Tuesday, December 31, 2019

Am fost contemporan cu Gica PETRESCU

Gica PETRESCU nu era doar un cantaret de muzica usoara. Era un adevarat mit. I se spunea Eterniul Gica, pentru ca a dominat scena muzicala peste 6 decenii, fiind de fiecare data number one, cum zicem noi francezii.
El a cantat nenumarate slagare, dar a servit si regimului comunist asa cum au facut toti artistii ca sa supravietuiasca, A cantat cantece precum:
M-am indragostit de tine Moscova
Cincinalu-n patru ani si jumatate.
La un moment dfat, Gica PETRESCU a cantat si romante, unde a dat masura talentului sau polivalent. El aparea in emisiuni Tv si dovedea ca chiar la o oarece varsta este plin de viata si de dinamism, avand capacitatea de a canta si dansa in acelasi timp, cu mult mai bine decat o faceau confratii lui mai tineri. Aparusera si bancuri pe seama lui Gica petrescu. Se zice ca Stefan cel Mare ar fi intrebat acolo in cer: mai canta Gica PETRESCU?
Mie mi-a placut optimismul lui si mai ales discretia, caci avea locul lui in peisajul muzicii usoare si nu se intersecta cu nimeni pentru ca vreun cantaret sa se planga ca nu mai are loc sa se manifeste.





(01 ianuarie 2020)
A fi contemporan cu Gica PETRESCU afost o mare onoare, pentru ca el a fost un cantaret cu voce, cu talent si care avea o vasta cultura.

Am fost contemporan cu George CALBOREANU

George CALBOREANU ca actor a fost magnific in rolul lui Stefan cel MARE din piesa Apus de soare de Barbu STEFANESCU DELAVRANCEA. Avea o voce in care acel monolog cu Moldova nu e a mea, nici a voastra, ci a urmasilor, urmasilor vostri, imi rasuna si acum in urechi, atat de puternica era. Credeam ca-l am pe marele voievod in fata ochilor ori de cate ori auzeam la radio transmisa piesa si auzeam monologul.
Cand l-am auzit pe George CALBOREANU recitand poezia Scvrisoarea a III-a de Mihail EMINESCU mi-am zis ca aceasta poezie si-a gasit interpretul ideal. Avea un anume fel de a recita, un ritm crescendo pe versurile in care este descrisa batalia, incat am avut senzatia ca sunt la un film si vad scena jucata la perfectiune, asa cum era filmul Dacii al lui Sergiu NICOLAESCU.
In filme a jucat magistral George CALBOREANU. Imi amintesc replica: a trait ca un prost, a murit ca un prost, rostita de marele actor in filmul Strainul


(01 Ianuarie 2020)
George CALBOREANU este un monstru sacru al scenei romanesti. Cine vrea cu adevarat sa stie de  o interpretare a unui rol, sa asculte piesa Apus de spare a lui DELAVRANCEA si sa urmareasca cu atentie si ce zice CALBOREANIU, dar mai ales, cum zice.

Am fost contemporan cu Gheorghe GHEORGHIU Dej

Revolutionarii de dupa 1989 au facut ceea ce a facut tot romanul, adica un fel de curatenie, pentru a se debarasa de comunism si de istorie, caci rescrierea istoriei noastre este ca la bucatarie cand se drege ciorba de burta fi fiecare o face pe gustul lui, mai sarata sau mai acra sau pune mai mult usturoi.
Nu -a mirat catusi de putin cand dupa 1989 Gheorghe GHEORGHIU Dej a fost scos din Mauzoleul din Parcul Libertatii, mauzoleu care era pe punctul de a fi demolat, sa nu mai aminteasca de comunism.
Gheorghe GHEORGHIU Dej a fost un conducator mana forte, care a facut multe nelegiuri in perioada cat a fost secretal al CC al PMR, adica mai corect spus, a domnit cu drept de viata si de moarte, mai ceva ca despotii din cele mai negre timpuri.
Se zice ca la o masa data intr-un loc mai special a fost invitata sa cante Maria TANASE, iar Gheorghe GHEORGHIU Dej vorbea cam tare. Maria TANASE s-a oprit din cantat si i-a zis: Ghita, acum cand eu. S-a facut liniste si artista si-a continuat cantecul.
Gheorghe GHEORGHIU Dej are si ceva merite:
- s-a departat de Moscova,
- a respins planul VALEV in 1964,
- a facut sa plece din tara armatele sovietice in 1958,
- a scos din scoli tablourile cu clasicii marxism-leninismului,
- a determinat reaizarea de manuale scolare romanesti,
- a eliberat detinutii politici din inchisori,
- l-a reintrodus in circuit pe marele poet Tudor ARGHEZI,
- a diminuat proletcultismul ajuns la obscenitate parca.
Gheorghe GHEORGHIU Dej a facut si greseli impardonabile legate de:
- colectivizare,
- ascutirea luptei de clasa,
- reeducarea de la Pitesti,
- distrugerea dusmanului de clasa,
- impunerea cultului personalitatii,
- industrializare.
Ca vor sau nu vor, istoricii care vor sa scrie o carte de istorie serioasa vor trebui sa aloce cateva randuri si lui Gheorghe GHEORGHIU Dej, caci el a existat, a condus Romania intre 1952-1964 si chiar daca a facut lucruri rele, oricum nu a facut ceea ce a facut HITLER in Germania nazista, dar pastrand proportiile, a contribuit la derusificarea tarii, cel putin in ultimii ani de viata. Sa nu se3 uite o clipa ca la noi, dar si in alte tari, comunismul nu s-a construit de catre o singura persoana, c de aproape tot poporul, iar la noi, daca spui cuiva sa dea doi pumni unui necunoscut sau unui prietem, prin matricea noastra, ii va da cel putin patru pumi si va adauga si doua suturi. Comunismul a fost odios la noi si prin ceea ce s-a intamplat mai ales in esaloanele 4 si 5, de care Gheorghe GHEORGHIU Dej nu avea cum sa raspunda, dar nici nu a dorit sa afle pentru a avea o reactie.


(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu Maria TANASE

Maria TANASE este, a fost si va fi cea mai mare cantareata de muzica populara romaneasca. Daca se face o notare pe o scara de la 1 la 10, Mariei TANASE i se vaacorda nota 10, iar urmatorul interpret de folclor dupa ea, va primi cu indulgenta nota 8.
Repertoriul Mariei TANASE este:
- vast,
- variat,
- clasic,
- definitoriu,
- inestimabil,
- inconfundabil,
- unic.
Exista multe inregistrari ale vocii sale, dar filmele in care marea artista apar sunt foarte putine. A jucat in coproductia romano-franceza Ciulinii Baraganului, unde bocetul ei este deja o productie clasca a unei artiste cu o forta de expresie iesita din comun.
Multe cantarete, bune zic eu, au incercat sa reia cantece ale Mariei TANASE, dar s-au dovedit a fi niste palide acte artistice pentru ca respectivele, talentate totusi, nu au reusit sa se ridice la inaltimea originalului, avand interpretari cel putin minore, ridicole,slabe, unde va aproape penibile. Despre Maria TANASE cu care am fost contemporan in copilaria mea, as scrie foarte mult, dar mai bine de fiecare data trec sa-i ascult cantecele si sa ma minunez ca pe pamant a esistat o asemenea voce.




(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu Nicolae LABIS

De poetul Nicolae LABIS am aflat cand eram elev de liceu. La noi romanii, omul este3 mai bun dupa ce moare decat cand traieste. Nicolae LABIS a murit de tanar intr-un accident de tramvai. El a scris foarte multe poezii cu har, care desi erau scrise in perioada celui mai crancen proletcultism, aveau un ceva al lor care le-a facut sa treaca peste timp si sa fie recitate fara nicio problema chiar acum in demcratia de cumetrie, cum zicea bine de tot Ion ILIESCU, caci fiecare regim care a venit dupa 1989 a adus sirul de pomanagii proprii, instaland adevarate clanuri mai mult sau mai putin mafiote, cum bine zicea Traian BASESCU atunci cand vorbea ca Ro este un stat mafiot.
Imi aduc aminte de Leopoldina BALANUTA care a recitat poezia Moartea caprioarei, taman cand era penurie de carne pe piata si versul acela de admiratie a faptului ca este adusa acasa carne, s-a transformat in strigatul acelea al disperarii celui care se gaseste in situatia de a scapa de greutati, macar pentru acteva zile.
Acum Nicolae LABIS are si poeme care nu se recita, pentru ca erau mult prea angajante, dar cine nu stie ca ele au fost scrise pentru construirea comunismului, va gasi nimerit sa spuna ca poetul Nicolae LABIS a scris acele poeme pentru regimul PSD-ist pe vremea cand PSD era la butoane, iar acum pentru regimul liberal, caci mesajul se potriveste la oricare dintre regimuri. O exemplificare este: 
Suntem in mijlocul unui ev aprins
Si-i dam a-nsufletirii noastre vama.
Cei ce nu ard dezlantuiti ca noi
In flacarile noastre se destrama.
Sa decodam mesajele evnite dinspre regimul PSD-ist si vedem ca ceea ce faceau ei era exact ce zicea poetul, iar ce cereau ei de la popor era exact  legat cerinta de a arde alaturi de psd-isti.  Chestia cu flacarile nu spune prea multe daca privim pe de laturi despre ceea ce se intampla acum, dar daca suntem ceva mai atenti, vedem cum rand pe rand liderii celor ce au pierdut puterea se perinda prin tribunale si ajung la parnaie, caci destramarea ceruta in campania electorala din 2019 are forme concrete, flaqcarile nefiind rufuri in piete ca in Evul Mediu, desi prostimea se bucura si doar privind catuse la televizor, care tot un fel de piata publica este, dar piata mutata in casa fiecaruia, iar spectacolul se vede si in papuci si pijama, bucuria insa  nemaifiind colectiva.
Voi face aici o marturisire: mi-au placut poemele lui  Nicolae LABIS si am invatat pe dinafara unele dintre el, dar nerecitandu-le, aqm uitat multe dintre versuri. Oricum, nu m-as apuca sa memorez poemele lui CARTARASCU.




(01 ianuarie 2020)



Am fost contemporan cu George CALINESCU

Imi placea Cronica optimistului tinuta la ziarul Contemporanul de George CALINESCU. Acest romancier aflasem ca inainte de toate fusese istoric literar si scrisese o carte monumentala. Am apucat sa citesc din respectiva carte mult mai tarziu, cand a fost publicata de Fundatia DRAGAN si am platit cu 500 lei unexemplar care mi-a fost trimis din strainatate, unde se publicase.
Am citi multe dintre romanele lui George CALINESCU, dar sa fiu sincer, nu mi-au placut. Mi-a placut cartea de istorie a literaturii publicata prin 1941, de Alexandru ROSETTI.
George CALINESCU a fost academician. Barfitorii zic ca i-ar fi spus tot sub Aula Academiei R.P.R. lui A. TOMA un poet proletcultist sinistru si tatic al celui care prin articolul Pezia putrefactiei si putrefactia poeziei, avea sa-l scoata pentru multi ani pe Tudor ARGHEZI din literatura si inchei paranteza, i-ar fi spus:
- Dumneata esti mai mare ca EMINESCU.
Eu nu prea cred, dar totul este posibil, stiut fiind faptul ca George CALINESCU pentru a-si salva pielea, a facut suficiente compromisuri, caci intrarea in Academia R.P.R. nu se facea decat daca partidul era de acord ;i ca sa fie de acord, respectivul trebuia sa dea dovada de atasament la doctrina comunista, sa laude pe conducatori si sa proslaveasca realizarile comunismului, exact cum sunt si azi in democratie pusi oameni in dregatorii.


(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu Nikita Sergheevici HRUSCIOV

Nikita Sergheevici HRUSCIOV era secretarul PCUS si a fost cel acre a vorbit prima data despre culturl personalitatii lui STALIN. In vremea lui HRUSCIOV, STALIN a fost:
- scos din mauzoleu,
- ingropat la zidul Kremlinului,
- minimalizat ca sa iasa el in evidenta,
- pus pe pozitia de monstru.
Nici Nikita Sergheevici HRUSCIOV nu a avut o soarta mai buna, caci era un banc pe vremea lui. Se zice ca la Moecova s-au construit trei busturi, unul al lui LENIN, unul al lui STALIN si altul al lui HRUSCIOV, dar pe toate scria doar atat: BT. Turistii care veneau la Moscova si le vedeau intrebau ce inseamna BT. Ghizii spuneau:
- La LENIN, BT inseamna balsoi titan, la STALIN, BT inseamna balsoi tiran, iar la HRUCIOV BT inseamba balsoi turist.
Au mai fost si alte bancuri despre apetenta lui HRUSCIOV de a se plimba. Este antologica intamplarea cu datul cu bocancul la tribuna ONU, dar istoria este istorie si chiar daca mormantul lui este intr-un cimitir oarecare si nu sub zidul Kremlinului, nimeni nu va uita ca el a existat si ca in vremea lui s-a dezamorsat criza rachetelor nucleare din Cuba.
Am fost contemporan si cu el si in vremea lui armatele sovietice au parasit Ro, dar tezaurul nostru tot nu s-a intors acasa. Barfitorii spun ca HRUSCIOV a fost intors de Dej de la aeroportul Baneasa ca nu a vrut sa-l primeasca. Nu stiu cat este legenda si cat adevar in chestia asta.


(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu Fidel CASTRO

Numele lui Fidel CASTRO l-am tinut minte ca el a ajuns la moncada chiar pe 26 iuklie, iar eu sunt nascut cu cativa ani mai devreme, dar tot pe 26 iulie.
Fidel CASTRO a primit diferite titulaturi, dintre care El Lider Maximo era cel mai folost. A condus revolutia cubaneza si apoi Cuba ani in sir, pana cand viata l-a scos din politica. Era un barbat inalt de 190 cm, ceea ce facea ca in compania unor conducatori de stat scunzi sa para si mai inalt. Lui Fidel CASTRO nu-i placeau lucrurile aranjate. Se zice ca venind in Ro, i se aranjase sa vada rafinaria de la Brazi, numai ca Fidel CASTRO a deviat de la traseu si a ajuns la darmanesti. In loc sa vad locul frumos, cu oameni muncind, ca la parada, a gasit o rafinarie, exact cum erau toate rafinariile comuniste, cu oameni care taiau frunza la caini si care nu patrau nici ordine si nici disciplina.
Nu stiu ce sa zaic, dar Fidel CASTRO a fost imagineaq vie aq exportaqtorului de revolutie prin Africa, dar a avut un succes mult prea mic in comparatie cu efortul facut, fiind ceva mai bine gandite decat exportul de revolutii portocalii din Ro sau din Ukraina zilelor noastre.
Mi s-a parut ceva foarte neclaqr legat de Che fostul lui tovaras de lupta.
Oricum, cand l-am vazut pe Fidel CASTRO ca se prabuseste ca o placinta in public mi-am dat seama cat de slab este acest om din moment ce nu a avut atria sa puna stop unei expuneri in public, crezandu-se fie verde, fie nemuritor, dar tot eroare fiind.
Chiar daca am fost contemporan cu el, faptul ca a adus prin revolutia lui saracie de care cubanezii nu au scapat nici azi, ma face sa cred ca doi, adunat cu doi nu faqc deloc patru. Am avut admiratie fata de Fidel CASTRO cand un proifesor de istorie din ASE a zis ca Istoria Cubei este singura carte de istorie care nu sufera modificari dupa cum bate vatul si in ea nu apare nici ESCA , nici Ion CRISTOIU si nici CTP sau CVT.


(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu Tudor ARGHEZI

Multi ani la rand regimul comunist s-a strofocat sa-l impuna pe Tudor ARGHEZI a poet demn de premiul NOBEL, fara sa reuseasca, mai abitir de cum o face acum CARTARASCU.
Am invata in scoala despre Tudor ARGHEZI, dar numai poezii cu adevarat nereprezentative pentru ceea ce de fapt el a scris. Era vorba de Baronul si era vroba de ceva din volumul Cantare omului. In gluma eu ziceam in loc de cantare, balanta. `Cjar am scris si recitat in catedra, o mica parodie pe tema unui poem din cantare omului. Chiar ma miram ca nu mi s-a intamplat nimic.
Cel ce gandeste singur, afla azi cu manie,
Ca pentru a se sterge, nu va gasi hartie,
Fiinta zamislita ce-a traversat oceanul,
Acinspe ani lumina, va folosi coveanul.
Sa facem numai un calcul ca epoca lui Nicolae CEAUSESCU inaugurata in 1965 se numea epoca lumina. Deci 15+1965=1980, deci parodia mea a fost recitata in 1980. In niciun  caz nu reved=ndic postura de disident, ca am trait bine in comunsimul lui CEAUSESCU pentru ca eu cu un ARO 244D dezvoltasem relatii de productie dip capitalist, care functionau excelent.
Dar sa revin la Tudor ARGHEZI. Se zice ca Zaharia STANCU perora oarece chestii despre necesitate a de a se scrie literatura angajanta, gen Descult. Cand vorbea fuma tacticos tigari KENT de provenienta capitalista. Atunci, Tudor ARGHEZI a zis:
- E bine cand una vorbim si alta fumam.
M-a impresionat ca marele Tudor ARGHEZI cand a fost scos brutal din literatura traia din vanzarea de cirese in fata portii de la Martisor, din sectorul 4 al Bucurestiului.
Imi da un sentiment de mandrie ca am fost contemporan cu un poet si pamfletar de talia lui Tudor ARGHEZI, caci am amri indoieli ca in ziua de azi cineva are condei sa scrie lucrurile cu aciditatea si cu verva condeiului sau intr-o gazeta precum Bilete de papagal. Lingaii de azi stau pitulati in adaposturi si doar asteapta sa se planga ca babele ca nu au conditii pentru a scrie opere valoroase, ca economia de piata le-a distrus elanul si pofta de munca USR - nu partidul cu acelasi nume, ci uniunea scriitorilor din Romania candva foarte generoasa,  nu le mai sponsorizeaza nici lenea si nici lipsa de talent nici ca bani si nici ca locuri de odihna.

(01 ianuarie 2020)

Am fost contemporan cu ...

Mi-am propus sa scriu articole despre cei cu care am fost contemporan, adica oameni pentru care am avut admiratie deoarece au facut lucruri speciale, pe care le-am considerat utile in viata mea. pe unii i-am intalnit, am colaborat cu ei, dar pe multi nu i-am intalnit personal. I-am vazut pe viu cum se spune, dar nu am stat de vorb[, nu am dat mana cu ei, ci doar i-am privit si i-am ascultat vorbind unor multimi. Au fost unele personalitati cu care am fost contemporan, despre care am aflat de la radio, de la televizor, din manuale, din presa si de la altii ca rxista si despre  ceea ce au realizat. Ma mandresc ca am dost contemporant cu ei, pentru ca m-au influentat pozitiv in ceea ce am facut de-a lungul vietii mele. Primul articol va apare in data de 1 ianuarie 2020. Lista este foarte lunga, pentru ca voi scrie nu numai despre cei din spatiul nostru mioritic, ci despre toti cei cu care am fost contemporan, indiferent unde au salasuit si s-au manifestat in bine sau in rau, dupa puterile lor si dupa cum i-a dus capul.
Nu este o idee originala. Prin 1964 scriitorul camil BALTAZAR mi-a dat o carte cu autograf publicata de el in 1962 intitulata Contemporan cu ei. De acolo m-am inspirat, dar am extins aria caci scriu nu despre poeti si prozatori, ci despre cei care mi-au influentat intr-un fel existenta, direct sau indirect.


(31 decembrie 2019)


Modelele noastre cele de toate zilele

Un model este un tip sau o tipa care este prezentat de cineva sau se prezinta singur si care joaca un rol insemnat in viata celor care sunt in viata la inceput de drum. Un model este un model bun sau este model prost, este un model de urmat, este un model imposibil de urmat sau este un model care trebuie abandonat imdeiat.
De regula, o persoana pentru a deveni model de viata pentru cineva trebuie:
- sa arate intr-un anume fel,
- sa aiba un talent cu care a iesit in evidenta,
- sa fi facut un lucru care sa impresioneze,
- sa aiba darul vorbirii care captiveaza,
- sa stie cand sa taca interesant,
- sa dispuna de calitati apreciate fara rezerve.
Fiecare dintre noi are criteriile sale in a stabili daca o persoana este sau nu model. Pentru mine, o fufulina care nu stie sa faca o supa, dar se lauda cu acest lucru, insa isi misca formele  disproportionat de lucrate artificial, nu este model, caci daca deschide gura din doua cuvinte spune trei prostii, caci de talente sau calitati nu are cum sa fie vorba.
Un campion olimpic este in orice context un model, numai ca persoana care-l alege sa fie model trebuie sa ia de la campion ramura sportiva care sa i se si potriveasca, dar mai ales, sa inteleaga ca pentru a fi bun acolo este nevoie de munca multa, de daruire si de multe sacrificii. Un campion olimpic are si el la randul lui modele, caci numai calauzit de acestea va face inalta performanta.
In opinia mea, modelele noastre nu trebuie sa fie eroi de filme sau de romane, caci exista foarte multa fantezie in constructia lor, devenind perfecte, aproape imposibil de a fi urmate. Modelele noastre trebuie sa fie oameni simpli, pe care-i intalnim zi de zi, care ne sunt in preajma. Numai daca noi visam la o meserie spectaculoasa trebuie sa iesim din cercul nostru si sa mergem in zona unde activeaza persoane dintre care vom alege modelul.
Vrem sa fim doctori, simplu, cautam sa vedem in orasul nostru sau la televizor mai multi doctori, dintre care unul, care are un ceva anume, va deveni modelul nostru.
Vrem sa fim programatori, vom gasi nu departe de noi, un programator care ne impresioneaza prin ceea ce face si el va deveni modelul nostru. Daca in timp vom vedea un alt programator care ni se pare mai bun, desigur, acela va deveni noul nostru model si vom cauta sa facem si noi ce este necesar sa ne apropiem de performantele acestuia. 
Partea proasta este aceea ca televiziunile prezinta persoane drept modele, care nu au nimic comun cu ceea ce trebuie sa fie un model. Nu ma apuc sa dau exemple aici, caci as declansa un val de procese de calomnie si nu am nci chef si nici bani sa ma tarasc prin tribunale si sa dau ochii exact cu cei pe care nu i-am considerat nici modele, nici caractere si nici oameni, ci doar gunoaie.
In anul 2020 voi scrie despre modelele noastre de viata, cine sunt si la ce folosesc ele.


(31 decembrie 2019)

NCL informaticianul practician si creativ


Cu NCL sunt prieten pe Facebook de cdel putin 3 ani si am discutat acolo foarte multe probleme despre tot felul de chestii. Am vazut cum gandeste, acum stiu si cum munceste si ce rezultate are.
Este nascut in 27 aprilie 1984, adica este nascut in zodia Taur. Daca el ar fi culturist, zodia l-ar caracteriza cam asa:
Cei născuți în zodia taurului au o înzestrare genetică foarte bună practicării sporturilor mari consumatoare de energie, sunt puternici și nu se tem să muncească din greu indiferent cât de mult li s-ar cere. Sunt foarte disciplinați și urmăresc să învețe să execute cât mai bine ceea ce au de făcut. Ei se compară tot timpul cu colegii de muncă și privesc cu obiectivitate diferențele pe care le sesizează între performanțele lor și ale celorlalți. Sunt destul de calmi și modestia de care dau dovadă îi face să fie apreciați de cei din jur. Nu sunt ostentativi prin nimic. Își văd de munca lor fără a comenta chiar și atunci când li se atrage atenția că greșesc. Știu să se bucure de victorii dar nu se îmbată cu ele.
Nefiind culturist, voi retine ca are o zestre genetica foarte buna, este un caracter  puternic, are capacitatea de a munci din greu, este disciplinat, este calm, modest, obiectiv si-si vede de munca lui.
A terminat studiile liceale in anul 2007 laGrupup Scolar de Electrotehnica, Electronica si Informatica Bistrita, iar mai apoi Facultatea de Matematica Informatica di n cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. De la terminarea facultatii a lucrat numai in informatica, in mediul privat, indeplinind functia de programator ca wbsite developper in PhP/MySQL, executand lucrari de complexitate ridicata, fie individual, fie in cadrul unor echipe complexe. Au fost situatii in care NCL a dezvoltat componente software  in cadrul unor echipe virtuale, lucru care presupune un nivel de calificare foarte bun si intelegerea specificatiilor elaborate dupa standarde internationale. Si componentele de cod elaborate de toti membri echipei trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de calitate pentru a fi integrabil, ca in final sa rezulte produsul finit. Faptul ca NCL a lucrat in acest mod chiar de la terminarea studiilor universitare si pana in prezent evidentiaza faptul ca el face componente software de acel nivel de calitate cerut de beneficiarii lui, care sunt de fapt manageri de proiecte software destinat realizarii de aplicatii informatice care sunt operationale in mediul online.

Stiind care sunt preocuparile lui NCL, am discutat in multe randuri probleme punctuale si m-am consultat cu el in ceea ce priveste o serie de aspecte calitative legate de:
- comportamentul aplicatiilor online,
- cerinte ale lucrului in mediul virtual,
- alegerea tehnologiilor adevate,
- culegerea de date privind comportamentul aplicatiilor si utilizatorilor.
Vazand care este nivelul profesionalismului sau i-am solicitat sa contribuie la solutionarea unor probleme punctuale folosind aplicatiile realizare de el si sa intre in echipa care sa elaboreze unele materiale. Noi am colaborat si in realizarea unor materiale referite in detaliu mai jos, un articol si o comunicare la o conferinta:
  • Ion IVAN, Narcis-Cosmin LUCA, Mihai Liviu DESPA, Eduard BUDACU - Maintenance-Ready Web Application DevelopmentInformatica Economică vol. 20, no. 3/2016, pg. 28 -36
  • Ion IVAN, Narcis-Cosmin LUCA, Mihai Liviu DESPA,Eduard BUDACU - Maintenance as in Innovation Driver in Online Applications Developped Using Agile Methodologies , Proceedings of the 15 th International Conference on Informatics in Economy (IE 2016 ), Education, Research & Business Technologies, Cluj-Napoca, Romania, ISSN 2284–7472, ISSN-L  2247-1480, Published by Bucharest University of Economic Studies Press,  www.conferenceie.ase.ro


Sunt sigur ca in viitor vom continua aceasta colaborare, chiar o vom extinde ca avem in plan realizarea unui studiu mai amplu, care se va concretiza mai mult ca sigur intr-o carte.

Din anul 2013 NCL este vicepresedinte si co-fondator al Asociatiei ASURA in care se deruleaza programe finantate prin proiectele elaborate si  pe probleme de dezvoltare durabila, cultura si antreprenoriat. Proiecte precum ADA - Antreprenorioatul dezvolta Ardealul, ACE - Antreprenoriatul - alternativa de cariera excelenta, Scoala de antreprenoriat Romania Start-up Plus in regiunea Nord-Est, Siriu - oameni, locuri, fapte, SESRom - Coeziune sociala prin practicarea meseriilor traditionale in intreprinderi de economie 
sociala, I know IT, I do IT si multe altele.

Noi vorbim despre modele foarte mult si prezentam de cele mai multe ori drept modele personalitati avand realizari de exceptie, iar tinerii, evaluandu-se cu obiectivitate isi dau seama ca este peste puterile lor de a incerca sa tinda spre le a urma. Este exact senzatia pe care ti-o da cineva care-ti propune sa faci un numar de produse de cel putin 100 de ori mai multe decat le-ar face un om obisnuit, iar noi suntem in proportie de 99% oameni obisnuiti. De aceea este necesar sa se prezinte oameni obisnuiti ca modele, caci exista sanse cu mult mai mari ca un  tanar care citeste despre o asemenea persoana, sa gandeasca fara probleme ca el sa faca acele lucruri normale, care nu sunt peste puterile sale, pentru a reusi in viata, exact cum a reusit NCL, informatician ca alte multe mii de informaticieni din tara noastra, oameni de inalta calificare, care muncesc foarte bine si castiga tot foarte bine, exact ceea ce-si doreste orice tanar cu capul pe umeri.
Am discutat îndelung cu NCL și am aflat lucruri extrem de interesante despre locuri vizitate și criteriile care l-au determinat să aleagă acele excursii. Îi place sa călătorească, sa vadă locuri noi și este un gurmand înnăscut. Oriunde călătorește îi place sa mănânce produse locale și mâncăruri specifice zonei unde se află. 
Îi plac provocările pe plan profesional, îi place să facă lucruri noi să învățe in timp ce le face ceva folosind noi resurse cerute de aplicația informatică, pentru că lui îi place să aloce cele mai potrivite resurse unei componente software pe care o realizează și nu este adeptul de a face ceva folosind tehnici și metode cunoscute, ca în orice muncă de rutină. 

Consideră ca un programator trebuie să fie în primul rând curios pentru a învăța lucruri noi, organizat pentru a fi capabil oricând sa intervină cu modificări în orice proiect fără a fi nevoit sa gândească greu unde trebuie făcute modificările. De asemenea, programatorul  trebuie să lucreze profesionist astfel încât oricine folosește produsul software creat de el să nu aibe probleme în utilizarea acestuia și să fie deschis la nou pentru a  ține pasul cu tehnologiile informatice, despre care toată lumea știe cât de dinamice sunt. 
Cel mai mare defect al programatorului, consideră NCL,  este lenea în sensul că realizează programe astfel încât utilizatorii acestora sa nu fie nevoiți sa îl intrebe cum se folosesc. Nu este vorba că programatorul leneș realizează programe atât de bune încât să fie utilizate din prima, cum se zice, ci programatorul leneș construiește software tradițional, cu metode vechi și utilizatorul știe cum să le folosească, pentru că produse asemănătoare celui construit  de programatorul leneș se găsesc pe toate drumurile, întrucât nu are nimic nou încorporat în el.
Lui NCL îi plac filmele documentare, psihologoce, drame, filmele fantastice dar nu SF. Îi place sa citească despre orice, de la tehnologii noi, la cărți legate de religia ortodoxă și de fiecare dată cand se intreb ce este un lucru sau de unde a apărut, se documentează de pe Internet și încearcă sa găsească informațiile de pe site-uri cât mai serioase. Nu abandonează niciun subiect fără să se fi lămurit în totalitate și fără să fie convins că lucrurile la început neclare, s-au clarificat integral.
Nu îi plac limbile străine dar a fost nevoit să învăț limba engleza pentru a reuși să comunice cu clienții din afara României. Deci totul a fost din rațiuni practice.
Motto-ul sau de viata care-l calauzeste pe NCLare urmatorul continut: nimic nu e imposibil
Pentru cei care vor sa înceapă sa lucreze in informatica el ii sfătuieste să învețe lucrând. Să
își propună sa facă un program chiar dacă nu știu sa il facă și să învețe căutând pas cu pas ce au nevoie pentru realizarea ceea ce și-au propus. Nu recomanda sa citească doar documentație fără sa pună in practică. De asemenea recomanda utilizarea tutorialelor punctual in realizarea programului propus. Sa vorbeasca mult mai putin decat o faceau inainte si sa concretizeze tot ce gandesc in linii sursa care sa devina programe, iar in final, dupa mult zbucium, acele programe sa intre in executie si sa ofere rezultatele dorite, complete, verificate si asteptate. Satisfactia lor va fi maxima.
Timpul petrecut cu munca este dat de complexitatea proiectului la care programatorul lucreaza. In general sunt termene limita de execuție a unor programe sau părți din proiecte, iar termenele trebuiesc respectate. Totul depinde cât de bine isi gestioneaza programatorul timpul, astfel încât sa nu intre in criza de timp. Trebuie sa nu lase totul pe ultimul moment. Uneori apar probleme neprevazute care ocupa mai mult timp iar pentru respectarea termenului limita este necesar sa se lucreze mai mult de 8 ore pe zi și uneori chiar noaptea.Programarea nu este o munca de rutina. Presupune creativitate, incredere in fortele proprii si mai ales asumarea riscurilor, caci trecerea la o noua tehnologie inseamna riscurile pe care le presupune orice lucru facut pentru prima data. 
Munca in echipa înseamnă comunicarea permanenta cu partenerii de echipa, cooperare si coordonare, adica lucru in sistem colaborativ. Programatorul are nevoie dengestionarea cât mai eficienta a timpilor de lucru, lucru pe care trebuie sa-l faca  fiearei membru al echipei astfel încât nimeni sa nu fie blocat, asteptandu-l pe cel din fata lui sa termine o operaiune, pentru a primi ceea ce are nevoie pentru a-si continua  el munca.. 
Personal, stilul de viata al lui NCL este bazat pe punctualitate, curatenie si corectitudine, ceea ce se reflecta in munca de programator pe care o depune. Considera ca este valabil pentru oricare. Personalitatea și comportamentul fiecăruia se reflecta in munca depusa. 
Precum sportivii și informaticienii sunt admirați, dar consider ca orice meserie este de admirat atâta timp cât exista pasiune pentru ceea ce faci si produsul software livrat satisface exigentele utilizatorilor. Sportivii pun pasiune și muncă in ceea ce fac, la fel facși programatorii. Fara pasiune nu se scrie niciun program, pentru ca nu exista componenta software a noastra, ci componenta software sau modului, mai exact,  scrisa de un singur programator. Este tot asa cum nu exista stul nostru sau nevasta noastra, decat in situatii extreme, cand programatorul lasa balta lucrarea si altii trebuie sa faca munca lui.
A încurajat multă lume sa înceapă sa învețe programare dar din păcate putini au ajuns sa o facă. Majoritatea au ales sa înceapă cu programe complexe iar cand i-au cerut ajutorul i-a sfătuit sa înceapă cu lucruri simple, de bază, și ușor ușor sa se îndrepte spre lucruri din ce in ce mai complexe, fiind de multe ori "acuzat" de rea voința in a-i ajuta. 
Programarea se învață doar dacă tanarului ii place sa creeze ceva și dacă isi dorește cu adevărat sa programeze, adica sa vada iesind din mana lui un lucru muncit 100% de el, inceput de el si terminat de el. Multa lume vrea sa învețe programare doar pentru faptul ca este o meserie bine plătită chiar și in România. Dar trebuie sa existe și pasiune pentru asta. Precum e motto-ul sau, nimic nu este imposibil daca îți dorești cu adevărat. 





    (26 decembrie 2019)

    Monday, December 30, 2019

    Cazul Mircea BEURAN

    Noua putere, ca orice putere nouă, demolează din temelii tot ce s-a făcut anterior, căci aceasta stă în fibra procărei noi puteri de pretundeni. Se începe cu înlocuirea oamenilor.
    Când au venit comuniștii la putere ce au făcut? Exact ceea ce face noua putere acum:
    - își aduce oamenii pe toate pozițiile de conducere,
    - bagă la pușcărie toți adversarii incomozi,
    - declanșează lupta de clasă pe subiecte sensibile,
    - respire istoria astfel încât aceasta să-i fie favorabilă,
    - distruge tot ce amintește de vechiul regim,
    - o ia de la zero, exact ca Maria  Tereza nesătula.
    Colegul meu, Vladimir Ilici LENIN, cum îi plăcea lui Valetică ZGONEA să zică despre faptul că el a fost coleg cu Mihai VITEAZUL, zicea că dacă socialismul nu reușește să crească productivitatea muncii, ca dispărea pur și simplu, datorită ineficinței sale, că în loc de n=bunăstare aduce sărăcie. Și așa a fost. Noua putere se înșeală dacă chiar crede că face minuni și nu lasă loc de bună ziua. Fiind în Uniunea Europeană, este greu de crezut că votul va fi înlocuit de o dictatură rebelă, brutală și limitată la a utiliza numai măsuri coercitive, în care drepturile omului sunt un lux, așa cum spunea o vizionară în halat de baie pe treptele unui minister.
    În acest context, politica de bază este aceea de a te ridica tu să mă așez eu. Cine crede că prin schimbarea de putere, de a doua zi lucrurile vor merge strună, face o mare greșeală.
    Mircea BEURAN este un barbat de 66 de ani, iar la 65 de ani se ices la pensie, lăsându-se un loc liber, chiar dacă peste tot se clamează că valorile bla, bla, bla...
    Nu contează nimic. Contează că locul rămâne liber și în contextul în care numai cine n-a vrut nu s-a fpăcut doctor, pseudo-meritocrația instalată deja, va găsi cine să fie pus să ocupe  scaunul lasat liber de Mircea BEURAN. Spitalu Floreasca s-a închis. Desigur, un nou manager pus de noua putere, va face miracolul și spitalul își va recăpăta acreditarea. Rețeta e simplă și e verificată de când lumea. Ceea ce este trist este legat de faptul că savantul Gheorghe BRĂTIANU a zăcut în pușcărie unde a și murit, iar  cei ce se cred urmașii brătienilor nu au prea învățat din lecția istoriei.
    Să nu credential că PSD-ul a făcut altfel. Acum e vremea de a se plăti polițe, de a-și arăta mușchii cei ce sunt pe cai mari. Ei uită că istoria are o roată care nu stă pe loc, ci se învîârtește, aducând surprize dintre cele mai teribile. Istoria noastră e plină de pagini negre și nu vreau să reamintesc măcelul de la Jilava, nici morții din Decembrie 1989, căci toate au fost făcute de oameni de-ai noștri, neparașutați de pe alte meleaguri și nici teleportați de pe Marte. Cazul lui Mircea BEURAN este doar începutul. Vor mai urma multe alte situații date ca exemplu, dar care sunt paravanul de a consolida noua putere, așa cum comuniștii au făcut după 1945 sub pulpana Armatei Roșii. Tot timpul există protectori pentru puterile de la București și ceea ce se știe cu precizie se leagă de necesitatea de a face din alb negru și invers.






    (30 decembrie 2019)

    Numele de alint ale culturistilor

    Istoria culturismului a cunoscut si cunoaste mari personalitati, sportivi care s-au remarcat prin performante cu totul deosebite, sportivi carora prietenii, dar si admiratorii lor le-au atribuit nume de alint care sa reflecte unele dintre calitatile lor sau sa-i deosebeasca rapid de alti sportivi.
    Cornel KAIAC este de fapt Cornel PANTELIN, iar KAIAC este datorat faptului ca el venise in culturism dupa practicarea kaiacului cu succes.
    Gheorghe HUMA era supranumit Stejarul din Dumbrava Sibiului pentru statura sa impunatoare, caci avea o inaltime de 183 cm si a fost primul culturist roman cu un biceps de peste 50 cm.
    Larry SCOTT, primul Mr. Olympia era supranumit Legend, fiind renumit prin inventiile sale.
    Sergio OLIVA, de trei ori Mr. Olympia i se spunea The Myth, prin noutatea performantelor sale.
    Arnold SCHWARZENEGGER era supranumit The Austrian oak, adica Stejarul austriac.
    Frank ZANE era alintat cu numele The Chemist, datorita calificarii lui in aceast domeniu. 
    Christopher DICKERSON este cunoscut pur si simplu prin Chris DICKERSON.
    Samir BANNOUT este alintat cu The lion of Lebanon, care i se potriveste caracterului sau puternic.
    Dorian YATES era supranumit The Shadow datorita aparitiilor sale imprevizibile in competitii.
    Ronnie COLLEMAN purta numele de The King, pentru ca dominase Mr. Olymia 8 ani la rand.
    Jasson Isaac CUTLER era pur si simplu Jay CUTLER in lumea culturismului.
    Philip Jarrod HEATH este stiut de toata lumea culturismului ca Phil HEATH.
    Mamdouh Mohammed Hassan ELSSBIAY este cunoscut in toata lumea ca Big Ramy.
    Serge NUBRET se mai numea si Pantera neagra.
    Kai GREENE se mai numea si Predator printre cunoscuti si admiratori.
    Markus RUHL era supranumit The German Nightmare, ceea ce inseamna cosmaruul german.
    Ben PAKULSKI era alintat cu Pak-Man.
    Victor MARTINEZ este alintat cu The Dominican Dominator, adica dominicanul dominator.
    Flex WHEELER era supranumit The Sultan of Symetry, datorita simetriei perfecte pe care o avea.
    Lee PRIEST era numit Superman, el avea tatuat chiar un S pe brat.
    Mike MATAZZARO era supranumit Big Guns, pentru bratele lui foarte dezvoltate.
    Kevin LEVRONE a fost numit The Uncrowned King, fiind  apreciat ca foarte bun, fara premiu.
    Rich GASPARI era alintat cu The Itch, pentru pofta lui de a manca, manifestata plenar.
    Lee LABRADA era denumit The Mass with Class dar tot atat de bine Hunter, adica Vanatorul.
    Lui Petrisor POPA i se spunea printre prieteni Roboțel.
    Lucian BOERESCU era apelat de colegi cu Lucică.
    Costel TORCEA poarta numele de alint Gladiatorul.
    Culturismul prin sportivitatea sa si prin disciplina autoimpusa de fiecare culturism, atrage un mod special de comportament al sportivilor, concretizat prin acel respect care si-l acorda unul altuia si nu prea apar porecle date intre ei unor culturisti, ci mai de graba nule de alint care subliniaza calitati  sau li se prescurteaza numele asa cum la noi Gheorghe devine Gicu sau Floarea devine Flori. Daca si la noi ar exista preocuparea de a se construi articole in mediul online care sa prezinte ceva mai complex personalitatea unor culturisti, cu siguranta ca in lista de mai sus s-ar fi gasit si culturisti romani, caci atunci cand este nevoie, acestia stiu sa se prezinte in retelele  importante din mediul online, dupa tiparele impuse de cei care gestioneaza retelele.
    (30 decembrie 2019)


    Sunday, December 29, 2019

    Arta distrugerii la romani

    Legenda manastirii de la Curstea de Arges, adica balada Mesterul Manole este exact despre constructie si demolare. Acest lucru explica lipsa vestigiilor care ar fi trebuit sa ne reprezinte in istorie. Nu suntem un popor de barbari, dar suntem un popor care stapaneste la perfectie arta distrugerii. Sa ne amintim cum a fost distrus cartierul Izvor pentru a se face loc acelei constructii megalomane. Sa ne amintim cum a fost distrus Muzeul Simu. Sa ne amintim cum au fost topite statuile din centrul Bucurestiului cand au venit comunistii laputere. Arareori s-au salvat unele lucruri de furis celor care manati de principii demolatoare radeau tot ce le iesea in cale. reamintesc mozaicurile de la Atheneul Roman care doar au fost acoperite si nu distruse si statuia lui Bratianu, care sta anonima intr-un parculet undeva pe Bulevardul Dacia intre Romana si Victoriei.
    In 1977 a fostdistrusa Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica Economica.
    In 2020 va didistrusa Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.
    Distrugerea nu se face oricum, ci cu o tehnica aparte, care presupune gasirea de argumente prin care ceea ce va fidistrus sa se arate ca nu este distrus, ci imbunatatit, chiar inlocuit cu ceva cu totul deosebit, care va face din apa vin, din fier va face aur si din c-c-t va face bici care va si plezni.
    Arta distrugerii presupune talent, experienta, dorinta, timp si mai ales adepti si admiratori care sa aplaude frenetic fiecare prabusire de edificiu, ca simbol al unei innoiri nesperate, dar asteptate.
    Sub ochii nostri sunt atat de multi demolatori, incat stau si ma intreb cine mai construieste. Nu stiu, dar probabil ca se va ajunge in foarte scurt timp la demolarea demolarilor, de nici ruine nu se vor mai vedea, ci torul va fi exact asa cum a fost la momentul primordial, adica praf si pubere.



    (29 decembrie 2019)

    Oameni fara onoare

    Una dintre carentele majore pe lare o intalnesc frecvent la multi oameni este lipsa de onoare. De sus si pana jos, am vazut oameni fara onoare. Este rau, caci o societate unde oamenii nu au onoare risca sa se prabuseasca sub propriile-i actiuni, unele mai nesabuite decat altele.
    Dictionarul explicativ al limbii romane spune despre onoare urmatoarele:
    ONOÁRE s.f. 1. Cinste; integritate morală, probitate, corectitudine. ♦  De onoare = a) onest; b) care angajează cinstea, demnitatea cuiva. 2. Renume, faimă, bună reputație. ♦ A face onoare cuiva = a onora. 3. Mândrie, demnitate. 4. Cinste, favoare5. Castitate, pudoare (la femei). [Gen. -iei, var. onor s.n. / < lat. honor, cf. fr. honneur, it. onore].
    Inseamna ca nu este greu sa vedem daca un X sau un Y dintre cetatenii pe care-i avem in fata este sau nu lipsit de onoare.
    Un om de onoare are cuvant, adica daca spune ca face ceva, chiar face acel ceva.
    Un om de onoare are coloana vertebrala, adica stie sa spuna nu sau sa spuna da, aratand ca lupta sa-si apere principiile.
    Un om de onoare te priveste in ochi pentru ca nu are de ascuns nimic.
    Un om de onoare nu te minte in fata zambitor, arogant si pervers.
    Un om de onoare daca a jurat, isi tine juramantul pana la moarte.
    Un om de onoare lasa de la el, pentru binele celor din jur.
    Oamenii care zic una si fac alta, sunt oameni fara onoare.
    Oamenii care fac rau semenilor lor, din rautate, voit si apasat, sunt oameni fara onoare.
    Oamenii care-si incalca juramintul cu seninatate si fara regrete sunt oameni fara onoare.
    Oamenii care se afiseaza intr-un fel, dar sunt cu totul altfel, sunt oameni fara onoare.
    Onoarea se castiga prin sudoare si munca intr-un timp indelungat si se pierde intr-o clipa.
    Ma intreb:
    - presedintele Ion ILIESCU este om de onoare?
    - presedintele Traian BASESCU este om de onoare?
    - presedintele Klaus IOHANNIS este om de onoare?
    Nu trebuie sa dau eu raspunsul. Trebuie dar sa ne imaginam un sir de becuri legate in serie si daca un bec este ars, atunci niciun bec nu se va aprinde. Tot asa este si cu onoarea. In sirul sugeat, becurile corespund cinstei, onoarei, integritatii, corectitudinii, probitatii, demnitatii si mandriei. Una dintre acestea daca lipseste, sirul de becuri nu se mai aprinde, deci omul nu are onoare.
    Ce pacat ca in Constitutia Romaniei cuvantul onoare lipseste, iar despre calitatile pe care trebuie sa le aibe un presedinte nu se vorneste nimic, ceea ce lasa loc la orice, considerandu-se ca votul este suficient sa valideze pe cineva pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni si implicit il fac ce castigator un om de onoare, caci imunitatea absoluta il ridica pe invingator deasupra tuturor legilor.








    (29 decembrie 2019)

    Nicolae Florin LUPSOR este un invingator de la Tiger Classic 2018



    Despre Nicolae Florin LUPSOR  am scris ceva mai demult un articol si din discutiile pe care le-am avut cu el a fost de acord sa realizam acest interviu, care are ca obiectiv clarificarea unor aspecte avand la baza experienta sa in pregatirea concursurilor si participarea la concursuri. Am notat NFL folosind acronimele de la Nicolae Florin LUPSOR si II folosind primele litere de la Ion IVAN.
    II: Lumea din Romania a aflat de tine cand ai participat la un show de televiziune. Ce impacrt a avut emisiunea aceea? 
    NFL: Da, asa este, lumea din Romania a aflat despre mine din Emisiunea  ( Romani au Talent )  am ajuns an emisiunea asta pt ca in diferite ocazi sau pus in contact telefonic cu mine de la PRO TV si mi au propus in cateva ocazi si mau invitat pt a Ma Prezenta in Aceasta emisiune ( Romani au Talent )  pt a face un Show, aceasta emisiune a avut un inpact destul de pozitiv la nivel National al Romaniei, tara de unde am plecat cu 20 de ani in urma pt a imi indeplini visele si a fi cea ce sunt acuma.
    II: Ai participat si la Tigger Classic? Cum a fost?

    NFL: Da, Asa este, Am participat In Romania,  la Bucuresti la Campionatul Tigger Classic/ National si  DIAMOND CUP INTERNATIONAL, la nivel european. Deci vreau sa va marturisedc ca visul si dorinta mea a fost din todeauna de mic copil sa pot sa concursez in acest campionat in tara unde m-am nascut, Romania, dar din pacate cum eu locuiesc in Spania de aprope 20 de ani si fiind membru al Federatia Spaniole De Culturism /  IFBB Spania, tara unde locuiesc acum, nu puteam sa concursez in Romania, Dar in acest an 2018 Am observat in calendarul INTERNACIONAL ca este un Campionat La nivel Internacional European care se numeste Diamond Cup si in care au introdus si Campionatul Tiger Classic la nivel national al Romaniei, si atuncia pentru mine a fost o ocazia única pentru a putea sa imi indeplinesc visul de a ma prezenta la acest concurs in Romania. Cu aproximativ 4 luni inainte de acest concurs am inceput pregatirea foarte ambitionat si cu antrenamente foarte grele si o dieta foarte bine calculata si echilibrata in nutrienti, unde am planificat totul cu multa atentie pentru a scoate potentialul meu maxim pentru respectivul campionat in Romania, pentru ca era sansa mea ca sa particip.
     Eu, aici in Spania ma ocup cu mai multe, printre care am un serviciu in domeniul securitati in care lucrez 4/5 nopti la rand 12 ore intr-una si campionatul Tiger Classic era la sfarsit  de saptamana la Bucuresti asta insemna ca trebuie sa lucrez toata saptamana de luni in fiecare seara  pana vineri dinineata la 06:00 in fiecare noapte cate 12 ore cu o dieta si un antrenament foarte strict.  Sfarsitul de saptamana se potrivea cu momentul cand trebuia sa plec in Romania la concurs Eu trebuia sa iau avionul vineri dimineata la ora 08:30 din alta tara, Portugalia si eu iesiam de la servici la 6 dimineata,
    Aeroportul este la 2 ore de unde locuiesc si am facut un foarte mare efort si sacrificiu ca sa pot pleca la acest concurs, dupa 5 zile de munca in fiecare seara cate 12 ore, Joi dupa masa la 17:45  am intrat din nou la servici am terminat  la 06;00 am. si fara sa dorm deloc, mi-am pregatit o cafea mare sa o beau in drum spre aeroport, ca sa ma mentina treaz si sa nu adorm la volan, Imi pregatisemi bagajul cu o zi inainte si l-am pus cu mine si dimineata cand am iesit de la servici mam urcat in masina  in directia Portugalia direct la Faro Aeroport, unde acolo aveam deja biletele cumparate, aveam imbarcarea din Faro Portugalia directia Suiza pt ca nu am gasit avion direct spre Bucurestic Cand am ajuns In Suiza am asteptat cateva ore acolo si pe urma am schimbat alt avion directia Bucuresti. Pot sa zic ca eram frant de oboseala, nu am putut deloc sa dorm in avión, si aveam deja  mai mult de 48 de ore fara sa dorm si cu o dieta foarte stricta si mai mult de 2 zile fara sa beau apa deloc. doar cu guma de mestecat fara zahar asa imi mentineam saliva si gura umeda pentru ca trebuie sa ajung in competitie cu odefinitie extrema si o calitate musculara Impresionanta pentru ca stiam ca acest campionatul  este decisiv pentru mine ca sa-mi  indepliniesc visul de a fi campion al Romaniei.... Cu toate aceste sacrifici am  ajuns la Bucuresti.  Acolo am luat un taxi si am ajuns la Palatul Copiilor unde se organiza concursul, Era spre seara. Cand am ajuns vineri la ora 20:00 era aproape la ora inchidere. M-au cantarit si inscris in concursul ce avea loc duminica unde m-am prezentat intr-o conditie fizica impresionanta si cu o definitie extrema. Ma pregatisem in bak stage cu crema solara si tot ce este nevoie. am facut o mica incalzire inainte de concurs si pe urma a venit randul categoriei mele sa urc pe secna alaturi de ceilalti concurenti. Acolo eram pe scena chiar in fata juriului pentru a ne vedea si clasifica, dupa cateva comparati cerute de juriu m-au selectat, devenind  campion, adica Winner, cum se spune in limba engleza.  Asa am castigat concursulTiger Classic National al Romaniei si Campionatul Diamond Cup International la nivel European. Am castigat doua medali de aur pentru mine si asa visul meu dintotdeauna a devenit un vis implinit chiar daca l-am atins cu multa munca, sacrificii si bani investiti. Este o istorie frumoasa si o amintire deosebita !
    II: De cati ani practici culturismul?
    NFL: Culturismul il practic de la varsta de 18 ani si acum am 38, deci practic culturismul de 20 de ani neintrerupti.  Binenteles am facut si alte sporturi in acelasi timp, ca  de exemplu Kic Boxinng,  Ful Contact, Aparare Personala Politiala etc. Sporturi care sa ma mentina in buna forma fizica si pentru serviciul meu in securitate , dar si ca garda de corp pentru V.I.P.-uri.
    II: Ce este culturismul pentru un profesionist, tinand seama de experienta si de  
    NFL: Culturismul pentru mine este un stil de viata, un sport cu o disciplina foarte stricta, formata dintr-un program de antrenament pentru greutate, cu intenția de a dezvolta și controla mușchii.  Dar In general culturismul constă într-un program de antrenament în greutate într-o sală de sport unde se efectuează diverse tipuri de exerciții de forță, care produc generarea hipertrofiei musculare. Este o activitate care o desfasuram in sala de sport, iar scopul nostrul este de de a obține o musculatură puternică și definită, precum și de a menține cea mai înaltă definiție și simetrie posibilă a acesteia. 
    II: Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba  tanar care vrea sa se apuce de culturism? 
    NFL: Calitatile care trebuie sa le aiba orice tanar sunt in primul rand dorinta maxima de a face o schimbare in viata si fizicul lui, ambitie maxima si perseveranta pentru ca acest sport nu este pentru toata lumea, si este nevoie de multa rabdare pentru ca transformarea fizica dureaza luni si ani de zile, in functie de perseveranta si disciplina care o are fiecare pentru a ajunge sa isi construiasca un fizic foarte bine proportionat si estétic! 
    II: Ce inseamna sa muncesti, in culturism? Ma refer la antrenamente.
    NFL:  Sa muncesc in culturism sau sa ma antrenez inseamna sa am disciplina si o atitudine mentala POZITIVA pentru ca sportul acesta este stil de viata foarte strict in care este nevoie de multa ámbitie, sacrificiu si perseveranta, Este un sport care are nevoie sa fi foarte strict 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana si 365 de zile pe an,  Pentru ca dieta reprezinta 70% din tot ce face un culturist si este cea mai importanta in acest sport.  Antrenamentul este doar o ora pe zi in sala de sport  in perioada concursurilor si pe urma mai mult de 1:30 h, de activitate cardio vasculara inseamna mers in jur de 18 km dimineata iar dupa masa o ora de exercitiu cardio vascular de 12 km. ar fi un total de 1 ora

    antrenament muscular  si  mers 30 km zilnic de cardio plus 6/7 mese pe zi foarte stricte si echilibrate in nutrienti plus suplemente sportive precum shakeuri de proteine , vitamine, aminoacizi dar si altele.
    II: Cat de greu se obtin rezultatele pe cai naturale in acest sport?
    NFL:  Rezultate naturale se obtin foarte greu pentru ca genetica noastra are o limitare in a construi masa musculara si cand ajungem la acea limita de kg de masa musculara este foarte greu ca sa treci peste aceasta limita dar nu este imposibil, si aici este de obicei nevoie de un antrenor profesionist cu diete foarte bune si de ajutorul suplementelor si al antrenamente personalizate se  obtin rezultate foarte bune. 
    II: Orice culturist se auto-evalueaza si inainte de a incepe pregatirea de concurs si imediat inainte de a urca pe scena de concurs. Tu cum faci acesta auto-evaluare?
    NFL: Asa este. Orice sportiv face asta. In general toti sportivi au un antrenor care Ii pregateste pentru concursuri si le spune ce au de facut si ii Indruma prntru a scoate maximul potential in competiti, Eu in schimb nu am pe nimeni sa ma pregateasca de competiti deoare ce Sunt propriul meu antrenor. Eu sunt AUTODIDACT. Tinand cont ca Nimeni nu imi cunoaste fizicul mai bine ca mine si experienta pe care o am destul de avansata dar si studile ce le am facut de-a lungul anilor si unde am  obtinut urmatoarele certificari in acest sport:  MASTER INTERNATIONAL I.F.B.B ca  SPECIALIST In ANTRENAMENTE PERSONALE, MASTER INTERNACIONAL I.F.B.B ca si NUTRITIONIST AVANSAT.  Sunt ANTRENOR NATIONAL de FITNESS si CULTURISM, NUTRITIONIST SPORTIV, ANTRENOR PERSONAL pt Competiti si acuma stuziez sa obtin certificare pentru a fi JURIU SPORTIV la concursuri de culturism. Avand aceste calificari obtinute prin multe studi de-a  lungul anilor, studii  care mau costat cateva mii de euro si timpul necesar de-a lungul anilor pentru a le obtiene,  dar si experimenta mea de 20 de ani in acest domeniu m-au facut sa fiu foarte obiectiv si exigent cu mine Insumi si doar privindu-ma in oglinda imi dau semana ce am nevoie sa sa fac si ce nu pentru a imi atinge obiectivul si a obtine un fizic impresionant si o definitie ireala, extrema in competiti, deci tot cea ce sunt si campionatele ce le am castigat dea lungul anilor am procedat asa si dupa cum vedeti nu mí-a mers rau deloc in privinta rezultatelor. Pana La ora actuala  in Spania  unde traiesc, sunt singurul roman care a facut istorie In acest sport, dar tin sa mentionez ca doar Dumnezeu stie cat mí-a fost de greu sa ajung unde sunt acum si sa am aceste rezultate, si sa am fizicul acesta.
    II: Culturistii mai si gresesc cand se antreneaza. Ce greseli nu trebuie facute?
    NFL: Greselile care nu trebuie facute sunt multe dar in primul rand se pot evita multe accidente in timpul antrenamentului daca inaintea de a incepe exercitiul fizic se face o mica incalzire a corpului de 5 min aproximativ, mai ales in zona/zonele care urmeaza sa fie antrenate pentru a-si incalzi ligamentele si insertile musculare si pentru a duce sangele in muschi care urmeaza sa-i antreneze, Si la sfarsitul antrenamentului sa faca tot inca 5 minute de intindere elasticitate pentru eliberarea tensiunii care s-a acumulat in muschi in timpul antrenamentului si pentru  o regenerare mai buna a muschilor. Toate acestea ne ajuta sa avem un fizic mai pregatiti si o conditie fizica mai buna, dar mai ales in a prieveni accidente pe viitor.Alta greseala care o vad foarte des in sala de sport, mai ales la cei mai tineri, estedatorata faptului  ca multi folosesc greutati mult mai mari decat pot sa lucreze corect exercitiul pentru a stimula muschiul respectivi si aici se intampla multe accidente la nivelul articulatilor in general. Alta greseala comuna multor culturisti este datorata faptului  ca se antreneaza foarte mult si alimentatia care o au nu este suficient de bogata in nutrienti pentru a reface muschi lucrati si atunci intra intr-o stare de supra-antrenament si se opreste cresterea musculara, si atunci trebuie redus nivelul sau timpul de antrenament sau  se mareste cantitatea si calitatea de alimente necesare simultan cu  introducerea de  vitamine, proteine, Bcaa +Glutamina, etc. Tot ce ar avea nevoie pt ai oferi corpului o alimentatie de acord cu nivelul antrenamentului si obiectivele care trebuie indeplinite.
    II: Ce inseamna viata echilibrata la un culturist care vrea sa obtina rezultate?
    NFL: Cand vorbim de viata echilibrata pentru un culturist care vrea sa obtina rezultate, vorbim de mai multi factorí care intra in joc.  Primul factor este sa aiba o stare emotionala buna fara probleme
      imprejurul lui, adica probleme familiare, servici, dar nici neajunsuri. Deci o stabilitate emotionala buna. Al doilea factor consta in aceea ca  nu trebuie sa-i lipsesca nimic din alimentatia necesara pentru a progresa si mai bine spus sa aiba o stabilitate financiara destul de buna pentru ca, hai sa fim realisti , doar pentru a mentine un fizic de competite este nevoie de un minim de 600 euro pe luna in
    alimentatie si suplemente pe urma restul ... inscrierea In competiti Internationale 200/250 €, calatori cu masina, avionul, hotel. Minimum deci in fiecare campionat 1.200 de euro de cheltuieli doar pentru a te prezenta la concurs si sa fi pe scena, pe urma depinde de juriu daca crede ca esti bine pregatit si ai un fizic deosebit si te compara cu ceilalti din categoría ta, si aceasta categoríe poate fi formata cum este de obicei in categoría mea  20/ 30/ 50 de atleti sportivi din toata Europa si de aceea trebuie sa aleaga pe primii din Top 6 si pe urma cine castiga, deci nu este usor si nici noroc ca sa poti sa castigi o medalie, Este foarte greu si difícil dar nu este imposibil. de asta trebuie sa AI o Atitudine mentala pozitiva si sa crezi in tine.!!!
    II: Cat e zestre genetica si cat este munca in obtinerea unei performante de podium?
    NFL:  Deci zestrea genetica depinde destul de mult intr-adevar in viata de culturist si sunt multe persoane care doar din primi ani de competitie reusesc rezultate spectaculare fara prea multi ani de sacrificii. Dar totusi chiar daca nu este o genetica prea buna si o persoana stie sa se antreneaze  si se alimenteaza foarte bine  sau apeleaza la un antrenor personal cu experimenta sicalificat, va obtine rezultate mult mai bune in timp ca o persoana care are zestre genetica si nu stie cum sa se alimenteaze sau antreneze cum trebuie ca sa o scoata in evidente,  deci Nu este fizic Imposibil, doar minte care nu este capabila de a rezista presiunei de a se supera... 
    II: Dupa fiecare concurs, indiferent de rezultat, pregatirea pentru urmatoarea competitie are un moment de start. Care sunt factorii care influenteaza ciclul de pregatire a unui nou concurs?
    NFL: Deci Momentul de start incepe din urmatoarea zi dupa ultimul concurs deja ne pregatim mental si fizic pentru urmatorul. Mai bine zis cand se incepe sezonul,  ciclul de concurs in prima parte a anului ne stabilim dea lungul anului concursurile la care vrem si putem sa ne prezentam la nivel national sau la nivel inter  international, in cazul meu  si in functie de acest obiectiv ne mentinem mereu in forma fizica si mentala pentru a termina primul concurs. pe urma urmatorul si tot asa pana cand facem toate concursurile pe care le-am planificat inaintea inceperii sezonului de concurs si decidem ca ne-am indeplinit scopul si este momentul pentru a face o pauza pana in urmatorul sezon sau urmatorul an .
    II: Consideri ca din moment ce ai luat un titlu, urmatoarele vin de la sine?

    NFL: In sportul asta, trebuie sa te pregatesti foarte bine sa te antrenezi mereu din greu si sa faci totul perfect..De exemplu poti sa castigi la un concurs locul 1 si in urmatorul nici sa nu te clasifici printre primi 6.  Si vorbesc din experienta proprie, pentru ca mie mi s-au intamplat  astfel de situatii. Deci fiecare campionat este diferit, fiecare tara unde  merg, deci vorbesc din experienta, pentru ca mie mi s-a intamplat astfel de ocazii. Deci fiecare campionat este diferit, fiecare tara unde  ma duc la concurs sunt jurii din diferite tari. Fiecare dintre ei au o opinie si un criteriu diferit. In general, cel mai important este sá mergi pregatit sa oferi juriului si publicului cea mai buna versiune a ta si pe urma toate vin de la sine.II: Ce inseamna sa ai caracter puternic in culturism? Ma refer la antrenamente, la competitii si la
    ierarhizarea din concursuri.
    NFL: Carácter puternic inseamna sa nu renunti la visele care le ai. Sa fi stapan pe tine si decizile pe care le iei, pt ca doar o viata avem si fiecare decidem cum vrem sa o traim sau ce vrem sa facem indiferent daca persoanele din jurul nostru sunt de acord sau nu,  Trebuie Sa fi Persistent si foarte Ambitios, Si in concursuri sa nu te dai batut, chiar daca nu castigi la inceput nu renunta,  eu am concursat 5 ani la rand fara sa castig locul 1° la nici un concurs si asta ma ambitionat si mai tare ... Am facut o pauza de 2 ani de zile, si am inceput sa ma formez, am studiat si am facut cursuri de antrenor national,  de nutritie si alimentatie,  de arbitru in juriile concursurilor, am continuat sa ma antrenez 5 zile pe saptamana timp de 2 ani la rand si pe urma cand am revenit la concursuri mult mai pregatit atat fizic cat si mental,  si in primul an dupa acea pauza am castigat toate cele 7. concursuri la care m-am prezentat. si prin urmare 7 ° medalli de Aur doar intrun an. Si in urmatorul an am fost seleccionat ca si Atlet National al Spaniei de cea mai prestigiosa marca de suplementos din lume. marca WEIDER, este ceeasi care l-a sustinut si pe marele actor in tineretea lui Arnold SCHWARZENEGGER si pe care am avut onoarea sa-l cunosc personal si sa dau mana cu el in diferite ocazi de-a lungul anilor  si tinand cont ca m-am prezentat de 3 ori in concursul international
    care ii poarta numele  Arnold Classic EUROPE, cel mai mare eveniment la nivel mondial unde uneori sunt peste 25/ 35 de concurenti in categoría mea si doar 6 din ei se clasifica.  Si eu am reusit sa ma clasific de fiecare data si am obtinut si medalia de argint. E un campionat unde concurseaza cei mai buni atléti la nivel european si mondial.
    II: Se zice ca un culturist este un om echilibrat, disciplinat si riguros. Ce inseamna toate acestea pentru un sportiv cu multi ani de experienta?
    NFL: Da, asa este, Pentru mine la nivel personal ca si culturist profesionist, am fost si sunt o persoana foarte  disciplinata de lungul anilor, si aceasta disciplina si experienta m-au facut sa fiu o persoana foarte exigenta cu mine in general si destul de echilibrata in toate punctele de vedere.
    II: Antrenamentele le faci calculat sau te adaptezi dupa nevoile corpului?
    NFL: Antrenamentele le fac in functie de nevoile fizicului meu si in functie de cea ce trebuie sa mentin in line si estetica cu restul corpului pt a avea un fizic cat se poate de estétic in competiti.
    II: Ai prieteni culturisti. Ce ai invatat de la ei? Ce i-ai invatat tu pe ei?
    NFL: Da binenteles, Am multi prieteni culturisti si in urma cu cativa ani am invatat cum sa antrenez mai bine diferite parti ale corpului,  dar acuma dupa experienta pe care o am in toti acesti ani, studiile efectuate si titulurile care le-am obtinut au determinat ca acum eu sa am elevi culturisti pe care ii antrenez la randul meu pentru Concursuri, dar binenteles, tot timpul se poate invata ceva nou si sunt
    deschis pentru a invata tot timpul ceva diferit de la alti profesionisti din domeniul sportului in general si al culturismului in special.
    II: Cum arata o zi obisnuita din viata lui NFL?
    NFL: O zi obisnuita in viata mea Incepe cu un mic / mare dejun care este urmatorul:
    15 albusuri de ou 
    100 gr de cereale naturale Avena
    2. vitamine si minerale. 2. Omega 3
    1. vas de suc de portocale Nnatural 
    pe urma ma pregatesc sa fac ce am pus in agenda in ziua anterioara ca de exemplu programarea personala cu elevi pentru  care trebuie schimbat antrenamentul sau dieta,  timpul care este necesar de antrenament. Dupa 3/4 ore trebuie sa mananc urmatoarea masa din zi. Pe urma ma bag la bucatarie tot restul zilei si chiar si pe urmatoarea zi,  asa ma mentin ocúpat in jur de aproximativ 2 ore zilnic la bucatarie !!! Pe urma plec la sala de sport si  antrenez persoanele pe care le am la mine in oras cu antrenament personalizat ! Apoi fac  bineinteles antrenamentul meu,  pe urma chiar dupa antrenament imi aau shakeul format din suplementele Proteina si Aminoacizi bcaa +Glutamina de Weider.Pe urma ma duc acasa sa mananc urmatoarea mancare post antrenament. Dupa care timpul ce mí-a ramas il petrec cu familia si baietelul meu care are aproape 6 anisori si este foarte activ si competitiv si in anumite zile il duc cu mine in sala de sport si ii arat cum sa  se antreneze pentru ca ai place foarte mult sportul in general si de la varsta de 3 ani  am decis sa-l inscriem la diferite discipline sportive, de exemplu la Inot pentru competiti, pentru ca ii place foarte mult apa, pe urma la hambal si karate, toate
    sunt sporturi care i-au placut si bineinteles il ajuta foarte mult ca sa-si formeze o buna disciplina de mic copil. 
    II: Ce sustinere ai pentru a fi ceea ce esti ca nivel de performanta?
    NFL:  Sustinerea pe care o am ese de la marca Weider, Marca este cunoscuta la nivel mondial si care are seleccionati pe cei mai buni atléti la nivel international si care m-a selectionat in urma cu 6 ani ptentru a fi atlet si imagine model pentru ei. Aceasta marca imi oferta suplementele necesare ( Proteine, vitamine, Bcaa, etc..) in fiecare luna din an si in unele ocazi imi plateste si inscrierea in concursuri internationale. Pot sa zic ca sunt foarte mandru ca  sportiv sa fiu Atlet Imagine pentru o marca foarte  renumita la nivel mondial cum este Weider.
    Pe urma in an afara de sustinerea din partea Team Weider  toate cheltuielile si pregatirea pentru campionate este din bugetul meu personal.!!!
    II: Cat de des te uti in oglida? Cat de des te cantaresti?
    NFL: In oglinda pot sa zic ca ma uit ca sa ma analizez fizic aproape in fiecare zi si mai ales in perioada concursurilor pentru  ca tin sa va reamintesc sa sunt  AUTODIDACT si ma pregatesc SINGUR pentru concursuri. Eu in mare parte ma bazez in functie de cum ma vad  fizic in fata oglinzii pentru a stabili schimbarile obtinute sau care trebuie sa le fac in legatura cu dieta cat si cu antrenamentul .
    II: Ai simtit invidia unor competitori in concursuri?
    NFL Invidia am simtit-o in multe ocazi tinand cont ca toti vrem sa castigam sau sa avem o clasificare de Top in concursuri  si de multe ori atletii cat si antrenorii lor te privesc in ocazi cu invidie cand castigi sau ai o clasificare mai buna ca ei, pentru ca si-ar fi dorit ca elevi lor sa fie in locul tau sau sa castige campionatul respectiv.  Dar totusi mi se pare normal pentru ca oricare dintre noi ne dorim sa castigam.
    II: Ce inseamna respect intre culturisti in sala de antrenament, dar in timpul competitiei?
    NFL:  Respectul intre noi culturistii este destul de bun pentru ca ne antrenam cu  acest scop pentru a fi din ce in ce mai buni in ceea ce facem si ne antrenam pentru  ca sa  aveam un fizic tot mai desvoltat si mai armonios estetic in functie de categoría in care vrem sa participam. 
    Si respectul in campionat este chiar foarte bun in general pentru ca toti ne respectam intre noi indiferent de categoría unde o sa concursam indiferent din ce tara venim fiecare, dar pot sa zic ca este foarte mare rivalitatea intre noi din inaintea concursului si mai ales pe scena pentru ca toti ne dorim sa castigam sau sa ramanem in podium 
    II: Cum apreciezi un concurs la care participi? Ce criterii ai?
    NFL:  Deci concursul la care vreau sa particip il analizez cu multe luni de zile inainte in functie de Categoria lui la nivel international sau mondial si cu cat este concursul mai mare, mai important,  mai prestigios si mai cunoscut decid sa ma inscriu si sa platesc taxa de inscriere de 200/250 euro pentru fiecare concurs  si pe urma hotorasc daca ma prezint  si sa ma setez pe mine personal pentru a ma pregati si prezenta pentru concursul respectiv, Si cu cat este concursul mai prestigios cu atata este nevoie de o pregatire mai intensa si cu mult mai mult sacrificiu.
    II: Cum selectezi concursurile la care vrei sa participi? Care este nivelul de risc pe care ti-l asumi?
    NFL: Concursurile la care vreau sa particip le selectionez la inceputul fiecarui an cand se afiseaza lista campionatelor internationale. Aleg pe cele mai prestigioase si mai puternice campionate in diferite tari ale lumii cum am facut anul acesta 2019. Riscul este foarte mare. Este totul sau nimic, pentru ca trebuie sa avem incredere in noi dar totusi in campionatele care eu ma prezint sunt la nivel european sau mondial, in aceste concursuri nu am in nici un fel de garantía ca sa stiu ca o sa ma clasific doar printre primi Top 6  pentru ca intr-o categoría internationala unde ma duc eu pot sa fie peste 20/30/40 atleti din toate tarile lumi. Cel mai imortant este sa ma clasific intre primi Top 6°din scena si pe urma daca ma clasific printre primi Top 3° primesc o medalie si daca ma clasific printre cei 4/5/6 castigam un mic trofeu, Deci ca sa obtii o medalie sau sa castigi trebuie sa fi foarte bine pregatit si sa fii vazut de juriu ca fiind cel mai bun.
    Eu in anul acesta 2019 am  reprezentat Spania In  urmatoarele tari ale lumi: 
    DUBAI, 
    BRAZILIA,
    FRANTA. 
    PORTUGALIA.
    ITALIA.
    In SPANIA, la  Barcelona am fost la Campionatul Internacional Arnold CLASSIC EUROPEAN. Si pot sa zic ca sunt mandru de mine pentru ca in toate tarile in care am fost m-am clasificat si m-am intors acasa cu o medalie sau un trofeu.
    II: Ce inseamna sa fii vedeta in culturism?
    NFL: Sa fii  vedeta in culturism inseamna mai multe la un loc. Sunt un atlet destul de cunoscut si respectat la nivel national in Spania si international si pentru majoritatea sunt o vedeta si un exemplu de urmat dar eu nu ma consider o vedeta. Sunt doar un sportiv FOARTE AMBITIOS care a vrut sa se autodepaseasca la nivel personal. Am plecat de foarte de jos cand am inceput acest sport fara informati pentru ca nu era Internetul sau You Tuebe cu 20 de ani in urma cand eu am inceput sa ma antrenez. Erau doar reviste pe care le cumparam din magazine si le citeam. Am inceput fara nici o sustinere din partea nimanui nici macar a familiei pentru ca nu stiau pe atuncea aproape nimic de spre acest sport, si tot ce sunt in azi este pentru  ca nu am renuntat la visul meu, nu am ascultat de cei care radeau de mine cand am inceput sa ma duc la sala de sport, nu am ascultat de cei care ziceau sa renunt pentru ca sportul asta nu imi ofera bani pentru a trai din asta,
    Nu am renuntat chiar daca la inceput nu aveam bani ca sa imi permit alimentatia necesara pentru acest sport si pentru a ma pregati pentru concursuri, nu am renuntat chiar daca atunci cand am inceput sa ma duc la concursuri timp de 5 ani la rand nu am castigat un loc 1°, pentru ca nu ma cunostea nimeni, Numele meu era diferit de restul din Spania, eram singurul Roman care concursa aici acum multi ani in urma cand am inceput, si nici nu imi permiteam da platesc un atrenor cunoscut ca sa imi faca publicitate sau sa ma sustina, sau ca sa ma vada mai bine juriu in concursuri. Dar eu am continuat sa fac de unul singur cea ce mí-aa placut.  Datorita ca nu am renuntat si nu m-am dat batut acum sunt vedeta si un sportiv cunoscut la nivel national si international. 
    II: Cat de mult trebuie sa muncesti sa te mentii la nivelul de varf  la care ai ajuns?
    NFL:  Sa ma mentin la nivelul de varf la care am ajuns acum,  in perioada concursurilor ma antrenez 5 zile pe saptamana. Fac exercitiu cardio vascular In jur de 20/30 de km zilnic. ceea ce  inseamna intre 2 si 4 ore pe zi plus antrenamentul  in sala de sport in jur de 90 de minute. Am o alimentatie foarte stricta intre 6 si 8 feluri de mancare zilnic plus suplementele necesare de la marca WEIDER care ma sustine. 
    II: Anul 2019 a fost un an bun?
    NFL:  Pe plan Profesional sunr indreptatit sa zic ca a fost un an destul de bun unde am calatorit in multe tari cum am mentionat mai sus si am obtinut clasificari intre primi Top 1°.2°.3° si 4°  la nivel international sau mondial.  
    II: Cum te vezi peste 10 ani?
    NFL:  Peste 10 ani daca Dumnezeu imi da sanatate ma vad la fel ca si acuma cu un fizic spectacular si participand nn concursuri internationale.
    II: Ce va insemna anul 2020 pentru tine?
    NFL: Pentru mine Anul 2020  imi diresc sa fie un an cu multe realizari pe plan profesional si personal. Sunt sigur ca  va fi un an deosebit si cu rezultate foarte bune, caci voi muncii foarte mult si de calitate. Pentru Toti care vor sa ma urmareasca si sa ma sustina mai de aproape  va las urmatoarele contacte directe:
    INSTAGRAM.    @nicolaefitness_ifbb 
    Facebook.   NICOLAE FLORÍN LUPSOR 
    Página Web.    www.nicolaefitness.com 
    Whasap: Tlfno: 0034 666140868 
    YOU TUBE:  PERSONAL TRAINER COACH ON -LINE


    Acest interviu este detul de amplo si sunt sigur ca va fi de ajutor celor care vor sa devina culturisti, caci au aflat direct de la sursa, adica de la un culturist cu experienta si cu rezultate dintre cele mai bune, multe dintre detaliile pe care o persoana trebuie sa le cunoasca pentru a sti ce o asteapta pe parcurs, daca se apuca de culturism. Nicolate Florin LUPSOR este un om obismnuit, care a pornit de unul singur pe drumul concascarii si dupa o munca foarte grea si cu multa perseverenta a ajuns sa-i fie recunoscuta munca, deci el este unul dintre cei mai nimeriti sa-si impartaseasca din experienta acumulata, mai ales ca a avut disponibilitatea de a face acest lucru, cu ocazia aceswtui interviu. El este la varful carierei de culturist si cu atat mai mult trebuie sa-i fie apreciat efortul de a acorda acest interviu, caci cele spuse de el sunt la cald, intrucat el acum facee ceea ce a spus, deci nu a vorbit la timpul trecut nimic din ceea ce el considera ca este important pentru un culturist.

    (29 decembrie 2019)