Friday, December 20, 2019

Istoria culturismului se face pe cifre

O istorie a culturismului romanesc trebuie sa fie:
- completa,
- riguroasa,
- documentata,
- cronologica,
- colorata.
Se stie ca o data cu trecerea timpului se pierd informatii. Istoriile scrise arata in perioadele foarte vechi se lucreaza cu cifre precedate de sintagme precum in jurul anului X sau cu aproximatie la data de Y. Uneori cand lucrurile nu sunt clare se pun semne de intrebare in dreptul datei considerate incerte. Trebuie subliniat ca in tara noastra culturismul nu s-a dezvoltat ca un fenomen din timpuri imemoriale, stiut fiind faptul ca actul oficial a fost semnat in data de 24 martie 1970 cand Federatia Romana de Haltere a devenit Federatia Romana de Haltere si culturism. Ar trebui sa existe undeva si documentul care consemneaza acest lucru si o copie a lui sa fie tiparita, pentru a se veni cu dovada certa a celor afirmate. In consecinta, pe un interval de doar 60 de ani, lucrurile ar trebui sa fie foarte clare, adica toate datele sa fie complete, adica zi, luna,  an, localitate si actorii principali ai evenimentului.
Este adevarat ca la ora actuala nu exista:
- o colectie a afiselor de la campionatele nationale,
- o standardizare a anunturilor privind derularea evenimentelor,
- relatari complete si profesionale privind evenimentele,
- colectii de inscrisuri legate de clasamentele din competitii,
- o arhiva cu chei multiple  de regasire a evenimentelor,
- carti de memorii despre culturismul romanesc.
Lumea este preocupata de pregatirea si derularea competitiilor, de medalii si de a avea avantaje de pe urma culturismuliui si a culturistilor si mai putin spre deloc in elaborarea de materiale sau in conservarea celor deja elaborate sau in arhivarea documentelor  electronice de pe diferite site-uri.
Cu trecerea timpului, diplomele se pierd, medaliile si trofeele se ratacesc, actorii importanti sunt luati cu alte treburi si neaplicand zicala bate fierul cat e cald, ne vom trezi cu oameni care vor sa scrie o istorie a culturismului si pentru anumite perioade nu vor gasi nici documente, nici marturii, ceea ce vor duce la pete albe, impardonabile pentru cei care azi sunt implicati in culturism.
Un prim pas ar fi acela de a face o lista cu campionatele nationale de culturism din care sa reiasa clar:
- zilele, luna si anul cand au avut loc,
- localitatea unde s-au derulat,
- titulatura exacta a competitiei,
- organizatorii competitiei.
Ceilalti pasi sunt legati de celelalte competitii si ar trebui ca organizatorii lor sa depuna eforturi suplimentare spre a scrie undeva la un istoric al competitiei, datele la care editiile anterioare au avut loc si tot asa localitatea, titulatura si organizatorii. Este important sa se caute la sportivi dar si la colectionari piese care au rolul sa lamureasca toate elementele, asigurand rigurozitatea demersului. Trebuie lucrat cu cifre.






(20 decembrie 2019)

No comments:

Post a Comment