Sunday, December 29, 2019

Arta distrugerii la romani

Legenda manastirii de la Curstea de Arges, adica balada Mesterul Manole este exact despre constructie si demolare. Acest lucru explica lipsa vestigiilor care ar fi trebuit sa ne reprezinte in istorie. Nu suntem un popor de barbari, dar suntem un popor care stapaneste la perfectie arta distrugerii. Sa ne amintim cum a fost distrus cartierul Izvor pentru a se face loc acelei constructii megalomane. Sa ne amintim cum a fost distrus Muzeul Simu. Sa ne amintim cum au fost topite statuile din centrul Bucurestiului cand au venit comunistii laputere. Arareori s-au salvat unele lucruri de furis celor care manati de principii demolatoare radeau tot ce le iesea in cale. reamintesc mozaicurile de la Atheneul Roman care doar au fost acoperite si nu distruse si statuia lui Bratianu, care sta anonima intr-un parculet undeva pe Bulevardul Dacia intre Romana si Victoriei.
In 1977 a fostdistrusa Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica Economica.
In 2020 va didistrusa Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.
Distrugerea nu se face oricum, ci cu o tehnica aparte, care presupune gasirea de argumente prin care ceea ce va fidistrus sa se arate ca nu este distrus, ci imbunatatit, chiar inlocuit cu ceva cu totul deosebit, care va face din apa vin, din fier va face aur si din c-c-t va face bici care va si plezni.
Arta distrugerii presupune talent, experienta, dorinta, timp si mai ales adepti si admiratori care sa aplaude frenetic fiecare prabusire de edificiu, ca simbol al unei innoiri nesperate, dar asteptate.
Sub ochii nostri sunt atat de multi demolatori, incat stau si ma intreb cine mai construieste. Nu stiu, dar probabil ca se va ajunge in foarte scurt timp la demolarea demolarilor, de nici ruine nu se vor mai vedea, ci torul va fi exact asa cum a fost la momentul primordial, adica praf si pubere.



(29 decembrie 2019)

No comments:

Post a Comment