Wednesday, December 18, 2019

Ionuț Silviu CREȚU este un culturist complet



Pe Ionuț Silviu CREȚU l-am cunoscut prin 2005 cand am pașit în sala de sport SPORTY Club din calea Vitan 21. A fost prima persoană cu care am stat de vorbă. Eu sunt omul care știu din start dacă mă voi înțelege cu cineva după cum dau noroc cu persoana și după privirea respectivei persoane. După cele două elemente, știam că Ionuț Silviu CREȚU este omul cu care trebuie să discut și nu m-am înșelat, căci el este un specialist autentic, știe meserie și o practică cu pasiune. 
Eu am învățat multe de la el, pentru că ISC nu explică numai, ci și exemplifică, ceea ce este mare lucru, căci teorie știu mulți, dar practică adevărată, mai puițni. Am scris un articol despre ISC și am urmărit tot timpul pe contul sau  faceboock și nu numai, activitatea sa. Ceea ce face ca antrenor, dar și ca sportiv m-a impresionat tot timpul, motiv pentru care mi-am propus sa realizez un interviu cu Ionuț Silviu CREȚU  lucru cu care el a fost de acord. Am notat ISC - Ionuț Silviu CREȚU  si II prescurtarea de la Ion IVAN, adică numele meu.
II: Ne cunoaștem de ceva vreme, nu? 
ISC: Da așa este, ne cunoaștem de pe vremea când erau doar 4-5 săli civilizate in București prin anul 2005 sau 2006.
II: Eu mi-am făcut prima impresie despre tine că ești omul de la care am de învățat. De ce crezi că persoanele cu care stai de vorbă te percep astfel?
ISC: Probabil ca atitudinea mea a venit o dată cu sportul practicat foarte mulți ani, dar și faptul ca sunt absolvent al unei  facultăți și al unui master la Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București .
II: Ești un tip documentat. Cum faci asta?
ISC: Chiar dacă am absolvit cea mai bună facultate de profil, am înțeles că meseria bine făcută se realizează prin continuitatea în a învața. Mereu avem ceva nou de învățat.
II: Ești un antrenor care lucrează simultan cu elevii săi. De ce  procedezi așa?
ISC: Meseria de antrenor presupune adaptare, indiferent că lucrez cu tenismeni de înaltă performață, cu fotbaliști, cu sportivi de la lotul de gimnastică aerobică. Sportivii de performață se antrenează cu efort foarte mare  și deosebit de intens.
II: Eu te știu un om calm, direct, respectuos și insistent în dialogul cu toți cei de la sală. Cât de mult îi ajută pe elevii și pe colegii acest mod al tău de a fi?
ISC: Sportul de performață te face diferit de sportul pentru omul de rând și vine la pachet cu seriozitate, continuitate, dăruire, constanță și astfel caracterul tău este exprimat prin calm, răbdare, pedagogie,
psihologie.
II: Ai preocupări de a realiza materiale de instruire asistată în pregătirea fizică? În ce stadiu ești cu concretizarea unui astfel de demers?
ISC: Am scris o carte cu 101 antrenamente, dar încă nu este publicată!
II: Prin ce săli ai umblat, ce criterii ai avut în alegerea lor?
ISC: Sportul te șlefuiește ca pe un diamant, te face respectuos, disciplinat, umil și de aceea am preferat să optez pentru sălile unde s-a cultivat acest lucru.
II: Am văzut că mutarea ta  la o nouă sală  a fost însoțită de faptul că și elevii tăi au mers după tine noile săli. Cum explici fenomenul?
ISC: Simplu-dacă faci ceea ce îți place cu pasiune, oamenii te vor urma!
II: Cum ți-a venit ideea de a participa la concursuri de fitness-culturism?
ISC:După 18 ani de fotbal, devii și competitiv și astfel mi-am dorit să merg la concursuri de Fitness și Culturism pentru a fi competitiv cu mine însumi!
II: Care au  fost primele competiții?
ISC: Am participat la concursurile organizate de Federația Română de Culturism și Fitness - FRCF până în 2018, după care am decis să merg la INBA-International Natural Bodybuilding, federația  de culturism natural.
II: Ce te-a determinat să continui?
ISC: Mi-am propus sa fiu în formă fizică toată viața pentru a fi un exemplu pentru copiii mei! Sunt căsătorit și am două ftițe superbe, evident și ele practicante de sport, adică fac înot, karate și volei.
II: Cum au evaluate rezultatele din competițiile unde ai participat? Vorbim de un palmares?
ISC: La început evident că lipsa de experiența nu mi-a adus o clasare pe podium, dar de la an la an am avansat în poziția din clasament, iar în acest an 2019 am luat medalia de bronz la campionatele europene de culturism natural la categoria mens physique și acum sunt în pregătirea pentru Campionatul Mondial de pe 12-13 Iunie 2020 de la București .
II: Eu te-am văzut cum te antrenezi. Cum îți construiești ciclurile de antrenament?
ISC: Toată pregătirea pentru campionatele europene a fost cu două antrenamente pe zi și ca metodă de antrenament lucrez doar progresive overload, prin creșterea progresivă a greutății de la o serie la alta! Lucrez 2 grupe musculare pe antrenament, 12-16 serii pe grupă musculară, 6-15 repetări! Pe final de pregătire folosesc și alte metode cum ar fi: triseturi, superseturi, dropseturi, circuite .
II: S-o luăm pe grupe de mușchi. Ce exerciții faci?
ISC: Voi exemplifica favoritele mele: împins la înclinat cu gantere pentru pectorali, tracțiuni cu priză largă la bară, fluturări laterale cu gantere pentru umeri, flexii din supinație cu bara zet pentru biceps, flotări la paralele pentru triceps, abdomen cu roata, genuflexiuni cu bara, îndreptări cu bara.
II: Durează mult un antrenament? Cât de mult respecți planul făcut? Mai și improvizezi?
ISC: Programul de antrenament este standardizat dar improvizez dacă descopăr o alternativă mai bună în funcție de energia pe care o am, mai ales pe final de pregătire când cotele stresului sunt la cel mai înalt nivel.
II: Ce înseamnă să fii exigent cu tine însuți în pregătirea unui concurs?
ISC: Pregătirea pentru concurs necesită antrenamente la fel de grele, pozare, cardio, doar că se mănâncă în deficit caloric și numai cântărit, zi de zi timp de 12-16 săptămâni în funcție de cât țesut adipos ai!
II: Aceeași exigență o ai și față de elevii tăi?
ISC: După cum știți, noi ca oameni, suntem foarte diferiți, deși obiectivele par aceleași și de aceea cu unii vei avea rezultate foarte bune, iar cu alții mai puțin bune!
II: Am văzut la tine și cantitate dar mai ales calitate în execuțiile exercițiilor. Ce rol joacă analiza raportului calitate/cantitate în realizarea performanței de concurs?
ISC: Recomandarea mea e ca tehnic, din punct de vedere biomecanic, mișcarea să fie cât mai corectă, fără a abuza de greutăți pe care nu le poți controla pentru că riști accidentări! Scopul meu este să fac mișcare toată viața ,ceea ce vă doresc și vouă :un stil de viața echilibrat !
II: Cum se simte pe scenă ISC?
ISC: Fiind foarte competitiv mă simt foarte bine, nu am emoții niciodată, încerc să dau totul și să simt că spectatorii sunt multumiți de prestația mea!
II: Care sunt susținătorii tăi în tot ceea ce faci ca sportiv?
ISC: Familia este cel mai mare susținător al meu, este soția mea Iliana care îmi spune tot timpul că sunt cel mai bun și îmi gătește,cântărește toate mesele,sunt copiii mei care merg cu mine la toate competițiile, părinții mei care m-au susținut toată viața lor,Darlea Reginel, George Nicolaie,Stan Cosmin!Pe această cale vreau să le mulțumesc din suflet!
II: Cum il vezi pe  Ionuț Silviu CREȚU peste 10 ani?
ISC: Mi-am ales această profesie, așa că voi fi antrenor și peste 10 aniși sper sa fiu sănătos să particip în continuare la competiții de culturism!
II: Pentru anul 2020 ce ți-ai propus să faci ca antrenor și ca sportiv.
ISC: În 2020 principalul obiectiv este să urc pe podium la Campionatul Mondial de Culturism Natural de pe 12-13 Iunie ce se vor desfășura la București !
Îi mulțumesc foarte mult lui Ionuț Silviu CREȚU pentru că mi-a răspuns la toate întrebările pe care i le-am pus și pentru promtitudinea de care a dat dovadă în colaborarea noastă. Îl asigur că voi urmări cu mare atenție evoluția pregătirii lui pentru Campionatul Mondial din iunie de la București și sper din tot sufletul să fie cât mai sus pe podium la categoria lui de concurs.

(8 decembrie 2019)

No comments:

Post a Comment