Thursday, December 14, 2017

Efectele dezastruoase ale transparenței

Se zice că de când chestia cu legea transparenței se întâmplă miracole. Legea este suficient de proastă ca să nu se întâmple nimic. Numai așa se explică situațiile cu totul bizare în care plutește societatea noastră și nivelurile exacerbate de:
- birocrație,
- lentoare,
- incompetență,
- zgomote,
- ineficiență,
- ermetism,
- formalism, 
care bântuie societatea noastră iremediabil, ireversibil și pentru totdeauna, căci așa se întâmplă oriunde lucrurile sunt abordate cu jumătăți de măsură și cu amatorism infantil.
Să mă explic: am transmis pe o adresă de e-mail un mesaj civilizat prin care solicitam ceva, simplu, pe care orice funcționar decent, eficient, profesionist, conștiincios, interesat să-și facă meseria nu ar fi făcut altceva decât să consulte o bază de date și să dea răspunsul simplu și la obiect la solicitarea mea banală, normală, simplă, omenească și decentă.
Iată fraza halucinantă de răspuns a oficialilor la rugămintea mea:
Precizăm că în lipsa oricăror atribuții privind încasarea sumelor din amenzile ce se fac venit la bugetele locale, subunitatea noastră nu poate să confirme achitarea corespunzătoare a acestora (din punct de vedere al cuantumului sumelor achitate, a respectării termenelor stabilite, a destinatarului etc).
Misiva care poartă numărul 99/79/EX/08.12.2017 III B 5 ar fi trebuit să fie semnată de:
- un director executiv, care nu uită să scrie dr.ing. în dreptul numelui;
- un director DEA...;
- un director adjunct DEA...;
- cel care a întocmit;
- un șef serviciu;
- un consilier juridic.
Totul are la bază un act la fel de mediocru ca soluția dată mie și aici mă refere la OG 27/2002 care zice-se că reglementează soluționarea petițiilor și la legea 233/2002 tot mediocră și ea. După cum se vede, elefantul a născut un purice, căci acel răspuns îl dă fără vreo ezitare orice om al străzii sau orice persoană ci IQ mai mare de 15. Pentru curiozotatea mea științifică, ar trebui să se verifice ultimele ața-zisele răspunsuri date de această cohortă de birocrați să vadă și societatea pe ce ape ale sâmbeteilor se duc banii strânși cu trudă la bugetul și așa secătuit de tot felul de șmecheri.
Efectele dezastruoase ale transparenței se văd cu ochiul liber atunci când lucrurile sunt abordate formal. A soluționa nu înseamnă a da un răspuns că nu oferi nimic, ci a soluționa, adică a face ceva, căci a rezolva nu înseamnă a spune a spune că nu oferi nimic, că nu faci nimic ascunzându-te în spatele unor așa-zise atribuții de serviciu, care oricum sunt imprecis definite. Unde onoare nue, nimic nu e. Punct.



(14 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment