Friday, August 3, 2018

O înregistrare din 1975 cu IL TROVATORE

Merită urmărită cu atenție de pe youtube înregistrarea de foarte bună calitate a sunetului pentru spectacolul cu opera IL TROVATORE de Giuseppe VERDI  din anul  1975. Distribuția este:
Manrico - Franco BONISOLLI 
Azucena - Viorica CORTEZ 
Leonora - Raina KABAIVANSKA
Conte di Luna - Giorgio ZANCANARO
Ferrando - Giancarlo LUCCARDI
Ines - Gisela POHL
Ruiz - Johannes BIER

Dirijor - Bruno BARTOLETTI
Orchestra - Berliner Staatskapelle
Cor - Chor der Deutschen Staatsoper Berlin
Mezzosoprana Viorica CORTEZ este o voce mare. Și la Atheneul Român în 2016 când a cântat lieduri la o vârstă veneradilă fiind, a dat clase unor cântărețe nu numai dâmbovițene.
Întotdeauna am să susțin că un spectacol de opera este de top atât timp cât soliștii se află la vârf de carieră. Astfel:
Franco BONISOLLI   în 1975 avea 37 ani
Viorica CORTEZ   în 1975 avea 45 ani
Raina KABAIVANSKA   în 1975avea 41 ani
Giorgio ZANCANARO   în 1975avea 36 ani
Giancarlo LUCCARDI  avea în 1975 36 ani
Gisela POHL   în 1975avea 38 ani
Johannes BIER.
Se observă că toți soliștii sunt la vârste ce caracterizează apogeul sau încheierea perioadei de debut și începutul consacrării. Este un lucru bun pentru că este nefiresc să urce pe scenă o câtăreață depășită din punct de veedere vocal sau un solist căruisa îi cade proteza din gură. Se mai întâmplă cu unii care cred că și la 70 de ani sunt tot așa ca la 40 de ani, ceea ce este total eronat.
Înregistrarea merită urmărită pentru muzică, pentru muzicalitate, pentru dicție și pentru performanța fiecărui solist. Eu știu ariile de bază și le-am recunoscut pe toate, lucru ce nu mi s-a întâmplat la o reprezentație cu FAUST pe scena ONB, când mă întrebam dacă se va cânta aria bijuteriilor.
(03 august 2018)

No comments:

Post a Comment