Se zice că avem 1.200.000 de bugetari și că PSD și-a instalat acolo toată clientele. Adevărul stă cam așa:
- fiecare partid care a venit la guvernare și-a adus funcționarii lui publici,
- cum nu e voie să dai afară funcționari publici, numărul acestora a tot crescut,
- la schimbarea fiecărei guvernări s-au produs doar rocade de șefi,
- foamea de funcții publice la stat e atât de mare încât numărul bugetarilor crește mereu,
- restructurările au efecte temporare căci năravurile de cocoloșire a pilelor sunt veșnice,
- legislația este făcută astfel încât umflarea aparatului bugetar este inevitabilă.
Este de-a dreptul comică zicerea reducerii aparatului bugetar cu 400.000 de persoane, știut fiind faptul că aceștia sunt structurați pe competențe extrem de diferențiat și cele mai multe persoane ocupă posturi pentru care pregătirea profesională nu le recomandă, însă pilele sunt fundamentale, ceea de fac din reducerile de personal să aibă consecințe neprevăzute.
Cei 400.000 de disponibilizați sunt exact cei 25% reduși de Traian BĂSESCU la nivel de salarii, fără niciun efect asupra calității muncii din administrație, din învățământ, din sănătate sau din afacerile interne.
Eu știu că pe vremea comunismului se făceau reduceri de personal mai ales în aparatul cental. Știu o situație în care de la 600 de salariați s-a coborât la 200 de salariați, ca după vreo cinci ani, tot acolo să se facă o reducere de la 900 de salariați, la 600. Cum s-a ajuns de la 200 la 900 nu este greu de gândit că bugetarii au un sistem ce le asigură:
- stabilitate,
- bunăstare,
- confort,
- timp,
- suplimente,
- liniște,
- relații,
- odihnă.
Întrucât mediul de afaceri de la noi nu a progresat, ba din contră are salarii penibile, dezvoltare pe baza relațiilor cu statul, dependențe de intervențiile statului fiind esențiale, postura de bugetar este benefică, reflectată prin atractivitatea pe care o au școlile și universitățile care pregătesc magistrați, polițiști, funcționari publici, personal medical, în timp ce se înregistrează un declin în ceea ce privește meseriile specifice producției și prestării de servicii care sunt specifice lucrurlui în mediul privat.
Sunt sigur că cei 400.000 vor pleca, numai că vor urma procese și în cel mult 3 ani statul va trebui să plătească despăgubiri, tot așa cum bugetarii și-au recuperat sumele reținute de la zicerea lui Traian BĂSESCU, cea cu 25% poprire pe salarii, care nu a fost aiurea din moment ce marfa venea din import spre consum intern, numai că nimeni n-a explicat cestiunea, vorba lui Nenea Iancu.
(06 octombrie 2019)
No comments:
Post a Comment