Sunday, January 20, 2019

Statistica, fundament al manipulării grosolane

Cu statistica se demonstrează fix, orice.
Dacă tu ai mâncat doi pui și eu nu am mâncat niciunul, se zice că îm medie, fiecare am mâncat câte un pui. Să nu uităm că statele comuniste aveau insu=itute de fac=lsificare a datelor statistice, căci nu-i așa?, comunismul trebuia înfrumusețat, pentru a-i induce în eroare pe proprii cetățeni. Despre falsificarea datelor statistice s-a vorbit și acum câțiva ani când un stat din UE a raportat la EUROSTAT date voit eronate.
Nici acum lucrurile în statele UE nu sunt roze căci alocarea fondurilor și numărul de locuri în Parlamentul European se fac după numărul de locuitori. Fiecare stat falsifică la greu recensămintele, pentru a nu pierde nici fonduri, nicim locuri în PE deși în mod real populațiile acelor state au scăzut în mod real. Dacă alocarea de fonduri ar avea alți parametri cu siguranță și realitatea ar fi alta în seriile de date statistice demografice ale UE.
Consider că atunci când se dorește utilizarea de date și metode statistice, cei ce fac acest lucru, musai:
- s- parcurgă un curs solid de statistică,
- să semneze un cod de etică al utilizării statisticii,
- să facă studii prezentând și datele primare,
- să înșire ipotezele de lucru folosite.
Se zice că populația țării noastre în 2080 va fi de 14.5 milioane de locuitori și cu siguranță, zic eu că folosind aceleași modele, în anul 4023 populația noastră va fi de zero locuitori, acest teritoriu așteptând să fie populat de migratori pe drone, pentru a se scrie și atunci o istorie, tot așa cum este cea de azi. Decidenților politici le plac numerele mari, așa cum lui Nicolae CEAUȘESCU îi plăcea să remarce că producția de aluminiu a crescut de 20.000 de ori, că producția chimică a crescut de 480 de ori, că producția agricolă a crescut de 20 de ori. Minciunile statistice îi fac și mai frumoși și mai deștepți pe unii politicieni, care chiar cred că populația nu-i vede în toată goliciunea și găunoșenia lor. Acum am văzut cum se manipulează lumea cu recursul compensatoriu, amestecând datele și trunchind analizele, după placul manipulatorilor care în acest caz s-au dovedit a fi ignoranți.


(20 ianuarie 2019)

No comments:

Post a Comment