La tine cum a fost acest ciclu?
EK: (Eu zic că în anul 1986 am arătat în formă maximă, atunci am câștigat și Openuri, am bătut sportivi cu nume mari, care pe atunci erau aproape de juniorat, dar apoi au ajuns chiar campioni mondiali, de exemplu Ciorbă Petru. Un culturist la forma maximă ajunge în jurul vârstei de 40 ani. Excepție la noi este Șerban Vasile, care a început culturismul la 56 ani, el spune că eu am fost idolul lui, m-a bătut și de 10 ani e campion la +60. Asta înseamnă să nu te arzi de tânăr. El a participat și la Romanii au talent. Acum eu mai particip la câte un concurs mai mult să am motivație să mă antrenez nu să câștig.
II: Ce a însemnat pentru tine gustul gloriei învingătorului și trecerea imediată la pregătirea unei noi competiții, în care o iei de la zero aproape, pentru că în noua competiție, totți concurenții pornesc de la același punct de start?
EK: După un concurs câștigat clar nu poți rămâne la aceeași forma, vine perioada când lași organismul să respire. În primii 8 ani am reușit să revin la forma de concurs, dar tot mai greu, vin alții din urmă, scade metabolismul, trebuie să recurgi la medicamente nu chiar sănătoase și tot nu ajungi unde ai vrea și urmează depresia etc. Trebuie să-l pomenesc pe Feri ANDRASONI care arată mai bine acum la 48 ani decât la 30,dar să nu uităm că a stat ani buni fără să forțeze corpul pt concurs
II: Să vorbim acum despre instructori. Ai avut un instructor sau antrenor cu care să te pregătești?
EK: La Oradea am Învățat multe de la Lucus Iosif, cel care avea sala de culturism, în rest autodidact.
II: Dar sponsori ai avut?
EK: Am fost sponzorizat o Perioadă scurtă de prof. Moldovan, dar cel mai mult, vreo 3 ani de F. Z. Tricolor Arbema Arad.
II: Cât era durata ciclului de pregătire a unui concurs și în ce consta acest ciclu?
EK: Depinde cât ai lăsat sa se strice forma de concurs. Normal la început acumulezi masă musculară cu greutate mai mare la antrenament și cu o luna înainte începi fibrarea cu mai mult cardio și regim bazat pe proteine și puțin grăsime (regim chetonic) și foarte puțin carbohidrați (dulciuri, făinoase de loc), bazat pe legume, ceva fructe, orez sălbatic, ovăz. Ultima săptămână e un chin cu descărcare de carbohidrați și mult antrenament în primele 3-4 zile, după care numai exerciții izometrice și pozări la oglindă cu mâncare bogată în carbohidrați cu index glicemic scăzut, fiecare moleculă de carbohidraț introduce 4 moleculă de apă în mușchi care se va umfla luând apa de sub piele dacă reducem drastic apa băută. Pielea se va întinde pe mușchii umflați, devine mai transparent pentru fibre și vene. Normal fără sare înainte de concurs, cu toate că mai nou se face și încărcare cu sodiu și apol descărcare, nici eu nu știu cum e mai bine cu sarea.
II: Cum îți dădeai sama cât de bine ești de pregătit? Care erau reperele tale privind evoluția până în ziua concursului? Foloseai măsurătorile, foloseai oglinda?
EK: Numai oglinda contează, un biceps de 42 cm fibrat în lumina reflectoarelor va arăta mai frumos ca unul de 48 parizer. Măsurători nu se fac la concurs, Frank ZANE l-a bătut pe Arnold care avea cu 30kg mai mult la prima participare la Mister Olympia.
II: (19) Ce înseamnă să ai prieteni culturiști? Sunt cunoscute marile prietenii dintre Arnold, Frank și Franco. Ai colaborat cu culturiști de la noi?
EK: (19)
II: La competiții internaționale ai participat?
EK: Pe vremea lui CEAUȘESCU nu puteai participa la concursuri internaționale, de aceea titlul de maestru al sportului s-a dat după rezultatele interne. Am câștigat concursul internațional Trofeul Dacia la Oradea unde au participat unguri, bulgari, cehi, polonezi, turci parcă de 2 ori, dar am fost medaliat de fiecare dată după 1983. Am mai amintit balcaniadele și loc 3 la europene la +60
II: Care a fost ultima ta participare la o compatiție? De ce a fost ultima?
EK: Anul trecut la naționale loc 3, dar am calculat greșit, poveste lunga, m-am băgat la cat. 51 - 55 ani pentru Dumi Fitness Cluj. De ce nu Arad nu este aici locul să detaliez..
II: Care era programul tău de sală când practicai culturismul? Dar acum, care este acest program?
EK: Nu am lucrat după caiet, dar într-o săptămână am parcurs toate grupele în 5 zile :piept cu bicepși, spate cu triceps, umeri cu trapez, picioare, circuit cu greutate mică cu cardio. Acum mereu mă doare ceva și fac ușor cu mult cardio și abdomen și totuși am 100kg foarte gras că nu țin regim.
II: Lucrezi cu tineri. Un maestru se zice că trebuie să aibă discipoli. Ai format campioni?
EK: Nu antrenez pe nimeni
II: Ce greșeli fac cei care își propun să devină culturiști?
EK: Nu au răbdare, din prima lună iau steroizi.
II: Ce fac culturiștii după ce încheie cariera competițională?
EK: Majoritatea devin antrenori chiar au sală proprie dacă au bani, oricum continuă să meargă la sală pt menținere dacă nu au probleme de sănătate.
II: Ai un sfat pentru cei care intră pentru prima dată într-o sală de culturism?
EK: Până simte progres să ia vitamine și suplimente proteice și să se concentreze la exerciții având un model în cap.
II: (Ai avut un idol, un model atunci când ai început culturismul?
EK: Steve Rewes și Frank Zane
II: Ce trebuie să aibă în vedere un tânăr când își alege idolul?
EK: Să aleagă pe cineva pe masura lui, ce poate fii atins, nu monștrii.
II: Cum ești primit în sălile de culturism dacă intri neanunțat?
EK: Lumea mă știe și mă respectă, la XOX nu plătesc și mă simt bine, fac numai la prima oră antrenament.
II: Dacă privești în trecut ce concluzii tragi pentru viitorul culturismului românesc?
EK: Avem și fete și băieți de talie mondială, totul va fii bine până nu se face obligatoriu control doping. Oricum la concursurile pe bani organizat de particulari neafiliati la Federatia Romana de Culturism și Fitness se participă fără carnet fără vize medicale. Contează spectacolul.
Mulțumesc marelui culturist Eugen KANTOR că mi-a dat posibilitatea să pun acest întrebări care au menirea de a clarifica unele aspecte legate de culturismul românesc din anii trecuți, dar și de posibilitatea de a face o analiză a premiselor care stau la baza dezvoltării culturismului viitor. Sunt sigur că tot ceea ce el a spus aici reprezintă repere pentru toți cei care vor să vină în lumea clturismului și să se gândească să lupte pentru a ocupa un loc pe podium după derularea unui concurs, indiferent de amploarea acestuia.
Noi avem mari campioni de culturism și este foarte important să fie cunoscută experiența lor, pentru a fi folosită în dezvoltarea de zi cu zi a culturismului, pentru a nu porni de la zero de fiecare dată, așa cum se mai întâmplă. Acum se scrie prea puțin despre culturism, căci Internetul abordează problematica acestui sport din unghiuri de vedere de suprafață, nu din profunzime și marile probleme nu se dezbat, făcând loc unor teme care nu au legătură cu fenomenul în toată complexitatea lui. este propagată ideea greșită că istoria culturismului se scrie singură, iar butoanele de arhivă ale site-urilor importante este ca și ansent, ceea ce face imposibilă orice retrospectivă a competițiilor, deși în niciun caz nu trebuie invocate restricțiile de spațiu, întrucât 1Gb înseamnă nu descrfierea câtorva profiluri de culturiști, ci stocarea unei biblioteci cu câteva zeci de mii de volume.
(02 februarie 2020)
No comments:
Post a Comment