Thursday, June 30, 2016

A demola, demolare

Ceea ce este foarte trist aici are legătură cu jumătățile de măsură care se iau, pentru că:

  • sunt scoși la lumină numai anumiți colaboratori ai securității, de regulă cei care sunt incomozi regimurilor, gen Mona Muscă și nu se publică listele cu toți colaboratorii, mici sau mari;
  • se anulează doctoratele numai pentru adversarii politici, când se știe cu precizie că peste 95% din tezele de doctorat de după 1990 sunt plagiate grosolan, însă se face tevatură pe tezele unora cu vizibilitate foarte mare gen Ponta, Negoiță, Pandele, Tobă, ceilalți plagiatori beneficiind în continuare de drepturi nemeritate;
  • sunt prezentați opiniei publice încătușați numai unii deși există suficiente probe că există și alții care au făptuit nelegiuiri groaznice nu numai în plan financiar, ceea ce face ca privirile să fie lăsate în pământ mai ales că statul român este pedepsit la CEDO să plătească tot felul de despăgubiri, fără ca cei ce au greșit să fie trași la răspundere în vreun fel;
  • lipsa de transparență și indecizia crasă face să apară inechități teribile ceea ce determină abordări halucinante în planul realului, nu al aparențelor, întrucât existența unui număr de supermașini de lux de 10 ori mai mare aici decât în Paris sau Brussels nu se bazează în niciun caz pe muncă, însă ca popor credincios ce se află, românii cred că acele obiecte de peste 100.000 euro bucata, au picat din cer pur și simplu, ca semn al smereniei celor care le posedă, deși burțile lor nu arată a fi ținut post barem o secundă;
  • tupeul inimaginabil se dezvoltă mai rău decât în legea lui Mathus. căci scurgerea timpului este normală în progresie aritmetică, iar ritmul de creștere al tupeului este în progresie geometrică; pentru ca totul să fie vizibil și fără comentarii  luxul exorbitant, sumele imense date pe domenii la Monte Carlo sau cheltuielile prin cazinouri cu sutele de mii de euro se constituie ăn dovezi de netăgăduit.
Vocația de demolatori notorii este specifică nouă celor care stăm pe margine și chibițăm. În loc să se spele rufele în familie, un nefericit coordonat cu mare atenție financiară mai ales, a dus spre NATURE un articol în care semnala un plagiat notoriu, deși orice revistă serioasă are un CORRIGENDUM referitor strict la articolele publicate numai și numai în numerele sale. Tristețea este legată de faptul că unul dintre cei mai gălăgioși era chimist și nu jurist cum era normal.

Vocația de demolatori am văzut-o atunci când s-a zvonit că Mircea Cărtărescu este pe o listă destul de scurtă de viitori laureați ai Premiului Nobel pentru literatură. Imediat au și început urletele cu de ce el și nu eu, ce merite are el și ce nu am eu, unde eu erau de fapt o cohortă de poeți și scriitori, unii mai mari, alții mai mici și alții pigmei rău de tot.Pentru a fi demolator, trebuie o vocație speciala. Unii se nasc cu ea, pentru că trebuie musai să fie o genă care definește latura demolatoare a caracterelor.

(01 iulie 2016)

Mirările în fața unui bostan

Un ins s-a apucat să glăsuiască numai prostii. Nu mă miră că am văzut mulți cu minte puțintică puși să facă ceva și care uitându-se la alții în ogradă îi lua gura pe dinainte. Întotdeauna este mai ușor să vorbească omul despre ceea ce nu se pricepe,  pentru că prinde curajul prostului. Căutam să înțeleg de unde vine atâta moliciune și diluare de gândire la un bărbat relativ tânăr. Am găsit. De la nume vine, pentru că numele este dat de ceva specific genomului fiecăruia. Când cineva se recomandă GROZAVU Emanuel, precis numele de familie vine de undeva, adică de la niște strămoși care au fost grozavi. Când cineva se recomandă PRICEPUTU George, precis un străbunic, un bunic și un tată s-au remarcat prin ceva, în ideia de a fi în stare să facă lucruri deosebite cu mânuțele lor. Știu precis cum un nume de familie ANGHEL s-a transformat peste noapte în DOBROGEANU, căci tatăl micuțului venise din Dobrogea și tot poporul îl cunoștea după locul de proveniență. Dacă mă gândesc cu mai multă aplecare, prin documentare solidă numele BOSTAN vine de la planta aceea pe care o mănâncă porcii, definită în DEX online astfel:

BOSTÁN ~i m. 1) reg. Plantă erbacee cu tulpina târâtoare, cu fructe comestibile mari, rotunde sau lunguiețe, folosite în alimentația omului și a animalelor; dovleac. ~ turcesc. ~ alb. 2) Plantă erbacee cu frunzele adânc crestate, cu fructul mare, sferic, având coaja verde și miezul roșu, dulce și foarte zemos; harbuz; pepene verde. 3) fig. pop. Cap de om (prost). /<turc. bostan 
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco 

În definiție bostanul este fie dovleac, fie pepene verde. Este fiecare ceea ce vrea. Eu prin bostan văd dovleacul acela care se dă la porci. O istorioară din copilăria mea în care era să mor din cauza unui bostan imens otrăvit cu spânz, m-a făcut să detest această plantă. La auzul cuvântului bostan îmi imaginez tot ceea ce este cel mai rău cu putință. Niciodată nu va fi pentru mine altfel, mai ales că 100 reprezintă îngrozitor de mult pentru extrem de mulți oameni sărmani și mai puțin sărmani. 100 de lei nu va reprezenta nimic decât atunci când cu un salariu oricine își cumpăra 100 grame de aur și cu 100 de lei cumpăra o coală de hârtie. Atunci iertarea este singurul mod de a-l trata pe individul care bate câmpii în puținătatea facultăților sale mintale. Altfel, mă simt obligat să-i zic:
- Băi, bostane, taci dracului din gura aia ta  spurcată!
   *
*     *
MARIUS-RAUL BOSTAN este numele unui ministru guraliv care spune bazaconii despre învățământ, căci el este aerian, trăind într-o lume paralelă cu a noastr.

(30 iunie 2016)

Wednesday, June 29, 2016

BREXIT tango

Din 23 iunie 2016 de când Marea Britanie a ales să iasă din UE, a început un dans cu ritmuri interesante. Nu este sârbă, nu este horă, nu este jienească. Este tango. Se joacă în perechi, iar dacă doamnele sunt rând pe rând altele, partenerul este același. Înceaqrcă sărăcuțul să tragă de timp. Spune niște chestii din care nu se înțelege nimic. Este asemenea unui bețivan care-și bate muierea dar care se jură că o iubește ca un nebun. Nu-l crede nimeni, pentru că a dat foc la casă. Și că focul mistuie tot, degeaba l-a apucat regretele. Ceea ce este curios și mă miră este legat de doamnele partenere pentru câteva minute, care chiar cred cele șoptite de ins la urechiușele lor delicate în timpul dansului, pe ritmuri de tango. Deși tangoul este un dans simpluț, insul știe să-l complice, să introducă mișcări noi, iar doamnele nu prea au la ele ceea ce se numește coordonare.
Am auzit ceva despre faptul că partenerul i-a șoptit uneia ceva despre niște scuze, care oricum nu țin de cald. Este clar că acolo în insulă lumea este în degringoladă și totul nefiind studiat în niște laboratoare este scăpat de sub control. Dacă în precampanie era chiar ca la propaganda din decembrie 1989 când se vorbea de zeci de mii de morți la Timișoara, să se creeze emoție, a venit momentul 23 iunie 2016 și s-a produs marele salt. Numai că asemeni lui 22 decembrie, una s-a vrut și alții au realizat confiscarea, căci și revoluțiile se confiscă, pentru că istoria zice că unde dai și unde crapă este un mare adevăr.
BREXIT tango este ceea ce se va tărăgăna până în toamnă când Anglia își va lua bocceluța și va porni pe drumul prăfuit al singurătății, căci este greu de crezut că cineva se va apropia de altcineva care iese destul de jerpelit dintr-o casă arătoasă spre a lua o direcție aleatoare unde probabilitatea este 1/3 destul de mică pentru cineva care crede că deține secretul succesului financiar.
După război am văzut filme cu un popor rușinat, în care oamenii simplii stăteau cu privirea în pământ și nu scoteau o vorbă, pentru că nu aveau o explicație la tot ceea ce se întâmplase, decât eroarea de a da puterea prin vot popular cui nu trebuie. Și în 2009, am văzut cum un lagăr de concentrare era ascuns privirii curioșilor ca mine, pentru că deși localnicii erau obligați să-l mențină ca mărturie a atrocităților patronate de înaintași, de rușine îl doreau uitat. Din 10 oameni pe care i-am întrebat cum se ajunge la muzeul lagărului, toți 10 au ridicat din umeri. Noroc cu internetul, cu GPS-ul că numai așa l-am dibuit. Cu siguranță că peste ani și ani, poporul britanic va purta și el jena zilei de 23 iunie 2016 și va detesta ritmurile de tangou ale unui premier care el însuși a declanșat un referendum prea sigur pe el că va duce spre pierzanie pe acei adversari care îl sâcâiau din cauza contraperformanțelor în negocieri. Nefăcând o analiză corectă, ceea ce credea că este armă secretă, s-a întors împotrivă-i și ghiuleaua l-a lovit în moalele capului. BREXIT tango este noul dans care îmi aduce aminte de filmele de război în care generalul Charles André Joseph Marie de Gaulle vorbea francezilor de la Radio Londra insuflându-le curaj, căci ani mai târziu avea să viziteze Craiova pentru a-și întâlni un fost coleg de școală militară, căruia în grabă comuniștii i-au zugrăvit casa.

(30 iunie 2016)

Tat George Dan, un om deosebit

Este născut la data de 8 iulie 1979. Este rac și despre acștia se știe că sunt perfectioniști, aflat in cautare de autentic și de absolut. Ei trebuie să se adapteze situațiilor care apar.
După ce a urmat cursurile Liceulului Industrial Nr.1 Hunedoar, a fost student la Universitatea Avram Iancu din Cluj-Napoca in perioada 1998 - 2002 la cursuri de zi, la specializarea de Kinetoterapie. Studiile le-a finalizat prin susținerea examenului de licențî  la Universitatea din Oradea în anul 2003. Este posesorul certificatelor care atestă ca a finalizat cu succes cursuri de calificare profesionala în domeniul masajelor,  reflexoterapiei și gimnasticii medicale.
Acum este kinetoterapeut la Cabinetul  său de Kinetoterapie care-i poartă numele.
Eu punând materiale pe contul meu de facebook cu activitatea pe care o desfășor de la sala de fitness-culturism SAS GYM am primit o solicitare de prietenie de la Dan căreia i-am raspuns afirmativ fără să stau pe gânduri pentru că urmăream și eu activitatea lui, activitate care era impresionantă prin acuratețea mesajelor și prin diversitatea preocupărilor..
Am intrat abrupt în dialog și foarte repede am stabilit modul direct de adresare și am stabilit că nu există nicio problemă tabu, ceea ce a creat o cale deschisă spre o comunicare benefica pentru noi amândoi.
Dan mi-a zis că lucrează la o carte. Mi-a făcut o descriere detaliată și mă ține la curent cu stadiul scrierii capitolelor. Mi se pare o întreperindere temerară, mai ales prin faptul că el trece direct la a scrie o carte de memorii, fără a fi făcut narațiuni mai scurte. Titlul cărții este: Cum sa te nasti a doua oara pe data de 13 aprilie 2010 ? Mai întâi, Dan scrie textul pentru a-i asigura cursivitate și după aceea va defini o structură, întrucât dorește să se asigure că totul este sub controlul său strict și nivelul de detaliere este același. El își dorește în primul rând să transmită mesajul că în viață un țel urmărit cu tenacitate și cu rigurozitate are șanse să fie atins 100%. Am discutat despre cele întâmplate în primăvara anului 2010 și am sesizat că lui Dan numărul 13 i-a purtat un uriaș noroc, căci într-o zi de 13, la ora 13 și 13 minute s-a produs miracolul, care a însemnat pentru el totul, fiind marele învingător, cel pentru care viața înseamnă totul.
Si eu i-am spus că scriu la un material, tot așa un fel de amintiri. Nu am avut curajul screirii unei lucrări epice de anvergură, ci am scris mici bucăți de mici dimensiuni legate între ele prin eroul principal. Am ținut ca stilul să fie omogen.
I-am trimis o mostră de scri și a găsit-o interesantă. 
La începutul dialogului nostru Dan mi-a povestit de o mare cumpănă pe care a trăit-o în anul 2010 și asupra căreia i-am zis să nu mai zăbovească prea mult pentru a reuși să recapete optimismul care l-a definit dintotdeauna.
Pe Tat George Dan îl caracterizează:
  • optimismul întrucât indiferent cât de dificil i-ar fi un moment al vieții lui, are puterea de a merge mai departe. învățând din cursul lucrurilor, luând ceea ce este bun sau căutând să nu repete ceea ce are un curs defavorabil evoluției lui;
  • clatitatea ideilor, ceea ce îl face să definească obiective cu precizie, să disece pe pași mărunți acțiunile, să construiască secvențele cele mai bine organizate și să treacă la transpunerea lor în viață, cu mare grijă;
  • realismul evaluărilii oricărei situații cu identificarea resurselor necesare pentru a vedea care este soluția cea mai potrivită, mai ales dacă lucrurile se referă la perioade lungi de timp și la un spectru mult mai larg de influență;
  • bogata cultură pe care și-a clădit-o prin lecturi atent selectate și prin studiu al disciplinelor de specialitate, căci în munca lui de zi cu zi, trebuie să facă față unor mari provocări generate de faptul că fiecare persoană cu care relaționează reprezintă un univers de sine stătător și el trebuie să facă față oricărei noi situații;
  • echilibrul în abordarea problemelor cotidiene dar și a problemelor mai complicate, ceea ce îi permite să definească variante de soluții, să facă evaluări și ierarhizări, astfel încât decizia luată să-l conducă spre un rezultat cât mai bun;
  • dorința de a face lucruri pozitive, sî deruleze activități carcaterizate prin calitate deosebită, mai ales că în munca lui de zi cu zi, fiecare persoană se prezintă ca un caz singular și el trebuie să adapteze metodele utilizate urmărind obiectivele specifice fiecărui caz în parte;
  • viziune de ansamblu asupra lumii și vieții, ceea ce îi permite să articuleze tot ceea ce face așa fel încât să aibă continuitate și să definească un profil de om curajos, cu atitudine și cu determinare, orientat spre eficientizarea  muncii, lucru care îi aduce aprecieri și-l fac să fie solicitat în repetate rânduri, de toți cei ce vin la salonul său de kinetoterapie.

Am mai discutat și despre o altă cumpănă din viața lui și tot așa i-am zis că cel mai important este să se gandească la faptul că are  37 de ani și trăitul în trecut nu duce la nimic bun. Despărțirea de trecut trebuie să o facă cu seninătate așa încât tot timpul să se gândească la ceea ce este cel mai frumos din fiecare zi și anume că soarele răsare cu grație, pentru a apune maietuos.
Anul trecut am avut preocupări de a pune pe un site niște date biometrice ale unor sportivi. Știind că Dan merge la sală l-am rugat să-mi dea masurătorile lui și o poză asemeni celor pe care deja le aveam eu puse acolo. M-a surprins plăcut rapiditatea cu care el mi-a furnizat toate detaliile cerute. Imediat ce am primit datele, le-am lus la mine pe site șioricine dorește, le găsește la adresa: http://www.ionivan.ro/2015-BODYBUILDING/PERFORMANTE.htm
În discuțiile noastre am abordat și problema culorilor, reușind să-l conving că sunt culori precum galben, bleu, roșu, verde care se potrivesc unei garderobe cu haine pentru un bărbat tânăr. Poza este facută la Furnalul de la Govăjdie, cel care a furnizat piese pentru constructia Turnului Eifel din orasul  Paris.
La un moment dat am discutat de Hunedoara și de castelul Corvinilor. M-a impresionat patosul cu care Dan mi-a vorbit de istoria acelor locuri. El m-a determinat ca acum în iunie 2016 să mă opresc pentru o jumătate de zi în Hunedoara numai și numai pentru a vizita acest Castel care chiar este o bijuterie și România are cu ce se mândri. Dan a avut perfectă dreptate!
Ca dovadă a dorinței continue de autodepășire, Dan a absolvit în anul 2016 de instructor fitness și antrenor personal, prilej cu care va pune în valoare calitățile sale fizice și experiența acumulată de-a lungul anilor în sălile de forță unde s-a antrenat.

Sunt mândru de prietenia mea cu Tat George Dan, mai ales că am avut multe de învățat de la el.


(30 iunie 2016)



Alex. MANOLE, culturistul special

De când mi-am făcut cont pe cea mai cunoscută reșțea de socializare, am căutat să mă împrietenesc cu cei care activează în sportul  meu preferat, culturismul. Așa am ajuns să fiu onorat de Alex MANOLE ca să mă accepte în lista lui de prieteni. Ori de câte ori am avut ocazia am discutat cu acest sportiv deosebit și azi m-am hotărât să scriu aceste rânduri. 
Este născut la 10 august anul 1983.  în zodia leului, așa cum sunt și eu, deci știu foarte bine care sunt calitățile acestei zodii perfecte, fără defecte, bineînțeles.
Culturismul l-a început de la  13 ani la CSS Alexandria, iar  antrenorul său de atunci a fost Florian DUMITRU căruia  i se spunea Romică.
După absolvirea Liceului Teoretic Constantin Noica Alexandria, a urmat în București cursurile Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, fiind absolvent cu diplomă de licență în anul 2008, la specializarea Fitness, unde printre profesori a fost Cristian  MIHAILESCU,  multiplu campion național și internațional de cultusim si fost președinte al Federației Române de Culturism. Alex are un masterat în  sport,  performanța motrică la Uniersitatea Ecologica din București. Toate aceste arată preocuparea lui sa dee a   defini în mod complet o carieră sportivă printr-o pregătire la cel mai înalt nivel.
Alex MANOLE l-a admirat necondiționat dintotdeauna pe Frank ZANE, cel care a fost Mr. Olympia în anii 1977, 1978 și în  1979. Consideră că există numeroase elemente care îl mobilizează și  îi permit să-și urmeze idolul, considerând că au structuri asemănătoare și menținerea greutății corporale sub 80kg îi vor permite realizarea unor elemente care să-l apropie de ZANE și în privința proporțiilor, fără a fi considerat un culturist masiv căci ZANE avea înălțime de 175cm, iar Alex 183cm, fiecare fiind cu mult diferiți prin zestrea lor genetică..
Dintre sportivi români, modelul său este Petru CIORBĂ, pentru calitățile sale de excepție, calități pe care și eu le-am analizat într-un articol care se află la dresa: http://ionivan1947.blogspot.ro/2016/06/petru-ciorba-marele-campion-de-culturism.html
Datele biometrice ale lui Alex. MANOLE sunt:
înălțime: 183cm
greutate: 43cm
circumferința braț: 43cm
circumferința piept: 126cm
circumferința talie: 75kg, în competiții 70kg
circumferința coapsă: 66cm
circumferința gambă: 40cm.
Alex a participat de-a lungul timpului la o serie de concursuri după debutul din anul 2004, după cum urmează: 
2009 Camponatul național de culturism, Slobozia,  locul 2, fitness masculin
2010 Camponatul național de culturism, Iași locul 2, fitness masculin
2010  Cupa Romaniei la culturism, Mediaș, locil 2 fitness masculin
2011 Camponatul național de culturism, Bistrița, locul 2, fitness masculin  
2012 Camponatul național de culturism, Iași locul 2, fitness masculin
2012  Cupa Romaniei la culturism, Mediaș, locil 2 fitness masculin
2012 Campionatul Național bodybuilding  clasisic,  locul 6, categoria +180cm și 77kg
2015 Tiger classic mens phisique, București,  locul 5, greutate 77kg
2015 Fitparade, Budapesta,  locul 9.
Pentru pauza competițională dintre 2012 și 2015 există o explicație, care va da lui Alex  măsura caracterului de sportiv dedicat unui țel de neclintit, a unui tânăr adevărat care știe ce vrea de la el.
Undeva prin martie 2012 la un antrenament a scăpat o bară peste el și desi avea dureri de stern si de spate ingrozitoare a continuat acel anternament luându-l ca pe un lucru minor, deși era vorba de o accidentare. 
Spre sfârșitul lunii a inceput să aibă senzații de sufocare și au apărut crize  care se îndeseau cu fiecare zi care trecea. Au apărut durerile mari în piept, dar a continuat să se antreneze crezând că nu este o problemă mare și că totul va trece de la sine.
Dupa o perioada nu a mai putut sa se anteneze și să mănânce și a trebuit să oprească antrenamentele. A urmat diagnosticarea exactă și o operație deloc ușoară.  Recuperarea s-a făcut ca la carte și a durat doi ani.  Numai dupa un an si jumatete a reușit să facă  antrenamente complete și normale ca efort,  fără să simtă că se va rupe ceva în el. Cu o voință ieșită din comun a luat-o de la zero și muncind din greu, în 2014 a participat la primul concurs dupa operatie,  unde a  intrat in finala si a ieșit al 5-lea, cu o greutate la cântar de 77 kg
 Își dorește să participe la Campionatele naționale din 30 septembrie 2016  și la Cupa României. 
El consideră că pregătirea pentru concursuri trebuie  acum luată mai dn timp, cam  cu 3 luni inainte pentru că după 30 de ani și în condițiile unor restricții de timp  cer alocarea unui interval de timp mai mare și intensificarea efortului pentru a obține un rezultat cât mai bun. Cu ani în urmă, o pregătire cu o lună înainte de concurs era suficientă. Dacă ar dispune de timp, cu siguranță ar participa și la fazele zonale ale marilor competiții, dar datorită limitărilor își îndreaptă atenția pe antrenamente care să conducă la creșterea calitativă a  masei musculare și să intre direct în concursuri fără verifcări prealabile.
În ultima perioadă datorită faptului ca avea mult de munca a redus antrenamentele la 3-4 pe săptamână și lucrează pe sistemul push pull astfel:
luni:  piept triceps deltoid lateral abdomen, gambele le lucrează
marti: cardio
miercuri: spate biceps umar posterior abd si lombari, gambele, abdomen
joi:cardio si vineri de regula umeri cu coapse
Pentru abdomenul inferior: ridicari de picioare din atarnat.
Alex crede în supra-antrenamente, deși mulți culturiști nu cred în existența acestui concept, dar nu-l recomandă elevilor săi și nici celor care doresc să devină culturiști profesioniști.
Sportivul Alex MANOLE a studiat problema suplimentelor și are un program precis de a le utiliza, după cum urmează:
-  revolution de la hypertrophy
- l cupă carnitina lichida hypertrophy
- 2 cupe pe zi de whey
- 2 cupe lanproteina
- l carnitina 2 portii pe zi
- alfa men 2 porții  pe zi
- omega 3  acum 6 porții  pe zi
- glutamina ajinomoto hypertrophy 20 g pe zi
-  mct oil si testo jack 
Eu îl văd pe Alex MANOLE ca pe un tânăr sportiv:
- perseverent;
- cu o voință de neînfrânt;
- adevărat luptător;
- putere de muncă deosebită;
- ambițios;
- motivat;
- încrezător în propriile-i forțe;
- deschis la nou;
- pefecționist;
- statornic în domeniul în care activează ca sportiv;
- cu capacitate de autoanaliză;
- dornic de a evolua.
Toate acestea îi definesc personalitatea și traiectoria sa atât ca sportiv, ca antrenor, cât și ca familist.
În discuțiile cu Alex am văzut că  apreciază pe acei culturiști care au tatuaje profesioniste, însă nu disproporționat de ample. A amânat să facă și el unul dar nu exclude ca în viitor să aibă un desen care să transmită un mesaj clar, iar simbolul zodiei sale cu o poziționare adecvată este suficientă. El acum preferă o construcție de tip sleeve tattoo.
Este căsătorit din 2008 și are un băiețel de aproape 4 anișori. Familia îi oferă tot sprijinul în sportul pe care îl practică mai ales pentru faptul că acest sport presupune:
- antrenamente regulate;
- costuri pentru participarea în competiții;
- o dieta complexă și completă;
- folosirea de suplimente;
- încurajările atât de necesare înaintea oricărui concurs.
Este antrenor personal din 2005,  Lucrează acum cu elevi la sălile Works at Rin Grand Hotel, Body Art Wellness Club.
Visul lui Alex MANOLE este sa indrume pe tineri și nu numaisăi catre sport si catre o viață sanătoasă
Dorește să-și  pună amprenta în ceeea ce rivește antrenamentul și nutritia și caută să creeze un concept nou privind antrenamentul de fitness.
Cu experiența acumulată, Alex îi sfătuiește pe tinerii care doresc să activeze în domeniul culturismului: 
- sa aibe rabdare pentru ca bodybuiding-uleste un sport ce  necesita timp;
- rezultatele rapide cer sacrificii prea mari de timp și prea mulți bani, fără a avea durabilitate;
- sa puna accent pe corectitudinea mișcării nu pe greutățile mari  și  8-12 repetări sunt ideale;
- să nu facă supraantrenamente;
- să evite suprasolicitarea corpului, căci  fara refacerea necesara nu apar rezultate; 
- alimentația și  suplimentația sunt esențiale în culturism, altfel apare declinul evoluției; 
- trebuie multa încălzire și atenție pentru a evita riscurile accidentărilor și complicațiile care apar.
Alex. MANOLE consideră ca sportivii care apar în emisiuni Tv, care joacă în filme așa cum a făcut Arnold Schwarzenegger sau apar în postere și în reclame, fac exact ceea ce le permite forma fizică la care au ajuns, iar dacă au și talent, lucrurile sunt pozitive ca actori, apreciați pentru perfecțiunea corpurilor lor. Alex citește cărți de specialitate, urmărește seriale tv și când are timp merge la pescuit.
Motto-ul său este: o minte sanatoasa in corp sanatos, care  spune tot.

(30 iunie 2016)




BREXIT ca ideie fixă

Un ins, în Parlamentul European s-a lăudat că de 18 ani tot a luptat sp scoată Anglia din UE și iată că a reușit. Întotdeauna i-am detestat pe profitorii cu comportament de vierme. Viermele intră în măr, ronțăie acolo tot ce este de ronțăit. Mesajele pe care le transmit viermii între ei sunt groaznice, deși mărul este suculent și gustos. Ei mănâncă fără nicio opreliște. Când mărul cade și nu le mai este de folos se miră până mor. Așa și nefericitul de europarlamentar care a fost motorul BREXIT-lui, acea caricatură de om cu nume de javră,  Nigel Farage.
În 18 ani consider că toți adepții BREXIT trebuiau să aibă programul de urmat la nivel de secundă. Ei trebuiau:

  • să ceară premierului Cameron pe 24 iunie 2016 la ora 9,01 să activeze articolul 50;
  • să impună ca negocierile să nu dureze mai mult de o lună;
  • să ofere expertiza ca lira să nu se prăbușească;
  • să nu mai participe pe 29 la ședință ca parlamentari;
  • să impună ca toți funcționarii de la Brussels să-și dea demisia din 24 iunie ora 10,oo;
  • să ceară premierului să demisioneze și să arate care este echipa nouă.
Neavând toate acestea mă duce gândul către acea Germanie când în 5 martie 1933 votul popular l-a adus pe Hitler la putere. Deosebirea dintre Nigel Farage și Adolf Hitler este că primul este mare demagog și  nebun, în timp ce Adolf era nebun căruia îi lipsea un. Sau și lui Nigel Farage îi.  Aici nu este vorba de eroare. Un popor nu greșește. Un popor acumulează și nemulțumirile când exced, este clar că direcțiile devin altele decât s-ar aștepta oamenii așa-ziși raționalidar îmbuibați. Apele s-au separat și 23 iunie 2016 este o realitate și de la ea trebuie să se plece spre oricare direcție s-ar dori. A ieși, ieșire. Acesta este verbul. Ușa este deschisă. Anglia trebuie numai să plece.


(30 iunie 2016)

Tuesday, June 28, 2016

e-ECR

e-ECR este acronimul de la Enciclopedia Culturiștilor Români în format electronic, proiect la care mă gândesc de ceva timp și pe care am început deja să-l exersez. În aces sens:
  • am trecut la scrierea de articole despre culturiști români;
  • am definit un șablon pe care l-am exersat în câteva rânduri;
  • am identificat ce este in mediul virtual despre culturiști;
  • am văzut care este răspunsul unor culturiști la ceea ce am scris;
  • am estimat dimensiunea grupului țintă;
  • am structurat în linii mari cum să arate aplicația e-ECR;
  • am văzut că are costuri suportabile;
  • am credința că aplicația se autodezvoltă prin contribuțiile culturiștilor;
  • am stabilit că în maximum 5 iterații toate informațiile se vor valida.
Proiectul a pornit de la faptul că multe informații sunt volatile și activitatea culturiștilor este disparată. Pentru mari culturiști nu am găsit date biometrice, deși rezultatele lor și nivelul de participare impunea efectuarea acestor măsurători și mai ales publicarea lor în literatura de specialitate.
Pentru a construi un astfel de proiect trebuie pornit de la ideia că există:
  • date absolut obligatorii ce trebuie cunoscute despre culturist;
  • date care dacă sunt oferite de culturist este creată o imagine cât mai exactă legată de munca sa;
  • date nerelevante dar care dacă sunt oferite, culturistul va fi repoziționat în conștiința celor care intră pe aplicație și vrea să se documenteze.
În toate cazurile este necesar să se accepte ideia că anumite lucruri au fost așa cum au fost și nu există modalitate realistă de a fi corectate. Lumea culturiștilor este o lume specială, unde costurile sunt imense și sportivii au o anumită atitudine față de munca lor și de rezultatele lor. Nu trebui intervenit în nicio direcție pentru că orice perturbare a informației are menirea de a face din activitatea sportivilor altceva decât este aceasta în realitate.
În primul rând trebuie definit un șablon într-o variantă și trebuie să existe și un dialog culturiști - aplicație pentru a aduce îmbunătățiri șablonului. După stabilizarea șablonului se trece la rafinarea informației dar tot timpul trebuie să se ia în considerare că există culturițti despre care:
  • vor scrie alții și tot alții vor încărca pozele din zona galeriei;
  • vor scrie ei despre activitatea lo care este deja încheiată;
  • vor scrie și vor actualiza pe măsură ce vor evolua în carieră;
  • vor scrie alți culturiști și unele elemente vor fi integrate sau nu.
Proiectul acesta trebuie să mai aștepte un pic până se vor mai decanta unele elemente și până se va vedea că el are o abordare realistă și sportivii îl vor accepta conștientizând că este singura modalitate de a se asigura că trecerea timpului nu-i va arunca în uitare, așa cum se întâmplă din nefericire în multe ramuri ales portului. Este un lucru important să lămuresc și latura juridică a problemei, întrucât această e-ECR este o aplicație publică, fără reclame de niciun fel, gata să preia pur și simplu informații și imagini despre culturiți din țara noastră și atât.

(29 iunie 2016)

Monday, June 27, 2016

Chanteuzele de folclor

Urmăresc, cât voi mai avea puterea s-o fac dacă lehamitea nu mă va da afară din casă, posturile dedicate folclorului, cu emisiuni unele mai stupide ca altele. Voi analiza acum de ce mi se face greață când văd soliste care apar pe sticlă și care mă agresează cu prezența lor pentru că:

  • unele nu au voce și se miorlăie;
  • costumele lor sunt cu flori exagerat de mari;
  • au o manichiură de arată că datul cu sapa le este străin;
  • poartă cozi false;
  • și-au pus botox la buze;
  • sunt strident rimelate;
  • au platforme în picioare în loc de opinci;
  • țopăie mai rău decât caprele;
  • fac gesturi nepotrivute;
  • au versuri atât de stupide că-mi vine să plâng;
  • introduc în cantece chiuituri;
  • trag ocheade dirijorului;
  • țin microfonul ca la jazz;
  • după ce cântă au discursuri;
  • au câte o pleașcă de floare în păr;
  • au luat locul de moderatoare, dar nu au cultura necesară;
  • selectează prost invitații daca moderează;
  • dau ochii peste cap;
  • spun platitudini când sunt întrebate;
  • poartă monede false la gât;
  • fac playback neprofesional;
  • dansează prost pe scenă;
  • își pierd vocea instantaneu;
  • crează cântece deși nu au cultură;
  • sunt acompaniate la clape;
  • își schimbă costumele în timpul unui cântec;
  • compun povești siropoase în videoclipuri;
  • apar în clipuri cu copiii lor în mod convențional;
  • își promovează în cântece restul familiei;
  • își tapează părul;
  • au decolteul cam neobrăzat;
  • poartă inele uriașe;
  • complică aiurea portul din zona lor;
  • se implică în scandaluri pentru rating;
  • vor să intre în față cu orice preț în lipsă de voce.
Consider că dacă chestiile acestea se vor accentua, cu siguranță voi muta pozițiile canalelor de folclor și nici pentru a culege bazaconii nu voi mai sta pe acele posturi. Din folclorul autentic nu a mai rămas nici 5% din cauza poluatorilor.


(29 iunie 2016)

BREXIT și prudență

Ai puțintică răbdare. Ai puțintică răbdare.
Este un mod de a acționa, adică de a nu face nimic. Este un mod sigur de a nu te angaja în nimic, dar a sta cu mânecile suflecate, a te mișca de colo până colo dând senzația că ceva faci. Așa se întâmplă acum când multe lucruri care ar trebui să înceapă să se miște altfel, stau pe loc și se așteaptă un semnal de undeva, de nu se știe de unde și de la cine.  BREXIT înseamnă de pe data de 23 iunie 2016 acțiune inteligentă.
Ai puțintică răbdare. Ai puțintică răbdare.
A spune că BREXIT nu se răsfrânge și asupra economiei românești, așa inexistentă cum este ea, este chiar o mare eroare. Numai faptul că se schimbă raporturile în ceea ce privește taxele vamale dintre Anglia și UE se va resimți violent aici din moment ce Germania este afectată de modificări și Germania exportă către noi mașini, să zicem de lux.
Ai puțintică răbdare. Ai puțintică răbdare.
Este o sintagmă pe care am auzit-o într-un cabinet unde bodd era un tip care se remarcase prin a avea creioane ascuțite, o agendă unde își nota termene de realizat un nu știu ce și chema pe oameni exact al acele termene și le freca ridichia. Dar de luat o decizie, nu lua și lucrurile mergeau de la sine, adică:

  • cele care nu se făceau, nu se făceau și nu murea nimeni:
  • cele ce se făceau la termene depășite în virtutea inerției, se făceau și nu murea nimeni;
  • cele ce se făceau în termene dar fără decizie, se făceau aiurea și nu murea nimeni.
Să nu se înțeleagă că a progresat acea instituție. Nu. Nu a progresat și toată lumea a răsuflat ușurată când a plecat acela, mai sus, miluindu-i și pe cei de sus cu indecizia lui. 

Ai puțintică răbdare. Ai puțintică răbdare.
Nu înseamnă câtuși de ăuțin pridență. Ar trebui să însemne decizie luată. Ar trebui să însemne decizie care își așteaptă momentul optim de punere în aplicare. În opinia mea, prin prudență nu înseamnă a aștepta, ci a lua decizii rapide dar nehazardate. dacă cineva ar fi zis pe 22 iunie ca BNR să cumpere 100 tone de aur, a fi prudent însemna să se cumpere 100 tone daca banii pe o atât de mare cantitate ar fi reprezentat 10% din disponibilul BNR. Dacă însă ar fi însemnat 90%, cu siguranță cantitatea de aur trebuia să fie să zicem 20 tone. Este adevărat că în 24 iunie 100 tone însemna cu totul altceva decât 20 de tone, dar la niște săraci, dacă n-ar fi fost creștere a prețului aurului, o gaură imensă este suportată mai ușor decât o pierdere ceva mai mititică.
În ceea ce privește declarațiile, este bine ca prudenta să insemne și un pic de liniște, căci de zgomote suntem sătuli, mai ales că pe Dâmbovița marile gesturi se lasă cu fâs.

(29 iunie 2016)

BREXIT și obrazul bătut

Aici pe Dâmbovița orice chestie imposibilă sau irațională, devine realitate. Așa că nu miră pe nimeni cum niște vremelnici proțăpiți în scaune oficiale s-au apucat să-i certe pe alegători că au făcut alegeri greșite. Întrebări:

  • persoanele în viață au ales întotdeauna perfect?
  • când au ales prost au arătat cu degetul spre altcineva?
  • există pământeni fără de greleală?
  • poporul greșește su conducătorii lor o fac?
  • are drept un muritor oarecare să-și judece poporul?
  • să dea primul cu piatra dacă este cel mai prost?
  • cine deține marele adevăr?
Mi se face milă să văd tot felul de jerpeliți care fie că-și dojenesc propriul popor de cum a votat la locale în 5 iunie 2016, iar acum au tăbărât pe poporul englez să-i bată obrazul că a votat greșit pe 23 iunie 2016. Orice pămpălău, lipsit de bun simț se apucă să emită judecăți de valoare, atăt la poporul său, cât, culmea indecenței la adresa unui popor măreț, așa cum este poporul englez. Nicio urmă de decență nu este schițată pe fețele acelor inși șterși și duhnind a lipsă de inteligență, indiferent de pe ce scări sau din fața cărei clădiri grohăiau zdropșindu-se la propriul popor sau la poporul englez. poporul când votează, știe ce face.


(28 iunie 2016)

BREXIT în marșarier

Sunt unii care când conduc mașina, merg normal, înainte. Mi s-a întâmplat când am vrut să merg cu un Mitsubishi, din cauză că schimbătorul de viteze era pus pe volan să o iau spre zid, adică mergeam în marșarier. Să zicem că eu eram neîndemănatic, dar nu este scuzabilă o astfel de pornire, de-andarateleaîn politică. O dată cu BREXIT am văzut cum personalități, dar mai corect așa-zise personalități au început să deșerte zoaiele cu care s-au obișnuit de atâtea ori s-o facă, încât chiar am rămas cu gura căscată. Oric șut în fund înseamnă un pas înainte. Dar la primirea unei vești, fie ea nasoală, nu trebuie intrat în cochilie, ci trebuie mers înainte.
În zilele ce au urmat lui 23 iunie 2016, deci după BREXIT, multe oficialități, în loc să tragă aer în piept și să privească în față cu bărbăție pentru a porni deja la ofensivă, au îceput să spună că:

  • nu suntem afectați;
  • doi ani nu se întâmplă nimic;
  • vom face și vom drege;
  • suntem siguri pe noi;
  • trebuie liniște;
  • trebuie calm;
  • totul este ca înainte.
Realitatea crudă era alta că 2.000 de miliarde de dolari au zburat, că lira a scăzut cu 30%, că prețul aurului a crescut cu 30% și multe alte nasolii s-au produs instantaneu, pentru că înaintea fluxurilor materiale exista fluxurile financiare care au o viteză comparabilă cu viteza luminii.

Mersul în marșarieir are costuri imense, dar așa cum nu intră la subminarea economiei naționale neatragerea de fonduri UE deși Ro a dat deja cele 1,7 miliarde cât este ea obligată să contribuie, fără să întoarcă un euro, nici pierderile din mersul de rac al marilor decidenți nu se va contabiliza în niciun fel. Noi stăm să analizăm de ce s-a pensionat madame X cu o pensie uriașă, de ce este chemat Y pentru nu știu ce la DNA și ne chiorâm plini de satisfacție maladivă pe micile ecrane cum două doamne văduve în felul lor prezintă banalități care nu mai interesează fix pe nimeni.
- Ana are mere?
Întreabă învățătoarea.
Bulă răspunde:
- Doamna, Ana nu are mere. Ana și-a pus silicoane.
Deci până și Ana știe ce face. Deci până și Bulă a văzut că Ana a știut ce a făcut.
Mersul în marșarier dăunează grav mersului înainte pentru economie.

(29 iunie 2016)

Robert POPESCU, sportivul model

Când am venit pentru prima dată la sala SAS GYM, cea  de deasupra magazinului BILLA, am avut surpriza să întâlnesc un sportiv care se deosebea de totți ceilalți prin:

  • înălțime;
  • disciplină;
  • rigoare;
  • muncă intensă;
  • tenacitate;
  • sobrietate;
  • concentrare;
  • determinare.
Am intrat în vorbă direct cu Robert și am constatat că am în față un tânăr instructor de fitness care înainte de a pune pe elev să lucreze, face el o exemplificare și cu mare calm îl urmărește și îl corectează pe acesta până execuțiile elevului  sunt corecte. 

 Pasiunea pentru culturism și pentru fitness i-a fost insuflată de un unchi dar și de tatăl său.
Tânărul de azi care la 25 de ani are o carieră bine definităși de succes, a intrat într-o sală de fitness pentru prima dată pe când avea 11 ani, dar a început antrenamentele ceva mai târziu, la 16 ani, sub îndrumarea tatălui său, sportiv  la rându-i.
Singurul antrenor al lui Robert a fost tatal său, si el culturist la acea vreme. Prima sala de fitness a fost in cartierul unde locuia atunci, la niste prieteni de-ai familiei. Acum cu peste 10 ani în urmă, salile nu aveau dotările și rafinamentul de acum. Echipamentele erau din generații mai vechi, cu puține grade de libertate și cu reglaje mai greu de realizat, dar erau pline cu postere ale marilor campioni culturiști Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman, Frank Zane, toți Mr. Olympia, postere pe care le admirau mai ales începătorii, care se automotivau să tragă și mai mult de fiare ca într-o zi, dupa multe exerciții și după multă sudoare, să ajungă ca ei. Și Robert a muncit an de an să crească, să obțină noi și noi rezultate, ajungând la un nivel foarte ridicat de performanță.
A terminat cursurile liceale, a urmat cursuri universitare și în tot acest timp a mers la sală și s-a antrenat, pentru a-și îndeplini visul, acela de a fi cel mai bun.
După ce a dat testele de limba engleză și după ce a aplicat la universități în Anglia, a fost admis la Cambridge la Anglia Ruskin University, unde  a studiat criminologie si sociologie.
Fiind un tânăr deosebit de ambițios, a căutat să demonstreze mai întâi lui însuși dar mai apoi celor din jur că este un om înzestrat cu calități deosebite, cu perseverentă dar și cu dorință de a se autodepăși,  
Motivația lui Robert este el însuși. El și-a definit un reper propriu al stadiului unde dorește să ajungă și se antrenează  puternic si pana  ajunge la acel nivel al  perfectiunii, fără a se lăsa nicio clipă de antrenamentele planificate.

El consideră ca întotdeauna e loc de mai bine și obiectivul lui este acela de a fi cât mai sus cu putință.

Datele biometrice ale lui Robert Popescu sunt:
înălțime: 193cm greutate: 97kg
circumferința coapsă: 70cm
circumferința braț: 46cm
circumferința piept: 120cm

circumferința gamba: 40cm
circumferința talie: 85cm
Programul de antrenament al lui Robert este următorul:
  • Luni:  incepe cu exerciții pentrupiept unde face super sets, greutati mai mari, repetari 8-12.
  • Marți: execută exerciții pentru picioare, unde  sparge gheața fiind grupa considerată de el deficitara, cu 4, 5 exercitii seturi piramidale, greutăți mari repetări în număr de 6-8.
  • Miercuri: execută exerciții pentru spate tot superseturi cu greutati moderate spre mari 8-12 repetari pe serie.
  • Joi: execută exerciții pentru umeri unde  face câte 3 exercitii pentru fiecare parte a deltoidului. 3 exercitii deltoid anterior, 3 median si 3 posterior.
  • Vineri: antrenează bratele, incepând  întotdeauna cu tricepsul pentru ca tricepsul e cel ce delimiteaza forma si marimea bratului; execută seturi piramidale cu greutate mare pentru activa hipertrofia musculară.
  • Sâmbătă: cardio pe stomacul gol și 4 exerciții de abdomen.
  • Duminică: pauză
Derulează antrenamente în circuit.
Dupa fiecare sesiune de antrenament face cardio 45 de minute pentru arderea tesutului adipos.
Am studiat cu mare atenție pe când mă antrenam la sala SAS GYM și Robert când era, acolo cum făcea încălzirea mușchilor și articulațiilor, mai ales în zonele sensibile, pentru a evita orice accidentare. Foarte mulți tineri care merg la sală ar trebui să ia exemplul său pentru a fi cât mai eficienți în tot ceea ce fac, pentru că fără încălzire un antrenament este nul ca valoare.
Sportivul Robert Popescu  a intrat în competiții pentru a verifica în ce  stadiu al pregătirii se află. A fost în anii 2014 si 2015 finalist în competiția Men's health Cover Model, A participat în noiembriela 2015 la concursul Tiger Classic sectiunea Men's Physique unde a ocupat locul 4. In prezent se antreneză intens pentru a se menține în forma cea mai bună care să-i permită să înceapă pregatirea pentru a se prezenta în concursul Arnold Classic ediția din 2017 organizată în Spania, dorind foarte mult sa fie pe scena de acolo. Visează sa vină cu titlul acasă. Pregatirea o va incepe cu trei luni si jumatate inainte de concurs.

Robert Popescu în calitate de antrenor colaborează cu mai multe sali din Bucuresti, precum Exclusive în Vitan, New Fit Way in Rahova, Pure în Afi Cotroceni si face si antrenamente in aer liber în Parcul Carol.
Sportivul Robert Popescu este preocupat să se autoperfecționeze, drept care s-a  certificat ca antrenor în urmă cu  aproximativ 5 ani. El a  urmat cursurile Școlii Scandinavia de fitness-culturism unde i-a avut ca mașteri pe traineri  Geo Bogdan și Alexandru Valah de la care a învățat foarte multe lucruri estrem de importante în acestă meserie, știut fiind faptul că mulți tineri doresc să înceapă, puțini continuă, dar și mai puțini își urmăresc performanța. Adresa sa profesionala de antrenor este:
https://m.facebook.com/robertpopescufitness/
Robert colaborează cu www.proxl.ro şi cu gama hypertrophy nutrition usa pentru reclame, iar pe pagina sa profesională se află o serie de elemente care arată existenţa unor colaborări intereante.
Sportivul Robert Popescu a devenit membru al echipei de realizare a showului tv la Antena 1 în sezonul 2015-2016 intitulat INSULA IUBIRII și  a avut o interpretare actoricească de înalt vivel pe rol de ispită masculină. Este încurajat și speră  în colaborări viitoare  alte reality show-uri de televiziune pentru sezoanele viitoare. Cine a urmărit episoadele și-a dat seama că Robert a abordat rolul cu mult talent și naturalețe, ceea ce l-a făcut remarcat din primele momente în rândul telespectatorilor fideli acestui gen de divertisment.

Motto-ul după care se călăuzește Robert este: Fiecare pas mic pe care il faci, te duce mai aproape de ceea ce ti doresti. Nu te da batut niciodata!

El este primul care îl aplică în viața de zi cu zi și rezultatele sunt evidente, căci numai așa se definește un sportiv și antrenor de succes!

(27 iunie 2016)












mmm





Sunday, June 26, 2016

BREXIT și superficialitate

Abordarea superficiaqlă a ceea ce toată lumea zice că este BREXIT se vede și din interpretările date aici la București.
Se zice că totul este OK și nu sunt motive de îngrijorare.
Se zice că leul nu va fi afectat.
Se zice că vom fi verticali la toate negocierile.
Se zice că românii de acolo vor fi apărați de politicienii de aici.
Se zice că totul este relativ roz.
Se zice că ...
Se zice ...
Se...
Totuși, faptul că analiștii tac, nu este deloc un semn bun. De regulă, aici numai festivismul naște limbariță, în timp ce lucrurile serioase nasc o tăcere suspectă.
Îmi amintesc că în seara de 4 martie 1977 după cutremur, radioul și televiziunea amuțiseră. Am aflat de la Europa Liberă că în Ro fusese cutremur și se știa care a fost intensitatea. Foarte târziu, la câteva ore s-a dat și pe posturile de radio și tv un text anost fără a spune intensitatea,  care devenise secret de stat.
Nu sunt mirat câtuși de puțin că analizele economice și politice de aici sunt șterse și non-valorice, pentru că există un nivel de deprofesionalizare absolut alarmant. Imi aduc aminte când consilierul pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu s-a făcut de cacao cu engleza lui de baltă într-un summit, ceva acolo, făcând deliciul emisiunilor de divertisment. Deci dacă nu e, nici Dumnezeu nu cere. Și totuși la BNR trebuia o analiză. La MAPN trebuia o analiză. Și în multe alte locuri trebuiau analize. Este clar că MAE are o listă scurtă cu problemele Ro-Anglia și după enumerare, trebuie luate probplemă cu problemă și puse alternativele cu DA și cu NU pentru a vedea variante de comportament. Analiștii de acolo trebuiau să fie primii care să ne lumineze. Știu mulți de acolo poeți, preoți, absolvenți modești de învățământ superior, mediocru desigur,  dar care stau pe locuri călduțe, așteptând să le vină rândul să plece la post pe bani grei.
Superficialitatea are costuri mari din cauza lipsei de adaptare rapidă, căci a cumpăra și a vinde la nivel de secundă înseamnă câștig de 30%, în timp ce vânzarea fără rost duce la pierderi de 40%. Dar cine stă legat la ochi nici nu știe ce a pierdut dacă n-a cumpărat, nici ce câștiga dacă nu vindea. Fericiți cei săraci cu duhul se zice, dar e valabil acolo unde nu a fost un proces de selecție. Când însă un ștab de la PNL, modest rău de tot a recunoscut că muierea lui este și ea oarece undeva pe bani grei, mi-am dat seama că este vorba de pseudoselecție și de plasarea pe locuri călduțe și bine plătite a tuturor mușteriilor. Cu astfel de personaje, oric negociere este varză. Îmi amintesc cum la Torino, două translatoare ale primarului de sector doi, cândva, mă întrebau pe mine: 
- Ce zice? Ce zice?
Așa că lucrurile sunt clare, din moment ce doamna aceea din primăria orașului Torino vorbea o engleză perfectă, iar translatoarele erau pe engleză.

(27 iunie 2016)

Nădușind la SAS GYM (006)

Și în acestă dimineață de duminică, mergând cu mașina, am avut șansa să găsesc loc de parcare chiar în incinta după atelierele de vulcanizare și era și umbră. Am lucrat ceva cu ganterele de 10, 12, 14, 16, 18 și 28kg. După aceea am mers la bandă unde am exersat 30 de minut cu 5km/h și 15 mimute cu 4km/h,









(26 iunie 2016)

Tezaur folcloric și banalități

Sfătoasa Mărioara Morărescu are o urmașă care reușește să mă calce pe nervi cu:

  •  platitudinile ei pe care le inserează între cântece;
  • dispunerile pe planuri ale celor invitați;
  • aglomerările create;
  • slabele participări artistice;
  • ștersele cântece de nefredonat.
În cele 45 de minute ale emisiunii, realizatoarea Gheorghița Nicolae a vorbit 385 de secunde, ceea ce înseamnă aproape 6 minute și jumătate, fără să spună ceva special, ci doar a enumerat sau a lăudat așa, un pic gazdele dintr-un pod bănuiesc, că era ceva semisferic ca decor.

Dacă adun 90, 40, 40, 6-, 3-, 110, 10 și cu 15 se obțin exact secundele de care vorbeam...
De data aceasta n-a mai apărut să ocupe și ecranul, ci doar a vorbit. Emisiunile sale sunt foarte salbe pentru că nu dispune de anvergura necesară să atragă valori. Orchestrele sunt modeste, soliștii sunt modești si gloata adusă în emisiuni crează o adevărată confuzie încât nu se mai înțelege nimic. Mă gândeam să zic: ce-aq fost emisiunea asta și ce a ajuns... Dar n-a fost și n-a ajuns decât ceea ce și-au dorit realizatoarele, adică să se audă pe ele vorbind. Se intâplă când unii cad în autoadmirație profundă.

(26 iunie 2016)

BREXIT și o primă măsură

Pe aeroporturi și la diferite puncte de intrare într-o țară membră a UE erau plăcuțe pe care scria: EU citizen. Acum în Anglia aceste plăcuțe vor dispărea. Vor apare plăcuțele cu GB citizen și cu non GB citizen. Cei din UE care treceau fluierând prin aeroporturi sau prin alte controale vamale din Anglia o vor simti. La fel și cetățenii britanici care până în 23 iunie 2016 treceau prin porțile pentru UE citizen, vor trebui să meargă cu cei din țările non - UE.
În legătură cu produsele, dacă până acum se mergea de-a valma cu made in UE, acum tot ce se produce acolo va purta marca made in England. Dar și până acum cine se respecta, o punea. E o problemă pentru cei ce doreau să meargă cu gloata.

(26 iunie 2016)

BREXIT și analiștii noștri

Mă așteptam ca înainte de 23 iunie 2016 să apară în ziarele noastre economice niște materiale foarte exacte despre ce și cum cu efectele BREXIT-ului, dacă Anglia rămâne, respectiv, dacă Anglia pleacă. Nu am văzut așa ceva, pentru că asemenea materiale sunt cu caracter de estimare și perioada este prea apropiată, verificările fiind devastatoare dacă abaterile dintre ceea ce s-a presupus și ceea ce se întâmplă sunt foarte mari. Este mult mai bine să spui că populația țării va scădea la 16 milioane de cetățeni în 2050, căci tu cel care ai zis o asemenea gogomănie vei fi atunci oaleși ulcele.
În primul rând, n-am văzut niciunde să se spună ca în cazul în care Anglia iese din UE:

  • aurul va avea o creștere groaznic de mare, cu 3-4.000euro la kil;
  • lira se va devaloriza cu 30%;
  • bursa va fi paralizată minute bune;
  • pierderile în plan financiar vor fi de ordinul miilor de miliarde;
  • mișcările de capital vor fi vertiginoase.
Pe analiștii de la noi îi interesau lucruri periferice și de fapt nu făceau analize, ci numai niște constatori legate de:

  • volumul schimburilor dintre Ro și Anglia;
  • faptul că din 6 mașini care se cumpără acolo una e Dacia;
  • cei 400.000 de cetățeni români care trăiesc în Anglia;
  • un rol mult crescut al nostru în UE;
  • necesitatea de a negocia în forță noile condiții.
Chestiunile au fost subțiri și prea generale, fără idei concrete de unde să se plece. Cănsider că cei care sunt dedicați analizei economice sau analizei politice trebuie să aibe șabloane de analiză, preluate din literatura de înaltă ținută, eliminând caracterul pamfletar și de atac la persoană specific năravului nostru de Dâmbovița.
Acum în economie lucrurile sunt foarte exacte și duratele de reacție se estimează cu eroare de câteva ore. Adică, modelele spun clar ce se întâmplă cu bursa în diferite ipoteze, care este nivelul pierderilor cu o eroare foarte mică. Trebuie numai luate acele modele și introduce variabile ce corespund ipotezelor de lucru. Am amintit cândva că chiar în Anglia nu s-au făcut simulări și analize, căci dacp se făceau BREXIT-ul nu exista în forma aceasta ușor vulgară, bazată pe ignoranța unora, pe credulitatea altora și pe șmecheria cui trebuie.
Nici în perioadele următoare nu mă aștept la hăle analize pertinente prin jurnalele de la noi. Să nu uităm că în plină criză, economiști aserviți puterii vorbeau de o economie care duduie și chiar o fundamentau teoretic, deși bazele erau șubrede. Acum, de ce ar fi altfel?

(26 iunie 2016)

Saturday, June 25, 2016

BREXIT și contrareferendum

Imediat ce s-a văzut rezultatul, chițibușarii de pe Dâmbovița s-au și grăbit să găsească ei acolo o soluție, așa cum făcură pe 2012 în 29 iulie când:

  • băgară o erată;
  • au mințit că în Constituție nu e prevăzută suspendarea;
  • anulară 7,4 milioane de voturi.
Acolo nu se joacă nimeni cu nimic. Regulile sunt reguli. Băiatul din 10 Downing Street a zis că nu și nu va fi. Chiar dacă unii au votat fără să știe ce, pentru că și la ei există nenumărați Doreli ai lor, asta este. Se strâng semnături. Multe semnături. La o țară cu 53 milioane de locuitori un referendum se organizează dacă îl cer 100.000 de cetățeni. Nu vreau să cred că ei abuzează. Chițibușarii de la noi, așa-zișii analiști politici, de fapt niște mămăligari,  au zis că referendumul este consultativ. Aici se crede că la englezi li se zice gentlemeni degeaba. Ei nu se răsucesc așa cum se răsucesc dâmbovițenii noștri și nici nu zic nimic despre demișii în 5 minute și nici nu se afișează extravaganți. Regina lor a fost criticată în câteva rânduri că a ieșit în public de două ori cu o aceeași ținută, iar la noi doamnele noastre ies cu rochii de zeci de mii de euro și jurnaliștii le toacă mărunt și cu grație.

Un cotrareferendum miroase ca o resuscitare a unui cadavru și dacă va fi readus la viață unii vor răsufla ușurați dar vor fi foarte mulți care vor suspina pentru că deja:

  • știau cum să-și împartă țoalele defunctului;
  • găsiseră cine să-i ia locul pe colo și pe colo;
  • calculaseră cum va fi viața fără;
  • i-au împărțit averea;
  • au zis vorbe grele la aflarea veștii in 24 iunie dimineața;
  • se vor dândi și la următoarea resuscitare.
Noi avem o vorbă: mortul de la groapă nu se mai întoarce. Există și situații în care din dric, mortul ridică o mână ca a înviat și cortegiul se întoarce acasă, fără a-l socoti strigoi. Chestia cu salvați de clopoțel arată că există și minuni. Un contrareferendum nu este o minune chiar și dacă va reconfirma rezultatul de la referendumul din 23 iunie 2016. Nu va fi nicio minune și dacă-l va infirma, ceea ce nu cred, pentru că englezii sunt foarte serioși. Ei nu-și iau cuvântul înapoi căci sunt oamenii mărilor și oceanelor, iar clima lor este dură, în timp ce la noi numai dacă stai cu gura căscată îți pică roadele pământului în ea și îți satură foamea.
Contrareferendumul miroase a obiceiuri proaste din 1990 când se organizau contrademonstratii. Ne aducem aminte de IMGB face ordine, nu?


(26 iunie 2016)

BREXIT și Mihalache

Dan Mihalache, fostul consilier prezidential al lui Klaus Iohannis, cel fotografiat pe cand dormea revărsat pe niște fotolii, a plecat ambasador la Londra. Nimic nou, căci au mai fost și alții ambasadori la Londra, chiar și poetul  Vasile Alecsandri. De când cu BREXIT-ul, nu s-a auzit nimic de Dan Mihalache. Nicio știre venind de la Londra nu este legată de numele lui. Mă așteptam ca pe la știri la TV, să se zică:

  • ambasadorul Dan Mihalache s-a întâlnit cu cetățeni romani din Londra și...
  • ambasadorul Dan Mihalache consideră că ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă...
  • ambasadorul Dan Mihalache a evaluat noul context și concluzionează că ...
  • ambasadorul Dan Mihalache s-a consultat cu ministrul de externe englez...
  • ambasadorul Dan Mihalache sustine că pe durata celor doi ani ...
  • ambasadorul Dan Mihalache a transmis guvernului un material referitor la...
  • ambasadorul Dan Mihalache a cerut o întrevedere la...
Nimic din toate acestea, deși acolo trăiesc 400.000 de români din care cam 200.000 cu acte în regulă pentru a munci legal, oricum obligația lui fiind să se ocupe de toți românii din Anglia dar să prezinte și elemente detaliate legate de evoluțiile din insulă.

Nu vreau să postez aici poza cu acest personaj care dormea la o vizită cu prezidentul, că nu vreau să se creadă că este recentă. Voi fi foarte entuziasmat să am programul acestui ambasador să văd care au fost orele sale de somniță.
Aparițiile sale televizate și poziționările nu-l calificau nici pe departe ca diplomat de carieră, ci ca pe o persoană care știe foarte bine să preia informații, să le sintetizeze și să le prezinte mai departe decidenților. Funcția de ambasador este altceva, ea presupunând inițiative, delicateță, prudență și mai ales atitudine. Nu o tunsoare scurtă și un bărbierit la sânge definesc verticalitate și cu deosebire personalitate, ca să nu zic cultură și prezență. Și tăcerea este un mod de a-l defini pe om în raport cu evenimentele. În diplomație chestia cu apa trece pietrele rămân nu este valabilă. Fiecare eveniment necesită o poziționare, iar absenteismul este taxat dur ca răspuns negativ, căci acolo tăcerea nu e de aur. Despre ambasadorul Dan Mihalache de la Londra n-am auzit nimic în aceste zile. Nu cred să fi avut eu urechile înfundate.

(26 iunie 2016)

BREXIT la gheață

Așa cum la o cofetărie a apărut prăjitura Elodia, dpă numele celebrei avocate din Brașov dispărută fără urmă, mă aștept acum să apară băutura BREXIT, un ceva acolo care să aibă măcar paharul cu însemnele steagului Angliei că mă gândesc că este foarte dificil să se obțină din straturi de licori ceva care să ducă spre acele desene frumos colorate în alb, roșu și albastru care să fie recunoscute rapid ca fiind însemnele proaspătei ieșite din UE. Nu prea cred că băutura se va servi într-un local de lux sau într-un local de fițe, ci va fi preparată într-un birt dintr-un sat pierdut de lume, iar paharele trebuie să fie musai ieftine dacă nu de unică folosință. 
Cu siguranță ca în cazul prăjiturii Elodia, minunea nu va ține mai mult de trei zile, căci la noi nicio minune nu durează mai mult de 72 de ore. Va dispare ca un fum și chestia cu:
- Ospătar, un BREXIT la gheață, te rog!
va dura foarte puțin că se va trece tot la țapul de bere clasic saiu la țuica noastră tradițională sau la binul de buturugă, ieftin și mult.


(25 iunie 2016)

BREXIT și un bizar

Un bizar a postat o chestie care prevestește ieșirea fiecărei țări din UE, numai că el este plin de năduf, căci ironia este de la o poștă una tristă. A încercat sărăcuțul să zică ceva urât despre noi, dar el cu ale lui, noi cu ale noastre.


Îi apucă pe câte unii să latre și devin răutăcioși când nu sunt băgați în seamă. Desigur, insul nu se aștepta să se întâmple ceea ce s-a întâmplat și dacă tot s-a întâmplat să facă lumea un pic de haz de necaz.
Ar fi fost o mare problemă daca în loc de Marea Britanie ar fi părăsit UE să zicem Japonia dacă ar fi fost în Europa. Atunci ar fi fost mare durere, mare. Să nu se uite nicio clipă că atunci când au venit insularii în București cu prilejul unui meci de fotbal, au făcut prăpăd, de civilizați ce sunt. Unii râd acum, dar se zice că important este să se vadă cine râde la urmă. Bulgărele se rostogolește nasol la ei deja și pierderile pe bursă sunt imense. Răspunde cineva la întrebarea: de ce n-am vizitat niciodată Anglia, deși am cam vizitat tot ce mi-am dorit? 

(25 iunie 2016)

BREXIT și o industrie prosperă

Singurii câștigați la noi din BREXIT sunt cei din industria de confecționare a drapelelor pentru că:

  • trebuie să brodeze noi drapele cu 27 de steluțe și nu cu 28 cum erau până la BREXIT;
  • trebuie să furnizeze și steaguri imprimate cu 27 de steluțe în cantități foarte mari;
  • trebuie să dezvolte software care să automatizeze brodarea sau imprimarea cu N steluțe.
Riscurile ca numărul de steluțe de pe steagul UE să se reducă este destul de mare. Această industrie este acum înfloritoare și cine are capacitatea de a răspunde comenzilor, acela este cel care încasează profitul rapid. Sunt instituții care nu au de așteptat să se afișeze cu noul context, mai ales că unele dintre drapele sunt desfășurate și neactualizarea numărului de steluțe are consecințe neplăcute, mai ales dacă nivelul este unul foarte înalt.


(25 iunie 2016)

Friday, June 24, 2016

BREXIT văzut corect

Foarte mulți și-au dat cu părerea despre BREXIT și aici n-am să-i enumăr pe lătrăii care seară de seară umplu cu banalitățile lor de abonați micile ecrane la tot felul de emisiuni șterse, incolore și de doi bani. Din întâmplare, pe un post tv era Ionel Blănculescu, un specialist în finanțe, un specialist de mare rafinament. El este cel care a pus punctul pe i. Mi-am adus aminte că uneori căutam răspuns de ce BNR amână și tot amână trecerea la moneda unică. Ro nu o  va adopta niciodată, datorită presiunilor ce vin de la bănci, care căștigă din două mișcări și anume:

  • când schimbă lei în euro;
  • când schimbă euro în lei.
Fără să facă nimic, ci doar pentru că fac conversii, băncile câștigă anual câteva miliarde bune. Ionel Blănculescu vorbea de un calcul al finanțelor oculte, care de fapt fac jocurile, din care Londra câștigă enorm în fiecare secundă, dar care s-ar fi diminuat sever pe măsură ce procesul de integrare a Marii Britanii în UE trebuia să fie mai profund. Neadoptarea monedei unice nu mai era suficientă pentru a poteja  maximizarea tranzacțiilor din CITY-ul londonez. Argumentele lui Ionel Blănculescu m-au convins că la masa foarte bogaților nici bogații nu-și găesesc locul și cu atât mai puțin săracii. Putin a zis-o dar altfel. După argumentația lui Blănculescu am înțeles de ce Londra era împânzită cu BREXIT și nu a existan nicio adiere de a se face o contrapondere. Toți politicienii sunt sclavii banului. Și pe Dâmbovița am văzut cum un politician de mare viitor a dispărut dintr-o dată, chiar ostentativ, dar s-a dus unde lui îi este foarte bine. Şi 10 Downing Street este de schimbat pe un confort superior la o adică, întrucât semnele resemnării arată o altă înţelegere a lucrurilor pe care Blănculescu a decodat-o excelent în acea seară la acel post mititel tv.


(25 iunie 2016)

BREXIT, un proces nesimulat anterior

Marii strategi ai războaielor aveau niște săli unde dispuneau simboluri pe rol de trupe sau de nave și simulau comportamentul adversarului. În Anglia, deși a avut generali care în vremurile de demult făceau simulări ale luptelor pe mare sau pe uscat, de data aceasta, nici guvernul și nici adepții BREXIT nu au simulat nimic și acum au fiecare câte un cartof fierbinte în mâini și nu știu ce să facă cu el. Nu le-a venit nici unora și nici celorlalți să creadă ce s-a întâmplat. Lui Cameron nu i-a venit să creadă că tabăra ieșirii din UE a ieșit învingătoare. Nici adepții BREXIT nu sunt dezmeticiți încă de rezultat pe care ei l-au catalogat ca pe o victorie, cu care evident nu știu ce să facă, pentru că este o victorie inutilă, care a început rău, tocmai în punctele forte care ar fi trebuit să aducă un cu tot alt rezultat și anume:

  • poziția lirei, care s-a depreciat sever în loc să se întărească;
  • situația bursei londoneze care a a vut de pătimit.
Faptul că nu a fost simulat nimic arată fragilitatea poziționării în probleme cheie a liderilor, care după ce întâmplă grozăvia rămân cu gura căscată, șocați.

Și în economie, ca și pe câmpul de luptă se construiesc scenarii și se aplică reguli. Se vede că puterea i-a orbit pe toți și lucrurile au scăpat de sub control. Se zice că dacă un nebun aruncă un pietroi într-o baltă, trebuie 27 de deștepți să sară în apa tulbure să-l scoată. E greu și trebuie văzut dacă cei rămași, adică deștepții,  sunt în stare să reclădească.

(25 iunie 2016)

BREXIT și reacțiile liderilor lumii

Liderii lumii au avut reacții dintre cele mai diferite când s-a aflat rezultatul referendumului din Marea Britanie și că aceasta va părăsi UE.
Jean Claude Juncker: Nu va fi un divorţ amiabil.
Frank-Walter Steinmeier: Trebuie să ţinem Europa unită. Nu putem cădea pradă isteriei sau şocului.
Vladimir Putin: Este de înțeles, pentru că nimeni nu vrea să hrănească economiile slabe.
Klaus Iohannis: Vom avea grija ca Romania si UE sa iasa intarita din aceasta criza.
Laszlo Borbely: Este o surpriza pentru toata Europa, un semnal de alarma; de astazi UE nu mai e ce a fost.
Traian Basescu: este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi.
Francois Hollande: Votul britanicilor pune Europa grav la incercare, care nu mai poate functiona
ca pana acum si trebuie sa se concentreze pe problemele esentiale.
Donald Trump: Este un lucru extraordinar că britanicii şi-au luat ţara înapoi votând pentru ieşirea statului din UE!
Îngrijorarea este mare și cu fiecare zi se va vedea că amânareamomentului separării va însemna boală curată.

(25 iunie 2016)