Monday, April 9, 2018

Distanța dintre bărbatul ideal și bărbatul efectiv (I)

Pentru a vedea cât de departe este profilul bărbatului ideal de profilul bărbatului efectiv cu care se mărită o femeie sau cu care o femeie are o relație se face calculul foarte exact, folosind un indicator simplu care ține seama de:
- caracteristici care se iau în considerare,
- valorile ideale și cele efective atribuite,
- calcul agregat pe caracteristică,
- calcul indicatorului.
Construcția este suficient de flexibilă permițând includerea unui număr oarecare de caracteristici, în funcție de exigenta fiecăreia dintre persoanele care dorește să calculeze distanța dintre profilul ideal și cel existent al unei persoane.
Indicatorul global este suficient de flexibil, incluzând caracteristici cu:
- valori numerice, situație în care se calculează un raport dintre nivelul minim și del maxim,
- niveluri calitatice, caz în care se realizează o punere în corespondență cu valori,
- atribute în liste, caz în care se calculează ortogonalitatea atributelor din lista ideală și cea reală.
Indicatorul agregat este normat, cu valoare cuprinsă în intervalul [0; 1]. Dacă nivelul este mai apropiat de zero înseamnă că distanța dintre bărbatul ideal și bărbatul real este foarte mică, ceea ce înseamnă că bărbatul real și bărbatul ideal, cel imaginat diferențele sunt nesemnificative, existând foarte multe suprapuneri pentru caracteristicile considerate. În cazul în care distanța este apropiată de 1, înseamnă că există foarte mari diferențe între ceea ce se dorește și ceea ce este în realitate un anumit bărbat. Cel mai nefericit caz este acela în care distanța este chiar unu, ceea ce înseamnă că persoana din realitate nu are nimic comun cu ceea ce a fost definit prin caracteristicile considerate. Situația în care distanța este zero arată că persoana din realitate are 100% suprapunere cu profilul definit ca fiind ideal. Este deosebit de important să se definească o listă a caracteristicilor cât mai cuprinzătoare, astfel încât să se obțină o imagine cât mai apropiată de exigențele ce se iau în considerare, fără să se vorbească ceva mai târziu de apariția unor surprize.
Să nu uităm niciodată că fiecare dintre femei are idealul său de bărbat și niciodată listele de caracteristici nu se suprapun când se calculează indicatorul agregat chiar cu trecerea timpului la o femeie și cu atât mai mult, liste de caracteristici construite de către mai multe femei au caracteristici comune foarte puține spre deloc, lucru firesc din moment ce idealul de bărbat diferă foarte mult în funcție de generație, cultură, experiență, mediu și categorie socială.




(10 aprilie 2018)

2 comments:

  1. Domnule profesor, esti formidabil. Sa aplici regulile modelarii matematicii si statisticii si aici ?! As fi tare curios sa poti demonstra fiabilitatea aplicarii acestui indicator global pentru persoanele cu varsta 25-30 de ani, caracteristica azi pentru casatorii. Ar fi fost util daca ai fi dat un exemplu. De pilda cum cuantifici indicatorii care se refera la sentimentul dragostei. Cum ierarhizezi nivelul acestora in raport cu indicatorii care reflecta pozitia sociala si evolutia acesteia intr-un anumit interval de timp etc. Sunt foarte curios - cand ti-ai ales sotia ai folosit un asemenea model econometric, sau ereai prea tanar? Cand predam programarea liniara statica, le sugeram studentilor ca pot aplica PL la alegerea partenerului. Cred ca o faceam numai ca sa le starnesc mai mult atentia asupra acestei metode.

    ReplyDelete
  2. Indicatorul de baza este 'troncul'...

    ReplyDelete