Thursday, November 1, 2018

Dictatura mediocrilor

Prima afirmație pe care o fac este aceea legată de faptul că fiecare dintre noi este înzestrat de natură să facă un număr mic ză cicem 10% de lucruri foarte bine, că tot natura îl înzestrează pe om să facă un număr de 40% de lucruri bine, să facă 707 40% dintre lucruri la un nivel mediocru și ceea ce a mai rămas, adică 10% dintre lucruri să le facă prost. Acum nu trebuie înțeles că acele lucruri nu au noanțe. Există lucruri făcute genial, excepțional și foarte bine. Există lucruri făcute bine, cum există și lucruri făcute. Și în zona lucrurilor făcute prost, se lducruri făcute foarte prost, dar și lucruri făcute incredibil de prost. Oamenii au abilități să încerce să facă orice. Așa se explică:
- trecerea de la o meserie la alta;
- policalificarea;
- doctoratele în cascadă;
- serviciile făcute în paralel.
Sunt prea puțini oamenii care:
- aleg meseria pe care o vor executa foarte bine;
- care acceptă că nu fac lucrurile de bună calitate;
- aprecierile sau criticile sunt adresate lor;
- au făcut o alegere rea sau au fost împinși spre așa ceva.
Mediocrii nu sunt așa că așa i-a făcut natura. Mediocrii sunt toți acei indivizi care execută meserii pe care le-au ales neinspirat și pentru care muncesc fără:
- tragere de inimă;
- soluții bune;
- respect din partea celor din jur;
- o autoevaluare corectă.
Mediocrii se coalizează formând:
- grupuri compacte;
- majorități confortabile;
- luări de poziție iraționale;
- formulări alambicate;
- propuneri de soluții abjecte.
Sunt situații dintre cele mai bizare, iar mediocrii niciodată:
- nu recunosc că au greșit;
- nu-și anumă ceva, orice;
- nu cred că soluțiile lor sunt proaste;
- tot ceea ce fac ei prost, spun că este făcut de alții;
- nu acceptă să fie evaluați;
- nu cred că sunt altceva decât șefi, deși nu au idei.
Mediocrii sunt la tot pasul și nu este vina lor, ci vina celor din jurul lor care i-au încurajat să meargă pe căi care nu sunt cele mai potrivite pentru ei. Unul dacă este rocker și este pus să facă robotică, în loc să fie un rocker de excepție, este un inginer în roboți mediocru, plictisit, bșazat și care așteaptă în fiecare zi să-i treacă cele 8 ope, care pentru el sunt un calvar. Tot așa se întâmplă cu oricare altă meserie care este altceva decât meseria pentru care insul are vocație. Dacă mă analizez pe mine, când m-am desmeticit ce vreau să fac, din întâmplare drumul pe care mergeam era cel care mi se potrivea. Cred că ar fi fost o tragedie să fi apucat un alt drum, căci știu că ceea ce nu-mi face plăcere nu aș fi făcut niciodată, nu că aș fi făcut în scârbă și aș fi fost nu un mediocru de zile mari, ci un ratat perfect, irecuperabil și de aruncat la lada de gunoi a societății și așa infestată cu microbul jegoșeniei.(01 noiembrie 2018)

No comments:

Post a Comment