Sunday, April 9, 2017

Bucătarii șefi

Televiziunile sunt năpădite de tot felul de emisiuni cu bucătari și cu persoane care acced la statutul de bucătar, mai mult sau mai puțin șef. Când văd pe așa-zișii maeștri bucătari îmi pun mii de întrebări, dintre care unele rămân fără vreun răspuns.

  • Prima întrebare se referă la mititeii dintr-un market, mititei ce poartă numele unuia dintre bucătarii ce apar la Tv, dar care mititei nu au niciun ceva care să mă facă să cad pe spate. De ce oare?
  • A doua întrebare se referă la strâmbăturile din nas ale examinatorilor când li se prezintă oarece realizări ale concurenților în timp ce în toate restaurantele din capitală mâncarea este reîncălzită cu nerușinare. De ce oare?
  • A treia întrebare apare legată de prețurile absolut jenante cerute în localuri pentru niște mâncăruri jenant de simple, unde coeficientul de multiplicare sare de 3, dacă se face extrapolare spre produse cu mult mai sofisticate. Era un restaurant prin centrul vechi, care s-a falimentat, al unui astfel de șef, care pentru o jegoasă de prăjitură cerea 80 de lei, adică aproximativ 20 euro, preț care nu se cere nici la 5 stele în Paris. De ce oare?
Mă opresc aici cu întrebările și conchid că emisiunile acelea sunt făcute doar pentru a  se pierde timpul, pentru rating sau pentru o anumită clientelă. În realitate, niciun restaurant al niciunuia dintre șefi nu cred că face altceva decât să reîncălzească mâncarea la microunde și să servească lucruri proaste la prețuri de lux. Există și omexplicație, că niciunul intre acei examinatori nu spune unde lucrează explicit pentru a fi vizitat și a fi catalogat exact la valoarea lui. Pentru cunoscători, era unul ccare avea ceva cu cofetărie undeva pe Lipscani cu niște scoruri ff ridicate. la 120 de lei se bea acolo o limonadă gen pipi și se mâncau niște prăjituri vechi și cu mult mai proaste decît unele de 3,5$ peste ocean. De fapt băiatul a și dispărut. Într-o economie de subproducție, cine are produse de super-calitate și bine corelate cu prețurile n-are voie să nu prospere. În caz contrar, la non-calitate și prețuri nesimțite, întreprinzătorul cu siguranță se va îneca.



(09 aprilie 2017)

No comments:

Post a Comment