Thursday, August 8, 2019

Matricea rolurilor și Raed ARAFAT

Când în data de 7 august la ceas de seara a ieșit pe sticlă Raed ARAFAT să vorbească despre cele 14 măsuri luat ca să se elimine bâjbâielile din sistemul situațiilor de urgență, mi-am dat seama că raed ARAFAT a făcut SMURD-ul de pe poziția de manager de proiect și că tot de pe acestă poziție a acționat și acum.
În managementul de proiect există:
- obiectivul,
- resursele,
- termenele,
- precedențele,
- riscurile,
- calitatea,
- responsabilitatea,
- costurile,
- execuția.
Un manager de proiect adevărat, care își ia rolul în serios:
- își alege resursele,
- definește acțiunile,
- pune în corespondență oamenii cu acțiunile și resursele,
- urmărește derularea activităților,
- asigură încadrarea în termene,
- ia măsuri să efectueze corecții,
- definește responsabilitățile.
Raed ARAFAT a definit 14 acțiuni, a dat termene, a identificat pe cei ce răspund. Mă așteptam să meargă mai departe, adică să spună că are construită matricea rolurilor. Matricea rolurilor are 14 linii corespunzătoare celor 14 acțiuni și 14 coloane, corespunzătoare celor 14 persoane care răspund de derularea activităților pentru implementarea întermene și la parametrii ceruți a acțiunilor. N-a fost să fie, sau nu s-a spus la Tv, căci Raed ARAFAT a indicat responsabili sub forma de denumiri de instituții. În managementul de proiect este esențială matricea rolurilor, în ideea ca să se știe că operațiunea X este executată de muncitorul Y. Managerul de proiect șie că muncitorul Y are șef pe Z și toată lumea are trasate responsabilități. În clipa în care se spune că operațiunea X este realizată de X1 și X2, s-a dus dracului totul, căci fiecare va aștepta ca altcineva să facă și nu ei.
Dacă luăm ceea ce se întâmplă la noi, vedem că matricele rolurilor nu există sau sunt prost construite, căci pe o linie a unei activități apar mai multe x-uri, adică mai mulți responsabili, așa-zisa conducere colectivă, în care nimeni nu este tras la răspundere și lumea se acoperă de hârtii.
Dacă lucrăm cu conduceri colective, vom vedea mulți băgători de seamă, care dispar în clipa în care trebuie să răspundă la întrebarea: cine se trece pe listă să răspundă singur de implementarea acțiunii X? De-a lungul timpului, am lucrat în echipe cu matrice ale rolurilor de 1:1 și nu am avut surprize. Numai că eu mi-am ales colaboratorii și nu mi-a impus niciodată nimeni un colaborator.


(09 august 2019)

No comments:

Post a Comment