Avem ceva cu care am rămas în istorie și ne mândrim: originalitatea. Numai noi avem cuvântul dor. Numai la noi există doina. Prin spiritul nostru și prin rezistența noastră ne-am păstrat latinitatea și am trecut prin istorie cu fruntea sus, zicem noi, deși lucrurile stau un pic altfel, dacă ne gândim la 23 August 1944 și la 22 Decembrie 1989, dar și la 13-15 iunie 19990 sau 10 august 2018.
Oricum ar fi suntem originali, atât de originali încât nici noi nu mai înțelegem ce este cu noi, crezând că proverbele se aplică altora și nu nouă, deși suntem singurii care avem proverbul cu capul plecat, sabia nu-l taie, probabil pentru c toți ceilalți au o țâră de coloană vertebrală.
Noi, în originalitatea noastră am inventat comunismul original în care toți eram egali în sărăcie, stăteam la coadă pentru orice aliment de bază al supraviețuirii și dârdâiam de frig, căci nici hainele în plus nu ne scoteau din situația grea în care zăceam aplaudând și zicând că e bine, când de fapt era foarte rău, dar teama și lașitatea ne țineau într-o stare de letargie și așteptare inexplicabilă.
După Revoluția din Decembrie am pus umărul să construim capitalismul, demolând la întâmplare tot ceea ce făcuserăm tot noi cu sudoare și cu sânge. Originalitatea ne-a dus către un capitalism original, ceva cu față umană, în care s-a mimat concurența, s-a mimat proprietatea privată și s-a mimat capitalul autohton, apărând și definiția capitalism de cumetrie și conceptul milionarilor de carton.
În lumea bună, moțiunea de cenzură presupune:
- enumerarea greșelilor actualilor guvernanți,
- exoistența unui program de guvernare,
- un guvern alternativ care să elimine erorile existente,
- o nouă majoritate care să aducă schimbarea în bine.
În originalitatea noastră stranie, săltăreață, colorată, zâmbitoare și zglobie, moțiunea de cenzură este un text declarativ care arată necesitatea căderii guvernului, enumerând greșelile impardonabile ale acestuia, dar nu există nici programul de guvernare și nici guvernul. Există numai numele premierului, în persoana lui Ludovic ORBAN căci PNL este promotorul moțiunii. Toți ceilalți actori favorabili moțiunii au puncte de vedere dintre cele mai ciudate, fanteziste și prozaice, epicul ducând spre direcții dintre cele mai puțin realizabile. Este oferită perspectiva unui guvern pentru un an care să gestioneze țara cu un program de un an, iar adevăratul program va fi pus pe tapet pentru alegerile locale din vară sau pentru alegerile parlamentare din iarna lui 2020.
Singurul lucru regretabil este că din această originalitate absolută și pe termen lung nu s-a născut opera unui scriitor român, trăitor pe meleagurile mioritice, care să fie încununat cu un premiu NOBEL pentru literatură pe anul 2019, că chiar merităm pentru meandrele concretului de azi.
(08 octombrie 2019)
No comments:
Post a Comment